Življenje z mačko

Nič ni lepšega kot to, da v svoj dom sprejmete novega hišnega ljubljenčka. Preden se odločite za skupno življenje z mačko in ji ponudite nov dom pa je potrebna dobra priprava. Preberite več

5 min

6 razlogov, zakaj mačke niso primerne kot božično darilo

So otroci Božička prosili, da jim prinese mačko? Ali si vaš partner nadvse želi te simpatične živali? Mogoče razmišljate, da bi mačko podarili kot božično darilo? To ni dobra zamisel! V nadaljevanju vam bomo razložili, zakaj mačke niso primerne kot božično darilo.
10 min

Božič z mačko: Nasveti za varno praznovanje

Tiha noč, mirna noč – za mačke je božični praznični čas pogosto povezan z veliko stresa in nevarnosti. Pokazali vam bomo, na kaj vse morate biti pozorni in kako se lahko že na začetku izognete nevarnim situacijam. Če upoštevate naslednjih pet nasvetov, boste zagotovo preživeli varen in sproščen božič z mačko.
7 min

Božična darila za mačke

Božič je pred vrati in tudi naši psi se veselijo vznemirljivih božičnih daril. Preberite si nekaj odličnih idej za božična darila za mačke.
5 min

Delo od doma z mačko

Večina mačk rada preživlja čas s svojim lastnikom, toda kako poteka delo od doma z mačko? Vam bo mačka nagajala in stopala po tipkovnici ali morda le spala zraven vas in vas s tem sproščala?
11 min

Kako navaditi psa in mačko na skupno življenje

''Obnašata se kot pes in mačka'': Kot pravi ta pregovor, pes in mačka nista ravno najboljša prijatelja. Je to res? So mačke in psi res zapriseženi sovražniki ali gre samo za mit? Kdaj pride do nesporazumov? Ali lahko mačka in pes živita skupaj v istem stanovanju ter sta hkrati tudi srečna?
3 min

Lahko mačke sanjajo?

V znanosti je zdaj splošno sprejeto, da vsi sesalci sanjajo. Podobno kot pri ljudeh, lahko mačji spanec razdelimo na dve stopnji. REM-spanec spremljajo sanje, ne-REM stopnja spanca pa je brez sanj.
5 min

Lastniki mačk v primerjavi z lastniki psov

Stari kliše za lastnike mačk ali psov že dolgo več ne velja. Kar velja je, da so si mačke in psi zelo različni v svojih lastnostih in zahtevah. Določitev katera od obeh vrst živali je boljša za hišnega ljubljenčka ni ravno možna. Lahko pa seveda določimo katera žival bolje ustreza vaši družini - mačka ali pes? Kako izgleda vsakdan lastnika psa in kako lastnika mačke?
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.
4 min

Mačka kaliko

Ste se kdaj spraševali, kako nastane mačka kaliko oz. mačka s tribarvnim kožuhom in zakaj so večinoma samo samice take?
4 min

Mačke za alergike

Če ste alergik z zelo blagimi težavami, lahko ob upoštevanju higienskih standardov kot sta redno pranje rok in sesanje, živite z hipoalergeno mačko. V zavetišču lahko preizkusite stik z mačkami.
3 min

Mlečni korak pri mačkah

Če vaša mačka udobno gnete nek predmet ali zrak kot pri masaži, gre za tako imenovani mlečni korak. Zanj so značilni izmenični in enakomerni gibi sprednjih tačk.
6 min

Nosečnost ob mački

Otroci se ob živalih že od malih nog učijo pomena spoštovanja in obzirnosti, ter prevzemanja odgovornosti za drugo živo bitje. Mačke pa lahko prihod novega družinskega člana težko prenesejo.
6 min

Pasemska mačka ali mačka iz zavetišča?

Odločili ste se vzeti mačko in ji ponuditi dom? Čestitamo! Vendar se s to odločitvijo delo šele začenja. Eno od prvih vprašanj bodočega lastnika mačke je: ali želite pasemsko mačko od vzreditelja ali si jo ogledujete v zavetišču za živali? Se boste odločiti za nakup ali posvojitev mačke? Morda vam bije srce za določeno pasmo. Morda imate že kontakt določenega vzreditelja. Mogoče pa vam je vseeno za izgled vašega štirinožnega ljubljenčka, nimate posebnih želja glede dolžine dlake živali, velikosti ali barve in ste pripravljeni na presenečenje. Morda le želite živali iz zavetišča ponuditi ustrezen dom. Iskanje prave mačke je pogosto vprašanje okusa in osebnega stališča! Vseeno, za kaj se odločite: nobena odločitev ni ne pravilna in ne napačna. Pomembno je le, da ste vi in vaša mačka srečni skupaj!
5 min

Valentinovo z mačko: Nasveti za darila

14. februarja mnogi radi osrečijo svoje boljše polovice. Zato tudi lastniki mačk na ta dan ne pozabijo na svojo mačko. Želite za valentinovo obdariti svojo mačko? Spodaj smo zbrali najboljše zamisli za valentinovo z mačko.
6 min

Varnost mačke doma

Čeprav je morda težko verjeti, je za mačke lahko nevarno tudi lastno stanovanje. Preberite, kako poskrbeti za varnost mačke doma.
9 min

Vselitev druge mačke

Čeprav mačke poznamo kot samotarske lovce, pa se v bistvu veselijo družbe. Preberite, kako se pripraviti na vselitev druge mačke.
11 min

Zakaj mačka označuje in kaj narediti?

Označevanje z urinom je pravzaprav naraven način komunikacije med mačkami. Ko pa mačka označuje v stanovanju in svoj vonj pušča po stenah, pohištvu ali oknih, je to za lastnika zelo neprijetno. Zakaj mačka označuje in kaj narediti?
4 min

Življenje z različnimi pasmami mačk

Življenje z različnimi pasmami mačk je na začetku lahko zelo burno. Kako eno mačko navaditi na drugo? Ali se bosta mački med seboj razumeli? Lahko novi mački kako olajšamo življenje v novem okolju?

Izbira mačke

Če želite posvojiti mačko, so na voljo posredniki ali zasebniki. Če želite pasemsko mačko, je vzreditelj pravi naslov. Resnega vzreditelja prepoznate po tem, da je član vzrejnega društva, vzreja največ dve pasmi in oddaja živali z ustreznimi papirji. Tudi v zavetišču čakajo številne mačke na nov dom.

Pred prihodom mačke

Pred prihodom mačke se ustrezno pripravite: če imate balkon, ga zavarujte s posebno mrežo za mačke. Če imate mačje mladiče ali mlade mačke, je dobro odstraniti morebitne lomljive dekorativne izdelke, saj mucki radi lovijo po stanovanju in lahko hitro kaj zlomijo. Ko se mačka vseli v nov dom, jo najprej pustite pri miru, da se privadi na novo okolje. Prej ali slej bo sama prišla k vam.

Kaj mačka potrebuje

Mačke se rade zabavajo z igračami kot so žoge, palice in miške z mačjo meto. Med osnovno opremo spada mačje stranišče, tudi za zunanje mačke. Na voljo mora biti dovolj posod za vodo in hrano. Igrače in mačji praskalniki preprečijo brušenje krempljev na vašem pohištvu.

Mačke in druge živali

Mačka in pes imata različni telesni govorici in se zato pogosto ne razumeta najbolje. Da se navadita drug na drugega in sklenita novo prijateljstvo, je potrebno kar nekaj potrpežljivosti. Mačke in ptice kot tudi glodavci lahko živijo skupaj, vendar le dokler mačka ne doseže kletke. V nasprotnem primeru mačka dojema male živali kot plen.