Mačka smrči: Kdaj moramo k veterinarju?

Mačka smrči

Tudi mačke občasno smrčijo.

Ali vaša mačka smrči? V večini primerov to ni razlog za skrb. Kljub temu pa ronhopatije, kot smrčanje imenujemo v medicini, ne smemo vedno jemati zlahka, kajti za tem so lahko nevarne bolezni ali zdravstvene težave.

Ali je slabo, če moja mačka smrči?

Številne mačke občasno smrčijo, kar na začetku ni nujno zaskrbljujoče. Bolj je pomembno, koliko in kdaj vaša mačka smrči. Če ponoči le rahlo smrči, je to običajno neškodljivo.

Znaki nevarnih vzrokov

Če pa vaša mačka kaže druge simptome poleg smrčanja, kot je težko dihanje (dispneja) ali šibkost, lahko za tem stojijo nevarne bolezni.

Vročina je tudi pomemben pokazatelj, da je vaša mačka morda okužena z bakterijami ali virusi. Toda tudi druge resne bolezni (npr. tumorji) lahko povzročijo povišanje telesne temperature pri mački.

Ni nenavadno, da mačje smrčanje spremljajo tudi drugi simptomi. Če pride do vnetja, se lahko poleg značilnega stridorja (šum pri dihanju zaradi zoženih dihalnih poti) pojavi izcedek iz nosu.

Kdaj moram k veterinarju?

Če vaša mačka glasno smrči in kaže tudi naslednje znake, morate čim prej k veterinarju:

  • Mačka kaže druge simptome, kot so izguba apetita in izguba teže ali otekle bezgavke.
  • Ko smrči, oddaja druge zvoke pri dihanju (npr. hropenje).
  • Mačka povečano kašlja (tudi čez dan).

Pozor: V hudih primerih imajo mačke težave z dihanjem in zato dihajo z odprtimi usti. Slednje je znak, da vaša mačka ne more dihati. V tem primeru postanejo sluznice modre (cianoza). Zato se takoj posvetujte z veterinarjem, da preprečite kaj hujšega!

Vzroki: Zakaj mačka smrči?

Če vaša mačka med spanjem glasno diha, smrči. To žvižganje običajno povzročijo vibracije, ki nastanejo zaradi zožitve zgornjih dihalnih poti.

Obstajajo različni sprožilci, ki vodijo do smrčanja pri mačkah. Najpomembnejši so:

1. Prekomerna teža

Prekomerna teža na rebrih je lahko škodljiva za zdravje. To velja tako za pse kot za mačke. Prekomerna teža pogosto pritiska na organe, kot sta srce ali pljuča. Posledično so organi močno obremenjeni in se poskušajo zoperstaviti pritisku. Zdravstvene težave so torej neizogibne.

2. Polipi

Polipi so med najpogostejšimi boleznimi dihal pri mačkah, ki povzročajo smrčanje. Takšni benigni nazofaringealni polipi so nenormalne tvorbe tkiva v nazofarinksu, ki so sestavljene iz vnetnih celic in vezivnega tkiva.

Sprememba je še posebej pogosta pri mladih živalih in se začne pri Evstahijevi cevki. Polip je zato pogosto posledica predhodne okužbe srednjega ušesa (otitis media).

Mačka smrči - polipi © Christoph Burgstedt / stock.adobe.com
Tako lahko izgledajo polipi pri mačkah.

3. Tujki

Če se vaša mačka potika po soseki, se ji lahko v dihalih zataknejo tujki, kot so zrna ali trda trava, ki nato dihalne poti zožijo, to pa povzroči smrčanje in piskanje pri dihanju mačke. Če se tujek zabode v okoliško tkivo, obstaja tudi nevarnost bolečega vnetja.

4. Alergije

Naj bo to cvetni prah, hišne pršice ali hrana – tudi alergijske reakcije povzročijo otekanje dihalnih poti pri mačkah in s tem zoženje le-teh. Takrat lahko poleg smrčanja opazite tudi, da vaša mačka kiha ali jo srbi koža.

5. Spalna apneja

Če vaša mačka smrči samo ponoči, morda trpi za spalno apnejo. To pomeni, da se dihanje pri speči mački občasno ustavi. Če se ti premori dihanja podaljšujejo, se obrnite na veterinarja. Dolgoročno lahko posledična nezadostna oskrba s kisikom škoduje mački.

6. Prehladi in okužbe

Če se je vaša mačka prehladila ali zbolela za mačjo gripo, ima lahko težave z dihanjem. Pri gibanju in spanju zato pogosto smrči.

Diagnoza: Kaj veterinar pregleda pri mački, ki smrči?

Če vaša mačka smrči, se o tem posvetujte z veterinarjem. Pobližje si lahko ogleda dihalne poti vaše mačke in zazna patološke spremembe.

Zunanje spremembe

Na začetku pregleda zunanji videz mačke. Preveri, ali je mačji obraz simetričen in ali je na prvi pogled opazno povečanje nosu.

S pogledom v ustno votlino in ušesa (otoskopija) bo prejel dodatne informacije. Pri tem je še posebej pozoren na morebitne izločke ali otekline. Lahko oceni tudi dolžino mehkega neba.

Nato še pregelda sapnik in spodnje dihalne poti. Otipal bo vrat mačke in s stetoskopom poslušal njena pljuča.

Slikovne metode

Morda bo veterinar potreboval pomoč slikovnih metod. Z rentgenskim pregledom si lahko veterinar ogleda pomembna področja, ki jih od zunaj ne vidi. Na rentgenskem posnetku lahko na primer opazi tujke ali znake notranjih povečav (npr. tumorje ali nosne polipe).

Terapija: Kaj storiti, če mačka smrči?

Izbira terapije je vedno odvisna od osnovnega vzroka. Na primer, če ima vaša mačka polipe ali tujke v dihalnih poteh, jih lahko veterinar kirurško odstrani. Enako velja za tumorje, katerih zdravljenje je odvisno od prizadetega esta, vrste in velikosti. Kot alternativo za zdravljenje tumorjev lahko uporabljamo sevanje in kemoterapijo.

Če je vaša mačka malce predebela – še en možen vzrok za smrčanje – je pomembno, da nadzorovano shujša. To naredite tako, da prilagodite prehrano in poskrbite, da se bo vaša mačka dovolj gibala.

Drugi koristni članki: Moja mačka je predebela in Šport za mačke

Prognoza: Kakšne so možnosti za okrevanje?

Če vaša mačka smrči, je prognoza odvisna od vzroka. Zato je pomembno, da zgodaj vprašate veterinarja za nasvet. Prej ko najdete razlog za zdravljenje, boljše so možnosti za ozdravitev.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?