Dehidracija pri mačkah: Ali moja mačka dovolj pije? This article is verified by a vet

Dehidracija pri mačkah

Pravijo, da naj bi ljudje dnevno popili približno dva do dva litra in pol vode. Včasih nam to pač ne uspe in zato imamo zvečer glavobol ter smo nejevoljni. Koliko tekočine pa morajo popiti naše mačke, da jih ne bi prizadeli učinki pomanjkanja vode v telesu? Kako lahko ugotovim, ali je moja mačka popila dovolj vode? Spodaj si preberite vsa pomembna dejstva in nasvete o temi dehidracija pri mačkah.

Koliko vode mora mačka popiti?

Količino vodo, ki jo vaša mačka potrebuje, lahko določite na podlagi spodnjih dejavnikov:

 • Teža (mačke v povprečju zaužijejo 45 mililitrov vode na kilogram telesne teže)
 • Delež vode v hrani
 • Temperatura okolja
 • Aktivnost mačke

Kako vem, ali je moja mačka dehidrirana?

Številne mačke živijo na prostem in med svojimi vsakodnevnimi pustolovščinami zaužijejo vodo iz luž, bazenov ali drugih vodnih virov. Zaradi tega se običajno ne dotikajo posodice z vodo, doma pa vodo zaužijejo skozi mokro hrano. Zaradi tega pogosto ne moremo vedeti, koliko vode je naša mačka dejansko zaužila.

Kako lahko torej kot lastniki ocenimo količino vode, ki jo je mačka zaužila? Na srečo obstaja preprosta zvijača, za katero ne potrebujemo veterinarskih izkušenj:

Vodo vpijajo vse celice v telesu, vključno s kožo. Če je v telesu veliko vode in so celice polne, koža malce nabrekne. Če je mačka dehidrirana in so celice prazne, je koža nagubana.

To lahko preverite tako, da previdno primete kožno gubo na vratu in jo spustite. Če se koža hitro znova napne, potem mačka ni dehidrirana. Če pa se koža zelo počasi vrne v prvotno stanje, je to znak pomanjkanja vode.

Podobno lahko opazimo tudi v očeh našega tigrčka. Pridehidrirani mački so oči nekoliko bolj poglobljene v očesno votlino.

Kaj je dehidracija pri mačkah?

Beseda dehidracija po medicinski definiciji pomeni zmanjšanje vsebnosti vode v telesu. Gre torej za pomanjkanje vode. Ker lahko dehidracijo povzročijo številni vzroki, ne gre za neodvisno bolezen, temveč za simptom bolezni.

Voda je ključnega pomena za vsa živa bitja. Voda daje celicam obliko in služi kot hladilno sredstvo v vročih dneh. Hkrati pa vsebuje tudi pomembne minerale, kot je natrij.

Natrij je kot elektrolit glavna sestavina namizne soli in je nujen za prenos živčnih dražljajev ter delovanje srca in mišic. Natrij običajno v telesu zadržujejo ledvice, voda pa se izloči v obliki urina. Motnje delovanja ledvic lahko privedejo do motenega vodnega in elektrolitnega ravnovesja.

Dehidracijo lahko posledično spremlja sprememba ravnovesja elektrolitov, zato izgubo vode delimo na tri oblike:

Izotonična dehidracija: Beseda “iso” izhaja iz grščine in pomeni “enako”. “Tonus” pa pomeni “pritisk”. Pri tej obliki dehidracije je nivo vode in natrija v telesu mačke uravnotežen.

Hipertonska dehidracija: Če se nivo tekočine v telesu zniža, potem je v telesu sorazmerno preveč natrija. Dobro znan vzrok te oblike dehidracije je nujno uriniranje (diabetes insipidus), pri katerem se poveča izločanje vode z urinom.

Hipotonska dehidracija: Pri tej dehidraciji je izguba soli večja kot izguba vode. Lahko privede do zastajanja vode v tkivu, kot je možganski edem.

Opomba: Izraza dehidracija in dehidriranje, ki ju pogosto uporabljamo kot sinonima, se v bistvu malce razlikujeta. Dehidracija v kemijskem smislu pomeni odstranjevanje vodika oz. ustrezno kemično reakcijo.

Vzroki za pomanjkanje vode

Večina mačk je zaradi pomanjkanja pitne vode dehidrirana. Manj kot pijejo, manj tekočine imajo v telesu. To lahko pogosteje opazimo v vročih poletnih dneh.

Obstajajo pa še drugi razlogi za dehidracijo pri mačkah. Sem spadajo na primer naslednji simptomi ali osnovne bolezni:

 • Bruhanje in driska kot posledica nalezljivih bolezni ali zastrupitve
 • Hude poškodbe ledvic
 • Nadledvična insuficienca (Addisonova bolezen)
 • Opekline
 • Zdravljenje z diuretičnimi zdravili
 • Dizenterija urina (Diabetes insipidus)
Dehidracija pri mačkah © Seventyfour / stock.adobe.com

Kaj se lahko zgodi, če je moja mačka dehidrirana?

Pomanjkanje vode je pogosto podcenjeno in to ne velja le za vroče poletne dni. Tudi v hladnih temperaturah lahko pride do motenega vodnega ravnovesja. Glede na vzrok se lahko pojavijo resni simptomi. Pri velikih izgubah vode nemudoma obiščite veterinarja!

Dehidrirane mačke imajo lahko naslednje resne posledice:

 • Poslabšanje splošnega počutja in tudi nezavest
 • Zmanjšano ali oslabljeno uriniranje
 • Uremija: Simptomi zastrupitve zaradi pomanjkanja izločanja urinskih snovi (npr. sečnine, sečne kisline ali kreatinina)
 • Nizek krvni tlak (hipotenzija)

Še posebej hudo pomanjkanje vode lahko privede do desikoze oz. dehidriranega telesa. To stanje je za mačko lahko smrtno nevarno.

Dehidracija pri mačkah: Kako jo zdraviti?

Če vaša mačka kaže znake hudega pomanjkanja vode, lahko veterinar s pomočjo tekočinske terapije mački znova zagotovi zadostno količino vode. Mački lahko tekočino (infuzijo) dajemo tik pod kožo ali neposredno v žilo.

Sestava infuzije je odvisna od vrste dehidracije:

 • Izotonična dehidracija: Izotonična infuzijska raztopina, kot je Ringerova raztopina
 • Hipertonska dehidracija: Izotonična infuzijska raztopina s pet-odstotno sladkorno raztopino
 • Hipotonska dehidracija: Izotonična infuzijska raztopina z natrijem

Kako preprečiti pomanjkanje vode?

Mačke, ki se večinoma prehranjujejo s suho hrano, so bolj nagnjene k pomanjkanju vode. Za uravnoteženo vodno in elektrolitno ravnovesje je zato mačko priporočljivo hraniti tudi z mokro hrano. Nekatere vrste hrane vsebujejo veliko večje količine vode. Prav tako je priporočljivo, da mačjo posodo vsak dan očistite in po stanovanju nastavite več posod oz. vodnih fontan.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?