Bolezni živčevja in hormonske motnje pri mačkah

Bolezni živčevja in hormonske motnje pri mačkah

Bolezni živčevja in hormonske motnje pri mačkah

Mačje telo deluje na podlagi fine interakcije različnih elementov. Vendar ta običajno popoln delovni sistem dokaj hitro uide iz nadzora. To se najbolj odraža na podlagi bolezni živčnega sistema in hormonskih motnjah pri mačkah.

Živčni sistem pri mačkah

Živčni sistem mačke je sestavljen iz več milijard majhnih živčnih celic, ki so prepletene skozi vse organe in se združujejo v hrbtenjačo ter od tam potekajo v možgane, ki služijo kot nadzorni sistem. Ta mreža usklajuje skoraj vsa čutila in gibe mačjega telesa, nadzoruje gibe in čustva.

Tako kot človeški, so tudi mačji možgani središče osrednjega živčnega sistema. V tem organu, ki tehta od 20 g do 28 g in je dolg ter širok približno 3,5 cm in visok 2,5 cm, so zbrane vse čutne zaznave mačke. Možgani so odgovorni za obdelovanje, povezovanje in shranjevanje živčnih impulzov – prav tako določajo moč potencialnega odziva na čutne dražljaje.

Bolezni osrednjega živčnega sistema

To informacijsko omrežje lahko zmotijo različni dejavniki, kot je travm zaradi nesreče, prirojene bolezni ali okužbe.

Znana motnja osrednjega živčnega sistema je tako imenovana ”ataksija”. Mačke z ataksijo trpijo za hudimi nevrološkimi motnjami, ki se kažejo v zibajoči hoji, težavah s koordinacijo, čudno usmerjeno glavo in pogosto tudi nečistosti. Vzroki za ataksijo se nanašajo na različne motnje osrednjega živčnega sistema, ki se običajno med seboj razlikujejo:

  • Okužena mačja mamica z virusom mačje panleukopenije, ki ga imenujemo tudi parvovirus, oz. zastrupitev breje mačke ali mlade muce lahko privedejo do motenj živčnega sistema z omenjenimi simptomi.
  • Dedna presnovna motnja lizosomska encimopatija lahko tudi privede do omenjenih težav.
  • Zunanji vplivi, kot so prometne nesreče ali padci, pri čemer si mačka poškoduje glavo ali hrbtenjačo, lahko trajno poškodujejo osrednji živčni sistem.
  • Tudi zahrbtne bolezni, kot sta hrbtenična deformacija in degenerativne bolezni osrednjega živčnega sistema, lahko poškodujejo živčni sistem in povzročijo nevrološke motnje.
  • Nenazadnje pa lahko tudi mačke trpijo zaradi možganskih tumorjev ali kapi, pri čemer pa so motnje osrednjega živčnega sistema včasih edini simptom, da z mačko nekaj ni v redu.

Nevrološke motnje vedno obravnavajte kot nujni primer! Ob prvih znakih teh nenavadnih simptomov takoj obiščite veterinarja – gre za nujno pomoč, zato ne oklevajte niti ob koncu tedna ali sredi noči. Stanje je lahko akutno, smrtno nevarno ali kronično, odvisno od vzroka simptomov. Ne glede na to, pa tovrstne motnje ne napovedujejo vedno smrti: Mačke z ataksijo se pogosto že skotijo z nevrološkimi motnjami. Če se je lastnik pripravljen prilagoditi posebnim zahtevam svoje ”nerodne mačke”, ji še vedno lahko omogoči srečno in dolgo življenje. Enako velja za tigrčke, ki so utrpeli možgansko kap. S spremembami v gospodinjstvu, kot sta namestitev klančine do mačje postelje ali nakup mačjega stranišča z globokim vhodom, in prilagajanje potrebam svoje mačke, ji boste omogočili lepo mačje življenje, čeprav je ne boste mogli povsem pozdraviti.

Prosimo vas, da zdravstveno stanje svoje mačke ne diagnosticirate s pomočjo spletnih raziskav. Diagnozo in možnosti zdravljenja lahko zagotovi samo veterinar.

Bolezni živčevja in hormonske motnje pri mačkah © Vasyl / stock.adobe.com

Hormonsko ravnovesje pri mačkah

Tako kot mačji živčni sistem tudi hormonsko ravnovesje naših tigrčkov sestavlja na milijone majhnih sestavnih delov, ki med seboj odlično sodelujejo. Hormoni so telesne kemične snovi, ki v organizmu prenašajo informacije in tako vzdržujejo ter nadzorujejo telesne funkcije in presnovne procese. Hormone tvorijo endokrine žleze v mačjem telesu in po krvnem obtoku potujejo do svojega ciljnega organa. Izločanje hormonov nadzirajo in uravnavajo možgani, ki so glavno stikalo osrednjega živčnega sistema.

Hormonski sistem mačke je bistven za izvedbo vseh slehernih funkcij v mačjem telesu, od nastanka jajčnih celic do uravnavanja krvnega sladkorja in pretvorbe hranilnih sestavin v rast telesa. Sistem ima velik vpliv na čustva naših tigrčkov. Uravnoteženo hormonsko ravnovesje je ključno za nemoteno delovanje vseh bioloških postopkov v mačjem telesu, za zdravo rast mačjih mladičev in za zdravo življenje starejših mačk. Neravnovesje hormonov ima lahko velik vpliv.

Hormonske motnje pri mačkah

Hormonske motnje pri mačkah lahko imajo številne posledice. Najbolj znani bolezni hormonskega sistema sta na primer hipertiroidizem (oslabljeno delovanje ščitnice) in hipotiroidizem (prekomerno delovanje ščitnice) ter diabetes mellitus.

Bolezni ščitnice

  • Ščitnica nadzoruje številne bistvene presnovne procese in je zato nepogrešljiv endokrini organ mačjega telesa. Pri oslabljenem delovanju ščitnice se metabolizem mačke močno upočasni in deluje zgolj na ”rezerve”.
  • Mačke s hipotiroidizmom se pogosto opazno zredijo. Zdravljenje pogosto vključuje zaužitje umetno proizvedenih ščitničnih hormonov. Te hormone mora mačka uživati vso življenje, saj simptome zelo ublažijo in ohranjajo kakovost življenja.
  • Na metabolizem vpliva tudi hipertiroidizem. V tem primeru pride do povečanega izločanja hormonov, pri čemer organi več ne delujejo skladno drug z drugim. Tipični znaki hipertiroidizma so živčni tresenje, izguba teže in povečan vnos hrane. Glede na vzrok prekomernega delovanja ščitnice jo lahko kirurško odstranimo ali uničimo. Obstaja pa tudi zdravljenje z zdravili.

Hormonske motnje pri mačkah: diabetes

Diabetes je vse bolj pogosta bolezen mačk.

  • Oblika bolezni, ki jo imenujemo diabetes insibitus, je hormonsko povzročena motnja vodnega ravnovesja v mačjem telesu, ki se kaže v velikih koncentracijah urina. To redko vrsto diabetesa lahko zdravimo z veterinarskimi hormoni.
  • Veliko pogostejša je bolezen diabetes mellitus, ki jo pogosto imenujemo sladkorna bolezen. Vzrok je pogosto motnja trebušne slinavke, ki nadzoruje izločanje hormona inzulin. To je pomembna naloga, saj je sladkor najpomembnejši vir energije v telesu! Diabetes mellitus tipa 1 je avtoimunska bolezen. Mačje telo uniči celice, ki so odgovorne za proizvodnjo inzulina. Sladkorno bolezen tipa 2 pogosto imenujemo “starostni diabetes”. V tem primeru so telesne celice razvile zelo visoko toleranco na inzulin in se več ne odzivajo na inzulin, ki je nastal v telesu. Zaradi tega se njihova sposobnost presnove sladkorja v krvi. Trebušna slinavka to pomanjkanje poskuša nadomestiti s povečano proizvodnjo inzulina. Zaradi tega pride do prevelikega nihanja krvnega sladkorja. Mačjo sladkorno bolezen tipa 2 pogosto zdravimo z uravnavanjem presnove inzulina, kar večinoma izvedemo z neposrednim dajanjem inzulina.

Diabetes in bolezni ščitnice sta le dva primera hormonskih neravnovesij pri mačkah. Vse motnje hormonskega sistema so resne, zato jih sme diagnosticirati in zdraviti samo veterinar.

Kako lahko takšne bolezni preprečimo?

Vzroke za tovrstne bolezni pogosto vidimo v rejski selekciji, včasih pa tudi v prehrani naših mačk. Mačke lahko le redko zaščitite, vendar zdrav življenjski slog s pravilnim uravnavanjem telesne teže in primerno prehrano lahko dobro prispevata k zdravju vašega tigrčka!

Vam in vaši mački želimo vse najboljše!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?