Psi

Magazin za pse – zanimivosti in koristni nasveti glede skupnega življenja z vašim štirinožnim prijateljem in aktualne novosti o vedenju psov. Preberite več

6 min

Delovni psi: štirinožni pomočniki na terenu

Pes velja za človekovega najboljšega prijatelja. Toda nekateri psi so veliko več kot le zvesti spremljevalci ob naši strani. Prevzamejo pomembne naloge, za katere so bili posebej usposobljeni. Povedali vam bomo, kako so nam delovni psi lahko v pomoč.

6 min

Ko pes noče na sprehod

Čas je za sprehod, vendar vašega ljubljenega štirinožnega prijatelja nikakor ne morete premakniti z mesta. Pri iskanju vzrokov bodite vedno pozorni in si vzemite čas za opazovanje svojega ljubljenčka.
2 min

Prehrana čivave

Čivave veljajo za enega najmanjši pasem psov na svetu. Vseeno mu moramo zagotoviti pravo hrano. Preberite, kakšna je prehrana čivave!
4 min

Anemija pri psih (slabokrvnost)

Če je vaš pes anemičen, ima premalo krvnih celic. Posledica tega je nezadostna oskrba s kisikom. Vaš pes je videti slaboten in utrujen, okončine postanejo hladne, sluznica pa bleda.
5 min

Vnetje maternice pri psicah

Če vaša psica oboli za gnojnim vnetjem maternice, lahko gnojna vsebina prebije steno maternice in povzroči hude poškodbe. Znake vnetja maternice pri psicah morate zato vedno jemati resno.
4 min

Pes ima prhljaj

Prhljaj se prepozna kot skupek majhnih belih kožnih celic med pasjo dlako. Prhljaj je strogo gledano, le znak, da nekaj ni v redu. Lokacija prizadetega dela kože je lahko pomemben podatek o vzroku.
9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.
8 min

Belgijski ovčar

Po veljavnem pasemskem standardu FCI-ja delimo pasmo na štiri različice, ki se razlikujejo po dolžini, smeri rasti in barvi dlake. Poleg veliko gibanja in aktivnosti potrebuje tudi dosledno vzgojo.
7 min

Ameriški bully

Ameriški bully je najverjetneje nastal iz hibridne vzreje. »Predniki« pasme so bili torej ameriški stafordski terier in ameriški pitbul terier. V Evropi so ameriški bullyji redki.
10 min

Kampiranje s psom

Priložnost, da preživite noč v kampu vsredi neokrnjene narave je nekaj, česar mnogi lastniki psov ne želijo zamuditi. Za pse je komaj kaj boljšega kot, da ves dan preživijo zunaj z nami.
4 min

Prevoz psa v avtu

Varnost psa je enako pomembna kot varnost ostalih potnikov v avtu. Poglejte, kaj vse potrebujete za prevoz psa v avtu.
6 min

Življenje s psom: Stanovanje ali hiša?

Mesto ,dežela, hiša ali stanovanje – načeloma lahko s psom živite povsod. Glede na osnovno razporeditev in lokacijo, obstajajo različne pasme, ki so bolj ali manj primerne za posamezne bivalne razmere
3 min

Lahko psi sanjajo?

Znanstveniki so izmerili možganske valove in ugotovili, da psi med spanjem preidejo skozi več ciklov lahkega spanja, globokega spanja in faze REM – tako kot ljudje, kar pomeni, da tudi psi sanjajo.
9 min

Skupno življenje psa in mačke

Za uspešno združevanje psa in mačke potrebujete veliko potrpljenja in doslednosti. Osnovni pogoj je, da nobeden od njiju ni imel negativnih izkušenj z drugim. Za uspeh je potrebno veliko preiprave.
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
Psi Pasme psov

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

Psi Pasme psov

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.
Najnovejši članki
Psi Življenje s psom

Lahko psi sanjajo?

Znanstveniki so izmerili možganske valove in ugotovili, da psi med spanjem preidejo skozi več ciklov lahkega spanja, globokega spanja in faze REM – tako kot ljudje, kar pomeni, da tudi psi sanjajo.

V magazinu za pse lahko preberete o karakternih razlikah med pasmami in kako najbolje sprejmete vašega bodočega ljubljenčka v vaš dom. Kako ga izberete ali on kako on izbere vas? Kako se nanj pripravite in kako vas najbolje spozna, še preden se vseli k vam? Kako ga pravilno pričakate in katero opremo potrebujete za njegov prihod v njegovo novo domovanje?

V pasjem magazinu najdete pojasnila na kaj morate biti pozorni pri vzgoji psa. Kakšen trening je primeren za katero pasmo? Kako na igriv in pozitiven način vplivate na vedenje vašega psa? Kateri namigi so nepogrešljivi pri vzgoji mladičev, pa tudi pri odraščajočih in odraslih psih in kako najbolje reagirati na agresivno vedenje kot je lajanje, renčanje ali hlastanje in kaj lahko napravite proti temu?

Preberite več o zdravju in negi vašega psa. Magazin za pse nudi pojasnila o boleznih, prvih znakih in pogostih simptomih, kaj lahko napravite za zaščito pred paraziti in katera cepljenja potrebuje vaš pes. Obravnava tudi pomembna vprašanja za vzreditelje v zvezi z reprodukcijo in težave lastnikov psov, na primer v zvezi z nego. Kako pogosto bi naj svojega psa kopali, krtačili ali strigli?

K nasvetom o psih spadajo tudi pomembni prehranski namigi ter informacije o običajni pasji hrani in o specifičnih dietah v primeru prekomerne teže, intolerance, alergiji ali ostalih obolenjih.

Izvedite več o prevozu in potovanju s psom. Koliko vnaprej se morate pripraviti na potovanje glede na različna prevozna sredstva: avto, vlak, avtobus, letalo? Kakšno velikost in težo še lahko ima vaš pes, da lahko potuje skupaj z vami v letalski kabini? Ali je potrebno upoštevati klimatske razmere in tradicionalne navade države, v katero potujete s svojim psom?

Seveda pa ponuja magazin za pse tudi odgovore na pomembna vsakodnevna vprašanja, kot je trening in igra s psom. Koliko gibanja potrebuje vaš štirinožec, katere aktivnosti so prednostne glede na pasmo in katere so najnovejše ideje in izdelki za igro s psi? Kateri povodci so primerni za tek s psom? Zakaj se vaš ljubljenček ne želi igrati z drugimi psi? Kaj narediti, če ima vaš štirinožni prijatelj strah pred drugimi pripadniki njegove vrste?