5 nasvetov kako pomagati mački v vročini

5 nasvetov kako pomagati mački v vročini

Številne mačke uživajo na prijetno topli avtomobilski strehi ali s soncem obsijanem balkonu. Toda v zelo vročih poletnih dneh pa tudi marsikatera mačka poišče senco. Premočno sonce lahko mačko opeče ali pa privede do vročinske kapi. Spodaj navajamo nasvete, kako pomagati mački v vročini.

Poletje z mačko: Pravilna sončna krema

Naslednjega marsikdo od nas še ne ve: Tudi mačke se lahko na močnem poletnem soncu opečejo! Vsem je verjetno jasno, da se lahko nekatere mačke brez dlake, kot je recimo sfinga, na soncu hitro opečejo. Zakaj pa enako velja tudi za mačke z dlako? Dlaka na nosu, ušesih in želodcu je veliko redkejša od dlake na ostalih delih telesa. Na teh delih telesa lahko prekomerno izpostavljanje soncu povzroči vnetje kože. Mačke s svetlim kožuhom ali kratkodlake mačke so zato še posebej občutljive na sonce.

Prvi znaki opeklin so pordela koža, občutljivost na bolečino in srbečica. V hujših primerih se lahko razvijejo slabost in kožne rane z mehurčki.

Mačko v vročini zaščitite pred sončnim opeklinami tako, da jo na izpostavljenih delih rahlo namažete s sončno kremo z visokim faktorjem zaščite. Pri izbiri sončne kreme pazite, da ne vsebuje dražilnih sestavin, kot so parfumi ali drugi alergeni.

Veliko sveže pitne vode

V vročih poletnih dneh potrebujejo naši tigrčki večjo količino sveže pitne vode. Če vaša mačka v vročini premalo pije, lahko to privede do dehidracije. Da bi mačko spodbudili k pitju vode, upoštevajte spodnje nasvete:

  • Po stanovanju razporedite več mačjih posodic ali vodnih fontan.
  • Dnevno zamenjajte vodo.
  • Posode z vodo na dvorišču lahko mačko hitro spodbudijo k pitju vode.
  • Vsaka mačka bo vesela nesoljene piščančje ali goveje jušne osnove.
  • Suho hrano dopolnite z mokro hrano z visoko vsebnostjo tekočine.
5 nasvetov kako pomagati mački v vročini

Mački zagotovite dovolj sence

V poletnih mesecih se temna in asfaltna tla močno segrejejo, tako da naše mačke komajda hodijo po njih. Da se tla ne bi preveč segrela, jih lahko pokrijete s svetlimi ali navlaženimi odejami. Lahko uporabite tudi hladilne podloge ali pa mački v vročini pripravite udobno mesto v senci.

Če imate hišno mačko, lahko zvečer ali zgodaj zjutraj odprete okna in dobro prezračite stanovanje. Čez dan pa je okna priporočljivo zatemniti z roletami ali zavesami. Tako bo temperatura v stanovanju tudi v poletnih dneh ostala prijetna.

Ohladitev v otroškem bazenu

Mačke običajno ravno ne marajo vode. Toda v vročih poletnih dneh se lahko to spremeni. V hudi vročini svoji mački ponudite različne možnosti ohladitve:

Zunanje mačke se bodo zelo razveselile otroškega bazena ali škropilnika za travo. Po drugi strani pa lahko hišnemu tigrčku pripravite hladno kopel ali mu ponudite navlaženo brisačo.

Kocke ledu pa lahko služijo kot okusen način za ohladitev. Da bo za mačko bolj zanimivo, lahko v sredico ledene kocke skrijete kakšen priboljšek.

Zaščitite mačko pred zajedavci

Klopi in pršice obožujejo poletje in visoke temperature. V tem času jih je tudi veliko več v travah in na drevesih. Ti zajedavci lahko prenašajo nevarne nalezljive bolezni. Zato je zelo pomembno, da svojo mačko že pred poletje zaščitite z ustreznimi sredstvi proti zajedavcem.

Glede na vrsto in trajanje delovanja lahko izbirate med različnimi oblikami sredstev:

  • Ovratnice pripomorejo k temu, da bo manj klopov ugriznilo v kožo vaše mačke. Ovratnice delujejo več mesecev.
  • Kapljice Spot-Ons nakapljamo na vrat svoje mačke, od koder se sredstvo lepo porazdeli po celotnemu kožuhu mačke.
  • Tablete mora mačka zaužiti in poskrbijo za to, da zajedavci po ugrizu umrejo.

Seveda pa se lahko kadarkoli obrnete na veterinarja, ki vam bo z veseljem podal točne informacije o sestavinah, odmerjanju in stranskih učinkih sredstev.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?