Pasme psov

Psi so bili nekoč delovne živali in so služile določenim nalogam. Na podlagi tega so razdelili pasme psov v vrste in skupine. Seznam pasjih pasem je leta 1983 na novo opredelil Raymond Triquet. S karakterističnimi oznakami je opredelil deset kategorij. Preberite več

Najdite svojega psa

Pomembne lastnosti

Moj pes naj bo

Izgled

Velikost
Zelo maliMaliSrednje velikVelikZelo velik
Dlaka
Brez dlake / hipoalergenKratkodlakiDolgodlaki
Barva
ČrnaRdeča / svetlo rjavaModra / sivaRjava / čokoladna / jetrnaKremnaBelaJelenje rjavaZlata / rumena
Vzorec
DvobarvniTribarvniMerle TuxedoHarlekin / pikčast Lisast / teksturiran / pegastTigrastSoboljevinastSedlast / odeje

FCI Skupina

11 min

Airedalec

Airedalec je eden najstarejših pasemskih psov na svetu in ga tudi imenujemo kralj vseh terierjev. Danes je ta prijazen pes zelo priljubljen.
10 min

Akita Inu

Akita Inu je ponosen in pogosto tudi svojegal pes, ki je svojemu lastniku nadvse zvest. Od kod izvira in kakšen je njegov značaj pa si preberite na zoohit!
9 min

Aljaški malamut

Aljaški malamut je severni sledni pes, ki je po izgledu podoben sibirskemu huskyju. Je zelo aktiven pes, ki rabi veliko vzdržljivostnih vaj. Kakšen je njegov značaj in kako skrbeti zanj?
9 min

Ameriški pit bull terier

Čeprav tudi nekatere druge pse pogovorno imenujemo pit bull, pa uradno ime nosi le ameriški pit bull terier – in to samo v ZDA, saj evropski klubi te pasme ne priznavajo kot neodvisno pasmo. V večini primerov so evropski pit bulli' ameriški staffordshirski terierji ali pa zgolj mešančki. Vsem pa je skupno, da so kot ''bojni psi'' dobili slab ugled.
11 min

Angleški buldog

Gleda mrko, je lenoben in smrči – „sanjskega partnerja“ si človek zagotovo predstavlja malo drugače. Vendar s svojim nezmotljivim šarmom ter prijaznim in nekoliko nerodnim načinom, angleški buldog v trenutku osvoji srce svojega lastnika.
12 min

Angleški koker španjel

Ljubek, igriv in navihano trmast – ni čudno, da spada angleški koker španjel med najbolj priljubljene pasme psov. V nadaljevanju boste spoznali najpomembnejše značilnosti dolgouhih Britancev.
6 min

Avstralski kelpie

Športen, inteligenten in občutljiv – z opisom njegovih karakternih lastnosti bi imel avstralski kelpie pri partnerskih odnosih zagotovo najboljše možnosti za uspeh. Strast tega avstralskega pastirskega psa pa je predvsem njegovo delo z ovcami.
11 min

Avstralski ovčar

Kot pravi pastir ta srednje velik in očarljiv avstralski ovčar potrebuje prefinjeno in vsestransko zaposlitev, ki ga spodbuja tako na fizični kot tudi miselni ravni.
10 min

Basenji

Basenji je pes z elegantno postavo in velikimi štrlečimi ušesi. Prišel je iz Afrike in je zelo živahen pes, ki potrebuje pozornost lastnika.
9 min

Baset

Kljub svojemu mrkemu in zdolgočasenemu izgledu je baset pravzprav zelo prijazen in za družine primeren majhen pes.
9 min

Beagle

Kratke nogice Beagla lahko zavajajo – pes te srednje velike pasme vas ohranja v gibanju in ima rad presenečenja! Beagli so prijazni psi, aktivni, neustrašni in brihtni.
9 min

Bernardinec

S svojim slavnim prednikom Barryjem, ki je rešil več kot 40 žrtev plazov, današnji bernardinec nima veliko skupnega. Je pretežak in preveč masiven, da bi bil plazovni pes. Prirojena pripravljenost legendarnega velikana, da pomaga drugim, njegova dobra narava in ljubezen do otrok, so se ohranili vse do danes.
11 min

Bichon frisé

Francosko-belgijski kodrasti bišon je nezahteven šarmer, ki veliko ljubiteljev psov v trenutku očara s svojim prijateljskim značajem. O priljubljeni pasmi lahko izveste več v nadaljevanju.
10 min

Bolonjec

Na prvi pogled je bolonjec navaden mali pes. Ko si ga pa pobližje ogledamo, pa stvari postanejo drugačne: Bolonjec ni samo pes za crkljanje! Ta simpatični in razigrani štirinožec je dober živalski spremljevalec tako za mlade kot starejše lastnike, saj s svojim odprtim značajem povsod širi veselo razpoloženje.
11 min

Borderski ovčar

Inteligenten in zahteven borderski ovčar (Border Collie) s srednje dolgo dlako je popoln pastirski pes in je zato le delno primeren za družinskega psa.
10 min

Bostonski terier

Bostonski terier je majhen in igrivi pes, ki je podoben angleškemu in francoskemu buldogu. Kakšen je njegov značaj in kaj rad počne? Je primeren za stanovanja in se dobro razume z otroki?
8 min

Bradati škotski ovčar

Ljubitelji bradatih škotskih ovčarjev so enotnega mnenja: „Kdor te pasme ne pozna, jo mora spoznati!“ Kdor bo enkrat videl, kako bradati škotski ovčar s svojo valovito dlako teče preko travnika, kako je bradati škotski ovčar poln energije in veselja ter kako pozoren je do svojega lastnika, ga bo njegov nezamenljivi šarm popolnoma prevzel in navdušil.
7 min

Bulterier

Bulterierja poznamo kot nevarnega borilnega psa, vendar je to zgolj slab sloves, ki se ga že vrsto let po krivem oklepa. Več na zoohit!
11 min

Cairnski terier

Cairnski terier je eden najtrpežnejših in najstarejših lovskih terierjev na Škotskem. Preverite, kaj je počel v preteklosti in kakšen ima značaj.
10 min

Cavalier King Charles španjel

Cavalier King Charles španjel ima eno posebno lastnost, ki ga razlikuje od King Charles španjela: njegova dolžina nosu. Obe pasmi sta poimenovani po kraljih Karlu I. in Karlu II., ki sta bila velika oboževalca španjelov. Cavalier King Charles španjel je vse do danes ohranil svoj prvotni šarm.
12 min

Chow-chow

Zlatorjava dlaka z mogočno grivo, kompaktna postava – chow-chow navdušuje že sam po sebi s svojim veličastnim videzom. Toda prvotni pes pasme, ki spada med najstarejše na svetu, ne izgleda le veličastno, temveč se odlikuje tudi s svojim posebnim značajem: nekateri pravijo, da imajo psi chow-chow zaradi svoje lastne volje prej značaj mačke kot psa. Kdor je sklenil prijateljstvo s tem psom, ve, da ti psi nimajo le izgleda, temveč tudi srce leva.
10 min

Čivava

Čivava je najmanjši pes na ­­­svetu, ki ima eno najdaljših življenjskih dob med pasjimi pasmami. Izvira iz Mehike, ime pa je dobila po zvezni državi Chihuahua.
8 min

Coton de tulear

Coton de tulear je majhen pes z Madagaskarja. Zanj je značilna zelo puhasta in bombažu podobna dlaka ter zelo prijazen značaj.
9 min

Dalmatinec

Dalmatinec je srednje velik pes z nepozabnim črno-belim kožuhom in je zelo aktiven pes, ki z veseljem išče psihične in fizične izzive.
11 min

Doberman

Hud pes čuvaj ali veliki hišni pes? Glede dobermana so mnenja različna. Podoba nevarne zveri se drži te pasje pasme tudi zaradi številnih upodobitev na velikem platnu. Vendar pa doberman zaradi uspešne ameriške serije „Magnum“ uživa tudi kultni status.
8 min

Elo

Elo je srednje velik pes nemškega porekla, ki pa pravzaprav ni samostojna pasma. Preberite, kako je nastala ta vrsta psa.
10 min

Havanski bišon

Havanski bišon je kubanski pes z evropskimi koreninami. Gre za vsestranskega spremljevalca in družinskega psa, ki je primeren tudi za začetnike.
7 min

Hrvaški ovčar

Hrvaški ovčar je srednje velik pes s črno dlako, ki je odličen pastir in športnik. Zunaj meja Balkana je še precej nepoznan.
10 min

Irski rdeči seter

Irski rdeči seter je izjemno priljubljen pes z dolgo lovsko zgodovino. Za vzrejo potrebujemo veliko izkušenj in časa. Kakšen pa je njegov značaj?
11 min

Jack Russell terier

Jack Russell terier je zelo živahen pes, ki je osvojil srca mnogih ljubiteljev psov. Kakšen je njegov značaj in kako skrbeti zanj? Od kod izvira in kakšen je bil njegov prvotni namen?
12 min

Jazbečar

Pregovorni pogled jazbečarja je stopil že marsikatero srce prijatelja živali. Izvedite na tem mestu več o kompaktnih psih pasme jazbečar.
8 min

Kitajski goli pes

Kitajski goli pes je morda res malce nenavaden na prvi pogled, vendar gre za precej trpežnega in živahnega psa.
9 min

Kromforlander

Kromforlander je srednje velik pes, ki se zelo naveže na svojega lastnika. Je prijazen in pozoren, njegova dlaka pa je rahlo valovita.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
11 min

Mali pudelj

Z do 10 kg razporejenimi na največ 45 cm plečne višine ima pameten mali pudelj za veliko ljubiteljev psov pravo velikost, da je kot zvesti vsakodnevni spremljevalec lahko povsod zraven.
11 min

Maltežan

Snežno bel maltežan je igriv in inteligenten pes, ki bo svojemu lastniku vedno zvest. Njegova dlaka je gosta in potrebna temeljite nege.
10 min

Miniaturni pinč

Miniaturni pinč je pravi mali zvitek energije, ki bo svojemu lastniku sledil povsod. Nekoč je veljal za pravega lovca na miši in podgane. Kakšen pa je njegov značaj in kako skrbeti zanj?
7 min

Mops

Mops je pravi pasji klovn, v katerem se skriva duša velikega, dobrosrčnega in nerodnega psa. Preberite več o njegovem značaju na zoohit!
11 min

Nemška doga

Nemška doga spada med največje pasme psov na svetu. Vendar kljub njenemu impozantnemu izgledu in markantnih ustnicah veljajo doge za zelo prijateljske, mirne in pozornosti potrebne pse, ki pri crkljanju s svojimi ljudmi rade podcenjujejo svojo težo.
11 min

Nemški bokser

Čokat in okreten, trmast in uravnotežen, miroljuben in pripravljen braniti – nemški bokser je pes, poln protislovij. Vendar prav ta vsestranskost napravi bokserja za pravega multi talenta.
12 min

Nemški ovčar

Nemški ovčar je ena najbolj priljubljenih delovnih psov na svetu, ki so zaradi svoje vsestranskosti, želje po učenju in zvestobi do lastnika tudi primerni kot družinski pes.
7 min

Nemški pinč

Nekoč priljubljeni hlevski pes in lovec na podgane, ki so ga v preteklosti imeli na skoraj vseh kmetijah, je še danes kot družinski pes rad v središču pozornosti. Karakterni nemški pinč bi se rad povsod pridružil – vseeno ali zunaj pri športu ali noter pri crkljanju.
7 min

Nemški volčji špic

Nemški volčji špic je srednje velik pes, ki je svoje ime dobil zaradi temno sivega kožuha. Je odličen čuvaj in družinski pes.
6 min

Pomeranec

Pomeranec je zelo majhen pes, ki navduši s svojim prijaznim značajem, samozavestjo in ogromno energije za igranje.
9 min

Pomsky

Pomsky predstavlja mešanico pasem, in sicer gre za kombinacijo pomeranca in sibirskega haskija. Namen te križane pasme je, da bi lepoto haskija združili z značajem pomeranca in njegovo majhnostjo. Toda kot ostali križani psi tudi pomsky prinaša nekaj presenečenj.
10 min

Rotvajler

Trda zunanjost, mehka notranjost: rotvajler je močan, neustrašen in samozavesten pes, ki včasih pokaže zobe kot pes čuvaj ali policijski pes. Vendar kaže kot družinski pes, ki je bil nekoč znan kot pes mesarjev, tudi svoje nežnejše plati: zanesljivost, zvestobo in srčnost!
9 min

Ruski mali terier

Ruski mali terier je prijazen, živahen in eleganten pes, ki je zunaj meja Rusije nepoznan. Preberite, zakaj ga nekateri naravnost obožujejo.
10 min

Samojed

Samojed je pes s čudovitim gostim belim kožuhom in nasmejanim obrazom. V Sibiriji je služil kot sledni pes, danes pa velja za družinskega psa.
10 min

Šarpej

Šarpej je pes z značilo nagubano kožo in majhnimi ušesi. Običajno je precej umirjene narave in zna biti zelo trmast pes.
11 min

Shih Tzu

Kljub mali velikosti je Shih Tzu izjemen pes, ki vzbuja veliko pozornosti. Za dolgo bujno grivo nekdanjega čuvaja templjev tiči razigrani štirinožec, ki je veliko ljubiteljem psov zvesti spremljevalec.
11 min

Sibirski husky

Svetle modre oči in tipične barve kožuha so najbolj izrazite lastnosti sibirskega huskyja ter nas spominjajo na zimske pokrajine in pasje dirke s sanmi. Toda vse pogosteje te nordijske lepotce srečujemo v južnih deželah, včasih pa se nam zdi, da je sibirski husky že postal mestni pes. V nadaljevanju boste spoznali, kako skrbeti za sibirskega huskyja, ki mu poslovenjeno pravimo tudi haski.
9 min

Tibetanski terier

Tibetanski terier je pravzaprav pastirski pes, ki je živel na višini 5.000 metrov. Je zelo zdrav, prijazen in igriv pes z dolgo dlako.
11 min

Veliki angleški hrt

Veliki angleški hrt je ena najhitrejših kopenskih živali na sveti, ki je zaslovela je s pasjimi dirkami. Kakšen pa je njegov značaj?
10 min

Višavski terier

Višavski terier je zaslovel v 90. letih prejšnjega stoletja. Ta majhen terier je zelo prilagodljiv, toda živah in igriv pes.
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

Mednarodna kinološka zveza FCI (Fédération Cynologique Internationale) je te kategorije nadalje uradno uveljavila po celem svetu. Vsaka pasma pripada državi članici FCI, ki se šteje za državo izvora posamezne pasme.

V kategoriji pasjih pasem najdete podroben opis glavnih 10 FCI skupin pasjih pasem. V njih lahko preberete bistveno o zgodovini, značilnostih, podobah in pomanjkljivostih, zdravju in zahtevah. Na naslednjih straneh vam podrobneje predstavljamo posamezne pasme psov.

FCI skupine in sekcije pasem psov

Skupina 1: Ovčarski in pastirski psi

Vsem pasmam iz te skupine je skupna močna volja do dela. Ovčarski psi so inteligentne delovne živali in so priljubljeni zaradi svoje opreznosti. Redko lajajo in se hitro podrejajo ljudem. V nasprotju s to značilnostjo je najpomembnejši delovni pripomoček pastirskih psov njihovo lajanje, le tako lahko skupaj zberejo črede živine. Zaradi tega razloga niso najbolj primerni za v stanovanje. Bradati škotski ovčar je vesel, uravnovešen in lahko učljiv pes. Za to pasmo psa je značilen živahen izraz na obrazu. Bel švicarski ovčar izvira iz Kanade in se je razvil v samostojno pasmo. So pozorne živali, ki imajo rade otroke in niso agresivne in zato dobro primerne za pse čuvaje.

Skupina 2: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi

Tukaj najdemo poleg pinčev in šnavcerjev pasme smoushond, ruski črni terier, mastif, planinski in bernski planšarski pes. K pinčem spadajo tudi dobermani in miniaturni pinči. Živali bi naj na začetku 19. stoletja iz Anglije prepeljali na evropsko celino. Opičji pinč je ena najstarejših pasem psov v Nemčiji, ki je ostala skoraj nespremenjena. Te živali dosežejo starost do 15 let in jih imajo ljudje zelo radi. Se rade crkljajo, so dobri psi čuvaji in potrebujejo malo teka na prostem.

Skupina 3: Terierji

V tej veliki skupini najdemo dolgonoge in kratkonoge terierje, terierje tipa bull in pritlikave terierje. Zaradi čudovitega izgleda velja Airedalski terier za kralja terierjev. Izvira iz angleške grofije Yorkshire, kjer so potrebovali neobčutljive pse za lov v vodi in za pasenje črede. Airedale terierji so bili ravno pravi za te namene in so zaradi svoje zanesljivosti in vsestranskosti hitro dobili veliko privržencev. Avstralski terier je primeren tudi za mestna stanovanja dokler ima dovolj gibanja na prostem. Prvotno je bil ovčarski pes, ker je vzdržljiv, močan in neobčutljiv na mraz. Foksterierji z resasto dlako so v Evropi zelo razširjeni. V Angliji so jih uporabljali za lov na lisice. Še danes jih je možno videti na številnih zgodovinskih angleških slikah.

Skupina 4: Jazbečarji

Jazbečar je poznan že iz srednjega veka, ko je človek vzredil kratkonoge pse, primerne za lov nad in pod zemljo. Tako je nastala pasma jazbečar. Živali imajo kratko, debelo in oprijeto dlako v številnih barvnih odtenkih med črno in rdeče rjavo. Jazbečarji so radovedni, živahni, spretni in imajo izostren voh. Pasma se med seboj loči po velikosti (standardni, pritlikavi jazbečar in kunčji jazbečar) in po dolžini dlake (kratkodlaki, resasti in dolgodlaki). Resasti jazbečar potrebuje manj prostega gibanja, lahko doseže starost 17 let in je dober pes čuvaj.

Skupina 5: Špici in pratipski psi

Med špice spadajo psi za vlečenje sani, nordijski lovski psi, nordijski čuvaji in ovčarski psi, evropski in aziatski špici. Nemški špic sodi med najstarejše srednjeevropske pasme psov. Špici izstopajo s svojo lepo dlako. Igrive oči in špičasti uhlji mu dajejo navihan izgled. Nemški špic je živahen, vendar zelo vdan in poslušen, zato ga je lahko vzgajati. Ker je do tujcev nezaupljiv, je dobro primeren tudi za psa čuvaja. Nordijski psi so zelo priljubljeni ovčarski psi in imajo toplo dlako.

Skupina 6: Goniči in krvosledci (barvarji)

Goniči imajo izostren voh za iskanje sledi in pomagajo ljudem že stoletja pri lovu. Zavohajo sled in ji z lajanjem sledijo. Predstavniki so na primer angleški lisičar, švicarski kratkonogi gonič, vidrar, francoski gonič ali beagle. Krvosledci so lovski psi, specializirani za iskanje ranjenih živali. Prav tako kot goniči imajo izvrsten voh in izrecno iščejo sled poškodovane divjadi. Tipična predstavnika sta bavarski barvar in alpski brak jazbečar. Goniči so usposobljeni za lov v tropih, krvosledci pa opravljajo svoje delo samostojno.

Skupina 7: Ptičarji

Razlikujemo kontinentalne ptičarje tipa brak, španjel in grifon ter britanske in irske ptičarje kot sta poenter in seter. Njihova vzreja se je začela odkar obstaja strelno orožje in so zelo vsestranske živali. Ptičarji pokažejo lovcem na popolnoma tih način mesto nahajanja divjadi ter prinašajo plen (ne ubijajo). V tej vlogi so danes manj povpraševani, ker pa združujejo lastnosti različnih lovskih pasem psov, so kot zvesti spremljevalci še vedno zelo priljubljeni. Vendar jih nepoznavalci naj ne bi imeli za hišne živali, saj so po naravi lovci.

Skupina 8: Prinašalci, šarivci in vodni psi

Prinašalci so lovski psi, ki iščejo pernato divjad in jo prinašajo lovcem. Šarivci v goščavi samostojno iščejo nizko divjad. V to kategorijo spadajo na primer ameriški in angleški koker španjel, angleški špringer španjel, poljski španjel, nizozemski prepeličar in valižanski špringer španjel. Vodni psi se uporabljajo za pomoč pri ribolovu. Ameriški španjel je rezultat vzreje angleškega španjela in manjših pasem španjelov. Chesapeake Bay prinašalec je bil vzrejen posebej za vodni lov in poleg prinašanja zna tudi razbiti led in vzdržati v mrzli vodi.

Skupina 9: Družni in spremljevalni psi

Družni psi so zvesti spremljevalci in delajo družbo ljudem. V tej veliki skupini najdemo bišone, pudlje in male belgijske pasme psov pa tudi tibetanske pse, gole pse, pekinezerje in čivave. Kodrasti bišon je prisrčen, dobrovoljen in lahko učljiv pes. Bolonjski bišon manj aktivna pasma in dober družinski pes. Bolonka cvetna je pravi salonski psiček. Ker je pasma prijazna in živahna, so te živali primerne za igro. Bostonski terier ima zelo uravnovešen značaj. Mastifi so bili najprej vzrejeni leta 1970 v Bostonu. So pametni, včasih razposajeni, odločni in ljubeznivi. Čivava izvira iz Mehike in velja za najmanjšo pasmo na svetu. V 19. stoletju so prodajali kmetje iz province Chihuahua živali turistom in tako se je pasma razširila tudi v Evropo. Čivava je edinstven pes, saj so lahko zelo različnega značaja, njihova majhnost pa jih nikakor ne moti.

Skupina 10: Hrti

Bodisi dolgodlaki, kratkodlaki ali resasti hrti, ti vitki dolgonogi psi spadajo skupaj z gepardi med najhitrejše kopenske živali na svetu. Hrte so prvotno vzgajali za lov, v nasprotju z drugimi lovskimi psi lovijo s pomočjo ostrega vida. Glede na poreklo delimo hrte v dve skupini – evropske pasme (veliki angleški hrt, škotski jelenar, irski volčji hrt, mali angleški hrt, mali italijanski hrt, ruski hrt, španski hrt, madžarski hrt in poljski hrt) in pasme z Vzhoda (saluki, sloughi, afganistanski hrt in azawakh). Hrte z Vzhoda prepoznamo po značilnih visečih uhljih, so nekoliko sramežljivi in nezaupljivi do tujcev. Evropski hrti so nekoliko poslušnejši v primerjavi z vzhodnjaškimi pasmami hrtov, z večjo željo po ugajanju. Imajo gladko svilnato ali resasto dlako ter ušesa vrtničaste oblike. Hrti spadajo med najbolj zdrave pasme psov.

Preverite našo ponudbo hrane za pse glede na velikost in pasme psov v zoohit trgovini za pse!