Elo

elo na stezici

Najboljše lastnosti različnih pasem psov, združene v odličnega družinskega psa – to je zamisel, na podlagi katere je nastala pasma elo, ki pa po besedah mednarodnega združenja ne velja za samostojno pasmo.

Izgled

Videz ni vse …

… kljub temu pa elo s svojo dolgo dlako in pokončnimi ušesi že na prvi pogled deluje pozorno in prijazno. Toda tudi izgled ima pri vzreji pasme elo podrejeno vlogo. Videz Elosa so seveda oblikovale pasme, ki so sodelovale pri njegovem nastanku – več o tem kasneje. Vendar pa pri vzreji pasme elo v primerjavi z enotnim videzom pridejo do izraza tudi zdravstveni vidiki. V osnovi obstajata dve velikosti: Obstaja majhen elo z višino v vihru do 45 cm, ki tehta 15 kg. Velik elo pa zraste do 60 cm in tehta tudi do 35 kg. Svoj rep mora nositi zvitega čez hrbet. Nad močno glavo štrlita dve koničasti pokončni ušesi, stop je izrazit, gobec pa kratek. Obstajata tudi dve različici kožuha: Trdodlaki eloti imajo kožuh, ki spominja na staroangleškega ovčarja, vendar je (v nasprotju s poimenovanjem) mehka. Ravnodlaki eloti imajo na tacah in obrazu kratko dlako. Razen merle so pri elotu dovoljene vse barve, še posebej pa so dobrodošli čisto beli psi s pikami.

Zgodovina

Elo je nastal leta 1987, ko sta si nemška rejca Marita in Heinz zadala cilj, da bosta v eno pasmo združila najboljše lastnosti staroangleškega ovčarja, chow-chowa in evrazijca. Na podlagi teh treh prvotnih pasem so štirinožne prijatelje, ki so nastali iz te kombinacije, poimenovali Eloschaboro ali na kratko elo. Izgled tega psa ni bil prvotnega pomena, saj je rejca zanimalo predvsem vedenje, ki bi elota naredilo idealnega družinskega psa. Novonastala pasma naj bi združevala prvotno naravo evrazijca z nežnim značajem staroangleškega ovčarja, hkrati pa se osredotočala na zdravje. Leta 1995 se je pojavila želja po manjšem psu spremljevalcu, ki je pokazal pozitivne lastnosti doslej vzrejenih elotov. V ta namen so križali pekinžana, majhnega špica in japonskega špica, tako da je s sicer enakimi vzrejnimi cilji nastal pes ustrezne velikosti.

Elo: Dizajnerski pes?

Elo je blagovna znamka, zato je pogosto zapisana s simbolom avtorskih pravic. Kar se sprva zdi čudno, je ob natančnejšem pregledu smiselno – navsezadnje vsaka pasma psov predstavlja določene lastnosti in svojo zgodbo. Lastniki blagovne znamke Elo so ustanovitelji pasme. Ščitijo elota kot “blagovno znamko” pred vsakim, ki bi lahko prodajal mešančke pod tem imenom, ne da bi izpolnjeval vzrejna merila. S tem preprečujejo širjenje ”črnih ovac” med rejci psov, še posebej, ker združenje FCI ne priznava elota kot samostojne pasme in zato pasme ni mogoče redno vzrejati v združenju. In tu se pojavi težava, saj nekateri ljubitelji psov obtožujejo ustanovitelje pasme in njihove podpornike: Pravijo, da elo ni prava pasma, temveč le ”hibrid”, katerih potomci so bili le srečno naključje lepega videza in značaja. Ljubitelji pasme elo seveda premislite o tem argumentu in si na podlagi njega ustvarite svoje mnenje. Vendar je treba opozoriti, da morajo rejci pasme elo pogosto izpolnjevati strožje zahteve kot rejci, ki pripadajo združenju FCI. Poleg tega pa rejci s svojimi besedami trdijo, da med psi izbirajo optimalen značaj. Tako je za kupce zagotovljena večja varnost kot pri hibridnih pasmah, kot je na primer labradoodle. Toda: Ali ni mogoče v zavetišču za živali najti primerne mešančke, ki so po svojem značaju enako prepričljivi? Po drugi strani pa bi lahko kritikom odgovorili, da je elo le dizajnerski pes: Ali to ne velja za katero koli pasmo psov, ki naj bi izpolnjevala določena merila? Tovrstna merila pogosto vključujejo bolj vprašljive lastnosti, kot so ploski nos, številne gube na koži in prekomerna velikost. Glede pasme lahko rečemo vsaj to, da je zamisel prijazna do živali in ljudi.

elo na travniku

Značaj

Takšen mora biti elo

Cilj vzreje elota je bil in še vedno obstaja vzreja optimalnega družinskega psa – v skladu s tem ima v idealnem primeru tudi številne značilnosti, zaradi katerih je predodrejen za to. Pasma ima precej miren temperament in velja za pozorno, ne da bi bila nagnjena k lajanju. Elosi se ponavadi čudovito ujemajo s pasjimi vrstniki ali drugimi hišnimi ljubljenčki. Do tujcev so večinoma previdni, vendar niso agresivni ali sramežljivi. Izžarevajo vedrino in jih ni lahko motiti. Poleg tega imajo malo ali nič lovskega nagona, zaradi česar so sprehodi z njimi sproščeni. Majhni eloti so ponavadi nekoliko živahnejši od večjih elotov.

Vzreja

Vsakdo, ki že ima izkušnje s psi, bo zagotovo lažje vzredil elota. Tudi če je Elo po svojem značaju fantastičen družinski pes, pa potrebuje dobro in dosledno vzgojo. Napak pri vzgoji ne moremo nikakor nadomestiti. Novopečeni lastniki psov se morajo zato dobro poučiti o vzreji psov, preden se odločijo za elota. Če pes svojih lastnikov ne spoštuje tako kot usposobljenih dreserjev, bo hitro poskušal sam izbrati svojo pot. Podrejenost je mlademu elotu precej tuja, vendar ga doslednostjo lahko zanesljivo naučimo spoštovati pravila. Elo bo vedno trmast – to mu dovolite, če obvlada osnovna pravila: trma je namreč ena od lastnosti, ki opredeljuje osebnost te pasme. Obiski pasje šole lepo zaokrožuje vzgojo elota.

Zdravje iz optimalne vzreje

Če si želite elota se pri ustreznem rejcu pozanimajte glede mladička. Recej mora biti član rejskega in raziskovalskega združenja pasme elo (EZFG), saj za razliko od drugih priznanih pasjih pasem ne obstaja krovno združenje za pasmo elo, ko je na primer FCI. Ugledni rejci pasme elo pripadajo združenju EZFG in pika! Da bi zaščitili svoje pse pred dednimi boleznimi, bi morali rejci v skladu s predpisi in priporočili združenja EZFG starševske živali pregledati z rentgenskimi žarki glede displazije kolkov in komolcev, majhne elote pa glede pravilnega položaja kolenske kapice ter pri veterinarju opraviti različne preglede oči. Združenje EZGF izrecno priporoča veterinarje v Nemčiji, ki pripadajo Društvu za diagnostiko gensko določenih očesnih bolezni pri živalih Dortmunder Kreis – DOK. V drugih evropskih državah bi bilo najbolje obiskati veterinarja z Evropske akademije veterinarskih oftalmologov (ECVO). Na spletni strani združenja EZFG boste našli številne trenutne statistike o zdravju elota, saj je tam žarišče vzrejnih prizadevanj. Ob dobrem zdravju in negi ta pes doseže povprečno starost od 12 do 14 let, pri čemer se lahko manjši elo stara nekoliko hitreje od večjega.

Prehrana

Zdrav užitek

Prehrana elota ni zapletena: Dajte mu dobro hrano, ki ima visok delež mesa in ne vsebuje žit ter sladkorja. Najbolje je, da svojega odraslega psa tehtate vsaka dva tedna, da pazite na njegovo težo. Tako boste lahko v primeru prekomernega hujšanja ali pridobivanja telesne teže pravočasno prilagodili njegovo hrano. Vrsto hrane mu zamenjajte previdno in počasi. Vsak dan mu v staro hrano vmešajte vedno večjo količino nove hrane, dokler stare hrane popolnoma ne zamenjate. S tem preprečite drisko in druge reakcije intolerance. Občasno ga lahko razveselite z žvečilnimi kostmi ali suhimi žvečilnimi priboljški, ki jih bo z veseljem pohrustal. Za nagrado so najboljši priboljški brez sladkorja, kot so na primer priboljški za nego zob. Toda ne pozabite: Tudi kratke igre so lahko učinkovita igrata, ki so povsem brezplačne in brez kalorij! Sveža voda naj bo živali vedno na voljo.

Nega

Za ego kožuha je potrebno redno krtačenje, ki pa običajno ne traja predolgo. Vseeno pa ga redno krtačite, da se mu dlaka preveč ne zavozla. Najbolje je, da krtačo uporabljate vsak dan, zlasti spomladi in pozno jeseni, ker se med menjavo dlake lahko kožuh hitro zavozla. Že kot mladička ga navadite na krtačenje. Poleg tega s krtačenjem zmanjšate količino dlak, ki se znajdejo v stanovanju. Nasvet: Poletno striženje elota, katerega kožuh je sestavljen iz površinske dlake in podlanke, na splošno ni priporočljivo, ker lahko povzroči poškodbe dlake in tudi izgubo površinskega sloja. V prvem letu življenja elota raje ne umivajte, ko pa odraste pa le, če je to nujno potrebno. V tem primeru uporabite blag šampon za pse.

elota na travniku

Sprostitev z gibanjem

Tudi če je Elo miren in uravnotežen pes, potrebuje veliko gibanja. Čeprav ni ravno najbolj športen pes, pa moramo z njim vsak dan na dolg sprehod. Večina teh psov nima lovskega nagona, zaradi česar so sprehodi precej sproščeni, vendar ne pozabite, da nikoli ne vemo, kateri pes ima oz. nima lovskega nagona! Od enega leta starosti ga lahko navadite, da vas spremlja ob kolesu ali pri teku, vendar pa stopnjo gibanja prilagodite njegovim zmogljivostim. Pasji šport ni nujen za tega psa, vendar se številni psi in njihovi lastniki zelo zabavajo in cenijo pasji šport. Preverite, kaj osrečuje vašega psa: Agility, učenje trikov, pasji ples – dovoljeno je vse, kar vašega psa osrečuje!

Je elo pravi pes zame?

Ta pasma velja za zelo prilagodljivo in je primerna tako za družine kot tudi za samske ljudi, ki imajo veliko časa za svojega psa. Čeprav ga ni treba neprestano zaposlovati, pa je zelo rad s svojim latnikom in ne mara biti sam. Elo je primeren za življenje v majhni hiši na podeželju ali v prostornem mestnem stanovanju – vendar pa upoštevajte, da ne sme preveč hoditi po stopnicah in da morate z njim vsak dan v naravo na sprehod.

Imate otroke? Vaš elo jih bo oboževal! Elo je idealen družinski pes in če vaši otroci poznajo osnovna pravila ravnanja z živalmi, bodo hitro postali najboljši prijatelji z vašim psom. Kljub temu pa psa in otrok do določene starosti seveda ne pustite brez nadzora, psu pa dajte možnost, da se po potrebi umakne na svoje mesto. Ta pes se lahko dobro razume z drugimi hišnimi ljubljenčki, zlasti v primeru, če jih je vajen že od mladosti.

Kje lahko najdem svojega elota?

Če iščete mladička elota, ga lahko kupite izključno pri rejcu, ki ga priznava združenje EZFG in ki svoje pse prodaja le z vso uradno dokumentacijo iz združenja. Samo tako ste lahko prepričani, da živali izpolnjujejo predpisane zahteve pasme, ki jih združenje FCI ne priznava, in da so opravile zdravstveni pregled. Seznam vseh rejcev najdete pri združenju EFZG – večina jih je v Nemčiji, navedeni pa so tudi rejci na Danskem, v Avstriji, Švici in Belgiji. Skupno obstaja okrog 130 rejcev. Združenje EFZG vam lahko pomaga najti tudi starejšega elota.

Nasvet: Če iščete starejšega psa, preverite tudi zavetišča za živali – tu je veliko mešančkov, ki so lahko zelo podobni elotu in vas bodo zagotovo hitro očarali.

Vam in vašemu elotu želimo čudovito skupno življenje!

Odkrijte našo ponudbo izdelkov za pse!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.