Veliki angleški hrt

angleški hrt

Angleški hrt je ena najhitrejših kopenskih živali na svetu. Ta nekdanji lovski pes je zaslovel na pasjih dirkah, ki pa so za večino psov pomenile življenje v kletkah. Zato veliki angleški hrt predstavlja več kot le tekaškega psa. Zaradi svojega umirjenega in prijaznega značaja, je angleški hrt prilagodljiv spremljevalec in idealen družinski pes.

Zgodovina

Hrt ni le ena najhitrejših kopenskih živali na svetu, ampak tudi eden najstarejših rodovniških psov. Začetki pasme sežejo že v obdobje pred Kristusom. Ti starodavni in močni psi so upodobljeni na grobnicah, kovancih, vazah ali jamskih poslikavah z Bližnjega vzhoda, ki so stari več tisoč let. Egipčanski faraoni so jih mumificirali in celo v legendarni Homerjevi Odiseji je hrt prepoznal Odiseja (800 pr.n.št.) po vojni v Troji.

Tisočletna vreja

Predniki tega rodovniškega psa iz Velike Britanije so živeli že v 4. stoletju pred našim štetjem, ko so spremljali keltske priseljence, ki so se naseljevali na Britanske otoke. Tam so pse vzrejali izključno za plemstvo. Angleški kralj Knut je izrekel hude kazni vsem navadnim državljanom, ki so imeli v lasti angleškega hrta. Kralj Howel iz Walesa je v 10. stoletju celo izrekel smrtno kazen, če je kdo ubil angleškega hrta. Angleško plemstvo je vložilo veliko denarja in časa v vzrejo teh očarljivih lovcev in tekačev. Hrt je ena redkih pasem psov, ki jih sistematično vzrejajo že več stoletij.

Pasje dirke in njihove posledice

Ko se je angleški plemiški sistem v 16. stoletju bistveno spremenil in so bogati plemiči lahko obdržali in vzrejali svoje dragocene pse, se je vzreja še dodatno razširila. Hrte, ki so jih prvotno vzrejali za lov na divjad, so od polovice 16. stoletja vključevali v pasje dirke. Sprva so psi tekali po odprtih igriščih, kasneje pa po ovalnih dirkališčih, kar je gledalcem omogočilo, da spremljajo celotno dirko. Sprva so dirke bile namenjene izključno zabavo množic, kmalu pa so se razvile v več milijonov vredno dirkalno industrijo, kjer so prevladovale grozljivo velike stave. Pasje dirke še vedno potekajo v Avstraliji, ZDA in zlasti na Irskem. Hrte so vzrejali predvsem zaradi hitrosti, da bi z njimi na dirkah zaslužili veliko denarja. Starih psov, ki več niso zmogli hitro teči, so preprosto odstranili iz industrije. Ubijanje hrtov, ki so za namene pasjih dirk postali neuporabni, je na Irskem celo zakonito ubijati.

Reševanje tekaških psov

Da bi zaustavili tovrstno ravnanje s psi, so v mnogih državah ustanovili združenja za reševanje dirkalnih hrtov, ki upokojenim hrtom ponujajo dom in družino. V nekaterih državah, kot npr. v Nemčiji, prirejajo pasje dirke le kot konjiček za pse, lastnike in prijatelje psov. Stave so tukaj prepovedane. Zaradi tovrstnih prizadevanj je veliko nekdanjih dirkalnih psov našlo nov dom. Tudi v ZDA in drugih državah (razen na Irskem) čedalje manj hrtov tekmuje na dirkah in vedno več jih vzrejajo kot družinske pse.

Značaj

Kdor je že kdaj videl hrta na dirkališču in opazil kako hitro, močno in elegantno teče, da bi lastniku prinesel zmago, skoraj ne bo mogel verjeti, da je ta izjemen tekaški pes v bistvu zelo umirjen družinski pes, ki lahko več ur zapored poležava na mehkem kavču in drema v bližini svoje družine. Angleški hrt je v bistvu energičen in strasten tekač ter hkrati prava lenoba.

angleški hrt

Tekač, lovec in lenuh

Angleški hrt je že skoraj pravi sinonim za vzdržljivost in hkrati tudi za lenobo. Pa naj gre za pasjo odejo, udoben kavč ali posteljo njegovega lastnika: Nekateri predstavniki pasme lahko spijo tudi do 16 ur na dan. Kljub izjemnim dirkaškim zmogljivostim so hrti presenetljivo umirjeni hišni psi, ki zelo redko lajajo in za svojo popolno zadovoljstvo potrebujejo le bližino svojega lastnika ter mehko površino za spanec. Toda ne marajo, če jih pustimo same. Če svojega psa nameravate puščati samega, pa ga na to dobro navadite.

Miren spremljevalec in krotek družinski pes

Angleški hrt je zelo mirne in krotke narave, zato vas bo brez težav spremljal v pisarno, v trgovino ali restavracijo. Zaradi svoje prilagodljivosti in elegantne zadržanosti je hrt nezapleten in večinoma dobrodošel spremljevalec. Ta nežni in dobrosrčni pes, ki se dobro ujame tudi z otroki, sploh ne pozna agresivnega vedenja. Tudi glede čistoče vam ne bo treba skrbeti, saj hrt za sabo pušča zelo malo dlake in je skoraj popolnoma brez vonja.

Tek je njegova strast

Toda naj vas njegov prijeten in udoben značaj ne zavede, saj je hrt nekdaj služil kot lovski pes in ima veliko potrebo po teku. Ta potreba se je skozi čas morda malce znižala, toda lastniki naj ne podcenjujejo njegovih zmožnosti. Žal pa psi ne morejo prosto tekati povsod – ne gre le za tekaško pasmo, temveč tudi za lovsko pasmo, zato lahko skoraj pozabite na mirne sprehode skozi park ali gozd, četudi imate psa ves čas na povodcu. Svojo potrebo po teku pa lahko potešijo na tekaških stezah ali pa v posebnih klubih za angleške hrte. Psi, ki potešijo svojo potrebo po teku, se bodo zraven vas umirjeno sprehajali, doma pa se udobno namestili na kavču.

Izgled

Angleški hrti lahko med tekom dosežejo hitrosti tudi do 85 km/h. Čeprav lahko takšno hitrost vzdržujejo le za kratek čas, pa v povprečju tečejo kar 60 do 65 km/h. Njihovo celotno telo je prilagojeno za hiter tek. Dolge noge, globok prsni koš, močne mišice, aerodinamična oblika telesa in podolgovata glava so narejeni za hitro gibanje in tek.

Velik, aerodinamičen in barvit

Angleški hrti z višino vihra od 71 do 76 cm pri samcih in od 68 do 71 cm pri samicah veljajo za večje pse v skupini hrtov. Dirkalni hrti, ki so posebej vzrejeni za dirke, so nekoliko manjši. Kljub njihovi velikosti pa tehtajo od 23 do 33 kg, pri čemer pa pasemski standard ne določa najmanjše oz. največje teže. Dlaka pasme je kratka in gladka ter gosta. Ker nimajo veliko maščobnega tkiva in imajo tanko kožo, so hrti precej občutljivi na mraz in vročino. Ko se pozimi odpravite ven na daljši sprehod, je priporočljivo, da svojemu hrtu nadenete topel pulover.

Barva njihove dlake je zelo raznolika. Standard dovoljuje naslednje barve in barvne kombinacije:

  • Črna
  • Bela
  • Rdeča
  • Modra (siva)
  • Rjavkasta rdeče-rumena
  • Peščene/jesenske barve
  • Dlaka s pikami
  • Dvobarvna dlaka: Osnovna barva je lahko bela, križa jo lahko katerakoli od zgornjih barv

Zdravje in bolezni

Hrti so običajno zelo zdravi in robustni psi, ki ne trpijo za veliko boleznimi. To ne velja samo za mladiče uglednega vzreditelja, ampak večinoma tudi za nekdanje dirkalne hrte, ki so prestali stroge zahteve za sistematično vzrejo. Pse običajno pregledajo zaradi displazije kolkov, displazije komolcev, hipotiroidizma, Willebrandove bolezni in možne okvare oči. Za to pasmo je značilna bolezen Greysperre, ki se pojavi, kadar pes pije premalo vode in so zunaj visoke temperature. Če je pes preobremenjen, lahko to privede do mišičnih krčev in celo do motenj gibanja. Če pri psu opazite, da hodi zelo na trdo ali ima temen urin, ga takoj odpeljite k veterinarju.

Prehrana: Kakšno hrano potrebuje angleški hrt?

Uravnotežena prehrana je izredno pomembna za zdravje vašega psa. Psi imajo določene prehranske potrebe, ki jih je treba zadovoljiti s pomočjo pravilne prehrane. Ker pa so potrebe zelo različne in odvisne od starosti, velikosti, telesne pripravljenosti, metabolizma ter stopnje aktivnosti psa, vam ne moremo podati splošnega in celovitega odgovora. Na splošno velja, da naj večji del hrane sestavlja meso, ki pa ga dopolnjujejo različna zelenjava, sadje in kosmiči. Če želite sami sestavljati hrano za svojega psa, kot recimo pri metodi surovega hranjenja BARF, se najprej dobro pozanimajte o posameznih živilih in hranilih, ki jih vaš pes potrebuje. Če pa nameravate kupiti že pripravljeno hrano iz trgovine, pa vedno natančno preglejte seznam sestavin. Pazite na to, ali se seznam sestavin začne z žiti, živalskimi ali rastlinskimi stranskimi proizvodi in ali so uporabljeni ojačevalci okusa, sladkorji in arome.

angleški hrt

Pazite na svojega psa!

Vaš pes je najboljši pokazatelj, ali ga hranite s primerno hrano. Če je videti zdrav in vitalen, ima normalno težo, sijočo dlako in je na prostem aktiven in poln energije, je to dober znak, da ga hranite pravilno.

Vedno se držite priporočene dnevne količine hrane. Svojega hrta nahranite dvakrat na dan in po obroku pospravite njegovo posodico. Vedno naj ima na voljo dovolj sveže pitne vode, po obroku pa naj si privošči počitek. Dejavnosti takoj po obroku lahko privedejo do življenjsko nevarnih motenj želodca, zato jih raje izvajajte pred jedjo.

Nega

Na splošno je hrt zelo preprost pes, ki poleg svojih potreb po teku od lastnika zahteva zelo malo. To velja tudi za njegovo nego, ki je zaradi njegove kratke dlake zelo preprosta. Dovolj je, če ga skrtačite enkrat na teden. Ohlapne dlake lahko odstranite tudi z vlažno krpo. Malce več pozornosti pa terjajo njegove tace, ki so pri nekaterih psih zelo občutljive. To velja zlasti pozimi, ko je na pločnikih posipana sol. V tem primeru psu doma sperite tace z mlačno vodo. Pasji šampon ponavadi ni potreben.

Kaj še morate vedeti?

Ker je angleški hrt velik pes, potrebuje tudi veliko prostora. Stanovanje v mestu in malo prostora za prosto tekanje se ne bosta skladala z željami tega živahnega tekača in lovca. Idealno je, če imate večje dvorišče, na katerem lahko vaš pes prosto teka. Vsekakor pa dvorišče zavarujte z ograjo, saj psa skorajda ne boste mogli nadzorovati, ko se v njem prebudi lovski nagon. Ko se s hrtom odpravite na sprehod po gozdu, polju ali ulici, ga vedno imejte na povodcu – nikoli se povsem ne zanašajte na to, da se bo ob vašem klicu vrnil k vam. Pomembno je, da mu poleg vsakodnevnih sprehodov ali tekanja ob kolesu ponudite tudi možnost, da poteši svojo potrebo po nagonskem teku. V tem primeru se najbolj obnesejo klubi angleških hrtov, kjer lahko psi tekajo za tudi za živimi zajci. Če boste psa zaposlili na tak način, se bo doma z veseljem udobno namestil na kavč in zraven vas sanjal o naslednjem tekaškem podvigu.

Poiščite psa, ki nujno rabi nov dom

Če hočete imeti angleškega hrta oz. želite starejšemu psu ponuditi drugo priložnost, potem povprašajte v lokalnih zavetiščih. Čeprav psa niso ravno najbolje izučili družbenih prvin, pa se angleški hrti zelo hitro vključijo v novo družino. Če vsaj malo poznate dresiranje psov in pri delu s hrtom pokažete nekaj potrpljenja in umirjenosti ter psu ponuditi mesto v svoji družini, boste kmalu imeli zvestega spremljevalca.

Izberite pravega rejca

Če se odločite, da boste od malega vzrejali angleškega hrta, potem je pomembno, da izberete uglednega rejca. Pasji klubi imajo običajno seznam registriranih rejcev, ki v bližnji prihodnosti pričakujejo novo leglo. Preden se odločite za mladička, vam priporočamo, da rejca vsaj enkrat ali večkrat obiščete. Če vam rejec z veseljem razkaže svoj dom in svoje pse ter ga resnično zanimajo vaši motivi za nakup mladička, potem je to dober znak. Uglednega rejca, ki pse vzreja iz ljubezni do pasme, bo zanimalo, ali se na vas res lahko zanese, da boste mladička dobro vzrejali in mu ponudili primeren ter ljubeč dom. Če na primer niste premislili o tem, ali imate možnost svojemu psu ponuditi prostor, kjer lahko prosto teka naokrog, se lahko zgodi, da vam bo rejec nakup odsvetoval. Če se rejec odloči, da ste primeren lastnik, potem vam bo izročil vse potrebne dokumente. To med drugim vključuje dokumentacijo zdravstvenih pregledov in cepljenj, pa tudi uradni rodovnik. Cena za zdravega mladička angleškega hrta lahko znaša od 1.000 do 1.200 evrov.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
12 min

Nemški ovčar

Nemški ovčar je ena najbolj priljubljenih delovnih psov na svetu, ki so zaradi svoje vsestranskosti, želje po učenju in zvestobi do lastnika tudi primerni kot družinski pes.