Pomsky

Pomski

Pomsky predstavlja mešanico pasem, in sicer gre za kombinacijo pomeranca in sibirskega haskija. Namen te križane pasme je, da bi lepoto haskija združili z značajem pomeranca in njegovo majhnostjo. Toda kot ostali križani psi tudi pomsky prinaša nekaj presenečenj.

Izgled

Pomsky je majhen haski z zelo veliko dlake

Pomsky zgleda kot pomanjšani haski. S svojim izgledom navdušujejo zlasti mladički. Toda pri tovrstnih mešančkih ni mogoče predvideti, lastnosti katere pasme bodo izrazitejše. Zato se tudi odrasli pomskyji med seboj razlikujejo – pri tej pasmi ne poznamo nobenih standardov. Ti štirinožci so pogosto visoki 30 cm, vendar lahko ta vredno močno odstopa. Samci haskija lahko zrastejo do 60 cm, pomeranci pa so visoki komaj 20 cm. Tako obstajajo majhni ali srednje veliki pomskyji. Teža se lahko giblje med 4 in 14 kilogrami. Dlaka je zelo gosta in različnih dolžin. Lahko je bela, rjava, črna ali siva. Zelo so priljubljene modre oči haskija v kombinaciji z ukrivljenim repom pomeranca.

Zgodovina majhnih haskijev

Tako pomeranec kot sibirski haski spadata v 5. skupino FCI, torej med špice in prvinske pse. Pomeranec je majhna različica nemškega špica, ki izvira iz regije Pomeranija. Šele v 70. letih prejšnjega stoletja se je vedno več rejcev v Nemčiji znova osredotočalo na vzrejo tega majhnega špica. Pasma je bila že od nekdaj najbolj priljubljena v ZDA in Veliki Britaniji. Tam ga poznajo tudi pod imenom King of Toys, kar pomeni kralj majhnih psov (dobesedno kralj igračk). Sibirski haski poleg aljaškega malamuta šteje za enega izmed tipičnih slednih severnjaških psov.

Šele nedavno so ljubitelji psov križali obe pasmi, da bi vzrejali pomskyja. Priljubljenost te križane pasme se od leta 2016 hitro povečuje. Razlog za to je predvsem v nordijskih prednikih: Haskiji očarajo veliko ljudi, toda njihova vzreja je dokaj zahtevna. Haskiji so trmoglavi psi in potrebujejo veliko gibanja in vadbe. Tudi športni lastniki psov včasih obupajo nad vzrejo haskija. Zato naj bi pri kombinaciji naj bi združili izgled haskija z nekoliko bolj prilagodljivim značajem pomeranca. Toda v prvi generaciji lastnosti teh psov niso bile predvidljive. Značaj in izgled pomskyja bomo lahko s pomočjo napornega postopka selekcije in veliko novih izkušenj natančneje določili po drugi in tretji generaciji. Žal pa se le malo rejcev odloči za to zahtevno delo. Pomsky je torej mešanček, ki v idealnem primeru nastane s parjenjem dveh različnih čistokrvnih pasem. Zato pa ga ne moremo imeti za neodvisno pasmo. Križna reja v Evropi ni preveč razširjena, v ZDA pa je zelo priljubljena. Nekateri ljubitelji psov pomskyja imenujejo tudi huskarianec.

Pomski © Jonathan / stock.adobe.com

Značaj in vzreja

Medtem ko se pomeranec tesno poveže s svojim lastnikom, pa ta značilno za haskija ne velja. Vlečni psi so navajeni delati z različnimi ljudmi. Zato je značaj pomskyja dokaj nepredvidljiv. Prav tako ni predvidljivo, v kolišni meri bo pomsky izražal lovski nagon in željo po svobodi svojih velikih severnjaških prednikov. Lastniki pomskyjev svoje psi opisujejo kot prilagodljive in zveste. Toda kombinacija dveh različnih pasem še ne pomeni, da bo rezultat najboljši. Zato je pomsky pogosto pravo darilo presenečenja. Pomskyji so praviloma prijazni do drugih psov, saj se tako haskiji kot pomeranci družijo z drugimi psi. Nagibajo se k lovu in lajanju ter ravno ne zaupajo majhnim otrokom. S svojim pomskyjem obiščite šolo za pse, da pri svojem štirinožcu spodbudite socializacijo.

Zdravje 

Povedano na kratko: Pomsky ni pasma, ki jo narava dopušča. Že pomeranca je težko vzrejati, saj pasma ni ravno najbolj robustna. K temu spada še naslednje: pasmi se glede na velikost tako zelo razlikujeta, da je parjenje le zelo redko uspešno. Pomskyje so zato ustvarili z umetno oploditvijo. Semenska tekočina je vedno od pomeranca, pasja mati pa je vedno sibirski haski. V nasprotnem primeru bi morala samica pomeranca skotiti mladičke, ki so preprosto preveliki za njeno telo.

Obe pasmi sta nagnjeni k očesnim boleznim. Pogosto se lahko pojavijo tudi alergije in težave z dlako. Za vzrejo pomskyjev so primerni samo sibirski haskiji z zdravimi kolki. Poleg tega bi morali obe izvirni pasmi pregledati glede kolenskih obolenj, da bi to bolezen sklepov izločili pri potomcih. Niti haski niti pomeranec ne marata poletne vročine. Pod gosto dlako pomskyjev se lahko nabere veliko toplote. Zato se poleti na sprehod raje odpravite v hladnem jutru ali v večernih urah ter poskrbite, da bo vaš štirinožni prijatelj imel na voljo tudi senco. Ti psi niso primerni za življenje v južnih državah ali v vroči podstrešnih stanovanjih. Pri dobri oskrbi lahko živijo do 14 let.

Prehrana

Pravilna hrana za vašega pomskyja

Naj bo majhen ali velik: Vsak pes si v svoji posodici želi veliko mesa. Zdravje pomskyja je odvisno tudi od visoke količine zaužitega mesa. Vedno preberite, ali je meso na vrhu seznama sestavin, ne glede na to, ali gre za mokro ali suho hrano. Mladički majhnih pasem – sem spada tudi mladi pomsky – potrebujejo hrano za mladiče z majhnimi briketi. Tudi pozneje bodite pozorni na primerno velikost suhe hrane.

Upoštevajte proizvajalčeva priporočila za hranjenje in v dnevni obrok vključite prigrizke. To še posebej velja, če s psom veliko trenirate in uporabljate hrano kot spodbudo – priporočamo vam, da v tem primeru za nagrado uporabite suhe brikete. Tako bo vaš pes prejel svojo hranilno nagrado, hkrati pa ne bo zaužil preveč kalorij. Tudi žvečilni prigrizki, kot so posušena goveja ušesa ali koščki vampov, so dobra nagrada, vendar jih dajajte le pod nadzorom. Poskrbite, da bo vaš pomsky vedno imel na voljo dovolj vode. Poleti na sprehod vedno vzemite steklenico vode in posodico, če se odpravite na daljši izlet.

Nega

Čeprav je pomsky tako majhen, pa ima zelo veliko dlake. Gre za kombinacijo gostega kožuha severnega psa in bujne dlake špica. V času menjave dlake imajo pomskyji izredno veliko dlake. Zato priporočamo, da ga skrtačite vsaj vsak drug dan. V poletni sezoni imajo običajno največ dlake. Prijatelji te pasme priporočajo, da jih v tem obdobju krtačite vsaj dvakrat na dan, saj vam bo v nasprotnem primeru dlaka prekrila vso stanovanje.

Pse okopajte samo, če so zelo umazani. Običajno zadostuje že, če posušeno umazanijo odstranimo kar s krtačo. Če pa bo vaš pes vseeno potreboval kopel, pa uporabite blag pasji šampon, ki ne bo vzdražil kože. Če med njegovo hojo zaslišite trkanje krempljev ob tla, jih pristrizite s škarjami.  V kolikor pri tem potrebujete pomoč, se lahko obrnete na veterinarja.

Pomski © jstaley4011 / stock.adobe.com

Je pomsky pravi pes zame?

Ker gre za prvinskega vlečnega psa, je težko predvideti, kako se bo pomsky zares obnašal. Lastnik pomskyja naj bi bil prijatelj narave, ki bi se s svojim psov veliko sprehajal na svežem zraku. Čeprav dolgi sprehodi z majhnimi pomskyji niso ravno mogoči, pa ta prvinski vlečni pes ni primeren za mesta. To vsekakor ni len pes. Pred nakupom pomskyja vam priporočamo, da imate že nekaj izkušenj s psi, da se boste lažje spopadali s trmoglavo osebnostjo haskija in pomeranca. Hiša z dvoriščem je v tem primeru idealna. Toda pozor! Če ga boste pustili samega na dvorišču, bo po vsej verjetnosti tekal ob ograji za mimoidočimi. Ker so haskiji pravi umetniki pobega, dobro zavarujte dvorišče! Če imate družino in ste se odločili za pomskyja, naj bodo otroci dovolj veliki za osnovno šolo. Veliko pomskyjev ravno ne zaupa mladim otrokom. Če pomsky že v mladosti spozna mačko, potem skupno bivanje ne bo nobena težava. V gospodinjstvu z malimi glodavci pa bodite vselej pozorni na pomskyja, saj zelo rad lovi.

Kdor si želi pomskyja samo zaradi videza, si naj prej dobro ogleda lastnosti haskijev in pomerancev. Za pomskyja se zato odločite šele takrat, če so vam všeč osebnosti tako haskijev kot pomerancev.

Zaposlitev

Pomeranci se zelo radi igrajo s svojim lastnikom, haskiji pa se radi zabavajo sami. Če svojega pomskyja že od mladega navajate na skupno igranje, se bo z vami verjetno igral tudi v poznejši starosti. Poskusite najti zaposlitev, v kateri bosta oba uživala. K temu lahko spada agility za majhne pse ali učenje trikov. Vendar je povsem mogoče, da bo neodvisnost haskija prevladovala v značaju pomskyja in se bo vaš pes igral samo takrat, kadar si bo to zaželel. Pomskyja boste zelo razveselili z dejavnostmi na prostem in miselnimi igrami. Odrasli in srednje veliki psi so po ustreznem treningu primerni, da vas spremljajo tudi ob teku. Pri tem pa pazite, da pomskyja ne preobremenite in da se bo zabaval.

Kje lahko najdem svojega pomskyja?

Pomskyja štejemo med križance oziroma imenovane tudi “dizajnerski psi”, saj je rezultat parjenja dveh pasem. Zato ga ni možno kupiti pri rejcu, ki pripada enemu od klubov FCI. Številni rejci križanih psov živijo od trenutnega navdušenja nad tako imenovanimi dizajnerskimi psi. Če je določen trend trenutno priljubljen, lahko tovrstni rejci veliko zaslužijo, saj niso člani nobenega kluba in se ne zmenijo za zdravje ter značaj križanega psa. Preden se odločite za dizajnerskega psa vam priporočamo, da najprej spoznate že priznane pasme. Srednje veliki ali majhni špici so zato odlična zamenjava za vse, ki jih je očaral šarm pomeranca in si želijo nekoliko večjega psa. Tako norveški lovski špic kot tudi Shiba Inu sta po velikosti med sibirskim haskijem in pomerancem ter s seboj prinašata svoj prvinski čar.

Če ste se odločili za pomskyja, poiščite rejca, ki križa pse z rodovniki. Psi morajo prav tako opraviti zdravstvene teste. Spoznajte mladičke in tudi njihove starše v domačem okolju. Socializacija v prvih tednih življenja je ključnega pomena za nadaljnje življenje psa. Nikakor pa se ne odločajte za pse iz dvomljivih virov, ki jih lahko kupite ”na črno”.

Če iščete odraslega psa, vam svetujemo, da pogledate tudi v zavetišča za živali. Morda je res malo verjetno, da boste tam našli pomskyja, toda ni pa nemogoče. Pogostejši so drugi mešančki vlečnih psov in špicov, ki pa so lahko prav tako šarmantni in iščejo ljubeč dom!

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.