Sibirski husky

Sibirski husky

Svetle modre oči in tipične barve kožuha so najbolj izrazite lastnosti sibirskega huskyja ter nas spominjajo na zimske pokrajine in pasje dirke s sanmi. Toda vse pogosteje te nordijske lepotce srečujemo v južnih deželah, včasih pa se nam zdi, da je sibirski husky že postal mestni pes. V nadaljevanju boste spoznali, kako skrbeti za sibirskega huskyja, ki mu poslovenjeno pravimo tudi haski.

Zgodovina

Predniki današnjega huskyja prihajajo iz hladne Sibirije. Bili so nepogrešljivi spremljevalci tamkajšnjih nomadskih ljudstev. Ti trdoživi psi so prvič zasloveli leta 1909, ko se je sibirski trgovec s krznom, William Goosak, udeležil dirke All Alaska Sweepstakes. Čeprav so se drugi na začetku posmehovali njegovim psom, ki so v primerjavi z aljaškimi malamuti precej manjši, pa se je njihovo mnenje po koncu 408 km dolge dirke povsem spremenilo. Njegovi psi so končali na tretjem mestu. Tudi naslednje leto so psi sibirskega porekla zasedli prva mesta, čemur pa je sledila prva uradna vzreja nove pasme. Za to je poskrbel norveški rejec vlečnih psov Leonhard Seppala, ki je pasmo ustvaril s pomočjo Williamovih psov.

Stoletno delo kot vlečni pes

Sibirski husky je eden izmed redkih psov, ki je tako zelo povezan s svojim delom. Nič čudnega, saj je pravi mojster, ko govorimo o saneh. Vleče lahko devetkratno težo svojega telesa, ima odličen naraven smisel za orientacijo (v snežnem okolju je to zelo pomembno), zaradi česar je še danes pomembna delovna žival. Ti štirinožci so postali polnopravni člani družine, ki so jih vzgajali v hiši, zaradi česar so postali zelo prijazni do ljudi in otrok. Tudi v prostem času se izkaže za odličnega športnega spremljevalca, ki se še danes odlično odreže na dirkah s sanmi. Človeka, ki ga vlečejo na saneh, imenujemo Musher. Musher drži povodec, ki mora vedno biti napet, da prepreči morebitne poškodbe psov. Pomaga tudi pri vožnji navzgor po klancu in samo z glasovnimi ukazi usmerja pse. Vodilni pes ima pri tem pomembno vlogo, saj mora zanesljivo izvajati ukaze. Ekipo lahko sestavlja od 4 do 20 psov, odvisno od dolžine in narave poti. Po vsej Evropi obstajajo združenja vlečnih psov, ki organizirajo skupna tekmovanja, na katerih večinoma seveda zmagajo huskyji. Na Aljaski in v Kanadi prirejajo tudi ekstremne pasje dirke v ostrih podnebnih razmerah, ki so včasih dolge več kot 1.000 km.

Izgled

Tudi nepoznavalci psov bodo sibirskega huskyja prepoznali na prvi pogled, saj ima značilno postavo vlečnega psa z nordijskim videzom. Kožuh ga varuje pred mrazom in je sestavljen iz dveh slojev: fina poddlaka je ponavadi bela ali belkaste barve in se enkrat ali dvakrat letno popolnoma obnovi. Med gibanjem se v poddlaki ustvarja trenje in s tem toplota, ki pa jo zadržuje zunanji sloj kožuha. Srednje dolga zunanja dlaka je lahko različnih barv, od bele in vse do rdeče ali črne. Večina sibirskih huskyjev ima na hrbtu vzorec, ki ga na trebuhu in prsih prekriva bela dlaka, na obrazu pa nosijo t. i. masko.

Dlakava ušesa so srednje velikosti, stojijo tesno skupaj in so visoko na glavi. Poleg tipično modrih oči imajo nekateri huskyji jantarno obarvane oči ali pa oči, ki so različnih barv (odd eyed). Zaokroženemu repu strokovnjaki pravijo srpast rep. Res je skorajda brez poddlake in služi posebnemu namenu, še posebej, ko se bliža snežna nevihta. Pes se v takem primeru zvije v klobčič in svoj nos zatakne pod rep, ki mu služi kot zračni filter, v katerem se zrak nekoliko segreje. Tudi njegove šape so prilagojene sibirskemu mrazu. Sibirski husky je sorazmerno manjši od psov podobnih velikosti, kar pomeni, da izgublja manj toplote od ostalih psov. Včasih sibirskega huskyje zamenjujemo z zdaj že manj znanim aljaškim malamutom, ki je prav tako vlečni pes in glede na kožuh ter obliko telesa zelo podoben huskyju. Toda aljaški malamuti so večji in tehtajo tudi do 43 kg, medtem ko sibirskih huskyji tehtajo od 15 do največ 28 kg in so veliki od 50 do 60 cm.

Sibirski husky © salajean / stock.adobe.com

Značaj

Prijazen družinski pes z nagonom za gibanje

Sibirski husky kot pes čuvaj? To ni dobra zamisel! Ti vzdržljivi psi so prijazni do vseh ljudi. Razlog za to se skriva v cilju vzreje, kjer morajo psi ubogati vse voznike sani. Za nadaljnjo vzrejo ponavadi izberejo tiste pse, ki so pri vleki sani najbolj pridni. Večina predstavnikov te pasme velja za precej neodvisne pse, ki imajo tudi močan lovski nagon. Če vidijo zajca, se nemudoma zapodijo za njim! Žal se pri tem ne zmenijo za lastnikove klice. Čeprav temu pri vzgoji pripisujejo velik pomen, pa huskyja ni mogoče naučiti, da bi ga lahko kadarkoli poklicali brez povodca. Ti nordijski lepotci skoraj nikoli ne lajajo, vendar pa včasih tulijo kot volkovi. Za njih je zelo značilno, da se radi gibljejo. Če se husky premalo giblje, si bo kaj kmalu poiskal svojo zaposlitev in velikokrat pri tem zabredel v težave.

Vzreja

Sibirski husky se hoče gibati – to je več kot očitno. Lastniki morajo poleti poskrbeti, da se bo njihov husky dovolj gibal, hkrati pa mu morajo priskrbeti hladno mesto za počitek. Sibirski husky vas bo z veseljem spremljal ob kolesu ali pri teku. Huskyji večinoma žal ne blestijo v pasjem plesu ali agilityju, vendar obstajajo tudi izjeme. Sami odkrijte, v čem vaš pes uživa in kje najraje spusti svojo paro. Raje imajo življenje na dvorišču (zaščitenem dvorišču!) kot pa življenje v hiši. V tem primeru priporočamo, da imajo pasjega prijatelja – tudi, če je zunaj, hoče čutiti povezanost z družino. Vlečni psi so navajeni na velik pasji trop, zato ne marajo biti sami, na kar opozarjajo s pogostim cviljenjem. Zato je toliko bolj priporočljivo, da imajo pasjega prijatelja, s katerim se med vašo odsotnostjo zabava. Glede na to, da gre za vlečnega psa, se lahko v vaši okolici pozanimate o športni vleki sani, s čimer se bo vaš sibirski husky z veseljem ukvarjal. Trenutno obstajajo številna združenja po vsej Evropi. Tega športa ni nujno izvajati samo na snegu: ko snega ni na voljo, obstajajo posebne sani s kolesi, ki jih lahko pes vleče tudi na asfaltu in se tako pripravi na sneg.

Zdravje

Sibirski huskyji so trpežni psi, ki niso nagnjeni k veliko boleznim, tipičnim za pasmo. Za psa, ki je tako odlično zasnovan za gibanje in ima izvrstno telesno kondicijo, je zelo pomembno, da mu še posebej v rastni fazi ne ponudite preveč hrane. Husky mora počasi pridobiti mišice za dolge teke ob kolesu ali pri vleki sani in to šele takrat, kadar povsem odraste. Ko kupujete psa od rejca, se prepričajte, da so mladičkove prednike pregledali glede displazije kolkov. Sibirski huskyji so nagnjeni k cinkovi dermatozi. Črevo ne absorbira dovolj cinka iz običajne hrane, kar lahko privede do težav s kožo. V tem primeru se posvetujte z veterinarjem. Psu boste verjetno morali do konca življenja ponujati hrano, bogato s cinkom. Povprečna pričakovana življenjska doba je med 10 in 14 leti.

Sibirski husky

Prehrana

Kot smo že omenili, so huskyji zelo športni in aktivni psi, zato potrebujejo ustrezno prehrano. Aktivni psi imajo običajno večjo energijsko potrebo kot neaktivni psi. Poleg stopnje aktivnosti obstajajo še drugi dejavniki, ki vplivajo na prehrano psov. Na primer, starost, zdravstveno stanje in velikost psa igrajo pomembno vlogo ter jih ne smemo zanemarjati. Na splošno mora hrana vsebovati približno 70 % mesa, 20 do 30 % sadja in zelenjave ter le majhen delež žit. Poleg kakovostne suhe in mokre hrane obstaja tudi prehranjevanje z metodo BARF (biološko vrsti primerno surovo hranjenje). Na ta način se psi prehranjujejo predvsem s surovim mesom. Ena prednost te metode je, da lahko posamezne komponente prehrane prilagodimo prehranskim potrebam psa. Preden se odločite za to metodo, se o njej dobro pozanimajte in se posvetujte pri veterinarju. Vašemu huskyju prav tako ponudite dovolj sveže vode.

Nega

Nega sibirskega huskyja ni preveč zahtevna. Kožuh ni težko krtačiti, zanj pa morate zelo pogosto skrbeti zlasti v času menjave dlake. Le tako boste lahko nadzirali izpadlo dlako. Ti nordijski lepotci v tem času izgubijo ogromno dlake. Huskyja ne kopajte, saj lahko večino umazanije odstranite s krtačo ali vlažno krpo. Če pa ga kljub temu morate okopati, pa uporabljajte samo vodo in blag pasji šampon.

Je husky pravi pes zame?

Zaradi njegovega značilnega videza in prijaznega ter živahnega značaja ni presenetljivo, da ima sibirski husky ogromno oboževalcev. Vsekakor pa predhodno dobro premislite, ali se lahko v celoti posvetite zahtevam tega psa. Sibirski huskyji so vajeni hladnih zimskih razmer in bodo v območjih z nekoliko milejšim podnebjem najbolj uživali, ko prispe zimski mraz. Če iščete psa, ki se raje skrije pred hladnim vremenom in obožuje poletno vročino, potem si raje omislite drugo vrsto pasme. Enako velja, če živi v toplejših krajih: sibirski husky ni pes za tople kraje. Ti prvotni vlečni psi so vztrajni tekači in tudi kot družinski psi potrebujejo veliko vadbe. Odrasel husky uživa v teku ob kolesu, ceni dolge izlete in vas bo z veseljem spremljal ob teku – zlasti v hladnejših dneh. Kdor se še v jesenskih vetrovih rad potika naokrog, je pravi za huskyja. Če imate mačko in si želite huskyja, ga morate že kot mladička navaditi na mačko. Odrasli huskyji bodo zaradi svojega nagona z veseljem ulovili vašo mačko. Hiša ali stanovanje z zavarovanim dvoriščem je odlična za huskyja, saj psu omogoča, da se tudi po sprehodu lahko giblje. Številni huskyji radi kopljejo luknje na vrtu. Zato dobro premislite, če želite imeti lep in urejen vrt.

Sibirski husky © vandycandy / stock.adobe.com

Pred selitvijo premislite

Ste prepričani, da lahko s sibirskim huskyjem postanete nepremagljiva ekipa? Super! Pred vselitvijo psa morata razjasniti tudi nekaj drugih stvari: komu zaupati tega športnega psa, če se odpravite na dopust? Ali bo vaš štirinožec šel z vami na dopust? V tem primeru se pozanimajte, ali sme pes z vami v hotel. Toda zapomnite si, da tople počitniške destinacije niso primerne za vašega nordijskega prijatelja! Če imate otroke, jim že zgodaj postavite jasna pravila, kako smejo ravnati s psom. Prav tako pa upoštevajte finančne obveznosti. K osnovni opremi (povodci, košare, glavniki in krtače, škarje za kremplje, odeje, transportni boksi itd.) prištejte še tudi stroške primerne prehrane in veterinarskih pregledov. Slednji so lahko v primeru nepričakovanih bolezni zelo visoki. Preverite tudi, ali je kateri od družinskih članov alergičen na pse in ali vam najemodajalec dovoli imeti psa.

Kako najti svojega huskyja?

Če si želite sibirskega huskyja, se obrnite na uglednega rejca. Če ste ga našli, potem ste našli tudi idealnega partnerja, ki vam bo z veseljem pomagal z vašim sanjskim psom. Ugledni rejci vam bodo odgovorili na vprašanja o zdravju in preprečevanju bolezni, prehrani ter zaposlitvi in vzgoji psa. Ob obisku rejca boste lahko spoznali tudi starše mladičkov in si ogledali, kako mladički odraščajo. V najboljšem primeru vam bo tudi rejec postavil nekaj svojih vprašanj, saj ga bo zanimalo, ali boste psičku lahko ponudili primeren dom. Bodite pozorni, da je rejec tudi član pasjega združenja. Psov ne kupujte brez ustreznih dokumentov. Rejci, ki prodajajo pse brez dokumentov, ponavadi želijo le denar in se ne zmenijo za dobro počutje psa. Domnevna prodaja čistokrvnih psov lahko hitro postane stroškovna past. V takih primerih pse ponavadi zdravstveno ne pregledajo, jih ne cepijo in se ne zmenijo za dobre higienske razmere. Mladički običajno niso vključeni v družbo, njihove starše pa ne vzrejajo na vrsti primeren način. O zdravju in selektivnemu parjenju pa je bolje, da ne govorimo. Če ste res ljubitelj te pasme, boste našli resnega in uglednega rejca, čeprav boste morali v tujino. Če si želite odraslega huskyja ali mešančka, pa imate na voljo še nekatere druge možnosti. Nekatere države imajo zavetišča za brezdome huskyje ali vlečne pse, ki jim skušajo najti nov dom. Prejšnjega lastnika ali zavetišče lahko povprašate o značaju določenega psa in tako ugotovite, ali je pes pravi za vas. Tudi v lokalnem zavetišču se včasih znajde kakšen vlečni pes, ki išče nov dom. Ne glede na to, ali boste psa kupili od rejca ali rešili iz zavetišča, morate v vsakem primeru prejeti potrdilo o cepljenju.

Vam in vašemu sibirskemu huskyju želimo veliko srečnih trenutkov!

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.