Shih Tzu

shih-tzu 1

Kljub mali velikosti je Shih Tzu izjemen pes, ki vzbuja veliko pozornosti. Za dolgo bujno grivo nekdanjega čuvaja templjev tiči razigrani štirinožec, ki je veliko ljubiteljem psov zvesti spremljevalec.

Mali pes, velika bujna griva

Ob pogledu na Shih Tzu-ja s plečno višino pribl. 27 cm pade pri tem resnično majhnem štirinožcu najprej v oči dlaka: do 7,5 kg lahek pes ima bujno dolgo dlako. Pod tem se skriva bogata poddlaka. Shih Tzu obstaja v vseh barvah, pogosto je prekrivna dlaka na glavi speta ali postrižena, da lahko „levji pes“ nemoteno vidi. Viseči uhlji so zaradi bujne dlake večinoma komaj vidni. Svoj rep ima ta mali pes ukrivljen čez hrbet. Standardni opisi pasme ji pogosto pripisujejo nekoliko „arogantno držo“.

Iz samostana na zofo

Shih Tzu ima bogato zgodovino: menihi tibetanskih samostanov so videli v njegovih prednikih  „levje psičke Bude“. Legenda pravi, da je bil Buda obdan z malimi psmi, ki so se lahko v primeru nevarnosti spremenili v leve. Tibetanski menihi so vzrejali male štirinožce kot tempeljske pse, ki bi naj čuvali sveta mesta. Glede tega je bil še dodatno dobrodošel – tudi v primerjavi z drugimi psmi – odličen sluh. Iz teh tempeljskih živali so nastali poleg Shih Tzu-ja tudi Tibetanski terier, Lhasa Apso in Pekinezer. Mimogrede oba, „Shih Tzu“ kot tudi Lhasa Apso dolgujeta svoja zveneča imena temu poreklu: oboje pomeni v prevodu „levji pes“, pri čemer je „Shih Tzu“ kitajsko, „Lhasa Apso“ pa tibetansko. Kot poklon so ti tempeljski psi verjetno v 17. stoletju prispeli na kitajski cesarski dvor, kjer so nadalje vzrejali tega karizmatičnega luksuznega psa. Na začetku 20. stoletja je dovolila Kitajska izvoz štirinožcev, tako, da so prvi primerki vrste prispeli v Evropo in Ameriko. V Veliki Britaniji je bil l. 1929 Shih Tzu priznan kot samostojna pasma. Ko je l. 1949 na Kitajskem prevladal komunizem, je veliko Shih Tzu-jev doživelo žalostno usodo: obravnavali so jih kot „nekoristne“ in jih ubijali – to je bil tudi konec kitajskih prizadevanj za vzrejo, ki se je od takrat naprej nadaljevala v zahodnem svetu.

Značaj: razigran & neodvisen

Mali levji pes se odlikuje s svojim zelo živahnim temperamentom, ki pa kljub temu ni nervozen. Nekdanji tempeljski pes je odprt in prijazen do ljudi in živali, kamor spadajo tudi drugi psi. Kljub vsej odprtosti in razigranosti izžareva Shih Tzu pogosto določeno neodvisnost, ki včasih deluje arogantno. Tukaj pride dejansko do izraza tudi karakterno nekoliko „leva“, ker v določenih trenutkih deluje Shih Tzu prej mačka kot pes, ker mu je podrejanje v vsaki obliki odbijajoče. Vendar pa svojo domnevno aroganco več kot le nadomesti s svojim občutkom za zabavo: Shih Tzu skoraj vedno širi dobro voljo. In z nekoliko znanja o psih tudi vzgoja ni težavna.

Zdravje: kompetentna vzreja je najboljša preventiva

K najpogostejšim zdravstvenim omejitvam pri Shih Tzu-jih spada kratek nos in glede tega težave z dihanjem in očmi. Vzrok za to je selektivna vzreja inducirane brahicefalije, pod katero razumemo lobanjsko deformacijo: lobanja je prekratka in široka. Očitno lahko to vidimo, če primerjamo prednika štirinožca, volka v primerjavi s psom Shih Tzu. Shih Tzu-ji pogosto trpijo za zoženjem zgornjih dihalnih poti, prav tako so solzni kanali bolj občutljivi. Odgovornost glede tega je tudi na kupcu mladiča Shih Tzu-ja, ki se odloči za nakup pri vzreditelju, ki je pri izbiri staršev pozoren na zdravo obliko v skladu s standardom pasme. Pasma že zaradi veliko dlake ni privrženec velike vročine – poleti se je zato na daljše sprehode bolje odpraviti zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Shih Tzu lahko doseže starost do 16 let.

shih-tzu © Grispb / stock.adobe.com

V celoti fit s pravo prehrano

Prehrana, ki je v glavnem sestavljena iz mesa in ne vsebuje žit, je optimalna za Shih Tzu-je. Če mu dajete suho hrano, bodite še posebno pozorni, da ima vaš štirinožec na voljo zadosti vode in da dovolj pije. Obstaja posebna suha hrana za potrebe malih psov in celo take, ki je na voljo ekskluzivno za Shih Tzu-je – odlikuje se na primer s posebno prilagojeno velikostjo briketov. Bodite v vsakem primeru pozorni, da je meso v sestavi na prvem mestu. Ker so mali psi zaradi preveč ozko postavljenih zob nagnjeni k nastajanju zobnega kamna, je potrebno za nego zob redno dodajanje prigrizkov. Če človek navadi že mladiča, potem je tudi čiščenje zob s posebno zobno pasto in nastavkom za prst dobra možnost. Prav tako so za čiščenje zob primerni mali koščki govedine.

Nega bujne dlake

Pogled na valovito bujno dlako Shih Tzu-ja ne vara: za njo je veliko opravljenega dela. Lastniki psov, ki ne hodijo na razstave, si lahko nego povsem poenostavijo, da dlako svojega Shih Tzu-ja redno na kratko strižejo – tako omogočate psu razposajeno tekanje tudi skozi gozd ali po travnikih, kar je pri razstavnih psih le težko možno, ker je bujna dlaka lahko preveč prizadeta. V vsakem rpimeru je potrebno dolgo dlako krajšati, da ne drsi po tleh. Poleg tega poskrbite s krajšanjem ali s spenjanjem zato, da „griva“ malega „levjega psa“ ne zastira pogleda v svet – poleg tega lahko dlaka, ki sega v oči povzroča očesna vnetja. Tedensko je potrebno temeljito krtačenje in na koncu še česanje, da se dlaka Shih Tzu-ja ne zavozla. „Nevarnost vozlov“ je na primer največja na notranjih straneh nog in predelih za uhlji. Začnite že mladiča navajati na te temeljite seje nege, da si pusti negovati pramen za pramenom. Za doseganje določenih mest je pomembno, da se vaš Shih Tzu nauči, da nekaj časa potrpežljivo leži na strani. Dnevno preiščite vašega štirinožca za v dlaki viseče vejice ali drugo umazanijo. Tudi kontrolo nad paraziti je potrebno redno izvajati, še posebno, ker lahko ostanejo neopazno v bujni dlaki nepovabljeni gostje, kot so klopi. Če morate vašega Shih Tzu-ja kopati, ker umazanije ni več možno izkrtačiti, je najbolje, da uporabite posebni pasji šampon za dolgodlake pse. Velika prednost bujne Shih Tzu-jeve dlake je, da skoraj ne izpada.

Vzgoja pametnih kerlcev

Shih Tzu je učljiv in razigran, kar vzgojo na splošno poenostavlja. Kljub temu je lahko njegova svojeglavost včasih izziv. Ljubeča doslednost je torej alfa in omega za uspešno vzgojo. Če boste enkrat nekoliko popustili od postavljenih pravil, bo pameten Shih Tzu to želel izkoristiti. Veliko predstavnikov pasme se zanaša na svoj ljubek izgled in poskušajo s cviljenjem, dreganjem ali pogledom jazbečarja priti na cilj – najbolje, da že takoj pokažete mladiču, da na tak način ne bo prišel do želenega rezultata in sicer tako, da ignorirate te predstave. Optimalno lahko socializirate vašega Shih Tzu-ja z rednimi obiski pasje šole, kjer se nauči sproščenega obnašanja do štirinožcev vsake velikosti – še posebno samci Shih Tzu-ja so lahko brez ustreznega navajanja v času mladiča kasneje nagnjeni k dominantnosti.

Zaposlitev malega razgrajača

Shih Tzu ima rad dolge sprehode in igro – pogosto do visoke starosti. Poleg tega imajo mali levji psi pogosto radi vodo, pri čemer je dovolj privlačna že umazana luža in je lahko vabljiva za Shih Tzu-ja, da se z veseljem valja v njej. V osnovi ti psi samo zaradi svoje velikosti niso privrženci kavča, tudi, če včasih cenijo prijetno popoldne na mehkem kavču. Na prostem so radi aktivni mali raziskovalci, pri čemer je razstavnim psom zaradi dolge dlake to oteženo, ker se v vsakem zanimivem grmovju zagozdijo. Natrenirani Shih Tzu-ji spremljajo tudi ljubitelje konj na krajših ježah. Kdor se rad častno ukvarja s psmi, za tega se odpira še področje zaposlitve s simpatičnim kerlcem: Shih Tzu-ji so praviloma odično primerni za terapevtske pse. Njihov miren in odprt značaj v povezavi s „simpatičnim“ izgledom napravi predstavnika te pasme za odličnega psa za obiske v bolnišnicah, domovih za starejše ali otroških domovih – pod pogojem, da opravi ustrezna šolanja in preizkuse značaja.

Mali shih tzu © dazb75 / stock.adobe.com

Ali mi Shih Tzu ustreza?

Shih Tzu paše v ljubeče družine in samskim ljudem, ki so s svojim psom radi na poti. Pri tem je primeren za začetnike, dokler se ti predhodno pozanimajo o ustrezni negi dlake in so za to pripravljeni investirati reden čas. Četudi se Shih Tzu dobro počuti v  mestnem stanovanju, zna ceniti ograjen vrt. V vsakem primeru, če živite v najetem stanovanju, si pridobite pisno soglasje vašega najemodajalca o imetju psa v stanovanju.

Včasih slišimo, da je Shih Tzu optimalni pes za alergike, ker ne izgublja dlake – to ni nujno res, kajti alergiki ne reagirajo na pasjo dlako kot tako, temveč na pasjo slino ter na prhljaj. Pred vselitvijo Shih Tzu-ja bodite zato gotovi, da nihče v družini ni alergičen. Glede dlake: nego dlake morate v vsake primeru imeti dolgoročno zavestno v načrtu: vseljenega mladiča je potrebno nato dolgih 17 let dnevno zaposlovati in negovati. Pred nakupom imejte v mislih tudi namestitev v primeru bolezni ali dopusta. Če je za vas možen dopust s psom, se je najbolje pozanimati že dovolj zgodaj o primernih hotelih in možnostih potovanj – razmislite pri tem, da Shih Tzu ni velik ljubitelj vročine. Poleg osnovne opreme, kot so posoda, povodec, varovalo za avto, odeje in košara ter seveda pripomočki za nego v obliki krtač in glavnikov – po potrebi tudi strižnik – so tu še redni stroški za vrsti primerno hrano za pse, igrače ter pregledi pri veterinarju, eventuelni obiski pri pasjem frizerju ter morebitno zavarovanje. V primeru bolezni psa lahko nastanejo tudi nepredvideni stroški veterinarja.

Tako najdete vašega želenega Shih Tzu-ja

Shih Tzu spada med priljubljene pasme psov, zato je večinoma enostavno in hitro možno najti mladiča, če ste se odločili zanj kot novega družinskega člana. Izogibajte se črnih ovc med vzreditelji, ki brez potrdila o poreklu in brez dokazila o članstvu v združenju Shih Tzu-jev redijo in domnevno poceni prodajajo mladiče, kajti v takih primerih ne gre za dobrobit pasme in živali, temveč za bogatenje. Resen vzreditelj je član društva in vam lahko, kar je še posebno bistveno v primeru te pasme, ponudi informacije o zdravstvenih testih prednikov vsakega želenega mladiča, da je nevarnost genetsko podedovanih bolezni minimalna. Vzreditelj, ki mu je pomembna dobrobit njegovih varovancev, je rad vaš partner v pogovoru glede psa tudi po nakupu mladiča in je vesel, če ga o razvoju vašega novega družinskega člana obveščate. Dober znak je, če vam glede skrbi za psa malo stopi na prste, ker želi biti prepričan, da bo njegov mladič prišel v dobre roke. Pri vselitvi razglistenega mladiča bi morali prejeti praviloma vedno dokazilo o poreklu, potrdilo o cepljenju z žigi o cepitvi in seveda kupoprodajno pogodbo. Večina psov je opremljena s čipom in registrirana, kar je nujno potrebno na potovanjih znotraj Evrope.

Ča pa želite dati nov dom nekoliko starejšemu psu, je najbolje pogledati na splet – tukaj so številni štirinožci, ki iščejo nov dom. Vsekakor gre pogosto za mešance – imejte v mislih: le Shih Tzu z dokazilom o poreklu je pravi Shih Tzu. Še posebno zaradi dednih obremenitev je tudi pri odraslem psu smiselno, da se seznanite z zdravjem njegovih prednikov. Vsekakor vas lahko tudi Shih Tzu mešanec iz zavetišča ovija okrog prsta in bogati vaše življenje. V pogovoru s prejšnjim lastnikom ali zavetiščem lahko najlažje ugotovite, ali mali levji pes ustreza vam in vašemu življenjskemu stilu. Že odrasel pes ima seveda prednost, ker je praviloma že prejel osnovno vzgojo, kar je lahko v veliko pomoč predvsem začetnikom – vsekakor pa ni zagotovo, da je bile le-ta uspešna, obstajajo tudi Shih Tzu-ji, ki so jih oddali, ker je bila vzgoja pametnega kerlca pretirana. V najboljšem primeru imate priložnost, da vašega novega družinskega člana pred vselitvijo boljše spoznate in pridobite ustrezne spretnosti.

Želimo vam, da z vašim izjemnim Shih Tzu-jem preživljate prijetne urice!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.