Havanski bišon

Havanski bišon na belem ozadju

Havanski bišon s Kube in z evropskimi koreninami je pravi vsestranski spremljevalec za vsakega ljubitelja psov, ki se veseli življenja z nezapletenim in živahnim šarmerjem.

Izgled

Majhen in kompakten

Majhno, kompaktno telo na kratkih nogah: Havanski bišon meri v višino približno 28 cm, tehta pa največ 6 kg. Čeprav spada v skupino bišonov, pa ni navaden pes za v naročje, kot pomeni prevod francoske besede bichon. Ni samo bele barve, temveč tudi v odtenkih rjave, sive in bež, lahko pa ima tudi pike. Dlaka skoraj nima podlank, včasih je popolnoma brez nje. Zgornja dlaka je bujna, dolga do 18 cm, in je mehka, ravna ali valovita.

Zgodovina

Mednarodno splošno ime “Bichon havanaise” nam vse pove: Ta štirinožni prijatelj je sorodnik bišonov, ki dejansko prebivajo v Evropi. Sem spadata na primer maltežan ali Bichon frisé. Njegove korenine dejansko izvirajo iz Evrope, od koder so ga španski kolonialisti verjetno prepeljali v Južno Ameriko. Tam se je paril z lokalnimi psi in nastala je ta trpežna pasma. Izvor ciljne vzreje je – kot že samo ime pove – v Havani, glavnem mestu Kube. Na Kubi je je bil več stoletij priljubljen spremljevalec, zlasti med bogatimi. Po kubanski revoluciji pod vodstvom Fidela Castra pa ta čeden štirinožec ni bil več tako priljubljen: Mnogi so ga videli kot del vladajočega razreda. Na srečo je v tem času že imel nekaj oboževalcev v ZDA, ki so prevzeli pasmo. Danes pa je našel zveste oboževalce po vsem svetu.

Značaj

Preprost spremljevalec

Če iščete preprostega psa, potem je havanski bišon pravi pes za vas: Je inteligenten, živahen, rad se igra, ima rad otroke, je vesel in navsezadnje pravi šarmer. Je vedno dobre volje in pripravljen, da se s svojim lastnikom poda na pustolovščino. Čeprav je običajno zelo pozoren, pa ni agresiven. Havanski bišon ne laja veliko, toda če se dovolj ne sprosti in če mu ne namenjamo dovolj pozornosti, bo lajal, da jo pridobi. Ta samozavestni pes ima rad tujce in druge živali, tako da je povsod dobrodošel.

Havanski bišon - mladiček na travi

Vzreja

Preprosta vzgoja

Havanski bišon je inteligenten in se hitro uči, kar vam olajša njegovo vzgojo. Je tudi zelo ubogljiv in rad ustreže svojemu lastniku. To so najboljši predpogoji, da tega psa nekaj naučite – to je naloga, ki niti začetnikom ne predstavlja prevelikega izziva. Največja težava je, da vas bo ta mali šarmer hitro očaral s svojim ljubkim izgledom in vas vrtel okrog svoje šape. Ta pameten pes opazi vsako izjemo, ne glede na to, kako majhna je. Kasneje pa bo dolgo vztrajal, da doseže svoje (na primer prostor v vaši postelji). Že pred prihodom psa se z družinskimi člani dogovorite, kaj vse sme in kaj ne sme pes početi. Pri vzgoji mladička in učenju osnovnih ukazov vam lahko pomaga pasja šola. Vnaprej si že oglejte nekaj pasjih šol in se šele nato odločite, katera vam najbolj ustreza.

Raznolika zaposlitev

Mali Kubanec se zelo rad giblje, vendar lahko njegove potrebe po gibanju hitro zadovoljimo, saj je zares majhen pes. Seveda se vam bo z veseljem pridružil na sprehodu. Hkrati pa se zelo rad igra. Hitro se lahko nauči trike, zato ne oklevajte in ga hitro naučite! Zabaval se bo tudi na agilityju za majhne pse. Ta majhen pes je zares zelo raznolik, kar se kaže tudi v Južni Ameriki: Tam namreč straži majhne živali in ptice. Seveda pa se bo z veseljem z vami sprostil tudi na kavču, če ga boste tu in tam pobožali za ušesi.

Prehrana

Ti majhni psi veljajo za precej izbirčne – izjeme dokazujejo pravilo, zato pazite na telesno težo svojega psa in po potrebi prilagodite količino njegove hrane. Ni važno, ali se odločite za suho ali mokro hrano. Pazite, da bo hrana brez žit in da bo meso na prvem mestu na seznamu sestavin. Suhi žvečilni izdelki dopolnijo njegov pasji meni in lahko prispevajo k čiščenju zob. S priboljški ne pretiravajte, da se vaš pes ne bo preveč zredil. Po drugi strani pa so priboljški bolj nasitni kot običajna hrana, zato bo vaš pes raje počakal, da prejme nov priboljšek iz vaše roke. Če mu nameravate spremeniti vrsto hrane, to storite počasi in postopoma ter mu k stari hrani vsak dan primešajte več nove hrane, da preprečite bolečine v želodcu. Havanski bišon naj ima vedno na voljo posodo s svežo vodo.

Nega

Majhen pes zahteva malo nege: Za kožuh vam ni treba veliko skrbeti, da bo ostal vedno lep in svilnat. Dlaka se mu lahko zavozla predvsem v času menjave mladičkove dlake z odraslo. Tu pa ne gre samo za izgled: Zavozlana dlaka se tesneje drži kože in jo težje odstranimo, zaradi česar je povečano tveganje za razvoj kožnih glivic. K negi spadajo tudi pogoste kopeli. Za kopel lahko uporabite otroško kad. Že mladička navadite na kopanje s pasjim šamponom in balzamom. Pomembno! Kopanje draži pasjo kožo, zato upoštevajte naslednje pravilo: Psa kopajte tako pogosto, kot je potrebno, vendar čim manj! Po potrebi s topo pinceto odstranite dlake, ki rastejo v ušesnem kanalu, sicer se lahko tam nabere umazanija. Pazite tudi, da mu dlaka ne pada v oči. To lahko preprečite s sponko za lase ali tako, da mu dlako pristrižete. Pomembno je, da pes nima oviranega pogleda! Vsak mesec mu preverjajte kremplje in jih po potrebi pristrizite – majhni psi si kremplje zaradi majhne telesne teže obrabijo počasneje kot veliki. Zaradi svilnate strukture dlake kožuh havanskega bišona ni tako težak za negovanje, kot velja pri večini drugih psov z dolgo dlako. Sem spada še ena prednost: dlaka mu skoraj ne izpada.

Zdravje

Havanski bišon velja za relativno trpežnega psa. Seveda je zdravje v veliki meri odvisno od vzreje psa, pa tudi od življenjski pogojev in vrsti primerne prehrane. Uglede rejec pred parjenjem poskrbi za vsestransko zdravstveno oskrbo starševskih živali in jih preglede glede morebitnih bolezni. Tako kot pri vseh zelo majhnih psih je tudi pri havanski bišon nagnjen k izpahu kolenske pogačice (PL) in težavami z očmi v obliki progresivne atrofije mrežnice (PRA), ki pri psih vodi do slepote. Nasvet: Rejec naj vam pisno pokaže ustrezne rezultate testov obeh starševskih živali. Da bi zmanjšali tveganje za izpah kolenske pogačice, bi morali preglede opraviti v 1. in 3. letu življenja. Pregled oči naj bi opravili vsako leto. Sebadenitis, obolenje kože, ki povzroča izpadanje dlake, je pri havanskemu bišonu pogostejša kot pri večini drugih pasem psov.

Havanski bišon - odrasla bišona na travi

Je havanski bišon pravi pes zame?

Ta prijazen štirinožni prijatelj ustreza mnogim ljubiteljem psov in je odličen pes za začetnike. Primeren je za življenje v mestnem stanovanju, saj ne potrebuje veliko prostora za sprostitev in ne laja preveč. Havanski bišon ima rad otroke, s katerimi se lahko igra in kotali, zaradi česar je odličen družinski pes. Seveda mu bo zelo všeč tudi z enim lastnikom, saj bo takrat vedno v središču pozornosti. Kot lastnik ne smete podcenjevati nege, ki jo zahteva njegov kožuh. Pred vselitvijo seveda premislite, kdo lahko v primeru vaše bolezni ali dopusta poskrbi za vašega štirinožnega člana. Nasvet: Tega preprostega psa lahko vzamete s seboj v številne hotele ali apartmaje, kjer so hišni ljubljenčki dovoljeni. Preden se odločite, izračunajte večletne stroške kakovostne pasje hrane in rednih obiskov pri veterinarju.

Pazljivo izbirajte mladičke!

Srčkan izgled ni vse – za odgovorno rejo potrebujemo več kot samo dva odrasla havanska bišona (ali psa, ki sta podobna havanskemu bišonu). Ugleden rejec natančno izbere živali za vzrejo na podlagi tipa, značaja in zdravja psa. Večina uglednih rejcev vloži veliko časa in denarja v oskrbo, zdravo prehrano in optimalno socializacijo pasjih mladičev. Mladiča kupite samo od rejca, ki je član pasjega združenja, saj s tem zagotavlja minimalne standarde resne vzreje. Ko obiščete rejca, si oglejte še starševske živali in njihovo okolje. Vsi psi morajo zgledati veseli in urejeni. Rejec vam bo z veseljem pokazal dokumente o testih in previdnostnih ukrepih, izvedenih na psih. Vaš mali havanski bišon se bo k vam preselil najhitreje po osmih tednih. Takrat bo mladiček že razgliščen, čipiran, imel bo osebno izkaznico in prejel bo svoja prva cepljenja (ne pozabite na datume obnovitvenih cepljenj!). Mladička nikoli ne kupujte od rejca iz usmiljenja, ker ponudba nadzira povpraševanje – s svojim nakupom boste omogočili prostor drugemu mladičku, ki bo odraščal v slabih razmerah. Če ste v dvomih, se obrnite na veterinarja.

Če pa želite dom ponuditi starejšemu psu ali če vam je izgled havanskega bišona zelo všeč, vendar ne želite rodovniškega psa, se lahko odpravite tudi v lokalna zavetišča za živali. Velikokrat lahko najdete mešančke s podobnim videzom in značajem, kot ga ima havanski bišon. Sicer ga lahko najdete tudi na spletu – včasih lastniki havanskih ali drugih bišonov iščejo nov dom za svojega psa, saj se mu morajo zaradi novih življenjski razmer odreči.

Priprava pred selitvijo

Ste se odločili za mladiča havanskega bišona, ki se bo kmalu preselil k vam? Čestitamo! Ker je pričakovanje nekaj najlepšega, si lahko čas krajšate tako, da se pripravite na novega mladička. Poiščete lahko pasjo šolo, ki vam bo odgovarjala. Najdete lahko druge lastnike havanskega bišona v okolici in se pogovorite o tej pasmi – vaš pes se bo zagotovo spoprijateljil z nekaterimi od njih. Pred prihodom mladička poskrbite za vse, kar bi vaš nov štirinožec potreboval: Rejec vam bo mogoče dal nekaj obrokov pasje hrane, ki jo boste mladičku ponujali še nekaj dni po preselitvi, kasneje pa lahko hrano postopoma spremenite. Vaš štirinožec bo potreboval igrače za mladiče majhnih pasem, povodec in ovratnico ter seveda udobno ležišče, kot je pasja košara z odejo. Poskrbite za prevoz v avtomobilu – številni lastniki majhnih psov se odločijo za prenosljive bokse, ki jih lahko uporabite tudi v stanovanju, če jih za psa seveda udobno opremite. Številni psi bodo takšen boks uporabili kot prostor za umik. Potrebovali boste pripomočke za nego, kot so krtače in glavniki, škarje za kremplje, pasji šampon, pinceto za klope in bolhe. Vse to je osnovna oprema za psa. Pomagajo vam lahko tudi knjige o vzgoji pasjih mladičev, da se optimalno pripravite na novega mladiča.

Vam in vašemu havanskemu bišonu želimo veliko srečnih trenutkov!

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.