Aljaški husky

Aljaški husky ob reki

Aljaški husky na prvi pogled pogosto ne spominja na tipičnega huskyja.

V nasprotju z njegovimi čistokrvnimi sorodniki so se vozniki sani dolgo časa izogibali aljaškemu huskyju. Toda ugled tega mešančka se počasi izboljšuje – in to z dobrim razlogom. Preberite, zakaj si tudi aljaški husky zasluži spoštovanje, čeprav ni uradno priznana pasma.

Izgled: raznolik in hkrati edinstven

Ko večina ljubiteljev psov zasliši ime “husky”, si predstavlja psa z modrimi očmi, kosmatim plaščem in belo-črnimi oznakami na kožuhu. Vendar pa aljaški husky običajno ne izpolnjuje teh razširjenih predstav, saj je nastal iz različnih mešančkov in tako postal izjemno vsestranski.

Čeprav ima večina aljaških huskyjev modre oči, jih obstaja tudi nekaj z rjavimi. Prav tako obstajajo aljaški huskyja s stoječimi in visečimi ušesi.

Aljaški husky
Obstajajo številne različice aljaškega huskyja, zaradi česar je ta pasma tako zanimiva.

Kako velik je aljaški husky?

Aljaški huskyji so običajno visoki od 50 do 60 centimetrov (višina v vihru). Nekateri so bolj atletske postave in tehtajo manj kot 20 kilogramov. Drugi pa bolj ustrezajo tipični podobi huskyja in dosežejo težo tudi do 50 kilogramov.

Spol določa tudi velikost psa. Samci so običajno večji od bolj občutljivih samic.

Kakšni barvni vzorci obstajajo?

Aljaški husky ima lahko veliko različnih barv dlake. Obstajajo rjavi, beli, črni ali pegasti psi.

Za razliko od sibirskega huskyja pa aljaški husky nima značilne bele obrazne maske. Njegova dlaka je nekoliko tanjša, a vseeno dovolj gosta za hladne snežne dni.

Značaj: Družinski in tekmovalni pes hkrati

Aljaški husky je zelo prilagodljiv pes, ki je primeren tako za športnega lastnika kot družine z otroki, ki pa morajo biti dovolj stari, da znajo spoštljivo ravnati z živalmi.

Prijazen pes z močnim lovskim nagonom

Na sprehodu morate kot lastnik postati tudi vodja. Če aljaški husky zagleda zajca ali srno, bo zaradi svojega močnega lovskega nagona takoj planil za njima. Ker psa seveda ne smemo spustiti s povodca, morate kot lastnik imeti dovolj moči, da svojega huskyja zadržite na mestu.

Da bi se izognili takšnim situacijam, je pomembno, da svojega psa primerno vzgojite. Dobra stran tega je, da je aljaški husky včasih trmast, a je hkrati inteligenten. Obožuje svojo družino in z veseljem sprejme tudi neznance, zaradi česar pa ni ravno primeren kot pes čuvaj.

Vzgoja: Na kaj morate paziti pri aljaškem huskyju?

Prvo pravilo se glasi: huskyji so aktivni in radovedni psi. Ves čas želijo nekaj početi in niso narejeni za to, da bi vas dolge ure čakali v stanovanju. Prav tako se ne zadovoljijo s kratkimi sprehodi, saj jim hitro postane dolgčas.

Žal pa se prav pogosto zgodi, da se novopečeni lastniki huskyja hitro preobremenijo in kmalu po nakupu oz. posvojitvi odnehajo ter svojega psa oddajo. Za huskyja si morate vzeti veliko časa in imeti veliko željo po gibanju.

Kako naj pravilno zaposlim svojega aljaškega huskyja?

Aljaški husky je zelo vzdržljiv. Kot lastnik psa bi si morali to lastnost deliti z njim. Brez športa in gibanja bo aljaškemu huskyju hitro postalo dolgčas.

Seveda so dirke s pasjimi vpregami ena najbolj primernih dejavnostih za aljaškega huskyja. Ta šport pa žal ni primeren za vsakogar.

Športi za lastnike huskyjev

Kot alternativo lahko s svojim psom preizkusite naslednje pasje športe:

Kolesarjenje, tek ali pohodništvo so prijetne športne aktivnosti, ki jih lahko počnete skupaj s svojim psom. Najpomembneje pa je, da se ob skupni dejavnosti zabavate tako vi kot vaš pes.

Aljaški husky v vpregi
Tudi v toplem delu leta je možna vožnja s pasjo vprego.

Nega: Preprosta in varčna nega

Dlaka huskyja se neguje skoraj sama od sebe. Psa očistite le, če je močno umazan po blatnem deževnem dnevu ali ob menjavi dlake.

Običajno zadoščata krtača ali glavnik. Huskyja kopajte le v redkih primerih in to samo s posebnim šamponom za pse.

Zdravje: Kako trpežen je aljaški husky?

Aljaški husky velja za zelo trpežnega. Zanj veljajo enaka pravila kot za druge ljubljenčke: Z vrsti primerno vzrejo in prehrano boste poskrbeli za njegovo dobro zdravje.

Čeprav je gibanje pomembno tudi za aljaškega huskyja, pa z njo ne smete pretiravati. Preobremenitev sklepov lahko povzroči osteoartritis, kar pa vašemu psu povzroča hude bolečine. Če ga želite zaščititi pred tem, začnite s treningom počasi in ga vedno prilagodite stanju svojega psa.

Encefalopatija aljaškega huskyja (AHE)

Poleg tega obstaja še ena dedna bolezen, ki se občasno pojavlja pri aljaškem huskyju in že v dobi mladička vodi do motenj centralnega živčnega sistema (CNS). Govorimo o encefalopatiji aljaškega huskyja (AHE).

Obolele živali trpijo za krči, so slepe in imajo motnje koordinacije. Pojavijo se lahko tudi šepanje ali vedenjske spremembe. Ni nenavadno, da ta bolezen povzroči smrt psa.

Sprožilec te genske okvare je monogena in avtosomno recesivna dedna mutacija. Zato je možno, da starševski psi ne kažejo nobenih zunanjih znakov, ampak prenesejo bolezen na svoje potomce. Ravni zaradi tega igrajo vzrejne študije in priprava družinskih rodovnikov velik pomen.

Kako dolgo živi aljaški husky?

Aljaški husky v povprečju živi približno 14 let. To je razmeroma visoka pričakovana življenjska doba za psa njegove velikosti.

Prehrana: Kakšna je hrana aljaškega huskyja?

Če se veliko giblješ, imaš tudi veliko lakoto. Zato si vaš aljaški husky po športnem dnevu zasluži kakovostno hrano, ki ustrezno pokriva njegove visoke potrebe.

Ali boste izbrali mokro ali suho hrano, je odvisno od okusa vašega psa. Na splošno velja, da morate biti pri izbiri pasje hrane pozorni tudi na splošno stanje in starost psa.

Hranjenje s surovim mesom oz. metoda BARF je še posebej priljubljena pri nekaterih lastnikih huskyjev. O tej posebni metodi hranjenja pa se morate temeljito poučiti, saj zahteva veliko časa in higienskih ukrepov.

Pred kakršno koli spremembo hrane se seveda pozanimajte z veterinarjem.

V vsakem primeru mora imeti vaš pes vedno na voljo svežo pitno vodo.

Pasjo hrano za vse starosti in ostale dodatke lahko najdete v naši spletni trgovini za pse zoohit.

Zgodovina: Polarni pes s severa

Že pred 4.000 leti so ljudstva iz Severne Amerike ali Sibirije za vlečne pse uporabljala pasme, kot sta samojed ali sibirski husky. Ti psi so človeku pomagali kot vprežna živina in tovorne živali pri lovu.

Ko so rejci psov v Severni Ameriki križali prvotne huskyje s hrti in lovskimi psi, je nastal aljaški husky, ki pa ga ne smemo zamenjevati z aljaškim malamutom.

Vendar pa za razliko od svojih prednikov aljaški husky ni standardizirana pasma psov. Namesto tega predstavlja vrsto psa, ki se je razvil iz drugih psov.

Nakup: Kje lahko najdem svojega aljaškega huskyja?

Huskyji so zaradi svoje lepote zelo priljubljeni psi. Na žalost pa jim ta lastnost vedno ne koristi. Če iščete huskyja vas lahko hitro prepričajo dvomljivi prodajalci, ki mladičke prodajajo kar na ulici ali iz avtomobila.

Da bi to preprečili, je pomembno, da se pred nakupom pozanimate pri uglednemu rejcu. Nekatera zavetišča za živali ali organizacije za dobro počutje živali prav tako redno posredujejo pri prodaji huskyjev, ki so ostali brez doma.

Koliko stane aljaški husky?

Mladiček aljaškega huskyja vas bo stal vsaj 1.000 dolarjev, če ga kupite pri uglednem rejcu. Cena starejšega psa je običajno odvisna od različnih dejavnikov, kot sta starost ali barva, psi iz zavetišča za živali pa so običajno na voljo za majhno simbolično ceno.

Vendar ne pozabite, da pri nakupu psa nastanejo še drugi stroški. To ne vključuje samo stroškov osnovne opreme (npr. posoda za hrano), ampak tudi tekoče stroške za pasjo hrano, cepljenja in veterinarske preglede.

Sklep: Je aljaški husky pravi pes zame?

Čeprav je aljaški husky zelo dober družinski pes, od vas zahteva veliko pozornosti in časa – še posebej v primerjavi z manj aktivnimi psi, kot je na primer angleški buldog. Če se tega dejstva zavedate in se veselite pustolovskih odprav s svojim štirinožnim prijateljem, je aljaški husky vrhunski pes vas.

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.