Jack Russell terier

Jack Russell terier

Majhen, pameten in živahen: ta mlada pasma ima veliko človeških oboževalcev. To avtonomno pasmo iz Britanije poznamo pod imenom Jack Russell terier in je s strani društva FCI priznana že od leta 2000. Jack Russell terier ima krajše noge od svojega sorodnika Parson Russell terierja.

Zgodovina

Ime je dobil po svojem rejcu Johnu Russellu (1795–1833). Leta 1819 se je v njegov dom v Oxfordu preselila samica foksterierja Trump in tako postala prednica Jack Russell terierja in Parson Russell terierja kot ju poznamo danes. Čeprav ima britanske korenine, pa današnja različica pasme izhaja iz Avstralije, saj so pse večinoma vzrejali tam, predvsem zaradi njihove uporabnosti. Jack Russell terier je tipični lovski pes, njegove prednike pa so običajno uporabljali za lov na lisice v Avstraliji. To je bilo potrebno, saj so leta 1850 angleški priseljenci v Avstralijo spustili dve lisici – avstralski divji dingoji niso ravno bili dobra poslastica za lovce.

Ker lisice niso imele naravnih sovražnikov, so se hitro zelo razmnožile. Zaradi tega se je povečala potreba po majhnih lovskih psih, ki lahko zlezejo v majhne zajčje luknje, kjer se skrivajo lisice, in še vedno prečkajo dolge poti. V primerjavi s Parson Russell terierjem, ki ima daljše tace, ima Jack Russell terier eno veliko prednost. Njegova zgodovina se prične šele leta 1972, in sicer s klubom Jack Russell Terrier Club of Australia.

Avstralija še danes ostaja najpomembnejša država, kar se tiče vzreje tega malega lovca. Jack Russell terier je zaslovel preko ameriške televizijske serije Frasier, kjer se je pes Moose pojavil v kar 192 epizodah in tako postal prava zvezda Hollywooda. Jack Russell terierja tudi danes uporabljajo za lov na lisice, jazbece in marmote. So pa tudi zelo priljubljeni družinski in spremljevalni psi.

Izgled

Telo: Majhno in okretno

Jack Russell terier neprestano vohlja naokrog, da bi kaj novega odkril. Standard navaja, da so ti prikupni psi lahko veliki od 25 do 30 cm. Njihova idealna teža se giblje med 5 in 6 kg, zaradi kratkih nog pa zgledajo precej podolgovati. Obseg njihovega trupa znaša od 40 do 43 cm, kar je za to pasmo pomembno, saj jih uporabljajo za preiskovanje tesnih rovov: s prevelikim obsegom trupa se ne bi mogli stisniti skozi tesne lisičje luknje. Njegova ušesa v obliki črke V so sploščena. Ko je vznemirjen in vesel (kar je zelo pogosto), rep povzdigne navzgor. Ko pa miruje, pa ima rep sproščen.

Dlaka in barve

Jack Russell terier je večinoma bel in ima pike različnih odtenkov črne, rjave ali rdečkaste. Pike so lahko razporejene tako kot pri kravi, lahko pa so omejene na določeno območje – pike okrog oči izpadejo zelo privlačne. Bela barva pa mora prevladovati v vsakem primeru. Dlaka je lahko ravna, valovita ali groba.

Značaj

Čeprav je majhen, pa ima srce velikega lovca, zaradi česar ga včasih malce preveč podcenimo. Ti psi so zelo živahni in aktivni ter sploh niso primerni za lenuhe. So zelo temperamentni in imajo močno voljo. Otroke imajo radi, vendar ga ne smemo pustiti samega z njimi. Poleg doslednega treninga potrebuje ogromno gibanja. Če ga kot mladička pravilno socializiramo, se dobro razume tudi z drugimi psi. Zaradi svojega lovskega nagona si hitro podredi manjše živali ali mačke, še zlasti tiste, ki niso del njegove družine. Jack Russell terier bo svojega lastnika neizmerno razveselil: je prijazen, zvest, neustrašen in vedno pripravljen na delo.

Vzreja

Trening naj bo vedno ljubeč in dosleden, hkrati pa moramo vanj vključiti tudi njegov lovski nagon. ”Ne” mora vedno pomeniti ”ne”. Ti majhni psi si bodo na vse možne načine skušali podrediti svoje človeške lastnike. Dobro je, če jih že v mladosti navadimo na druge male živali. Ko odrastejo jih bomo te strastne lovce težko navadili na druženje s svojim ”plenom”, kot so recimo mačke. Tako odrasle kot mladiče moramo neprestano opozarjati na to, kaj je v redu in kaj ni. Doslednost je tu ključnega pomena. Že mladičku morate dati vedeti, kakšno vedenje je dovoljeno in kakšne so v nasprotnem primeru kazni. Če mladičku pustite, da gre z vami v posteljo, bo tudi odrasel pes želel storiti enako. Če mladičku pustite, da neprestano laja, potem bo tudi odrasel pes veliko lajal.

Zelo vam priporočamo obisk šole za mladiče ali pse. V šoli bo vaš pes spoznal druge pse različnih pasem in se naučil samoobvladovanja, ko se bo z njimi sporazumeval, hkrati pa ga boste naučili osnovnih ukazov, kot so ”sedi”, ”ostani” ali ”prinesi”, kar vam bo zelo olajšalo vsakdanje življenje. Poleg tega pa boste s treningom krepili medsebojno vez. V idealnem primeru boste ustrezno šolo za pse poiskali še preden se bo pes preselil k vam. Učitelji vam bodo z veseljem odgovarjali na vprašanja in vam dali vedeti, da sta nadzorovano igranje in učenje zelo pomembna pri vzgoji psa.

Zaposlitev

Jack Russell terier naravnost obožuje gibanje! Če jim ne omogočimo dovolj gibanja, lahko kasneje razvijejo vedenjske težave. Da bi ga primerno zaposlili, vam priporočamo pasje športe, kot sta agility in pasji ples ter tudi dolge sprehode, med katerimi bo natančno prevohal okolico. Na ta način bo pokazal tudi svojo inteligentno plat. Jack Russell terier vas bo z veseljem spremljal tudi ob teku! Obožujejo igre iskanja skritih predmetov ali priboljškov, saj lahko na ta način preizkusijo svoj odličen voh. Čeprav mu morate nameniti veliko energije, pa ga morate znati tudi umiriti. V konkretnem primeru to pomeni naslednje: ”Se greva žogat? Greva!” Toda žoganje izvajajte tako, da bo pes žogo pobral šele takrat, ko mu to ukažete. Z nadzorovano igro boste psu preprečili, da bi se preveč vznemiril, hkrati pa se bo dovolj gibal. S podobnimi miselnimi igrami ga boste prav tako utrudili, hkrati pa bo med vama nastala močna vez. Skupaj se lahko naučita veliko trikov, pri tem pa vama lahko pomaga tudi trening s klikerjem! Dobro vzgojen in stimuliran Jack Russell terier je odličen spremljevalec v vseh situacijah.

Jack Russell terier

Hrana in zdravje

Na prehrano psov vpliva več dejavnikov, kot so zdravstveno stanje, starost in raven aktivnosti psa. Jack Russell terier je zelo aktiven pes, zato potrebuje zares veliko energije. To pa ne velja za vsakega psa. Hrana naj bi vsebovala približno 70 % mesa. Vrsta hrane, pa naj bo suha ali mokra hrana, je stvar okusa. V vsakem primeru pa bodite pozorni na visoko kakovost hrane. Tretja možnost prehranjevanja je biološko vrsti primerno surovo prehranjevanje oz. BARF. V naši spletni trgovini za pse najdete posebno hrano za Jack Russell terierje.

Jack Russell terierji lahko zbolijo zaradi alergijskih kožnih bolezni, ki so v nekaterih primerih posledica intolerance na nekatere sestavine. Če pri psu opazite znake intolerance, kot so kožne reakcije ali prebavne težave, morate poiskati sprožilca. To je najlažje storiti z izključevalno dieto. Ko najdete sprožilca alergije, se tej sestavini v bodoče izogibajte. Če pes ne prenaša žit, lahko preklopite na hrano brez žit. Psu zagotovite zadostno količino gibanja in temu primeru količino hrane, saj se lahko v nasprotnem primeru pes prekomerno zredi.

Kako dolgo živi Jack Russell terier?

Gre za zelo trpežne pse, ki obožujejo naravo in lahko živijo več kot 15 let, če primerno skrbimo za njih.

Bolezni, značilne za pasmo

Čeprav poznamo nekaj za pasmo značilnih bolezni, pa lahko njihovo tveganje zelo zmanjšamo, če psa kupimo pri uglednem rejcu. Kot je značilno za nekatere druge terierje lahko tudi pri Jack Russell terierju razvijeta ataksija in mielopatija. Simptomi teh nevroloških bolezni so lahko motnje gibanja ali tresenje mišic. Pojavijo se lahko tudi alergijske ali atopične kožne bolezni. V primeru izpaha pogačice se lahko poškoduje koleno, zaradi česar se bo pes premikal po ostalih treh tacah. S kirurškim posegom bo lahko vaš ljubljenček znova postal čil in zdrav.

Nega

Jack Russell terier ima površinsko dlako in poddlako, zaradi česar ga moramo pogosto krtačiti. To je najlažje pri psih z ravno in trdo dlako, čeprav pa imajo pogosto več dlak kot pa psi z valovito dlako. Pogosteje ga boste krtačili, manj dlake boste našli v svojem stanovanju. Priporočamo, da ga krtačite vsaj enkrat na teden, hkrati pa mu tudi redno obrezujte dlako – priporočamo, da to opravilo pravi strokovnjak, ki vam lahko da tudi koristne nasvete. Na ta način boste odstranili stare in odpadle dlake ter dali prostor novim dlakam. Enkrat dnevno mu preglejte oči, ušesa in kremplje, da boste v primeru kakršnih koli sprememb lahko takoj ukrepali.

Je Jack Russell terier pravi zame?

Če se radi gibljete in ste veliko na prostem, potem je Jack Russell terier pravi za vas. Če ga dobro vzgojite, bo postal odličen družinski pes. Naj gre za dolge sprehode, tek ali igranje z otroki – ta štirinožni član družine se bo z veseljem pridružil vsem aktivnostim! Jack Russell terier potrebuje nenehno fizično aktivnost. Imate druge hišne ljubljenčke? Odrasle terierje in mačke bo lahko Jack Russell terier imel za svoj ”plen”. Jack Russell terier je za neizkušenega lastnika primeren samo v primeru, če se lastnik dobro pozanima o zahtevah te pasme in mu lahko zagotovi dosleden trening. Veliko informacij lahko prejmete pri rejcih in seveda lastnikih Jack Russell terierja.

Pred vselitvijo

Ker Jack Russell terier živi tudi do 15 let, morate dobro premisliti, ali ga lahko sprejmete v svoje življenje. V prihodnje se pozanimajte, kdo bo lahko pazil na psa, če zbolite ali se odpravite na dopust. Če že imate otroke, jim postavite jasna pravila, preden se pes preseli k vam in jim razložite, da se naj do njega obnašajo odgovorno. Če ga bodo spoštovali, se bo med njimi kmalu razvilo dolgotrajno prijateljstvo, saj so otroci in psi odlične ekipe. Ga lahko vzamete s seboj na dopust? Obstajajo številni hoteli, ki bodo z veseljem sprejeli družino s psom! Poleg osnovne opreme, kot so povodeckošarakrtačaškarje za krempljeodeja in transportni boks za avtomobil, prištejte še stroške primerne prehrane in veterinarskih pregledov. Če vaš pes slučajno zboli, lahko stroški veterinarja močno narastejo. Pred vselitvijo preverite, ali je kateri od družinskih članov alergičen na psa in, če je to potrebno, vprašajte najemodajalca za dovoljenje. Oceniti morate, ali boste imeli dovolj časa za svojega psa in njegove vsakdanje in dolgotrajne potrebe.

Nakup mladička

Če iščete Jack Russell terierja, najprej poiščite uglednega rejca. Ker je ta pes zelo priljubljen, obstajajo številni neprimerni rejci, ki hočejo samo čim več zaslužiti. Pse prodajajo poceni in se ne zmenijo za standarde ter zdravje svojih psov, medtem ko ugleden rejec na prvo mesto postavlja dobrobit psa. Slabi rejci psom pogosto ne nudijo prijetnih življenjskih pogojev in se z njimi dovolj ne gibljejo. Pasje mame običajno nimajo dovolj časa, da bi si med legloma opomogle. Poleg tega pa mladičke prehitro ločijo od njihovih mamic, zaradi česar se poveča tveganje za razvoj bolezni in vedenjskih težav. Ugledni rejci so člani društev ali pasjih klubov in dosledno upoštevajo smernice za dobrobit sovjih psov ter celotne pasme.

Kupcu dajo priložnost, da pred nakupom spozna mladička in njegove starše ter si ogleda njihovo življenjsko okolje. Z veseljem vam bo odgovoril na vprašanja o zdravju ali prehrani in vam bo tudi po nakupu ponujal brezplačne nasvete glede pasme. Poleg tega vas bo povprašal o vašem načinu življenja, ali živite v stanovanju ali hiši in ali imate dovolj prostega časa, da bi se ukvarjali s svojim novim psom. Samoumevno je, da bo ugleden rejec za svojega psa želel le najboljši dom. Ugledne rejce lahko najdete s pomočjo lokalnih rejniških združenj.

Če si ne želite mladička, lahko posvojite tudi odraslega Jack Russell terierja.   Morda ga boste celo našli v kakšnem zavetišču za živali. Takšni psi se bodo morda obnašali malce bolj trmoglavo, vendar pa se bodo novega doma neizmerno veselili. V zavetiščih boste prejeli tudi dragocene nasvete in vam povedali, ali je pes primeren za vas.

Vam in vašemu Jack Russell terierju želimo veliko zabavnih pustolovščin!

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.