Avstralski terier

Avstralski terier

Ta vesel Avstralec je vse prej kot umirjen in simpatičen kužek!

Ali je res to Avstralec? Seveda! Avstralski terier! Predstavljamo soimenjaka avstralskega ovčarja, avstralskega terierja.

Kako izgleda avstralski terier?

Standard FCI opisuje avstralskega terierja kot enega najmanjših delovnih terierjev. Na prvi pogled je podoben drznejši, divji in večji različici yorkshirskega terierja.

Zgradba telesa

manjše. Tehta okoli 6,5 kilogramov.

Lobanja je dolga, ploščata in zmerno široka z rahlim stopom. Oči so majhne, ovalne in temno rjave. Tudi ušesa avstralskega terierja so majhna, pokončna in koničasta.

Prvotno je bil rep pogosto kupiran, kar je danes v večini evropskih držav na srečo prepovedano. Po pasemskem standardu FCI mora biti rep avstralskega terierja vedno postavljen visoko, vendar ne sme viseti čez hrbet.

Kakšen je njegov kožuh?

Avstralski terier ima ostro dlako, dolgo približno dva centimetra, s kratko, mehko podlanko. Okoli vratu se vidi ovratnik. Tu je dlaka daljša.

Pri tej pasmi psov obstajata dve barvni različici: različni odtenki modre z rjavo in peščena-rdeča barva. Po standardu so odtenki barve in bele lise nezaželene.

Avstralski terier © zooplus

Značaj

 Značaj: terier s šarmom

Čeprav je za avstralskega terierja značilna močna osebnost, kar je tipično za terierje, pa je družaben in prilagodljiv pes.

Značaj: mali mojster vseh poklicev

Vesel, igriv, odprt in vedno za skupne potegavščine: avstralski terier je simpatičen in trpežen pes. S človekom vzpostavi tesno vez in je odprt do drugih ljudi.

Kljub svoji velikosti je avstralski terier samozavesten, včasih nepremišljen. Če je kot mladiček ali mlad pes dobro socializiran, te tipične lastnosti terierja ne bi smele predstavljati težav pri srečanjih z drugimi psi.

Kot vsi terierji tudi avstralski terier nikakor ni mačji pes. Kot delovni pes potrebuje dovolj psihičnih in fizičnih izzivov, da bo ostal srečen.

Izobraževanje za inteligentne terierje

Avstralski terier, ki je majhen in pameten, hitro razume, kaj njegov lastnik želi od njega. Je zelo učen in se rad prilagaja lastnikovemu vsakdanu. Seveda je pomembno upoštevati, da so terierji tipično trmasti in imajo običajno veliko osebnost.

Ker je pozoren pes in se pogosto vede teritorialno (zlasti samci), bi morali njegovo lajanje že zgodaj omejiti.

Njegovi predniki so nadarjeni lovci na podgane in kače, kar obvezno upoštevajte, če ga spustite s povodca. Če zagleda mišjo ali podganjo luknjo bo pozabil na vse ure šolanja.

Preberite koristne nasvete o treningu proti lovu.

Avstralski terier © Mikkel Bigandt / stock.adobe.com
Avstralski terier obožuje dolge sprehode.

Vzreja

Vzreja

Avstralski terier je primeren tudi za začetnike. Kot prvotni delavski pes je postal pravi spremljevalec in družinski pes.

Za koga je avstralski terier primeren?

Ta pes z drugega konca sveta ljubitelje psov privlači iz številnih razlogov. Zato je primeren tako za družine kot tudi za samske lastnike.

Čeprav se z mačkami dobro razume, pa pred tem strastnim lovcem na podgane raje zaščitite morske prašičke in ostale male živali.

Mesto ali podeželje? Stanovanje ali hiša? Avstralskemu terierju je povsem vseeno. Glavno, da se dovolj giblje in zaposli z aktivnostmi! Tudi starejši lastniki, ki uživajo v vadbi, lahko čudovito skrbijo za avstralskega terierja, če mu ponudijo dovolj psihičnih in fizičnih izzivov.

Bodoči kupci ne pozabite, da je bil ta ljubek pes prvotno delovni pes. Starejši predstavniki te pasme so zato še posebej primerni za bolj sproščene ljudi, tako mlade kot starejše.

Ali je primeren za otroke?

Ta mali terier se običajno zelo dobro razume z otroki. Kljub njegovi majhnosti pa velja, da ga ne smete nikoli pustiti brez nadzora z dojenčkom ali malim otrokom. Če ga starejši otroci spoštujejo, bo z otroki postal prava sanjska ekipa.

Nega

Kako zahtevna je nega?

Avstralski terier ima ostro dlako z mehko podlanko, ki jo je treba redno puliti. Druga možnost je, da ga vsakih nekaj tednov postriže profesionalni pasji frizer. Krtačite ga enkrat na teden, da preprečite vozlanje dlake. Prav tako daljšo dlako očistite ostankov iz gozda oz. polja, ki ste jih pobrali na sprehodu. Velika prednost je, da ta pasma skorajda ne izgublja dlake.

V primerjavi z nekaterimi drugimi majhnimi pasmami je za avstralskega terierja veliko lažje skrbeti. Vendar pa so nekateri predstavniki pasme nagnjeni k vnetjem ušes. Zato redno pregledujte ušesa in jih po potrebi očistite.

Več o negi psov najdete tukaj.

Zaposlitev

Kako zaposliti avstralskega terierja?

Avstralski terier zelo rad poležava z vami na kavču – seveda, če se je pred tem dovolj razgibal. Naj vas njegova majhnost ne zavede: to ni pes za na kavč. Uživa v dolgih sprehodih. Poleg tega ne pozabite na miselne izzive, s katerimi ohranja bistro glavo.

V svoji domovini so terierja uporabljali celo kot pastirskega psa, kar dokazuje njegovo trpežnost in predanost. Zanj so primerni tudi številni pasji športi, kot so agiltiy za majhne pse, pa tudi igre iskanja in učenje trikov.

Iščete navdih? Tukaj boste našli pregled številnih pasjih športov!

Avstralski terier © Mark Herreid / stock.adobe.com
Avstralski terier teče po rampi.

Zdravje

Avstralski terier: Zdravje

Avstralski terierji so trpežni psi, ki lahko občasno prinesejo s seboj nagnjenost k določenim boleznim. Te bolezni vključujejo sladkorno bolezen, alergijske kožne bolezni, progresivno atrofijo mrežnice in dislokacije pogačice.

Kakšna je življenjska doba?

Mali avstralski terierji imajo povprečno pričakovano življenjsko dobo od 11 do 15 let. S psu primerno prehrano odločilno prispevate k dolgemu in zdravemu življenju psa.

Zgodovina in poreklo

Zgodovina in poreklo

Za razliko od ameriškega avstralskega ovčarja avstralski terier dejansko prihaja iz Avstralije. Njegove korenine segajo v Evropo: Predniki pasme so prišli na peto celino s škotskimi naseljenci, kjer so jih uporabljali kot vsestranske pse: za čuvaje, stražarje, ubijalce kač. Ta mali živahen pes vse to obvladajo z veliko spretnostjo.

Leta 1880 se je avstralski terier prvič pokazal na razstavi v Avstraliji. Uradna vzreja se je začela leta 1921 z ustanovitvijo avstralskega kluba terierjev in oblikovanjem standarda pasme.

V Evropi je ta pasma psov še vedno pravi insajderski namig. Tako so prvi predstavniki prišli v Nemčijo pred približno 50 leti, kjer štirinožca še danes zelo redko najdemo.

Reja in nakup

Reja in nakup

Vas zanima avstralski terier? Preberite si naše nasvete o nakupu in nadomestnih pasmah psov.

Kje lahko kupim avstralskega terierja?

Če si želite avstralskega terierja, je najbolje, da se obrnete na rejca, ki vzreja po smernicah FCI. S tem zagotovite, da imajo starševski psi rodovnik in da se vzrejajo le zdrave živali, ki ustrezajo tipu.

Na primer v Nemčiji je pasma redka: V letu 2020 je bilo na VDH prijavljenih le 13 mladičev, tako da število upada.

Tudi v številnih drugih državah je malo rejcev. Torej, če se zanimate za avstralskega terierja, obstaja velika verjetnost, da boste morali vložiti čas in veliko kilometrov, da ga boste našli.

Koliko stane avstralski ovčar?

Cena za mladička od uglednega rejca je 1.000 eur in več.

Podobne pasme

Družbeno sprejemljivi pasmi terierjev sta norwiški terier in norfolški terier, ki imata veliko podobnosti z avstralskim terierjem.

Nekateri drugi kratkonogi terierji spominjajo na te Avstralce, vendar so glede vzgoje bolj zahtevni in s seboj prinašajo bolj grob terierski šarm. Sem spadata Cairn terier in Skye terier.

Prilagodljiv in družbeno sprejemljiv avstralski terier je nastal iz križanja Dandie Dinmont terierja in yorkshirskega terierja. Vendar je njegova nega dlake bolj zapletena kot pri avstralskem terierju.

Imate radi majhne pse, a niste ravno ljubitelj terierjev? Potem preverite številne druge pse spremljevalce, kot je havanski bišon.

Zaključek: Avstralski terier

Če iščete prijaznega, ljubeznivega malega terierja, je avstralski terier dobra izbira. Ne podcenjujte tega majhnega in dela željnega psa in kmalu boste imeli ob sebi čudovitega družabnika.

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.