Mali pudelj

Mali pudelj

Z do 10 kg razporejenimi na največ 45 cm plečne višine ima pameten mali pudelj za veliko ljubiteljev psov pravo velikost, da je kot zvesti vsakodnevni spremljevalec lahko povsod zraven.

Pudelj v “malem formatu”?

Pudelj obstaja v štirih različnih velikostih, pri čemer je mali pudelj po velikosti po velikem ali kraljevem pudlju že druga največja varianta: največ 6 kg težek pritlikavi pudelj ter do 4 kg lahek Toypudel izgledata kot „mala pudlja“. Vsem štirim velikostim je skupen v vsakem primeru klasični standard pudlja vključno s kodrasto dlako pudlja. Ta je bodisi fine volnene teksture in močno nakodrana, pri čemer pri lahkem pritisku z roko ne popusti – pravimo mu tudi volneni pudelj. Dlaka vrvičastega pudlja na drugi strani tvori najmanj 20 cm dolge vrvice. Zelo bujna dlaka obeh variant je na voljo v sedmih barvah: črna, rjava, srebrna, bela, rdečkasto rjava ter črna rumeno rjava barva in črno bela, imenovana tudi harlekin barva.

Zgodovina: že stoletja kodrasti vsestranski pes

Vse štiri velikosti pudljev izvirajo iz za lov uporabnih vodnih psov in imajo svoje korenine v Srednjem veku, pri čemer je natančno poreklo še vedno neznanka. Beseda „pudelj“ kaže vsekakor živalsko afiniteto k vodnemu elementu, prihaja namreč iz staronemške besede „luža“. Od rabe za lov v vodi izvira osnovna ideja tipičnega striženja pudlja, ki ima v osnovi popolnoma pragmatično rabo: daljša dlaka nudi zaščito čela, prsi in ramen. Na drugih telesnih delih so jo lovci postrigli, da so lahko njihovi spremljevalci v vodi bolje plavali. Predniki današnjih malih pudljev so bili z 10 do 20 kg nekoliko težji. Od kod pravzaprav izvirajo, ali iz Rusije, Francije ali Italije – še vedno ni jasno. Zagotovo je le, da so skozi stoletja z glavo in šarmom navduševali vedno več ljubiteljev živali.

Lovci  so v 17. stoletju kmalu dali kratkodlakim psom prednost pred kodrastimi glavami. Vendar pa so z lepoto in pametjo pudlji osvojili nov teren: evropsko plemstvo. V veliko damskih salonih so bili pudlji, pogosto ljubko urejeni, z veseljem videni. Pudelj je bil že pred lovskim tudi družabni pes. Ker pudelj ni le ljubek, temveč tudi brihten, so v začetku 20. stoletja številni med njimi celo nastopali v cirkusih. Angleški in francoski napori za vzrejo so v tem času vodili tudi k pomembnemu razvoju v vzreji pudlja, da so postali ljubki štirinožci še bolj znani. Veliki in mali pudlji so najstarejše variante pasme, ki jo je l. 1936 priznala FCI (Fédération Cynologique Internationale). Tudi, če se je veliko zgodovine o pudlju odvilo v Nemčiji, je od takrat obveljala Francija kot dežela izvora pasme.

Do 1960-ih let so obstajali pudlji v treh velikostih – Toypudel so bili priznani l. 1990 – vedno bolj kot modni psi, ki jih je bilo pogosto videti na evropskih ulicah. Vendar se je veliko navdušenje nenadno končalo: pudlji so kmalu veljali za nadute modne pse. Škoda, kajti zaradi pogleda na frizirano pudljevo glavo so tako nekateri kritiki pasme spregledali očitno odličen karakter, izjemno bistrost in nenazadnje veliko alternativnih možnosti striženja pudlja. Kako vsestranski so pudlji, je pokazal tudi Američan John Sutor, ki se je l. 1976 s šest velikimi pudlji udeležil najtežjega tekmovanja s psmi na saneh, Iditarod skozi Aljasko in je kot eden izmed redkih dosegel cilj. Mogoče ni pasma staromodna, temveč je to le mnenje, ki ga ima veliko ljubiteljev živali o njej.

Mali pudlji © Евгений Вершинин / stock.adobe.com

Karakterni pes s šarmom in pametjo

Klasična „levja frizura“ s pomponi na nogah in krono na glavi ter nekateri lastniki, ki imajo svojega pudlja pogosto za ekstravaganten dodatek kot spremljevalca za vsako življenjsko situacijo, pasmi niso napravili dobrega slovesa. Kdor pa kljub temu preživi nekaj časa z malim pudljem, hitro izgubi prašne zastarele klišeje: mali pudlji so prijazni, dobre volje in imajo radi aktivnosti na prostem. Poleg tega so radi trdno povezani s svojo družino in spadajo k najpametnejšim pasmam psov. Bodisi mali ali veliki: mali pudelj se praviloma dobro razume z drugimi psmi. Do tujh ljudi so precej brezbrižni. Večji je pudelj, bolj je miren in razmišlja s svojo glavo – to je izjava veliko prijateljev pudljev. Mali pudelj je v zlati sredini: je nekoliko živahnejši kot veliki pudelj, ki ga hitro kaj ne spravi iz tira, je pa mirnejši kot Toy- in pritlikavi pudelj. Izjeme potrjujejo pravila. Mali pudelj ima zaradi srednje velikosti tudi prednost, da ga laho povsod vzamete zraven in da je tudi pri športnih aktivnostih priljubljen spremljevalec. Da ob nakupu psička izveste več o karakterju vašega želenega mladiča, se priporoča, da spoznate starše živali. Lovski nagon je pri malih pudljih redko močno izražen.

Nega kodraste glave

Pudelj ima zaradi svoje dlake velik plus: ne izgublja dlake. Vendar to strogo gledano ni čisto pravilno: odpadla dlaka pudlja ne odpade, ampak obvisi v njegovi kodrasti dlaki. Zato je redno krtačenje obvezno, da vašemu malemu pudlju odstranite odpadlo dlako. Najmanj enkrat tedensko se pripravite na uro temeljite nege dlake z velikim pocinkanim glavnikom in krtačo. Pri tem dlako vaše kodraste glave počešite in se po delih prebijajte skozi gosto dlako vašega kodrastega ljubljenčka. Še posebno ramena, trebuh in stegna so nagnjena k zavozlavanju – bodite tukaj še posebno temeljiti in po potrebi in glede na dolžino dlake pogostejše rituale nege. Pudelj potrebuje tudi redno striženje, pri kateri se celotna dlaka skrajša. Seveda tu ni potrebno striči v obliki levje frizure s pomponi na nogah in brez obritega gobčka – dovoljeno je, kar vam je všeč in s čimer se vaš pes počuti dobro. Če vas je vpeljal profesionalec, lahko redno striženje z visokokakovostnim strižnikom tudi sami izvedete. Najbolje, da dnevno pregledate viseče uhlje vašega štirinožnega spremljevalca. Z vlažno toplo klimo in kodrasto dlako se lahko tukaj hitro pojavijo škodljivci in vnetja.

Mali pudelj - bel © disq / stock.adobe.com

Prehrana malega pudlja

Prehrana z velikim deležem mesa

Kot vsak pes, potrebuje tudi mali pudelj prehrano z visokim deležem mesa – ne glede na to ali ga hranite s suho ali mokro hrano. Bodite pozorni, da je meso čisto zgoraj na listi sestavin in vsebuje le malo ali še bolje nič žit. Že mladiči bi morali imeti stalno mesto hranjenja, kjer lahko brez težav jedo. Do starosti 6 mesecev prejme vaš štirinožec otimalno tri do štiri porcije na dan, pri starejšem malem pudlju zadostujeta dva obroka dnevno. Pomembno je tudi, da vračunate nagradne priboljške in pasje prigrizke v dnevni odmerek, da se vaš mali pudelj ne širi preveč v širino. Za nego zob vašega kodrčka, mu lahko ponudite tu in tam nekaj koščkov surovega govejega mesa – nikoli svinjsko meso!, katerega naj gladko prežveči. Tudi naravni žvečilni izdelki, kot so posušeni goveji uhlji podpirajo zobno nego. Nekateri lastniki psov navajajo svoje mladiče tudi na redno čišščenje zob s posebno zobno pasto za pse – redno izvajanje je zelo učinkovito. Bodite pozorni, da ima vaš mali pudelj vedno dovolj sveže pitne vode na voljo.

Preverite ponudbo hrane in opreme za vašega pudlja v naši spletni trgovini

Kompetentna vzreja malega pudlja kot najboljša preventiva za zdravje

Ker je pudelj pred okoli 50 leti izgubil status absolutno modnega psa, je bilo to za pasmo dobrodejno, in zato ni prišlo do za zdravje nevarnih ekstremov pri vzreji ali nelegalnih vzrediteljev. Kljub temu obstaja tudi pri malih pudljih nekaj nagnjenosti, ki jim velja nameniti pozornost: dedno pogojene očesne bolezni kot PRA (Progressive Retinaatrophie) ter siva mrena – tukaj obstaja tudi ena – nededna varianta. Dobri vzreditelji odstranijo obolele živali iz reje, zlasti ker se lahko PRA zdaj določi z genetskim testom še pred izbruhom. Preventiva je zelo pomembna, kajti obe obolenji lahko vodita v popolno izgubo vida. Mali pudlji so lahko nagnjeni tudi k izpahu pogačice – pri tem zdrsi pogačica iz svoje pozicije, prizadeti pes poskuša nogo nato opazno varovati. Bodite tudi pozorni na redno nego ušes, ker so viseči uhlji vašega malega pudlja lahko nagnjeni k vnetjem. Zdrav mali pudelj spremlja svojega lastnika dolgo časa: lahko je star do 17 let.

Učljivi mali pudelj

Z malim pudljem si delite vaš dom z enim od najbolj inteligentnih psov. Ni pa le bister, temveč je tudi zelo kooperativen in se rad uči skupaj s svojim lastnikom – zato je tudi odličen pes za začetnike. Z malim pudljem lahko uživata v novih nalogah in skupaj osvajata male trike, na katere sta lahko ponosna. Potrebujete le nekoliko potrpljenja in doslednosti. Začnite pri mladičih s kratkimi in igrivimi usposabljanji . Tako mu napravite veselje do učenja in ne prehitevate kratkega časa pozornosti vašega mladega psa.

Mali pudelj mladič © JLSnader / stock.adobe.com

Zaposlitev za talentiranega malega pudlja

Mali pudelj je spremljevalec za (skoraj) vsako življenjsko situacijo: je štirinožec s srednjo potrebo po gibanju, kar pomeni, da uživa v dolgih sprehodih z vami prav tako pa se ne pritožuje nad deževnim popoldnevom doma – glavno je, da je lahko zraven! Tudi kot spremljevalnega psa na jahanje ali kolesarjenje ga lahko vzamete, če ga kot odraslega psa počasi vodite ob progi in ne pretiravate s hitrostjo in dolžino. Ne le telesa, tudi trening glave je pomemben: mali pudelj se z veseljem uči male trike in ceni pasji šport z glavo, kot je Dogdance. Nekateri mali pudlji so primerni tudi za usposabljanje za reševanje. Zagotovo je: s pametnim malim pudljem vam ne bo dolgčas!

Ali je mali pudelj vaš sanjski pes?

Mali pudelj je nekompliciran spremljevalec za družine z ali brez otrok ali za mlade in starejše samske ljudi, ki radi prebijejo čas s svoji štirinožcem. Pudlji niso radi dolgo časa sami, ker imajo radi bližino svoje družine. Ker mali pudelj ne izgublja dlake, se priporoča tudi alergikom. Tako čisto enostavno pa živjenje s pudljem za alergika le ni – alergični člani družine se naj pozanimajo pri svojem zdravniku in dodatno preverijo  ali se odzovejo alergično pri vzreditelju doma. Načrtujte tudi primer dopusta ali bolezni, preden si kupite pudlja. Ker mali pudlji obožujejo bližino svoje družine in ga je poleg tega možno enostavno vzeti zraven povsod, pride morda tudi dopust z vašim štirinožcem v poštev – pozanimajte se glede tega o možnih ciljih potovanj in psom prijaznih hotelih. Ne glede na to ali je mali pudelj vaš prvi pes ali ne: dobra pasja šola je vedno plus v socializaciji in vzgoji vašega novega družinskega člana. Najbolje, da takoj po prihodu vašehga mladiča poiščete pasjo šolo, ki vam je simpatična.

Pred prihodom novega člana imejte v uvidu tudi bodoče časovne in finančne obveznosti. Med osnovne izdatke spadajo poleg kupnine za mladiča še izdatki za posode, ovratnico, oprsnico, povodec, pasjo posteljo in odejo, glavnik, krtačo, nežni pasji šampon, varovalo za vožnjo z avtom, igrače in izdelke proti klopom in parazitom.  K stalnim stroškom spadata tudi morebitno zavarovanje odgovornosti za pse in seveda visokokakovostna hrana. Za začetek vam bo najverjetneje vzreditelj dal odmerek hrane, na katero je psiček navajen, s seboj.  Le to bi  naj nato še nekaj časa dajali, da olajšate mladiču vstop v nov dom. Pomislite tudi na redne preglede pri veterinarju in s tem povezane stroške.

Rjavi mali pudelj © TopDigiPro / stock.adobe.com

Tako najdete svojega malega pudlja!

Vsak ljubitelj malega pudlja lahko doprinese k ohranitvi zdravja pasme, tako, da kupi psa od resnega vzreditelja. Resni vzreditelji so brez izjeme včlanjeni v združenje in oddajajo svoje varovance le razglistene, cepljene ter z dokazilom o poreklu. Poleg tega z veseljem informirajo kupca o medgeneracijski zdravstveni oskrbi, dajejo namige o karakterju in prehrani malega pudlja in vas tudi radi sprejmejo na predhodno dogovorjeni obisk, da lahko spoznate starše živali in vašega želenega mladiča. K resni vzreji malega pudlja spada tudi, da vzreditelj bodočega obiskovalca izpraša – ne čudite se torej morebitnim vprašanjem o vaši življenjski situaciji in izkušnjah s psmi, temveč se veselite, da jim leži na srcu dobrobit mladiča.

Če ste pripravljeni sprejeti tudi starejšega pudlja, poglejte v krajevno zavetišče za živali ali pri posebnih združenjih za „pudlje v stiski“. Kot psi vseh pasmah so lahko tudi mali pudlji iz različnih razlogov v iskanju novega doma: nekateri so preživeli svoje lastnike ali pa jih trenutni lastniki ne morejo več obdržati. V vsakem primeru je lahko bogata izkušnja že starejšemu malemu pudlju ponuditi nov dom.

Vam in vašemu malemu pudlju želimo čudovito prihodnost s številnimi “pudljasto” dobrimi trenutki!

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.