Coton de tulear

coton de tulear

Lepota z Madagaskarja

V francoskih kolonialnih časih je majhen in lep coton de tulear pripadal francoskemu višjemu razredu na Madagaskarju. Danes pa s svojo očarljivo naravo in čudovitim videzom navdušuje ljubitelje psov po vsem svetu. Kljub temu pa morajo ljubitelji te pasme običajno prepotovati dolge razdalje, da bi lahko kupili takega psa: Coton de tulear je namreč še danes precej redek.

Mehak kot bombaž

Ta šarmanten pes na prvi pogled stopi srca vseh ljubiteljev psov, saj zgleda zares mehak in popoln za crkljanje. To ni nič čudnega, saj se prvi del njegovega imena nanaša na glavno značilnost pasme: ”Coton” po francosko pomeni ”bombaž” in opisuje puhasti kožuh tega 6 kilogramov težkega psa. Mehka dlaka je vedno bela, vendar so dovoljene tudi majhne limonasto rumene ali sive lise, ki pa se običajno nahajajo v bližini ušes. Po standardu dlaka ne sme biti groba ali hrapava, mora biti bujna in lahko je rahlo valovita. Nos je ponavadi črn, čeprav je sprejemljiva tudi rjava barva. Prav tako so široko razmaknjene oči črne ali rjave. Pasma doseže velikost od 28 do 30 cm, pri čemer mora biti pes vedno daljši od svoje višine.

Eksotična zgodovina

Drugi del imena se nanaša na izvor psa: de Tulear pomeni iz pristanišča Tulear, medtem ko ime Toliara danes pripisujemo provinci in istoimenskemu mestu na jugozahodu Madagaskarja. Legenda pravi, da je v daljni preteklosti ob obali Madagaskarja potonila ladja. S te ladje so rešili pse bišonskih pasem, ki naj bi bili predniki cotona de tulearja. Vendar pa so predniki tega puhastega psa na Madagaskar prišli verjetno na precej manj pustolovski način, in sicer s francoskimi uradniki v času francoske kolonialne vladavine (1895–1960). Dejstvo je, da je coton de tulear v sorodu s kodrastim bišonom, bolonjcem, havanskim bišonom, maltežanom in malim levjim psom. Na Madagaskarju je bil coton de tulear spremljevalec in prestižni predmet bogatega francoskega višjega razreda. Po kolonialni dobi so ljubitelji psov v Franciji nadaljevali z vzrejo teh eksotičnih pasem, medtem ko so jih na Madagaskarju pozabili. Danes tam živijo divji potomci prvotnih psov. V Franciji pa je “bombažni pes” postopoma postajal čedalje bolj priljubljen in si je po vsem svetu počasi pridobil vedno več privržencev. Leta 1970 ga je združenje FCI uradno priznalo kot samostojno pasmo. Prvotno poreklo psa je na Madagaskarju, vendar je pokroviteljstvo dobila Francija, kar pomeni, da je standard razvilo francosko pasemsko združenje. Nekateri rejci pa kljub temu včasih odpotujejo v Afriko: Z divjimi psi osvežijo kri pasme in povečajo njen genski sklad.

coton de tulear na travi

Vesel in puhast

Standard izrecno poudarja, kako pomemben je prijateljski značaj te pasme: Kako mehak in ljubek je njegov izgled, tako prijazen je tudi njegov značaj. Coton de tulear velja za nežnega, ljubeznivega psa, ki se prilagodi vsem situacijam. Rad ima otroke in se običajno dobro razume z drugimi hišnimi ljubljenčki, zlasti z drugimi psi. Vendar pa morate biti previdni z majhnimi živalmi. Do neznancev je bolj radoveden kot pa sumničav, vendar jih kljub temu glasno pozdravi. Coton de tulear je precej nagnjen k lajanju, vendar ne bo lajal, če bo dobro vzgojen. Ta uravnotežen “bombažni pes” je vedno pripravljen na pustolovščine in s svojo odprto naravo širi veselo razpoloženje. Če ga dovolj zaposlite, ne bo nikoli postal naporen ali živčen, kljub svojemu radovednemu značaju in žeji po pustolovščinah. Ob doslednosti vzgoja tega psa ni preveč zapletena niti za novopečene lastnike psov. Kljub temu vam je lahko pasja šola v veliko pomoč.

To ga razveseljuje

Kot vsi bišoni tudi coton de tulear ne potrebuje veliko telesne dejavnosti v obliki večurnega sprehoda, se pa rad igra in zabava na svežem zraku. Seveda se vam bo odrasel ”bombažni pes” z veseljem pridružil na vsaki pustolovščini. Zaradi svoje majhne velikosti pa ni primeren kot spremljevalec na kolesarskih turah in dolgih tekaških progah, ki so lahko zanj prenaporne. Bodite previdni pri dejavnostih v gozdu in na travnikih: Coton de Tulear običajno ne bo zapustil vaše bližine, če pa opazi miško, pa se bo bržkone zapodil za njo v neznano. Nekateri psi so namreč strastni lovci na miši. Že kot mladička ga navadite, da se odzove vašemu klicu. Pasji ples ali agility za majhne pse sta odlični dejavnosti za tega psa. Poleg tega zelo uživa ob učenju trikov – poskusite na primer s treningom s klikerjem.

Zdravje in prehrana

Kot mnogi majhni psi je tudi coton de tulear nagnjen k težavam s kolenskimi pogačicami oz. izpahom pogačice. Poiščite rejca, ki ga skrbi za zdravje psov in ki za vzrejo uporablja starševske živali brez odkritih zdravstvenih pomanjkljivosti. Kajti tudi pri tej pasmi velja, da je ugleden rejec najboljša naložba v zdravje vašega bodočega psa. Sicer pa je Coton de Tuléar zelo trpežen mali pes. Še posebej poleti pazite, da se pod svojim mehkim kožuhom ne pregreje in mu omogočite dostop do mesta, kjer se lahko ohladi.

Poleg umskih in fizičnih izzivov pa je njegovo zdravje močno odvisno tudi od hrane, ki jo prejme v svoji posodici: Kot vsi psi tudi “bombažni pes” potrebuje hrano z visoko vsebnostjo mesa. Zato ne kupujte hrane z žiti in poskrbite, da bo v mokri in suhi hrani meso na prvem mestu seznama sestavin. Če želite spremeniti vrsto hrane, je najbolje, če to storite počasi in mu vsak dan v staro hrano vmešate vedno več nove hrane. Tako se boste izognili preobčutljivostnim reakcijam, kot sta driska ali bruhanje. Mladičku ponudite štiri obroke hrane za mladičke, odraslemu psu pa dva obroka. Ker pas tega puhastega psa zelo težko opazimo, je najbolje, če svojega cotona redno tehtate, da preverite, ali je pridobil oz. izgubil težo. Na ta način se boste lahko pravočasno odzvali na morebitne nevarnosti. Poskrbite, da ima vaš pes vedno na voljo dovolj sveže vode.

Čas za nego

Čeprav je skrb za cotona de tulearja precej preprosta, pa je nega dlake precej zapletena. Mehak bombažen kožuh krtačite vsak dan, da ne nastanejo vozli. Nasvet: Pred krtačenjem mu vedno malce navlažite dlako z negovalnim razpršilom. To preprečuje, da bi se drobne dlake med krtačenjem lomile. Tega puhastega psa je prav tako treba pogosteje kopati: Že kot mladička ga navadite na kopel. Preden ga odložite v kad (zaradi njegove majhne velikosti lahko uporabite tudi otroške kopalne kadi) ga dobro počešite in skrtačite, sicer se mu lahko dlaka zavozla. Blagi pasji šampon in balzam vam lahko pomagata, da se dlaka lažje razčeše. Navsezadnje pod bujno zgornjo dlako ni podlanke, tako da pasma skorajda ne izgublja dlake – to pa v primerjavi z nekaterimi drugimi psi prihrani veliko časa pri čiščenju stanovanja. Vsaka dva tedna mu preverite kremplje, da ugotovite, ali jih je treba pristriči. Zlasti zelo lahki psi, kot je ta pasma, si krempljev pogosto ne obrabijo dovolj hitro. Zato redno uporabljajte škarje za kremplje, da se izognete poškodbam.

Za koga je coton de tulear primeren?

Ta bombažni pes je primeren za številne ljubitelje psov: Zaradi svoje nezahtevne in igrive narave je idealen kot družinski pes, vendar lahko samske ali starejše osebe v tem očarljivem psu najdejo živalskega spremljevalca. Pomembno je, da ga nikoli ne pustite predolgo samega, saj zelo uživa v družbi svojega lastnika. Za tiste z redno službo je primeren le, če ga lahko vzamejo s seboj na delo. Lastniki cotona de tulearja se morajo navaditi na vsakodnevno nego dlake in tega opravila ne smejo videti kot nujno zlo, saj bodo s psom živeli še vrsto let. Tudi začetniki se lahko odlično povežejo s tem simpatičnim psom. Toda pazite! Ker pes ne izgublja dlake, je lahko primeren za nekatere alergike. Ljubitelji psov, ki so alergični na pse, naj se pred nakupom psa pogovorijo s svojim zdravnikom in poskušajo čim več časa preživeti s predstavniki te pasme, da preverijo, ali je ta pes primeren za njih.

coton de tulear teče po travi

Kje lahko najdem svojega cotona de tulearja?

Čeprav coton de tulear dandanes ni več nobena redkost in ni namenjen le višjemu razredu Madagaskarja, ga še vedno ne vidimo pogosto. Odvisno od vaše lokacije boste morda morali malce temeljite iskati ali dlje časa počakati na svojega sanjskega psa. V Nemčiji se jih vsako leto skoti približno 150. Vsekakor pa se splača prevoziti dolgo pot in počakati v dolgi čakalni vrsti za psa, ki prihaja od uglednega rejca. Ugledni rejci so zelo izkušeni na tem področju in v svoje živali vlagajo veliko časa ter denarja, da vzredijo srečne in zdrave pse. Ne kupujte pri rejcih, ki vzrejajo brez dokumentov! Mladiček se bo k vam lahko preselil že pri osmih tednih življenja.

Ste se zaljubili v cotona de tulearja, vendar bi raje imeli odraslega spremljevalca? Obstaja namreč tudi možnost, da ga boste našli v zavetišču za živali. Vsekakor se vam splača pogledati v zavetišče, saj lahko tam najdete druge bišone ali podobne mešančke, ki iščejo nov dom – morda pa vam bo kateri ukradel srce! Sicer pa je internet seveda najboljše mesto za iskanje te pasme. Preglejte spletna mesta organizacij, še zlasti tistih, ki skrbijo za bišone. Morda boste našli tudi kakšnega odraslega cotona de tulearja, ki je iz različnih razlogov izgubil svoj dom. Sicer pa si oglejte ostale bišonske pasme: Maltežan ali bišon frisé sta prav tako šarmantna in prijateljska. Vsekakor pa upoštevajte naslednje: Posrednik vam naj v vsakem primeru obvesti o značaju in preteklosti posameznega psa, hkrati pa vprašajte, ali se smete odpraviti na sprehod s psom, kjer ga boste bolje spoznali.

Priprava na vzrejo

Ste našli svojega sanjskega cotona de tulearja in se bo kmalu preselil k vam? Čestitamo! Medtem ko čakate na mladička, se lahko pripravite na novega štirinožnega sostanovalca. Vzemite si čas in poiščite primerno pasjo šolo, preberite si članek o vzgoji pasjega mladička ali si osvežite splošno znanje o mladičkih. Prav tako je smiselno izbrati osnovno opremo, da se bo pes že od začetka dobro počutil v vašem domu: Postelja za psa, posode, transportni boksi kot tudi povodci in oprsnice ter ovratnice in nenazadnje igrače spadajo med osnovno opremo za pse. Ne pozabite tudi na pripomočke za nego psa: Glavnike in krtače, glavnik za bolhe, pinceto za klope in šampon za pse. Vse to imejte pripravljeno že pred vselitvijo psa.

Vam in vašemu cotonu de tulearju želimo veliko srečnih trenutkov!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
12 min

Nemški ovčar

Nemški ovčar je ena najbolj priljubljenih delovnih psov na svetu, ki so zaradi svoje vsestranskosti, želje po učenju in zvestobi do lastnika tudi primerni kot družinski pes.