Evrazijec

evrazijec na skali

Čudoviti evrazijec je bil ustvarjen iz kombinacije Chow-Chowa, volčjega špica in samojeda.

Evrazijec je najmlajša pasma psov iz Nemčije. Kdor bo te srednje velike pse pobliže spoznal, bo naravnost občudoval njihovo bujno dlako in cenil njihovo posebnost.

Standard pasme: Kako izgleda evrazijec?

Evrazijec kaže svoje poreklo: spominja na mešančka iz špica. Značilna so koničasta ušesa in čez hrbet upognjen rep.

Je tudi srednje postave, dolžina telesa je nekoliko daljša od višine v vihru. To ga uvršča med srednje velike do velike pasme psov.

  • Višina: samci od 52 do 60 cm, samice od 48 do 56 cm
  • Teža: samci: od 23 do 32 kg, samice od 18do 26 kg
  • Dlaka: gosta podlanka po celem telesu, ohlapna srednje dolga dlaka. Brez grive.
  • Barve: dovoljene so vse barve. Edine izjeme so bela, pegasta in jetrno rjava.
evrazijec © Wildcat / stock.adobe.com
Črni mladiček evrazijca: pasma je na voljo v skoraj vseh barvah.

Značaj: Najboljši izmed treh pasem

Ime “evrazijec” izhaja iz dveh celin, iz katerih izvirajo prvotne pasme tega posebnega psa. Združuje zadržanost azijskega Chow-chowa s prijaznostjo samojeda – prav tako iz Azije – in prijaznostjo volčjega špica.

Ali je evrazijec pes za začetnike?

Cilj vzreje je bil vzgojiti prijaznega družinskega psa spremljevalca. Vendar pa evrazijec ni povsem preprost pes, saj ima močno osebnost in malo trme. Zato ni nujno primeren za začetnike.

Evrazijec pozorno varuje svoje ozemlje, vendar ne laja. Nekateri predstavniki pasme imajo tudi močan lovski nagon, druga spet ne.

Kar še posebej odlikuje to pasmo psov, je prefinjen čut za človeško razpoloženje. Evrazijci so zelo občutljivi in tvorijo tesno vez s svojim lastnikom.

Po drugi strani pa so do tujcev zadržani. To velja tako za ljudi kot za druge pse. Predvsem samci ponavadi ne dopuščajo nobenih drugih psov na svojem ozemlju. Dobro vzgojen evrazijec je miren spremljevalec in z njim ni težko ravnati.

Ali je evrazijca težko vzgojiti?

Ta samozavestni spremljevalec potrebuje jasno vodstvo, saj se nekateri evrazijci preprosto ne zmenijo na zahteve svojega lastnika. Toda z doslednostjo in potrpežljivostjo lahko evrazijca naučite osnovne poslušnosti.

Obisk pasje šole vam lahko zelo koristi. Z dobro socializacijo v dobi mladičkov so odrasli psi ob srečanju s sovrstniki bolj sproščeni. Pri tistih predstavnikih pasme, ki uživajo v lovu, pa si vzemite nekaj časa za trening proti lovu.

Življenje

Življenje: Za koga je primeren evrazijec?

Evrazijec ustreza tako družinam kot samskim posameznikom. Koristno je, če imate izkušnje s psom in se z njim radi veliko družite.

Evrazijec se dobro počuti v prostornem mestnem stanovanju, vendar vseeno potrebuje veliko gibanja na prostem. Od vas pa ne bo zahteval nobene vrhunske športne pripravljenosti.

Ta pasma psov se dobro razume z otroki. Vendar kot za vse družinske pse tudi pri evrazijcu velja naslednje: majhnih otrok nikoli ne puščajte brez nadzora s psom. Otroke naučite spoštljivega vedenja in psu vedno dajte veliko priložnosti za umik.

Če že imate mačke v vašem gospodinjstvu, se evrazijec običajno enostavno navadi na njih. Veliko hitreje se jih bo navadil, če je mačke že spoznal pri rejcu.

Ker se ta pasma tesno naveže na svojega lastnika, morate to upoštevati pri načrtovanju počitnic. Kaj pa na primer pohodniški dopust v zmernih podnebnih območjih?

Preberite naš članek V hribe s psom.

evrazijec © redsnakeskin / stock.adobe.com
Eurasier združuje samosvoje in občutljive pasme psov. Zato ni primeren za začetnike.

Nega

Nega: Redno krtačenje je obvezno

Čeprav je dlaka videti bujna, je običajno enostavna za nego. Vseeno pa morate svojega psa vsaj enkrat na teden temeljito skrtačiti. Med menjavo dlake morate pogosteje poseči po krtači. Na ta način ne preprečite le drobnih vozlov v dlaki, temveč tudi prekomerno izpadanje dlake v stanovanju.

Psa pa nikakor ne strižite ali mu obrezujte dlake. Bujni kožuh deluje kot klimatska naprava in ščiti tako pred vročino kot pred mrazom. Škarje bi uničile strukturo dlake.

Da bi svojemu psu olajšali življenje v topli sezoni, mu lahko temeljite češete podlanko. Če ste v dvomih, za nasvet vprašajte izkušene lastnike ali svojega zaupanja vrednega pasjega frizerja.

Preberite: Nasveti za nego psov.

Šport in aktivnosti

Zaposlitev: Koliko vadbe potrebuje evrazijec?

Evrazijec je rad s svojim lastnikom. Potrebuje in ceni dolge sprehode v naravi vsak dan in v vsakem vremenu. Poleg tega so za to pasmo primerni pasji športi, pri katerih sta hitrost in poslušnost manj pomembni.

Sledenje, kot je mantrailing, je idealno. Tu se pes nauči osredotočenosti, hkrati pa lahko izživi svojo potrebo po vohljanju. Pazite, da svojega evrazijca ne trenirate v bližini stez za divjad.

Lahko ga razveselite tudi s kliker treningom, ga s tem zaposlite in tako utrdite vez z njim.

Zdravje

Tipične bolezni pri evrazijcu

Ugledni rejci dajejo velik poudarek zdravju svojega psa. To pomeni, daso starševske živali pred parjenjem testirane glede displazije kolkov in komolcev. Prav tako se pri parjenju ne uporabljajo psi z epilepsijo, entropijo, luksacijo pogačice, nepravilno poravnanimi zobmi ali skrajšanimi repi.

Kako dolgo živi?

Poleg potenciala za visok koeficient parjenja v sorodstvu, ki ga lahko nadzorujejo ugledni rejci, so evrazijci v bistvu trdoživa pasma. Poskrbite, da ima vaš evrazijec zdravo težo, se dovolj giblje in uživa kakovostno pasjo hrano. Tako lahko doseže starost tudi do 15 let.

Vse, kar morate vedeti o hranjenju, lahko izveste v naši rubriki o prehrani psov.

Zgodovina in vzreja

Nastanek evrazijca

Vzreja se je začela z izumom pasme Wolf-Chow. Preberite, kaj ima s tem sloviti poznavalec živalskega vedenja Konrad Lorenz in kje danes stoji vzreja evrazijca.

Njegova vzreja se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja, natančneje v mestecu Weinheim v Baden-Württembergu. Tam je Julius Wipfel želel združiti značilnosti enostavnega špica z značilnostmi bolj prvotnega psa, chow-chowa. Tako je nastala pasma Wolf-Chow.

Prvotne pasme psov ponovno kombinirane

Ta zamisel je bila všeč Konradu Lorenzu, ki je delal z mešanci nemškega ovčarja in Chow-Chowa. Ločil je med uporabnimi psi, ki se podrejajo človeku, in nordijskimi psi z veliko trme. Njegov ideal je bil združiti prednosti obeh vrst.

To je bil tudi cilj novih rejcev pasme Wolf-Chow: leta 1972 je Lorenz posvojil psico pasme Wolf-Chow Babette (Nanette vom Jägerhof) in kasneje postal častni član vzrejne skupnosti za evrazijce, ki obstaja še danes.

Vendar se ni ustavilo le pri Wolf-Chowu. Leta 1972 je prišlo do križanj s samojedi. Leto kasneje je bila nova pasma psov evrazijec priznana kot neodvisna s strani nemških združenj VDH in FCI.

Koliko stane evrazijec?

V duhu ustanovitelja se ugledni rejci ravnajo po načrtu vzreje evrazijca. To pomeni, da se zainteresirane strani registrirajo pri združenju za evrazijce.

Pristojni klub nato posreduje pri nakupu mladičev, pri čemer se lahko upoštevajo želje glede barve in spola. Vsi združeni rejci vzrejajo le toliko psov, kolikor je zanimanja.

Julius Wipfel je ustanovil klub Eurasier Club Sitz Weinheim (EKW). Pasji mladič, ki ga prejmete preko tega društva, stane 1500 evrov.

Rejsko združenje za evrazijce ponuja tudi centralno storitev posredovanja mladičev. Druga stična točka je rejsko združenje Kynologische Zuchtgemeinschaft Eurasier (KZG) (KZG). Ti trije klubi so povezani z združenji VDH in FCI ter občasno posredujejo pri nakupu živali v stiski.

Klub Swiss Eurasier Club je prava kontaktna točka za Švico, klub Eurasier Club Austria pa za Avstrijo.

Obstajajo tudi drugi klubi v nemško govorečih državah, vendar noben od njih ni povezan z združenjem FCI. Če želite kupiti originalnega evrazijca, se obrnite na enega od omenjenih klubov.

Nadomestne pasme

Evrazijci prinašajo številne lastnosti svojih prednikov. Zato so bili zainteresirani ljubitelji psov pogosto navdušeni nad volčjim špicem ali samojedom. Chow-Chow je po drugi strani bolj samosvoj in zahteva tudi več pozornosti.

Elo, registriran kot blagovna znamka, je hibrid staroangleškega ovčarja, Chow-Chowa in evrazijca, ki ga združenji VDH in FCI ne priznavata kot samostojno pasmo.

Zaključek: Naraven in poseben

Kar se je začelo kot projekt za nekaj ljubiteljev psov, se je že zdavnaj uveljavilo kot pasma psov s številnimi oboževalci. Nadzorovana vzreja evrazijca je prav takšna posebnost te privlačne pasme kot je njegova trma. Evrazijec je pes za poznavalce in tiste, ki to želijo postati!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.