Rotvajler

Rotvajler

Trda zunanjost, mehka notranjost: rotvajler je močan, neustrašen in samozavesten pes, ki včasih pokaže zobe kot pes čuvaj ali policijski pes. Vendar kaže kot družinski pes, ki je bil nekoč znan kot pes mesarjev, tudi svoje nežnejše plati: zanesljivost, zvestobo in srčnost!

Zgodovina

Že Rimljani so znali ceniti silno moč okretnih in izjemno vzdržljivih psov. Rimski pastirji so vzgajali prednike današnjih rotvajlerjev za goniče in pse čuvarje. Rotvajler spada tako med najstarejše pasme psov na svetu.

Rimski legionarji so pošiljali svojo živino s pomočjo vzdržljivih in neustrašnih psov na različne trge živine rimskega cesarstva. Tako so predniki teh psov pristali tudi v takratnem nemškem mestu Rottweil, ki je bil do 19. stoletja pomemben center za trgovanje z živino in po katerem je pasma tudi končno dobila ime. Govedo in ovce so rotvajlerji gnali iz regije Breisgau, do Alzacije in do doline reke Neckar. Lokalni mesarji, ki so imeli v rokah trgovino z živino, so hitro spoznali visoko uporabno vednost te pasme in so začeli z rejo teh delovnih psov.

Te živali, znane kot „psi mesarjev“ so bile v teku več stoletij posebno vzrejene v pse, ki so se odlikovali po svoji vzdržljivosti, sposobnosti gonjenja in inteligenci. Zaradi izjemne čuječnosti, njihovemu brezpogojnemu zaščitniškemu nagonu in visoki delavnosti, so bili nepogrešljivi pri pomoči lokalnim mesarjem. Pogumni in učinkoviti štirinožci niso gonili in čuvali le živine, temveč so branili tudi svoje gospodarje in njihovo imetje pred roparji ali tatovi. Na srednjeveških trgih, kjer so trgovci z živino in mesarji prodajali svoje izdelke, so nataknili svojim psom ovratnico z usnjeno denarnico, v kateri so hranili zasluženi denar. Celo najpametnejši tatovi si niso upali nad te močne in čuječe pse.

V kasnejšem obdobju Srednjega veka se je selila priljubljena pasma rotvajlerjev iz trgovsko živinskega centra dežele Baden-Württemberg končno tudi v druge dežele. Kmalu potem je pasma izgubila svoj izviren namen uporabe varovanja in gonjenja velikih čred živine. S prihodom železnic in drugih oblik prevoznih sredstev je bilo omogočeno transportiranje živine na hitrejši in učinkovitejši način. Drugače kot veliko drugih pripadnikov njihove vrste rotvajlerji niso izumrli.

Ko je policija na začetku 20. stoletja testirala različne pasme psov za delo in službovanje, je postala velika dodana vrednost rotvajlerjev hitro priznana. Že l. 1910 je bil uradno priznan kot službeni pes. Do danes najdemo rotvajlerje pogosto pri policiji in enotah za zaščito meje.

Mladi rotvajler © otsphoto / stock.adobe.com

Izgled

Za svoje delo kot službeni pes pri policiji in vojski prinaša močni rotvajler tudi čisto po zunanjosti najboljše predpostavke zato. Njegovo mišično telo in močan širok ugriz z 42 zobmi vzbuja pri vsakem nasprotniku spoštovanje. Njegova čvrsta in težka telesna zgradba kar poka od moči in energije. Kljub svoji nekoliko čokati telesni zgradbi z ravnim trdim hrbtom in širokimi spuščenimi prsmi, rotvajler ne deluje nikoli neokretno. Prav nasprotno, njegova kas drža in njegovi močni skočni sklepi izdajajo mobilnost in vzdržljivost.

Samci so v višini ramen visoki med 61 in 68 cm in tehtajo okoli 50 kg, psice pa so v višini ramen visoke med 56 in 63 cm in so s težo 42 kg nekoliko manjše in ustrezno lažje. Debela kratka dlaka sestoji iz dlake in poddlake in je svilnate gladke črne barve z rdeče rjavimi lisami. Tako imenovani ožigi na predelu čeljusti, spodnjem delu vratu, prsih in prednjih tačkah ter preko oči in pod začetkom repa se jasno ločiijo od globoko črne osnovne barve. Trikotni viseči uhlji so visoko nad srednje dolgo in široko lobanjo. Njegov dobro razvit smrček, zaradi katerega ga lahko uporabi tudi za sledenje, je prej širok kot okrogel. Je prav tak kot tesno zatisnjene ustnice in zobna letev, temno črne barve.

Lastnosti

Pasemski standard FCI, po kateri je znan kot pasma psa pod številko 147 (Skupina 2: pinči, šnavcerji, mastifi, švicarski planšarski psi in doge), opisuje rotvajlerja kot psa, ki je v osnovi „prijateljski in miren pes“, zanesljiv, ljubeč do otrok in pozoren. Kljub mirnemu in dobrovoljnemu značaju, pa pristane rotvajler vedno znova na slabem glasu in ga imajo v nekaterih državah na seznamu nevarnih psov. V akcijskih filmih in grozljivkah igra vloge agresivnega psa in psa, ki rad grizejo in je tudi v realnem življenju vedno znova povezan z napadi in ugrizi. Odgovornost zato imajo ljudje, ki so v preteklosti izurili rotvajlerja v napadalni stroj, ki rad grize in so se z njim zavestno tudi tako pojavljali. Vendar je pri nekaterih psih temu botrovala tudi napačno razumljena ljubezen do živali, hkrati s pomanjkljivo in nedosledno vzgojo.

Če želimo, da se v osnovi pokaže dobra stran rotvajlerja, je to odvisno kot pri večini pasjih pasem od vedenja lastnika. V odgovornih in izkušenih rokah, ki mu nudi dosledno vzgojo, se je razvil rotvajler v stabilnega, delovnega in zanesljivega psa, ki ni bolj nevaren kot katerikoli pes njegove velikosti. Dobro socializiran in vzgojen rotvajler je primeren celo kot družinski pes, ki je v svoji vlogi nadvse zvest in zanesljiv spremljevalec. Tudi, če je v osnovi podrejen le eni vodilni osebi, je do drugih članov svoje družine lojalen in zanesljiv. Do otrok je odprt in nežen. In tudi življenje z drugimi živalmi ni po običajnem privajanju praviloma nobena težava. Še posebno, če njegovo močno mišičasto telo ni moteče, je rotvajler v hiši miren in sproščen sostanovalec in rad tudi pomoli „vse štiri“ od sebe. Zunaj pa nastopa ta športen in močan pes s polno hitrostjo. Obožuje igre in razsajanje na prostem in uživa v kreativnih športnih programih, pri katerih se lahko dodobra izmuči.

Tudi psihično mu dobro dene raznoliko ukvarjanje s športom. Telesno in in duševno sproščanje napravi rotvajlerja sproščenega in enostavno vodljivega. Tako so rotvajlerji redko nervozni ali celo napadalni. Do tujcev so sumničavi, vendar ostanejo dobro vzgojeni psi prej distancirani in zadržani. Njihov izrazit zaščitniški instinkt, njihov pogumni značaj in nenazadnje njihova telesna moč jim omogočata, da branijo svojo lastnino z vsemi sredstvi, vendar le po potrebi, če njihov lastnik to od njih tudi zahteva. Tako sta predvsem čustvena stabilnost in pridnost razlog, da rotvajler vsako njemu dodeljeno nalogo brez nasprotovanja izpolni in je zato idealen službeni, delovni in spremljevalni pes.

Rotvajler © CallallooFred / stock.adobe.com

Težave pasme

Neodgovorna reja, napačna ali pomanjkljiva vzgoja lahko rezultira pri rotvajlerju v nevaren vzorec obnašanja. Z napačno vzgojo in vrsti neustrezno nego vedno znova prihaja do napadov z ugrizi s strani rotvajlerja. Že leta 2001 so rotvajlerja v nekaterih nemških zveznih deželah uvrstili na listo psov, kar pomeni, da je posedovanje tega psa podvrženo določenim omejitvam. Tako mora opraviti testiranje značaja. V Avstriji je glede na zvezno deželo, zahtevano „dovoljenje za vodenje psa“ ali „dokazilo o strokovnosti“ pri posedovanju rotvajlerja. Tudi v Švici je v 12 od 13 kantonov, v katerih obstajajo pasemski seznami, nujno potrebno soglasje. Pred nabavo rotvajlerja se naj zato interesenti nujno pozanimajo o veljavnih dovoljenjih v svoji državi.

Reja in vzreja

Pri reji rotvajlerja igrajo lastnosti, ki so potrebne za službenega psa še posebno odločilno vlogo. Poleg čuječnosti, poguma in moči dajejo odgovorni rejci tudi veliko vrednost psihični vzdržljivosti in čustveni stabilnosti svojih psov. Še posebno njihova samozavest in uravnoteženost napravita rotvajlerja zvestega in zanesljivega službenega partnerja. Prav tako veljata poslušnost in pripravljenost podrejanja vodilni osebi za osnovni predpostavki njihove uporabnosti.

Ta čustveno stabilen, uravnotežen in poslušen pes je zelo primeren tudi za družinskega psa. Za spodbujanje teh lastnosti ni potrebna le resna vzreja, ampak tudi solidna in dosledna vzgoja. Pomembno je, da se začne z vzgojo in socializacijo že v dobi mladiča. Vsak mladi rotvajler se je pripravljen vključiti v trop in se od njega učiti. Temperamentnemu psu z močno voljo je treba pravočasno pokazati meje. Posebno v prvih devetih mesecih se mora naučiti obvladovati svojo moč in slediti navodilom svojega človeka. Zato je potrebna vključitev v družino kolikor možno hitro. Pri tem se mora po naravi nezaupljiv pes navaditi previdnosti, potrpežljivosti in potrebne skladnosti do tujcev in novih situacij.

Medtem, ko ima rotvajler že po naravi dovolj zaščitniškega nagona, bo šele s pravo vzgojo postal nežen in prijateljski spremljevalni in družinski pes. Zgodaj socializiran in dobro vzgojen rotvajler se bo na koncu pokazal za zvestega in zanesljivega partnerja, ki bo svojim ljudem v vsaki situaciji neustrašno stal ob strani. S tem bo zagotovo obogatil vsakega ljubitelja psa.

Samo po sebi je umevno, da ta pasma ni za vsakega. Rotvajlerji potrebujejo izkušenega voditelja, ki poleg dobrega poznavanja te pasme, izžareva predvsem umirjenost. Negotovim in nervoznim osebnostim se ta samozavesten pes zagotovo ne bo podredil. Zato naj imajo ljudje, ki se zanimajo za rotvajlerja dovolj moči in stabilnosti, da bi lahko močnega psa varno vodili na povodcu. Posebno samci s telesno težo preko 50 kg lahko razvijejo ogromno moč. Psice so iz tega razloga bolj primerne za družinske pse.

Rotvajler leži © otsphoto / stock.adobe.com

Prehrana

Pri prehrani moramo upoštevati različne dejavnike, kot so starost, stopnja aktivnosti in zdravstveno stanje. Prehrana mora biti raznolika in vsebovati veliko mesa. Poskrbite tudi, da ima vaš pes vedno na voljo dovolj sveže vode. V trgovini zoohit najdete pasjo hrano za rotvajlerje, ki je natančno prilagojena njihovim prehranskim potrebam.

Zlasti pri mladih psih je nujna redna vadba, da se mišično-skeletni sistem lahko razvije glede na telesno maso. Zagotavlja tudi, da vaš štirinožni prijatelj tudi v starejših letih ostane v dobri kondiciji. Če je vaš rotvajler bolj aktiven, bi zaradi potrebe energije moral dobiti več ogljikovih hidratov. Pri bolj umirjenih psih nekoliko zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov, sicer lahko pride do debelosti. Temu se je treba izogibati, saj tako lahko preprečite mišično-skeletne težave.

Zdravje in nega

Med posedovanjem in vzgojo te posebne pasme psov, ki niso popolnoma netežavni in predstavljajo vsaj izziv, je telesna nega rotvajlerja povezana z zelo malo truda. Kratko dlako je potrebno le redko krtačiti in po potrebi le v času menjave dlake izvajati redno masažo z gumijasto rokavico s čepki.

Tako kot pri vsaki drugi pasmi so prehranske potrebe tudi pri rotvajlerju odvisne od starosti, stopnje aktivnosti in zdravstvenega stanja. V naši trgovini zoohit boste našli tudi hrano za pse, posebej za rotvajlerje.

Tudi na bolezni je robusten in mišičasti rotvajler precej odporen. Kakor tudi veliko drugih psov njegove velikosti in teže, kažejo tudi rotvajlerji določeno nagnjenost k dislaciji sklepov na kolkih in kolenih (HD/ED), zato je zahtevana v okviru izpita za dovoljenje za vzrejo nujna rentgenska preiskava, s katero se ugotavlja genetska dispozicija za tako obolenje sklepov. V zadnjih letih je pogosto diagnosticirano tudi srčno obolenje, kot na primer zoženje srčne mišice.

Na splošno se lahko zmanjša nevarnost za obolenje – kot tudi pri nas ljudeh – s pravo prehrano in uravnoteženim športnim programom. Posebno rotvajlerji, ki se ne uporabljajo za službene pse, temveč so izključno družinski psi, potrebujejo telesno in psihično zaposlitev. Na voljo so naloge poslušnosti, izpolnjevanje obveznosti ali agility. Še posebno velja na primer za rotvajlerja, ki gre rad s svojim lastnikom na tek, da ga ne izpolnjuje nujno razdalja teka ampak veliko bolj izpolnjevanje nalog. Tako skupno športno udejstvovanje pripomore tudi odločilno k dobri zvezi med človekom in psom.

Ljudje, ki doprinesejo veliko veselja in časa, se posvetijo tej izzivov polni pasmi ter poslužujejo suverene in dosledne vzgoje, omogočajo tesen stik z družino in ponujajo veliko nalog za urjenje telesnih in umskih sposobnosti, bodo imeli v rotvajlerju končno psa na svoji strani, ki ne bo le zaščitniški, ampak predvsem zanesljiv, prijazen in nežen prijatelj. Pes, ki ni „osupljiv“ le zaradi svoje moči.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.