Maltežan

Maltežan

Majhen maltežan je priljubljen družinski pes.

Snežno bel Maltežan je pameten in živahen pes, ki navdušuje številne ljubitelje živali. So zvesti spremljevalci in so primerni za lastnike, ki jim ne bo težko skrbeti za njihovo zahtevno dlako.

Izgled

Simpatični in elegantni

S svojimi črnimi očmi, s katerimi vas opazuje izpod snežno belega kožuha, in prikupnim črnim noskom, vam bo Maltežan naravnost stopil srce. Zelo rad vzbuja pozornost: Čeprav je velik samo od 21 do 25 cm in težak 4 kg, bo zaradi svojega veselega videza povsem izstopal v vsaki situaciji. Svilnat kožuh nima poddlake in seže vse do tal. Vendar pa njegov eleganten videz zahteva veliko nege, za katero mora poskrbeti lastnik. Vizualno je ta pasma zelo podobna bišonom. Mnogi laiki Maltežana hitro zamenjajo s pasmo Coton de Tuléar. Vendar je Maltežan manjši od te pasme in ima gladko dlako.

Zgodovina

Korenine te pasme segajo v antične čase: Ena od teorij pravi, da so njegove prednike iz Egipta razširili trgovci. V grobnici slovitega faraona Ramzesa II., ki je umrl leta 1225 pr. n. št., so arheologi našli majhne kipe psov, ki so podobni današnjim Maltežanom. Na približno 700 let starejših vaznih poslikavah se nahaja obris psa, zraven katerega je zapisana beseda ”Melitae”. Njegovo preteklost je skoraj tako težko pojasniti kot izvor njegovega imena: Dolgo časa je veljalo, da se to nanaša na otok Malta ob obali Sicilije ali na dalmatinski otok Mjlet, toda danes domnevajo, da ime izvira iz semitske besede “màlat”, ki pomeni “pristanišče”, ki so jo uporabljali v poimenovanju mnogih krajev. Vsaj gotovo pa drži, da so predniki tega malega psa že v antiki bili priljubljeni in so jih ljudje imeli za zveste spremljevalce. Skozi stoletja so bili ti simpatični psi priljubljeni spremljevalci plemenitih žensk, plemičev in kraljev. Na primer, britanska kraljica Viktorija in francoski kraljici Marija Antoaneta ter Jožefina Leuchtenberška so bile strastne oboževalke Maltežanov. Tudi danes je Maltežan priljubljen pes, ki je primeren tudi za mestno življenje.

Značaj

Veliko veselja na štirih tacah

V tem majhnem psu se skriva veliko veselja in živahna očarljivost. So pametni, dobrosrčni, igrivi in se radi učijo novih trikov. Čeprav so pozorni na dogajanje okrog sebe, pa ne lajajo veliko. Toda na tujce se Maltežan navaja zelo počasi – vso svojo naklonjenost raje posveti svojemu lastniku, ki ga ima najraje na svetu. Ker pa je več stoletij preživljal čas v bližini ljudi in s svojim lastnikom, pa se ne počuti dobro, kadar je prepuščen samemu sebi. Zato ga ne puščajte samega dlje časa. Je preprost spremljevalec: igranje, izleti ali poležavanje – Maltežan vedno prinaša dobro voljo, njemu pa je najbolj važno, da preživlja čas s svojim lastnikom.

Maltežan © Richard Kadow / stock.adobe.com
Vzgoja mladička maltežana

Rad se uči

Vzreja tega poslušnega kužka tudi začetnikom ne bo predstavljala težav. Maltežan se zelo rad uči, a je hkrati tudi občutljiv – do tega občutljivega psa ne bodite strogi, saj vam bo z veseljem ustregel. Toda pazite: svojega Maltežana ne razvajajte! Maltežan je ponavadi pogumen in odprt pes, ki pa vsekakor ni len! Seveda pa Maltežan potrebuje tudi dosledno vzgojo, da se nauči, kaj je v redu in kaj ni – naj vas njegove srčkane oči ne pretentajo in ne delajte izjem, tudi če se njegovemu srčkanemu pogledu ne morete upreti. Če se boste vdali, boste morali vse začeti znova.

Zdravje

Tako kot mnogi majhni psi je tudi ta pasma nagnjena k patelarnim luksacijam oz. bolečim premikom kolena. Izredno previdni bodite, da preprečite prekomerno težo in mu zagotovite redno vadbo, s katero si bo vaš pes okrepil kolenske mišice. Prav tako je nagnjen k sladkorni bolezni in težavam s solznimi kanali. Preprečite, da bi vašemu psi dlaka silila v oči, saj jih lahko konice dlake dražijo. Najbolje je, da mu oči vsak dan očistite s posebnimi robčki za pasje oči. K dobremu zdravju prispeva tudi redno in vsakodnevno krtačenje njegove goste dlake, s čimer preprečite glivične okužbe kože. Zdrav Maltežan lahko živi od 14 do 16 let.

Prehrana

Pri 4 kg težkem psu je še toliko bolj pomembno, da preprečite pridobivanje prekomerne teže. Upoštevajte naslednje: 2 kg prekomerne teže je pri Maltežanu isto, kot če bi se človek z idealno težo 70 kg zredil na 100 kg! Pri psih s prekomerno telesno težo se poveča tveganje za težave s sklepi in srcem ter tudi za diabetes. Priporočila proizvajalca o dnevni količini hrane so samo smernice. Dejansko količino hrane prilagodite posameznim potrebam svojega psa. Odraslega psa redno tehtajte, tako da lahko po potrebi ustrezno ukrepate. Ko boste psa prvič pripeljali domov, mu ponudite hrano, na katero je navajen. Vrsto hrane mu zamenjajte previdno in počasi. Vsak dan mu v staro hrano vmešajte vedno večjo količino nove hrane, dokler stare hrane popolnoma ne zamenjate. Tako se boste izognili preobčutljivostnim reakcijam, kot sta driska ali bruhanje. Ne glede na to, ali boste izbrali mokro ali suho hrano, mora prehrana vsebovati visoko količino mesa – samo tako bo vaš pes lahko porabil vsa potrebna hranila. Kakovostna prehrana brez cenenih dodatkov, ki je prilagojena prehranskim potrebam vašega psa, se bo odražala v sijoči dlaki, zdravi koži in urejeni prebavi vašega psa. Poskrbite, da bodo tudi priboljški dobre kakovosti: poleg priboljškov za nego zob mu lahko ponudite tudi z zamrzovanjem posušene prigrizke brez žit, ki lahko služijo kot majhna nagrada za vmes. Seveda pa poskrbite, da bo vaš Maltežan vedno imel na voljo dovolj sveže vode.

Nega

Včasih imajo tudi majhni psi veliko dlake – Maltežan je živ dokaz za to! Nega njegove dlake je zahtevna in jo začetniki naj ne podcenjujejo! Za ljubitelje psov, ki ne marajo krtačenja, Maltežan žal ni prava izbira. Poskrbite, da bo nega dlake tako za vas kot za psa zabavna, saj bo od vas vsak dan terjala veliko časa! Po vsakem sprehodu preglejte kožuh svojega Maltežana, če so se mu med dlako ujeli listi ali vejice. Dolgo svilnato dlako vsak dan krtačite, drugače se bo močno zavozlala. Poleg tega pa psa okopajte vsaj dvakrat na mesec. Psa lahko že kot mladička navadite na kopanje, pri tem pa uporabljajte blagi pasji šampon. Pred kopanje dobro skrtačite kožuh svojega štirinožnega prijatelja. Uporabite mlačno vodo, šampon nežno vmasirajte, nato pa dlako temeljito sperite. Z drugim pranjem in izpiranjem boste kožuh še dodatno očistili. Na koncu narahlo ožemite njegov kožuh in s sušilcem osušite svojega štirinožca, da se ne prehladi. Po potrebi mu očistite ušesa s čistilno blazinico za ušesa, oči pa mu obrišite s čistilnimi robčki in poskrbite, da mu dlake ne ovirajo pogleda. Redno preverjajte kremplje svojega psa – zlasti v starosti pogosto zrastejo predolgi, zato jih skrajšajte s škarjami.

Zaposlitev

Čeprav bi ga cel dan radi nosili v naročju, pa se v tem majhnem psu skriva tudi pustolovec, ki uživa ob vsakdanjem raziskovanju in vohljanju. V igranju zelo uživa. Izzivajte ga tako psihično kot tudi fizično – preveč telovadbe ni ravno najbolje, saj bo vaš pes ves čas napet in bo pričakoval vedno nove fizične vaje. Poskrbite za ločene ure igranja in poležavanja. Maltežani obožujejo veliko različnih igrač za pse kot so na primer igrače za vlečenje, žoge in frizbiji ali inteligentne igrače. Tudi klikerji so primerni za pametne Maltežane, saj se radi učijo novih trikov in vam bodo na ta način postali še bolj naklonjeni. Pasji ples je še en odličen način za fizični in psihični trening. Mislite, da bo vaš mali kužek užival v agilityju? Seveda! Obstaja tudi oprema za agility za majhne pse, s katerim lahko svojega psa dobro natrenirate. Občasno pa si le privoščite odmor, da si bo vaš Maltežan s svojimi majhnimi nogami lepo oddahnil. Težje trike naj vaš pes izvaja šele, ko bo v celoti odrasel, da si ne bo poškodoval mišično-skeletnega sistema.

Maltežan © Senwyn / stock.adobe.com
Maltežan je pripravljen na ukaz.

Osnovna oprema za vašega Maltežana

Preden se vaš štirinožni prijatelj vseli, lahko izberete smiselno osnovno opremo. Maltežan prav tako potrebuje umirjen prostor za umik – tukaj lahko izbirate med številnimi čudovitimi pasjimi košarami in odejami. Med osnovno opremo spadajo tako ovratnice, oprsnice in povodci kot tudi posodice za vodo in hrano. Pomislite, kako boste svojega psa prevažali v avtomobilu – na voljo imate več možnosti, od transportnih boksov iz različnih materialov do posebnih pasov. Odeja za avto je lahko zelo praktična za potovanja. Za njegovo lepoto boste morali poskrbeti z določenimi pripomočki: poleg mehke krtače vam bo prav prišel tudi grob glavnik. Prav tako imejte pri roki posebne škarje, s katerimi lahko pristrižete dlako na težje dostopnih mestih. Priskrbite si blag pasji šampon z balzamom – najprej uporabljajte šampon za mladičke, kasneje pa lahko preklopite tudi na šampon za dolgo in belo dlako. Prav tako ne pozabite na čistilo za ušesa. Pri tej pasmi ne gre zanemariti učinkovitosti čistila za oči, saj ima veliko Maltežanov težave s solznimi kanali. Med pripomočki pa ne smejo manjkati ščipalke in škarje.

Za koga je Maltežan primeren?

Pravi lastnik Maltežana mora uživati ob igranju, krtačenju in sprehajanju svojega psa. Maltežan noče biti sam in zato potrebuje ljudje, ki se z njim ukvarjajo in mu delajo družbo. Pasma je zelo primerna za starejše ljudi, ki preživijo veliko časa na prostem, pa tudi za strokovnjake, ki lahko svojega štirinožnega prijatelja vzamejo s seboj v službo. Na svojega lastnika se zelo navežejo, hkrati pa so tudi odlični spremljevalci na potovanjih. Maltežan se počuti udobno tudi v mestnem stanovanju, če mu omogočite dovolj gibanja. V igrah se zelo rad sprosti, ne potrebuje pa intenzivnejših športnih aktivnosti. Pasma je primerna tudi za začetnike, ki se želijo naučiti skrbeti za psa.

Kje lahko najdem svojega Maltežana?

Če vas je Maltežan povsem prevzel, potem poiščite odgovornega rejca z obširnim znanjem o pasmi, kot sta značaj in zdravje. Ne zanašajte se na rejce, ki prodajajo ”naključna legla” ali pse razmnožujejo predvsem zaradi denarja, saj tako ne boste vedeli, ali gre dejansko za pravega Maltežana. Zdravje in značaj psa sta lahko v tem primeru zelo slaba: Psi so pogosto bolni in niso navajeni družbe. Povedano na kratko: Vsekakor se vam bo splačalo vložiti nekaj več časa in denarja v uglednega rejca – navsezadnje spremljevalca, ki bo z vami vrsto let!

Ob obisku rejca boste v najboljšem primeru lahko spoznali tudi starše mladičkov in si ogledali, kako mladički odraščajo. Tudi starši morajo biti živahni in zdravi. Vzreditelj vam bo z veseljem posredoval informacije o preventivnih zdravstvenih pregledih, ki jih je z mladičem opravil, in vam pomagal izbrati psa, ki bi vam najbolj ustrezal. Prav tako vam bo svetoval tudi o negi in ostalih pomembnih stvareh, kako skrbeti za psa. Vaš mali Maltežan se bo k vam preselil najhitreje po osmih tednih. Poleg rodovniških dokumentov zahtevajte tudi izvide o celjenju. Tako boste točno vedeli, kdaj morate svojega psa cepiti.

Če slučajno iščete odraslega psa, ga boste morda našli v lokalnem zavetišču, kjer zagotovo včasih sprejmejo kakšnega Maltežana ali psa podobne pasme. Lahko pa tudi brskate po spletu, saj velikokrat kakšen Maltežan iz zelo različnih razlogov išče nov dom. Ti srčkani Maltežani rabijo človeško bližino, zato bodo novega doma zelo veseli!

Vam in vašemu Maltežanu želimo čudovito skupno življenje!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.