Beagle

beagle

Kratke nogice Beagla lahko zavajajo – pes te srednje velike pasme vas ohranja v gibanju in ima rad presenečenja! Beagli so prijazni psi, aktivni, neustrašni in brihtni.

Zgodovina

Lastnosti Beagla niso naključne. V resnici so bili Beagli stoletja vzrejeni kot lovski psi. Njihova vzreja sega nazaj do t.im. psa sv. Huberta ali Northern Hound, ki so ga Normani prinesli v Anglijo pri zavzetju Britanije l. 1066. V Normandiji so ga l. 1400 parili s Southern Hound južnofrancoskega porekla. Pri izvirnih vzrediteljih je bila pomembna lastnost te živali njegov lovski nagon in možnost delovanja v tropu. Ime  „Beagle“ se je prvič pojavilo okrog l. 1515 v gospodinjskih knjigah kralja Heinricha VIII. Leta 1615 je bila prvič omenjena majhna pasma psa z imenom „Little Beagle“, ki lahko zaradi svoje kompaktne velikosti najde prostor v bisagi od lovca. Ti odlični lovski psi imajo dober lovski nagon, kajti izraz „Beagling“ je pomenil v tistem času lov s pasjim tropom. Uradno priznana je postala pasma Beagle šele l. 1890 s strani britanske kinološke zveze „British Kennel Club“.

Temu poreklu se lahko Beagle zahvali ne le za svoj izgled, temveč tudi za prijazen karakter. Kot lovski pes in pes iz tropa tudi zelo dobro ve kaj hoče. Je inteligenten, ciljno usmerjen in prijazen. Je zelo družaben in zato idealen družinski pes!

Izgled

Beagle je srednje velik kompakten pes. Lahko zraste do 40 cm, tehta pa do 18 kg. Njegove kratke nogice so posebno močne in mu omogočajo hitrost in vzdržljivost. Glava Beagla je dolga, še posebno je znan po svojih nizko raščenih, zaobljenih in povešenih uhljih. Priznana je vsaka barva, razen jetrno rjave. Predvsem se pojavljajo barvne variante v dveh odtenkih rjava/bela, rdeča/bela, rumena/bela ali tudi trobarvni v črni/rjavi/beli. Konica repa Beagla mora biti v skladu z opisom pasme vedno bela.

Njegova kratka sijoča dlaka je zelo enostavna za nego – kar je zelo dobrodošlo predvsem po izletu v gozd na primer, ki ga je Beagle preživel predvsem v podrasti… Na srečo je njegov vedno prijazno dvignjen rep še posebno dobro viden pri hitenju po terenu – in dokazuje njegovo poreklo lovskega psa.

mladiček beagle © DoraZett / stock.adobe.com

Lastnosti

Beagle ve, kaj hoče. Svojemu poreklu lovskega psa se lahko zahvali za dober čut za voh in svojo hitrost. Pasma ima zato tudi izrazit lovski nagon – zato marsikateri Beagle izgine v goščavo kljub klicanju svojega lastnika, ker je začutil zajca. Prebrisani psi radi izgledajo nedolžno, vendar potrebujejo dosledno vzgojo – kdor pri svojem Beaglu že od začetka ne razjasni kdo je glavni, naj računa na to, da bo njegov pes vodil igro. In to v pravem pomenu besede. Izvirno kot lovski pes vzrejeni psi energično sledijo svojemu cilju, bodisi na sprehodih v gozdu ali v vsakdanjem življenju.

Kot pes, ki živi v tropu, je Beagle družaben in se dobro razume z vsemi psmi vsake starosti, pasme in velikosti. Pri skupnem življenju z drugimi psmi je zato še toliko bolj pomembno postaviti meje in dobro ter dosledno vzgajati Beagla in druge vrste psov. Ta kratkonogi pes bo drugače poskušal postati alfa žival – in vaše gospodinjstvo v pravem pomenu besede postaviti na glavo. Njegova lastnost lovskega psa je tudi prava nenasitnost, kar se tiče hranjenja. Pri življenju v skupini bo na koncu najhitreje sit! Apetit Beagla pogosto ne pozna meja in se ne ustavi tudi pri nezdravi hrani ali nevarnostih – kot je na primer čokolada.

Inteligenten pes, kot je Beagle, potrebuje zaposlitev. Beagli imajo radi igre spomina, pa tudi agility ali dolge sprehode s svojim lastnikom. Glavno je, da se nekaj dogaja! Beagle je rad povsod zraven in se zato odlično ujema z aktivnimi ljudmi. V živahnih družinah, po možnosti z otroci, se še posebno dobro počuti!

Nekaj pa je treba pogosto poudariti: Beagle izgleda kot zelo crkljiv pes, je pa zelo inteligenten in samozavesten pes. Kot takšen pa potrebuje strogo vzgojo. Doslednost je bistvena pri skupnem življenju z Beaglom! Beagle ni težaven, ni nemogoč za vzgojo – vendar ve, kaj hoče in lahko zato postane dominanten, če svojih ljudi ne prizna za glavne. Zato se ne pustite podkupiti s pogledom okroglih sijočih pasjih oči in ne popustite, ampak dajte vašemu Beaglu jasno vedeti, kdo je vodja. Kot inteligentne živali so Beagli namreč vseskozi učljivi in bodo z nekoliko doslednosti dobri spremljevalci na štirih nogah!

Uporaba

Zaradi svoje velikosti Beagle ni prinašalec. Celo zajec je pretežek za srednje velike pasme – je pa zaradi svojega izrazitega čuta za lov in sledenje priljubljen za vlečenje ulovljene živali. Voda ga ne prestraši in rad deluje v tropu. Kljub temu pa Beagla vedno redkeje uporabljajo za lov.

Aktivno družino Beagle odlično dopolnjuje kot štirinožni družinski član. Medtem se psi vedno pogosteje uporabljajo v terapevtske namene – in zaradi svoje občutljive narave na žalost tudi za poskusne živali… Dejstvo je, da je Beagle pasma psa, ki se najpogosteje uporablja v znanstvenih raziskavah.

Njegov izjemen občutek za vonj napravi Beagla odličnega za zaščito na mejah. V ZDA so ravno zato znane t.im. brigade Beaglov že iz 80-ih let za iskanje ilegalno prinešenih živil, rastlinskih in živalskih delov čez carinsko in mejno zaščito (USCBP).

Zdravje in prehrana

Že stoletja se Beagle zaradi svojih lastnosti vzreja kot lovski pes. Ciljna vzreja ima tudi slabosti: kot veliko drugih pasem ima tudi Beagle predispozicije za določena obolenja. Zaradi čokate telesne zgradbe so pri njih še posebno možna naslednja obolenja: hernija diskov in prekomerna teža ter meningitis-arteritis.

Beagle je pes plenilec – in kot tak ima nenasiten apetit. Pri življenju v skupini se to končno kaže v tem, kdo bo najhitrejši pri posodi s hrano! To pa vodi pri družinskih psih, ki se redko gibljejo žal pogosto do prekomerne teže. Najboljša preventiva: veliko gibanja. Ohranjajte vašega Beagla aktivnega in ga fizično in psihično zaposlite! Tudi zdrava prehrana je ključnega pomena. Ne dajajte mu vsakič zaradi prosečega pogleda priboljška – predvsem takrat ne, ko gre za nezdrave ostanke hrane iz mize ali celo sladkarije! Beagle namreč ne ve vedno kaj je dobro zanj in kaj ne.

Prekomerna teža obremenjuje hrbtenico in sklepe. Prav dolgi mali pes Beagle je zato dovzeten za hernije diska. Pogost je tudi meningitis-arteritis, ki se imenuje tudi Beagle Pain Syndrome. Ta relativno pogosta vnetna bolezen hrbtenjače, ki je sicer neznanega izvora, sproža izločanje gnojnega izcedka zaradi vnetja hrbtenjače in krvnih žil. Terapija se izvaja več mesecev, med drugimi je potrebno tudi dolgotrajno jemanje antibiotikov.

Pri Beaglih se večkrat pojavlja: Hound-ataksija. Ta bolezen, pogosto imenovana degenerativna mielopatija je nevrološka motnja. Degenerativno vnetje hrbtenjače in sive substance v možganskem deblu se kažejo v znakih, kot so motnje gibanja in spastična ohromelost, vendar bolezen ne izgleda boleča za psa.

Ohlapni uhlji vplivajo na to, da je Beagle žal dovzeten tudi za vnetja ušes. Pritrjeni trdi izločki ali tujki, kot so travne bilke pogosto povzročajo boleča vnetja. Tudi paraziti, npr. pršice se dobro počutijo v ušesih Beagla… Prvi resni znaki vnetja so lahko nasilno stresanje glave ali neusklajeno držanje glave.

Žal tudi velike okrogle oči Beagla niso varne pred boleznimi. Glavkom, distrofija roženice ali atrofija mrežnice so očesne bolezni, ki še posebno pogosto nastopijo pri Beaglih.

Gledano v celoti pa je Beagle aktiven inteligenten pes, ki lahko doseže tudi dvanajst do petnajst let. Kdor želi svojemu Beaglu podariti zdravo in dolgo življenje, naj pazi na zdravo prehrano in veliko gibanja za preprečevanje prekomerne telesne teže ter redne zdravstvene preventivne preglede pri veterinarju.

Preverite ponudbo idealne hrane za odrasle Beagle ter ostalo široko ponudbo suhe in mokre pasje hrane ter posebne hrane in prehranskih dodatkov v naši spletni trgovini zoohit

Beagle 1 © DoraZett / stock.adobe.com

Ko bo vaš Beagle ostarel

Starejše živali potrebujejo posebno nego. Če pojenja čut za vid in vonj vašega Beagla in, če se vedno bolj nerad giba, se posvetujte z vašim veterinarjem in dajte vašega ljubljenčka na preglede glede morebitnih degenerativnih sklepnih bolezni. Tudi za starejšega Beagla je zdrava prehrana bistvenega pomena. Končno imate tudi vi zagotovilo, da prejema vaš pes vse hranilne snovi brez nepotrebnega nabiranja teže!

Vzreja

Tudi, če izvira vzreja Beaglov iz Velike Britanije, je medtem začela ciljno usmerjena vzreja potekati v Nemčiji. Vzreditelji psov Beagle se lahko registrirajo pri različnih združenjih za vzrejo pasemskih psov v Nemčiji.

Tudi, če vaš družinski pes po vašem mnenju ne potrebuje papirjev, ne zaupajte dvomljivemu vzreditelju, če vam ponuja „pasemske pse brez papirjev“. Vzreja živali je zahteven in žal tudi drag konjiček – končno morajo vzreditelji mladiče prehranjevati, dokler jim ne najdejo novega doma in jih z veliko ljubezni tudi socializirati, nosijo pa tudi odgovornost za zagotavljanje ohranitve genskega zapisa pasme. Tu ne gre le za zunanji izgled, temveč tudi za individualno zdravje živali.  Združenja vzrediteljev ne kontrolirajo le pogojev vzreje, temveč tudi, da se živali ciljno parijo. V dvomljivih vzrejah pride večkrat do parjenja med brati in sestrami ali tesno povezanimi sorodniki, kar zelo poveča nevarnost za bolezni… Mladiči iz take vprašljive vzreje pogosto niso socializirani, kaj šele cepljeni in pogosto zgodaj obolevajo.

Pravi vzreditelj na drugi strani vam lahko pokaže poreklo staršev vašega bodočega družinskega štirinožnega člana – po želji tudi ustrezne zdravstvene priloge. Skrb za leglo je draga. Zato se ne čudite, če ima vzreditelj vašega bodočega ljubljenčka le dva legla na leto in je izbira res majhna. Končno si naj tudi psica opomore po svojih mladičih! Z osem do deset tedni so mladiči pripravljeni na nov dom.

Alternativno čaka tudi veliko psov iz zavetišč za živali na dober dom – med njimi tudi veliko Beaglov! Sodelavci v zavetiščih vam lahko dajo praviloma podrobna izhodišča o karakterjih in predhodnih zgodbah živali. Odrasli psi morda niso tako ljubki kot mladiči – je pa prav tako svojevrsten izziv nuditi odraslemu Beaglu nov dober dom! Z velikim veseljem se bo priključil vam in vaši družini in vam obogatil življenje s svojim sončnim karakterjem in radovedno naravo.

Vam in vašemu Beaglu želimo čudovito skupno, avantur polno življenje!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.