Francoski buldog

Francoski buldog

Veseli francoski buldog je prijazen mali pes, ki s svojo očarljivostjo hitro prepriča vse prijatelje psov.

Izgled

Majhen kupček energije

Ti majhni in živahni psi so mišičasti, čeprav imajo majhno in kockasto telo. Francoski buldog je velik približno 30 cm in tehta od 8 do 14 kg. Ima velika netopirjeva ušesa, ki so visoko na glavi s kratkim gobcem in repom. Svetleče krzno nima poddlake in je na voljo v različnih barvah kot so odtenki črne ali bele ter tudi rjave.

Francoski buldog © otsphoto / stock.adobe.com

Zgodovina

Francoski buldog: Mlada pasma s starimi koreninami

Francoski buldog je član družine moloser, ki vključuje pasme, kot so mopsi, bordojska doga ali mastiff. Čeprav imajo istega potomca, pa je francoski buldog zelo mlada pasma, ki je nastala v drugi polovici 19. stoletja. Strokovnjaki točno ne vedo iz katerih pasem je nastal, domnevajo pa, da je francoski buldog nastal iz britanskega buldoga, ki so ga angleški tkalci iz Britanije prinesli v Normandijo. Angleške buldoge so uporabljali v pasjih bojih in kot vabo za bike (bull = bik), kjer je več buldogov ugriznilo bikov rep, da bi s tem zabavali občinstvo. Ko so takšne boje prepovedali, so buldoge gojili kot družabne pse.

Domnevamo, da so jih na začetku križali s terierji, saj so nekateri rejci takrat komaj prvič videli to pasmo. Pri razvoju francoskega buldoga so morda pomagali tudi mopsi.

Leta 1880 so v Parizu ustanovili prvi klub pasme, konec 19. stoletja pa so nekatere francoske buldoge vrnili v Veliko Britanijo. Sprva so jih imeli za angleške buldoge, saj francoski še niso imeli standardov, in so se iz njih norčevali, ker so imeli velika netopirjeva ušesa. Leta 1888 so izdali standard za francoskega buldoga. Najbolj znan prednik francoskega buldoga je bil Loupi, ki je naveden v večini rodovnikov. Francoski buldog je postal zelo priljubljen v Parizu, še zlasti med revnejšim prebivalstvom. Kasneje ga je vzljubilo tudi evropsko plemstvo na podlagi njegovega čudnega videza in prijetnega značaja. Konec stoletja so za kratek čas postali priljubljeni tudi v ZDA. Danes je ”netopirski pes” priljubljen v številnih državah in mnoge slavnostne osebnosti uživajo ob njihovi družbi. Hugh Jackman se na primer veliko sprehaja s svojima francoskima buldogoma Dalijem in Peaches, kar potrjuje, da gre za čudovitega vsakodnevnega psa. Poleg tega pa ga spremljata tudi v fitness, kjer luštno zaspita zraven naprav za telovadbo. Tudi Madonna ima tega netopirskega ljubljenčka, ki ji je ime ciganka Rosa Lee.

Značaj

Škratek, ki ima rad otroke

Ti majhni psi obožujejo otroke, so nezahtevni in prijazni. Francoski buldog je pameten, prijateljski, se rad crklja in ga zlahka naučite trikov. Rad hodi na sprehode, vendar pa zaradi zadihanosti ne more na daljše pohode. Zelo redko tudi laja. Ponavadi se dobro razume z drugimi psi in je igriv ter pozoren. Zelo rad ima otroke in skoraj nič lovskega nagona, zaradi česar je odličen za sobivanje z drugimi živalmi in mačko. Zaradi vsega tega je francoski buldog karizmatičen in priljubljen mestni pes.

Vzreja

Tako kot večina psov, tudi francoski buldog rabi odločna pravila. Ko jih dobi, ga boste zlahka zdresirali. Če boste vztrajni in vas ne bo prevzela njegova očarljivost, vas bo hitro začel poslušati. Slabega vedenja ne smete odobravati, saj boste tovrstno vedenje kasneje zelo težko popravili. S pozitivnimi ukrepi in kratkimi lekcijami ga boste hitro naučili vseh pomembnih ukazov. Tudi pasja šola je lahko dobra pomoč pri dresiranju vašega psa!

Zdravje

Zdravstvene težave križancev

Čeprav je njegov značaj zelo preprost, pa upoštevajte nekaj pogostih zdravstvenih težav. Prav tako se izogibajte rejcem, ki promovirajo kratko glavo te pasme. Zaradi kratke oblike glave, znane kot brahicefalija, ima ta pasma težave z dihali in lahko tudi smrči, kar je pri mladiču očarljivo, pri odraslem buldogu pa lahko postane težava. Nekateri lahko trpijo zaradi  “češnjevega očesa”, ki se običajno razvije že v mladosti. To lahko zdravimo s kirurškim posegom. Francoski buldogi prav tako dobro ne prenašajo vročine, zato jih poleti na sprehod peljite zgodaj zjutraj ali ponoči. Prav tako poskrbite, da se lahko doma ohladi v trdi senci. Pogosto ima občutljive oči, zato se izogibajte prepihu. Naravni porod je pri francoskem buldogu redkost, saj je njihova glava prevelika za medenico. V povprečju živijo od 9 do 11 let.

Prehrana

Francoski buldog je nagnjen k prekomerni teži, čemur se lahko izognemo s pravilno prehrano in gibanjem. Nekateri psi trpijo zaradi občutljivega želodca in napihnjenosti, zato je pomembno, da mu ponudimo pravilno hrano. Ko najdete ustrezno prehrano, je bolje, če se odrečete prigrizkom in priboljškom. Najprimernejša je hrana, bogata z mesom, pa naj bo to suha ali mokra hrana. Meso naj bo na vrhu seznama sestavin! Prav tako izberite hrano, ki je brez žit, saj lahko psom povzročajo želodčne težave.

Mladim francoskim buldogom dnevno količino hrane razdelite na štiri obroke, odraslim pa na dva. Po hranjenju mu pustite, da se spočije in prebavi hrano. Odličen čas za obrok je po sprehodu. Ko boste buldoga kupili, naj vam rejec priskrbi hrano, na katero je pes trenutno navajen. Tako ga boste lahko postopoma navajali na novo hrano. Majhne količine nove hrane zmešajte s prejšnjo hrano. Tako boste psa počasi navadili na novo hrano in mu ne boste razdražili želodca. Prigrizki za nego zob so odlični za ustno nego, lahko pa mu ponudite tudi surovo govedino, da si okrepi čeljust. Ne dajajte mu pa svinjine. Poskrbite, da bo vedno imel na voljo dovolj pitne vode.

Odkrijte naš asortima hrane za francoskega buldoga!

Francoski buldog © kwiatek7 / stock.adobe.com

Nega

Francoski buldog ima kratko dlako, ki ne zahteva veliko nege. Psa okopajte samo, če se zares zelo umaže, pri tem pa uporabljajte blag šampon za pse. Njihova koža se ponavadi guba, zato gube redno čistite z vlažno krpo, da ne pride do vnetja. Prav tako redno pregledujte čistočo ušes in jih po potrebi očistite. Za to imate na voljo posebna sredstva za čiščenje ušes.

Zaposlitev

Potrebuje vašo bližino!

Zelo radi imajo sprehode, če le zunaj ni prevroče. Pri tem pa pazite, da ne hodite prehitro, da ne bi preveč utrudili svojega ljubljenčka. Ker ima kratke noge, ni ravno atlet. Veliko francoskih buldogov hitro postane zadihanih zaradi svoje kratke glave, kar pomeni, da skuša dihati hitreje, kot pa mu telo dopušča. Če jih pustite same doma, vam ne bodo ravno uničili stanovanja, vseeno pa jih ne puščajte same dlje časa. Zaposlite jih tako, da jih naučite preprostih trikov, ki jih bodo izzivali samo psihično. Francoski buldogi se radi igrajo z drugimi psi in se radi crkljajo. Povsem dovolj bo, če lahko z vami preživi tiho popoldne – od vas želi le dovolj pozornosti!

Za koga je francoski buldog primeren?

Francoski buldog je odlična izbira za lastnika, ki išče umirjenega psa. Ta pes obožuje otroke in je primeren za družine in samske osebe, hkrati pa je odličen za novopečene lastnike psov. Starejši ljudje, ki radi potujejo s psom, bodo naravnost uživali s francoskim buldogom. Primeren je za mestno stanovanje, je pa pomembno, da se ne sprehaja preveč po stopnicah. Prav tako niso primerni za ljudi, ki bi svojega psa dlje časa pustili doma, saj buldogi rabijo pozornost. Otroci se bodo hitro spoprijateljili z buldogom, če jim vnaprej razložite pravila. Do psa se vedno obnašajte spoštljivo in mu dovolite, da se kadarkoli umakne. Če bodo vaši otroci upoštevali pravila, se bo med njimi in psom razvilo pravo prijateljstvo! Ker nima lovskega nagona, se hitro spoprijatelji tudi z drugimi živalmi. Preden domov pripeljete psa se prepričajte, da nihče doma ni alergičen na pse. Ti buldogi se bodo počutili prijetno v vsakem stanovanju. Če živite v najetem stanovanju pa se prej prepričajte, ali smete vanj pripeljati psa. Preden kupite psa tudi premislite, kaj boste z njim, če vas dlje časa ne bo doma oz. boste na dopustu. Ali ga lahko vzamete s sabo? Poiščite hotele, kjer je dovoljeno imeti pse, toda ne obiskujte krajev, kjer je prevroče. Druga alternativa je, da najdete psarne ali najamete pasje varuške.

Osnovna oprema za francoskega buldoga vključuje posode, posteljo, transportni boks, kletko ali pas za v avtomobil, igrače ter seveda ovratnico in povodec. Poleg vsega tega prištejte še stroške kakovostne hrane in rednih obiskov pri veterinarju. Na pregled ga peljite vsaj enkrat na leto, če pa je pes bolan, pa tudi večkrat.

Francoski buldog © rich / stock.adobe.com

Kje najdem svojega sanjskega buldoga?

Tudi pri vzreji psov velja načelo ponudbe in povpraševanja. Francoski buldog postaja čedalje bolj priljubljena pasma, zato se tudi veča število rejcev, ki tega psa vzrejajo samo zaradi dobička in se požvižgajo na njegovo zdravje in dobro počutje. Pred nakupom poiščite uglednega rejca, ki vam bo z veseljem odgovoril na vsa vprašanja, tudi po tem, ko boste mladička že kupili. Ugleden rejec bo zagotovo član združenja in vam bo mladička prodal z vso dokumentacijo, potrdili o cepljenju in razgliščenju. Vedno kupite psa, ki ima vse ustrezne dokumente, saj se boste le tako lahko prepričali, da je vaš rejec član združenja vzreje psov, ki je pred parjenjem zdravstveno pregledal starševske pse. Ugleden rejec je najboljša zaščita pred genskimi in dednimi boleznimi.

Večina rejcev vam bo dovolila, da mladička večkrat obiščete in spoznate njegove starše. Izberite rejca, ki se osredotoča na vzrejo samo ene pasme psov in psom omogoči dovolj počitka med vsakim leglom – kakovost pred količino! Rejec vam mora biti pripravljen z veseljem odgovoriti na vsa vprašanja o pasmi in zdravstveni negi pasme, vključno z najbolj problematičnimi lastnostmi pasme, ki so v tem primeru kratka oblika glave in zasoplost. Rejcu prav tako dovolite, da oceni vas in vaše stanovanje – to je dober znak, da ste izbrali odgovornega rejca, saj ga skrbi za zdravje in dobro počutje pasjih mladičev.

Torej si želite francoskega buldoga? Super! Namesto rejcev pa lahko pogledate v zavetišče, kjer vas morda pričakuje kakšen francoski buldog.   Dobro zavetišče za živali vam bo pomagalo izbrati, kateri pes je najbolj primeren glede na vaš temperament in vaše stanovanje. Mogoče vam bodo dovolili tudi, da psa peljete na krajši sprehod, da se z njim bolje spoznate, preden ga pripeljete domov.

Vam in vašemu francoskemu buldogu želimo veliko skupnih spominov!

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.