Baset

baset pred oblaki

Čeprav baset vedno mrko gleda, nas naj to ne zavede – večina teh psov je živahnih in vedno dobre volje! Baset, ki s svojimi bingljajočimi ušesi hiti mimo nas, nam bo zagotovo pričaral nasmeh na obraz. Berite še naprej, da izveste vse o tem kratkonogem lovskem psu, ki je dandanes pravi družinski spremljevalec.

Zgodovina

Britanska pasma s francoskimi predniki.

Po francosko ”bas” pomeni ”nizek”, od koder tudi izvira ime te nizke pasje pasme, ki je več stoletij bila priljubljena v Franciji in Belgiji. Sodobni baset se je razvil iz francoske pasme Basset d’Artois, ki je zdaj postal baset Artésien Normand. Leta 1863 so na pasji razstavi v Parizu prvič omenili ime baset. Kmalu po tem se je pasma razširila v Anglijo, kjer je dobila svoj značilen izgled, ko so jo križali z beaglom in krvosledcom (bloodhound). To pasmo je nato leta 1880 uradno prepoznal britanski kinološki klub. Med drugo svetovno vojno je število basetov v Evropi drastično padlo in na koncu vojne jih je preživelo le nekaj primerkov. Rejka v Veliki Britaniji, Peggy Keevil, je osvežila genski sklad s pomočjo francoskega baseta Artésien Normand, kar je močno vplivalo na vzrejo v Evropi. Šele leta 1957 so se v Nemčiji skotili prvi mladički baseta, v 70. letih pa je ta pes doživel vrhunec svoje priljubljenosti. Hitro je postal modni pes, zlasti v Nemčiji, Veliki Britaniji in ZDA. To ni bila ravno prednost za to pasmo, saj so jo hitro pričeli vzrejati v različne ekstreme, kar se tiče ušes in dolgega hrbta. V tem času je živel tudi eden najbolj znanih basetov: ”Pes”, priljubljen štirinožec ameriškega detektiva Columba, ki je vedno sedel zraven tega priljubljenega in hecnega preiskovalca.

Izgled

Baset je visok največ 38 cm in tehta 35 kg. Je razmeroma zajeten pes na nenavadno kratkih nogah ali kot jim pravijo strokovnjaki, “kratkodlaki pes z veliko maso”. Glavne značilnosti so velika viseča ušesa in nenavadno dolg hrbet. Pri križanju s krvosledci je dobil značilno obliko glave, ohlapno kožo in izgled, kot da bi neprestano trpel. Kratek kožuh je gladen in gost ter je običajno treh barv, kombinacija črne, bele in rjave. Standardi dovoljujejo tudi druge barve te pasme.

Značaj

Lovec, ki je postal družinski pes

Takoj lahko vidimo, da ta pes s svojimi kratkimi nogami ni ravno kaj prida tekač. Kljub temu je odličen lovec; sprva so ga uporabljali za lov na kunce in zajce v težko dostopnih brlogih. Kot krvosledec je svoj plen izsledil z vztrajnostjo ter izjemno dobrim nosom, ki mu omogoča odkrivanje tako starih kot novih vonjav. Že več desetletij je priljubljen družinski pes. Toda njegova priljubljenost je povzročila prekomerno parjenje. Baseta so vzrejali zaradi ohlapne kože in kratkih nog, kar pa je privedlo do nezdravega ekstrema, ki povzroča več zdravstvenih težav in mu onemogoča prevzeti vloge lovskega psa.

Srečen pes s smislom za družine

Pasma velja za prijazno in dobrodušno ter ljubeznivo, zaradi česar je odlična za družine z otroki. Vendar pa ne podcenjujte teže teh malih psov: med burnim igranjem lahko hitro prevržejo otroka. Tudi mačke se običajno dobro razumejo z basetom. Ni nikoli agresiven ali strašljiv, z neznanci in drugimi psi pa se dobro razume. Vsekakor pa lahko prestraši poštarja, če misli, da ogroža njegovo družino in dom; običajno se samo branljivo vede, vendar ne napade. Ne želi biti dlje časa sam in je veliko raje v središču pozornosti. Zelo redko pokaže, da vas ima rad, zato bodite zelo srečni, če vas kdaj butne s svojim mokrim smrčkom. Številni baseti so se že prilagodili družinskemu življenju, nekateri pa še vedno imajo močan lovski nagon, na katerega moramo paziti, ko se odpravimo na sprehod. Kot velja za večino lovskih psov je tudi baset vzrejen za samostojnost in ima veliko samozavesti ter je občasno trmast.

mladiček baseta na modrem ozadju

Hrana in zdravje

Ker se lahko baset nagiba k prekomerni teži, moramo paziti na uravnoteženo in kakovostno prehrano ter dovolj gibanja. Čeprav ta pasma uživa tudi v ležernem življenju, pa se ne sme preveč navaditi na kavč. Prehrana baseta naj bo bogata z mesom in po možnosti z malo žit. Pri tem pa upoštevajte posamezne kriterije, kot so raven aktivnosti, zdravstveno stanje in starost: Starejši psi potrebujejo lažje prebavljivo hrano, ki je ni težko prežvečiti. Hrano torej prilagodite posameznim potrebam psa. Poleg običajne mokre in suhe hrane se lahko odločite tudi za hranjenje z metodo BARF (biološko vrsti primerno surovo hranjenje). Gre za prehrano s surovim mesom. Sem spadajo drobovina, sadje, zelenjava in vitaminski ter mineralni dodatki. Glede na prejšnjo hrano psa, izberemo ustrezno meso živali. Seveda pa svojemu psu ne pozabite ponuditi dovolj sveže vode.

Tako kot jazbečar in drugi psi z dolgimi hrbti je tudi baset nagnjen k težavam, povezanim s hrbtom, kot so premaknjen disk in celo paraliza. Zaradi tega se nujno izogibajte stopnicam! Njegova dolga viseča ušesa lahko povzročijo zdravstvene težave, kot so kronične ušesne okužbe. Smiselno je izbrati rejca, ki ne stremi k ekstremom pasme, kar se tiče hrbta in ušes, saj lahko takšna neodgovorna vzreja povzroči, da je pes bolj nagnjen k zdravstvenim težavam. Pazite tudi na telesno težo psa, saj lahko hitro pridobi preveč kilogramov. Hranite ga z uravnoteženo kakovostno hrano in mu omogočite dovolj gibanja. Baset se lahko zelo hitro poleni, zato mu ne pustite, da obsedi na kavču!

Vročine ne mara ravno preveč, zato se sredi poletja na sprehod odpravite raje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. V vročih dneh ga lahko ohladite tako, da mu ušesa namočite v hladno vodo! Tudi pozimi obstajajo omejitve za tega kratkonogega psa – izogibajte se predolgih snežnim sprehodom, saj lahko dobi ozebline v genitalnem območju in na konicah ušes. Zdrav in dobro preskrbljen baset lahko živi okrog 12 let.

Nega

Njegov kožuh ni zahteven za nego; z mehko krtačo ga počešite vsakih nekaj dni, da odstranite izpadle dlake. Dolga ušesa in povešene oči, ki gledajo skozi ohlapno kožo, pa zahtevajo precej več pozornosti. Redno jih preverjajte in čistite, saj se lahko hitro vnamejo. Ušesa vsak dan dvignite in jih po potrebi očistite, saj se lahko pod njimi naberejo zajedavci in umazanija, ki povzročijo trenje ter tako dražijo kožo. Dolga ušesa so zelo slabo prezračevana v primerjavi s štrlečimi ušesi, zaradi česar se pod njimi ustvari topla in vlažna klima, ki spodbuja vnetje tamkajšnje občutljive kože. Psa že v mladosti navadite na pregled ušes, celotna zadeva pa naj bo udoben obred, ki krepi vašo medsebojno vez. Zunanji del ušes nežno očistite z vato ali čistilno blazinico; ne uporabljajte palčk za ušesa! Notranji del ušesa lahko očistite s posebnim čistilom iz trgovine za živali. Če je koža razdražena zaradi drgnjenja, nanesite nevtralno kremo. V kolikor tega še niste počeli, se za nasvet obrnite na veterinarja.

Vzgoja in zaposlitev

Pri treningu bodite dosledni in strogi, da vaš baset ne bo postal še bolj trmast. Seveda pa krutost in nasilje nimata kaj iskati pri vzgoji psa. Namesto tega raje postavite določeno mejo strpnosti, ki se je bo vaš pes zavedal in bo z njeno pomočjo zrasel v samozavestnega psa. Ker bi se pes veliko raje igral in raziskoval, kot pa učil poslušnosti, naj bo trening zabaven tako za vas kot za vašega psa. Preden se odločite za baseta, lahko poiščete izkušeno pasjo šolo, ki vam bo pomagala pri vzgoji te trmaste kepice veselja. Psu seveda izkazujte veliko ljubezni in naklonjenosti, ob tem pa ne pozabite, da boste zanj potrebovali ogromno potrpežljivosti!

Številni ljudje mislijo, da baset zaradi svojih kratkih nog ne potrebuje veliko gibanja. Vendar pa ti nekdanji lovski psi obožujejo dolge sprehode in se zelo radi gibajo (v svojem tempu). Baset ima zelo rad igre iskanja, pri čemer s svojim nosom izsledi vonjave premetov.

odrasel baset leži na travi

Je baset primeren pes zame?

Za razliko od večine drugih lovskih psov je baset odličen spremljevalec in je lahko tudi dober družinski pes. Je tudi primeren za lastnike, ki s svojim psom ne morejo preživeti vsake minute dneva. Vseeno pa ne smejo pozabiti na dosleden trening, psa pa ne smejo pustiti predolgo samega, saj to basetu ni všeč. Ima rad otroke, zaradi česar je primeren za družine. Ne postane jezen, če ga vlečete za njegova dolga ušesa, kljub temu pa morate otroke naučiti, da morajo psa spoštovati. Če jih tega naučite, potem bodo postali dolgoletni prijatelji. Baset je lahko tudi primeren za starejše osebe, ki se radi sprehajajo v naravi s svojim psom. Preden se pes preseli k vam domov, preverite, ali je kdo od članov družine alergičen na pasjo dlako. Priporočamo, da pri zdravniku opravite test. Ker se baset rad zadržuje na dvorišču, poskrbite za varno ogrado, tako da bo lahko vrt prosto raziskoval, ne da bi vas skrbelo, da bo pobegnil. Stopnicam se naj v celoti izogiba, če pa jih mora prečiti, pa ga raje dvignite.

Preden se odločite za baseta, premislite o času in denarju, ki ga boste morali vložiti v to pasmo. Sem prištejte še dnevne sprehode, igrače in vse ostalo, kot je tudi skrb za psa, ko boste na dopustu ali morda zboleli. Svojega štirinožnega prijatelja lahko tudi vzamete s seboj na dopust, vendar predhodno preverite, ali ga lahko vzamete s seboj v hotel oz. drugo nastanitev. Ne pozabite stroškov osnovne opreme, kot so posodice, povodci, odeje in krtače ter kakovostna hrana in obiski pri veterinarju. Pripravite se tudi na morebitne dodatne nepričakovane zdravstvene stroške.

Tako najdete svojega baseta

Odločili ste se: baset je vaš sanjski pes in ga boste sprejeli v svojo družino. V Evropi je veliko uglednih rejcev te pasme. Preden psa kupite, pa vseeno dobro preverite njegovo zdravje. Hitro se namreč lahko zaljubite v njegove široke predane oči in bingljajoča ušesa, vendar poslušajte svoj zdrav razum in ne samo srce. Nikoli ne kupujte od rejca na črnem trgu, čeprav je cena za baseta brez dokumentov in veterinarskih pregledov zares privlačna. Na koncu boste za to ”ugodno” ceno drago plačali, hkrati pa podpirali črni trg, saj boste z nakupom povečali povpraševanje. Žal se število basetov in njim podobnim pasmam brez standardnega parjenja zdravstvenih pregledov počasi povečuje. Ko izbirate rejca, preverite, da se pri vzreji svojih psov ni preveč osredotočil na hrbet ali ušesa oz. na ohlapno kožo. Takšni ekstremi so običajno škodljivi za zdravje. Ugleden rejec vam bo dovolil, da spoznate mladička in njegove starše ter okolje, v katerem živijo. Ugleden rejec vam bo z veseljem odgovoril na vsa vprašanja v zvezi z zdravjem in izgledom psa ter tudi ciljno parjenje te pasme. Tudi vam bo postavil nekaj vprašanj, saj ga bo zanimalo, v kakšen nov dom bo mladiček odšel. V večini primerov bo rejec ostal v stiku z vami še po prodaji psička in vam odgovoril na morebitna vprašanja ter pomagal pri vselitvi mladička.

Če iščete odraslega baseta, potem pobrskajte po spletu. Velikokrat se zgodi, da se lastniki morajo nepričakovano ločiti od svojega baseta. Prednost odraslega psa je, da je že delno dresiran. Tako se popolnim začetnikom ne bo treba ukvarjati s treniranjem mladička. Prejšnji lastnik vam bo verjetno podal kakšen nasvet glede psa in ocenil, ali bosta postala dobra ekipa! Vedno zahtevajte veljavni dokument o cepljenju, rodovnik in zdravstveno spričevalo. Številni lastniki vam bodo podarili tudi najljubšo odejo ali hrano svojega psa, da mu omogočijo čim lažjo spremembo življenja. Čeprav se čistokrvni baset le redkokdaj znajde v zavetišču, pa zagotovo kakšni mešančki iščejo nov dom.

Vam in vašemu basetu želimo veliko veselja in zabave!

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.