Cane Corso

Pes pasme Cane Corso

Odrasel pes pasme Cane Corso

Suveren in sproščen – tako deluje pasma Cane Corso Italiano. Neuradno je pasma, ki izvira iz južne Italije, znana tudi kot »italijanska doga« ali »italijanski molos«. Izven Italije postaja vse bolj priljubljena in je še posebej primerna za športne navdušence z veliko prostora in izkušnjami s psi.

Izgled

Cane Corso je močan, velik pes: samci lahko dosežejo višino do 68 cm, psice pa do 64 cm. Veličastne živali tehtajo največ 50 kg in so načeloma večji v dolžino kot pa višino. Zaradi značilne oblike čela in poudarjenih lokov obrvi psi Cane Corso vedno izgledajo, kot da nekaj razmišljajo. Glava je na splošno široka, na njej pa so trikotna viseča ušesa. V državi izvora, Italiji, jim – tako kot rep – še vedno pogosto prirežejo ušesa, kar pa je v večini drugih držav prepovedano. Kratka, sijoča dlaka je zelo gosta, z malo odvečne dlake, občudujemo pa jih lahko v črni, sivi, bež in rdeči barvi, pri čemer so dovoljene tudi žametne različice vseh odtenkov.

Zgodovina pasme

Tako kot njegov bližnji sorodnik, Mastino Napoletano, naj bi tudi pasma Cane Corso spadala med potomce stare pasme Canis Pugnacis. Te mogočne pse so uporabljali kot vojaške in pastirske pse že stari Rimljani. Kot potomci teh rimskih molosov so se pasji ovčarji Cane Corso uspeli ohraniti predvsem na kmetijah v južni Italiji. Tu so jih uporabljali kot pse stražarje in lovce ter kot pastirske pse, zato še danes štejejo za samostojne delovne pse. Natančen izvor imena »Cane Corso« ni znan: »Cane« v italijanščini pomeni »pes«, »corso« pa najverjetneje izvira iz keltske besede »corso«, kar pomeni »močan«. Možna pa je tudi povezava z latinskim izrazom »cohors«, ki pomeni »stražnik« ali »varuh«. Šele leta 1996 je FCI priznala pasmo Cane Corso kot samostojno pasmo.

Danes te impresivne pse najdemo tudi kot pse za varovanje, policijske in sledilne pse ter pse za lov velike divjadi. Psi Cane Corso najraje delujejo v tropu. Izven Italije so ti impresivni kosmatinci še vedno redki.

Značaj

Če so dobro vzgojeni, lahko psi pasme Cane Corso prepričajo s številnimi pozitivnimi živalskimi značilnostmi: štejejo za učljive, igrive, ljubeče do otrok in zveste. Kot psi stražarji ne prenašajo neznancev – ne glede na to, ali so ljudje ali živali – na svojem ozemlju. Poleg tega so precej zadržani, kar pomeni, da neznance ignorirajo ali pa jih zavračajo. Družina jim pomeni vse in jo v nujnih primerih branijo. Pasma Cane Corso ni nikoli agresivna brez razloga in je pripravljena brezkompromisno braniti svoje ozemlje in ljubljene. Močan zaščitni nagon je morda prispeval k temu, da se pasma na nekaterih območjih Nemčije in Švice obravnava kot t. i. pes s seznama, za katerega je treba izpolnjevati določene pogoje. Vendar pa je pes pasme Cane Corso ob dosledni vzgoji in jasni podrejenosti samostojen in zvest spremljevalec.

Cane Corso mladič © Cedric Blondeel / stock.adobe.com
Cane Corso mladič leži v travi

Zdravje

Kot številne velike pasme ima tudi pasma Cane Corso nagnjenost k displaziji kolkov in sklepov. Resni rejci to skušajo v največji možni meri izključiti – v vsakem primeru pred nakupom pasjega mladička vprašajte, katere previdnostne ukrepe je vzreditelj upošteval. Veliki psi ne bi smeli pogosto hoditi po stopnicah. Uravnotežena prehrana in ustrezna vadba (brez številnih skokov in obremenitev) prispevata k ohranjanju zdravih sklepov.

Nekateri predstavniki pasme so nagnjeni k srčnim boleznim – tudi pri tem lahko vzreditelj z ustrezno selekcijo zmanjša tveganje. Znaki bolezni srca so lahko na primer utrujenost, kratka sapa ali kašelj. V teh primerih se pogovorite z veterinarjem, saj lahko pravočasno zdravljenje z zdravili razbremeni srce in pogosto upočasni ali celo začasno ustavi potek bolezni. Pasma Cane Corso ima pogosto občutljive oči, zato jo morate zaščititi pred prepihom, pa tudi pred ventilatorji in klimatskimi napravami. V nekaterih primerih so na voljo tudi čisto beli predstavniki pasme Cane Corso, vendar bodite previdni: ti psi lahko zaradi genetskih razlogov trpijo za gluhostjo, saj ta barva, razen v primeru manjših lis, ne ustreza standardu. Zdravi predstavniki pasme lahko doživijo do 12 let.

Prehrana pasme Cane Corso

Že od starosti mladičev dalje velja: prehrana pomembno prispeva k zdravju in dobremu počutju vašega štirinožnega prijatelja. Če ste od svojega vzreditelja prejeli zalogo hrane, ki jo mladiček pozna, vendar je ne želite hraniti trajno, mladega psa počasi navadite na novo hrano. To je mogoče najbolje doseči tako, da mu ob vselitvi ponudite njegovo običajno hrano, da mu ne povzročite dodatnega stresa. Če se novi prijatelj počuti udobno v svojem domu, lahko več dni zapored zmešate vedno več nove hrane z znano hrano. Na primer, posebna suha hrana za mladiče je primerna za mlade pse velikih pasem, saj so ti še posebej izpostavljeni tveganju, da prehitro rastejo, če je vsebnost beljakovin v hrani neprilagojena, kar lahko vodi do težav s kostmi. Pri tem je prehrana, ki je prilagojena fazi rasti, velika prednost. Poskrbite tudi za visoko vsebnost mesa, ne glede na to, ali se odločite za suho, mokro ali Barf hrano. Izogibajte se hrani z žitaricami. Priboljške štejte v dnevni obrok, da preprečite prekomerno telesno težo. Seveda mora imeti vaš Cane Corso vedno na voljo vodo.

Nega

Za odstranjevanje dlak je dovolj, da psa pasme Cane Corso vsakih nekaj dni krtačite. Med menjavo dlake lahko odvečno dlako odstranite z aparatom za striženje. Psi običajno ne potrebujejo kopeli – če se umazanija trdno zadrži v dlaki, ki je ni mogoče očistiti, jo lahko umijete z blagim šamponom za pse. Ker ima »italijanska doga« v primerjavi z drugimi pasmami čvrsto kožo na predelu čeljusti in nosu, se zelo malo slini. Za nego zob so primerni posebni prigrizki za nego zob ali suhi žvečilni izdelki iz specializiranih trgovin.

Vzgoja

Vzgoja tega čudovitega štirinožnega prijatelja zahteva veliko znanja in spretnosti glede psov: pasma Cane Corso potrebuje empatično, dosledno in jasno vzgojo. Ker je psa zaradi zaščitnega nagona in velikosti v primeru napačne vzgoje težko nadzorovati, ne spada v roke začetnikov. Jasna vzgoja pasme Cane Corso zahteva visoko stopnjo odgovornosti in doslednosti, psa pa ni mogoče obvladati le s pridobljenim znanjem, temveč v kombinaciji z izkušnjami z vzgojo psov. Zgodnja socializacija mladičkov in mladih psov je še posebej pomembna, zato kot lastnik pasme Cane Corso vsekakor obiščite pasjo šolo.

Ukvarjanje s pasmo

Le zaposlen Cane Corso je primerno razvit – predstavniki pasme so in bodo vedno delovni psi. Kljub velikanskemu videzu je Cane Corso športni pes, ki rad spremlja svojega lastnika povsod: glede na ustrezni trening se na primer pridruži kolesu ali pa postane odličen pes za spremljanje pri jahanju. Primeren je kot poslušni ali kot zdravstveni pes. Tudi kot pes za sledenje ima gobček daleč naprej. Že tako močnega zaščitnega nagona pasme Cane Corso ne smemo dodatno spodbujati. Za agility je zaradi svoje telesne teže ta pasma manj primerna.

Cane Corso odrasel pes © canecorso / stock.adobe.com

Ali je Cane Corso prava pasma zame?

Preden se odločite za pasjega prijatelja Cane Corso, morate dobro pretehtati, ali lahko ugodite potrebam tega samozavestnega psa. Pasma ni primerna za življenje v mestu ali kot notranji pes: potrebuje veliko prostora in lastnega ozemlja za varovanje. Vendar pa ga pri tem nikakor ne smete prepustiti samemu sebi: štirinožni prijatelj je navezan na svoj trop in potrebuje družinsko povezanost in veliko aktivnosti v obliki gibanja in nalog. Lastnik pasme Cane Corso mora biti športen tip človeka in mora veliko časa preživeti s svojim štirinožnim prijateljem – po možnosti na prostem. Ti čudoviti Italijani so zelo ljubeči do otrok, še posebej pa starejši otrok, ki poznajo pravila za spoštljivo ravnanje z živalskimi družinskimi člani in lahko s pasmo Cane Corso ohranjajo intenzivno prijateljstvo. Če je bil pes kot mladič socializiran z mačkami in drugimi hišnimi ljubljenčki, lahko živi v miru z njimi.

Upoštevajte, da bo vaš pes Cane Corso več kot desetletje vsak dan potreboval veliko vašega časa – skrbno načrtujte tudi oskrbo med počitnicami ali v primeru bolezni. Preden se pes v miru preseli, poskrbite za osnovno opremo v obliki ovratnika, povodca, morebitne oprsnice, pasje odeje in/ali košare, igrač, zaščite za prevoz v avtu, skodelic, krtačk in smiselnih pripomočkov, kot so krtačka ali klešče za klope. Seveda boste imeli s tem štirinožnim prijateljem, ki tehta do 50 kg, redne stroške: potrebuje visokokakovostno pasjo hrano z visoko vsebnostjo mesa in vsaj enkrat na leto kontrolni pregled pri veterinarju. Med ponavljajoče se stroške spadajo tudi zavarovanje odgovornosti in davek na psa.

Na žalost je pasma zaradi svojega strašljivega videza v preteklosti pritegnila tudi nekatere lastnike, ki so tega ponosnega psa imeli bolj za statusni simbol kot za prijatelja. V kombinaciji z lenobo in pomanjkanjem znanja o psih je to okolje, v katerem lahko zaščitniški nagon in lastna volja pasme razvijeta nevarno značajsko dinamiko. Z zavestno in odgovorno vzrejo je ta močni Italijan zanesljiv, samostojen družinski član, ki ni nagnjen k agresivnosti. Kljub temu pa pasma Cane Corso v nekaterih švicarskih kantonih, na Bavarskem, v Brandenburgu in Lihtenštajnu velja za tako imenovanega »psa s seznama«, za katerega se lahko določijo določeni pogoji in višji davki. V švicarskem kantonu Genf je vzreja te pasme celo prepovedana.

Kako najti psa pasme Cane Corso

Če ste se odločili za nakup psa pasme Cane Corso, lahko začnete iskati primernega vzreditelja. Pasma je najpogostejša v rodni Italiji, v drugih državah so ti veličastni psi prej izjema, čeprav se število vzrediteljev povečuje. Na primer, v Nemčiji leta 2002 še ni bilo uradno prijavljenega mladička pasme Cane Corso, skoraj 15 let kasneje pa je bilo že več kot 150 mladičev. Kljub temu je možno, da v bližnji okolici ne boste našli nobenega vzreditelja in boste morali razmisliti o daljših razdaljah.

Vseeno pa morate na »svojega« potencialnega vzreditelja gledati kritično: ali ga lahko obiščete doma, da bi spoznali okolje psov in starše živali? Vzreditelj potrpežljivo in strokovno odgovarja na vprašanja v zvezi z vzrejo in zdravstveno oskrbo štirinožnih prijateljev? So mladički popolnoma socializirani? So starši na lokaciji skladno razviti in izgledajo zdravi? In nenazadnje: ali rejca zanimajo tudi vaši pogoji, da lahko svojim štirinožnim prijateljem ponudi dober dom? Na vsa ta vprašanja bi morali biti sposobni odgovoriti z »da«, preden podpišete kupoprodajno pogodbo.

Ob predaji pasjega mladička, za katerega je bilo dokazano, da je bil večkrat razglisten, morate poleg potrdila o cepljenju in rodovniškega potrdila dobiti tudi obrok njegove običajne hrane, razen če ste se o tem predhodno posvetovali z vzrediteljem. Dober vzreditelj je tudi tisti, na katerega se lahko obrnete z vprašanji o pasmi tudi po nakupu mladičev, vesel pa bo tudi, če mu boste s fotografijami pokazali, kako se mladički razvijajo.

V vsakem primeru se izogibajte vzrediteljem, ki niso člani združenja in ponujajo domnevno čistokrvno pasmo Cane Corso po ugodni »skupinski ceni«. Vzreja zahteva veliko strokovnosti glede pasme in skrbno izbiro primernih živali glede na značaj, vrsto in zdravje, da bi se izognili negativnim presenečenjem – to je naložba časa in denarja, ki je nezanesljivi rejci običajno ne želijo narediti, saj jim je pomembno le, da hitro napolnijo svojo denarnico. To ne vpliva samo na vas in na mlade živali, ki so pogosto zdravstveno ranljive in niso socializirane – kar je velika težava pri tako samosvoji pasmi –, ampak tudi na starše živali, ki običajno niso rejeni po najboljših zmožnostih.

Če želite zagotoviti dom starejšemu psu pasme Cane Corso, je iskanje lahko dolgotrajno, še posebej izven Italije. Zaradi slabe razširjenosti je pasmo le redko mogoče najti »na srečo« v lokalnem zavetišču za živali. Uspešnejše je iskanje na spletu, kjer številna društva za zaščito živali prek državnih meja nudijo pasmo Cane Corso ali mešance s to pasmo. Pogosto gre za društva, ki so specializirana za doge in druge molose. Organizacije lahko običajno dobro ocenijo značaj starejših psov in v pogovoru z vami ugotovijo, ali je ta štirinožni prijatelj primeren za vašo življenjsko situacijo in vaše izkušnje s psom. Čeprav je seveda lahko na voljo veliko dobro vzrejenih psov pasme Cane Corso, ki so na primer zaradi selitve izgubili svoj dom, obstajajo tudi tisti, ki so zaradi prevelikih zahtev prejšnjih lastnikov prišli v zavetišče za živali in spadajo le v roke zelo izkušenih poznavalcev psov.

Želimo vam veliko veselja z izjemno pasmo Cane Corso!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.