Mali in srednji nemški špic

Mali in srednji nemški špic

Kot vse različice špica sta tudi mali in srednji nemški špic videti kot "tipična špica".

Nemški špic je znana pasma psov. Toda ali ste vedeli, da obstaja pet vrst te pasme? V tokratnem članku vam predstavljamo dve izmed njih: mali in srednji nemški špic.

Izgled: Tako izgledajo mali in srednji nemški špici

Izraz “špic” prihaja iz 18. stoletja in izhaja iz izgleda psov – koničasta ušesa in koničast smrček. Kot vse vrste špica sta tudi mali in srednji nemški špic videti kot “tipična špica”. Razlikujeta se le po velikosti.

Značilnosti malih in srednjih nemških špicev so:

  • Rep zavit čez hrbet
  • Pokončna, majhna in koničasta ušesa
  • Lisičji gobec
  • Višina malega špica: od 23 do 29 cm
  • Višina srednjega špica: od 30 do 38 cm
  • Teža malega špica: od 4 do 5 kg
  • Teža srednjega špica: od 7 do 11 kg
  • Gosta podlanka z dolgo, rahlo štrlečo dlako
  • Bujno dlakavi ovratnik
  • Barve dlake: rjava, bela ali črna, siva, oranžna, sivkasta, krem, črno rjava z belo osnovo

Značaj in trening malega in srednjega nemškega špica

Manjše špice so na kmetijah imeli predvsem kot lovce na podgane in miši, ki so z glasnim laježem naznanili vsakega tujca.

Značaj

Mali in srednji nemški špic se razlikujeta predvsem po velikosti in manj po značaju. Ker so to nekdanji kmečki psi, so zelo teritorialni in bodo poročali o vsem neznanem, kar bodo slišali in videli na svojem ozemlju.

Štirinožni prijatelji so tudi tesno navezani na lastnika, do neznancev pa so sumničavi. Špic ne bo sprejel vseh, kot to stori na primer zlati prinašalec.

Špic bo dobro preučil in zalajal tudi na druge pse, ki zaidejo na njegovo ozemlje. Čeprav je majhen, je zelo samozavesten. Nasprotno pa lovskega nagona skorajda ne pozna.

Vzreja malega in srednjega nemškega špica

Ti dve vrsti nemškega špica sta poslušni, inteligentni in pozorni. Z malo potrpljenja in doslednosti jih ni težko naučiti osnovnih ukazov. Ko razume, kaj želite od njega, vas špic običajno z veseljem uboga.

Obisk pasje šole v prvih mesecih vam lahko zelo koristi, saj se tam psi naučijo socializacije z drugimi psi različnih velikosti. To je dober trening, da vaš špic v prihodnje ne bo lajal brez razloga, ko bo na poti srečal drugega psa.

Ko smo že pri lajanju: tudi lajanje bi morali trenirati. Mali in srednji nemški špic naj se oglašata, ne smeta pa lajati. Ko je špicu dolgčas, bo verjetno veliko več lajal. Če želite imeti dobro vzgojenega špica, mu morate omogočiti vrsti primerno sprostitev.

Mnogi špici se tesno povežejo s svojim lastnikom, zato je še posebej pomembno, da jih že od malih nog učimo ostati same doma.

Več nasvetov za šolanje špica: Kako psa odvaditi lajanja?

Mali in srednji nemški špic © Przemyslaw Iciak / stock.adobe.com
Špici so si po značaju zelo podobni ne glede na velikost.

Življenje in nega

Za razliko od večjih vrst špicov sta mali in srednji nemški špic primerna tudi za življenje v mestu. Glavno je, da sta z vami!

Nega

Mali in srednji nemški špic imata gosto dlako. Psa redno krtačite, saj se mehka dlaka mladega psa rada zavozla. Če psa kot mladega navadite na nego, vam bo kasneje lažje.

Odrasel špic je manj zahteven glede nege: običajno zadostuje krtačenje dvakrat na teden. Med menjavo dlake ga krtačite vsak dan, saj bo tako manj dlake po stanovanju.

Ker je dlaka bolj ostra kot puhasta, krtačenje običajno ni preveč težavno. Pazite pa na področja, ki se zlahka zavozlajo, kot so pazduhe.

Če je vaš špic umazan, ga samo v nujnih primerih umijte s šamponom za pse. Običajno zadošča, da zasušeno umazanijo razčešete ali tace na kratko očistite s čisto vodo.

Življenje

Ti dve različici nemškega špica sta primerni tako za začetnike kot tudi za izkušene lastnike psov. Mali in srednji nemški špic sta tesno povezana s svojim lastnikom, zato ju ne smemo prepogosto puščati samih več ur.

Mali in srednji nemški špic uživata v družbi drugih psov iste pasme. Primerna sta za življenje na deželi ali v mestnem stanovanju, vendar mu morate postaviti meje glede lajanja.

Idealna sta tudi za družine z otroki, pa tudi za samske osebe. Špic je popoln spremljevalec tudi za starejše, ki so radi zunaj in na sprehodu s svojim psom.

Šport in aktivnost

Šport in aktivnost

Mali in srednji nemški špici se radi gibljejo, vendar niso športniki. Uživajo v dolgih sprehodih po parku, tudi v slabem vremenu. Sta igrive narave in uživata v skupni igri. Z veseljem tudi z drugimi psi, če se dovolj razumejo med sabo.

V vsakdanje pasje življenje vključite inteligentne izzive. Mali in srednji nemški špic sta med drugim primerna za agility za majhne pse, trike ali pasji ples. Ker je špic pogosto trmast, se raje zanašajte na zabavo kot pa na tekmovalnost.

Zdravje

Zdravje: Špici nimajo skoraj nobenih zdravstvenih težav

Mali in srednji nemški špic sta trpežna psa, ki nimata skoraj nobenih zdravstvenih težav. Ugledni rejci te male in srednje velike špice pred vzrejo dajo pregledati glede kolenskih sklepov, da izključijo luksacijo pogačice.

Nekateri špici so nagnjeni k dednemu izpadanju dlake. To se začne med drugim in šestim letom starosti. Koža na prizadetih območjih je pogosto črna, zato je ta “alopecija X” znana tudi kot “Black Skin Disease”. Raziskovalci iz Berna se ukvarjajo z izolacijo odgovornih genov, tako da bodo genetski testi verjetno na voljo v doglednem času.

Psa prehranjujte kakovostno in pazite na zdravo težo – pas mora biti jasno viden pod dlako. Če je špic v dobri formi, ostane v dobri kondiciji in igriv do visoke starosti.

Življenjska doba

Povprečna pričakovana življenjska doba za malega in srednjega nemškega špica je med 13 in 15 leti.

Izvedite vse o pravi pasji hrani za svojega špica.

Vzreja in nakup

Nasveti za nakup

Medtem ko so mali špici nekoliko pogostejši, je srednji špic dejansko ena izmed “ogroženih pasem domačih živali”.

Nemški špic: ena pasma, pet različic

Nemški špic je že stoletja tipičen kmečki pes. Dolgo časa se je domnevalo, da ta pasma izvira iz torfskega špica. Toda ta teorija zdaj velja za zastarelo.

Sčasoma se je iz nemškega špica razvilo pet različnih variant. Poleg malega in srednje obstajajo še veliki nemški špic, volčji špic in pomeranec.

Veliki in srednje veliki špici so na seznamu Društva za stare in ogrožene domače pasme (GEH). Medtem ko veliki špic velja za izjemno ogroženega, pa srednjega špica uvrščamo le med zelo ogrožene.

Nakup

Z nekaj potrpljenja lahko hitro najdete uglednega rejca za malega in srednjega nemškega špice v Nemčiji. V letu 2019 se je po statističnih podatkih VDH o mladičih pri rejcih, povezanih z VDH, skotilo 125 mladičev malega in 91 mladičev srednjega špica.

Ko na primer iščete mladiča teh špicov, priporočamo rejsko stran VDH ali seznam rejcev pri Zvezi za nemške špice (Verein für Deutsche Spitze). Nekatere psarne se osredotočajo na dve različici špica, druge samo na eno.

Bi se radi pripravili na prvo srečanje z uglednim rejcem? Tukaj preberite 12 vprašanj, ki jih morate vsekakor zastaviti rejcu psov.

Cena

Če malega ali srednjega nemškega špica kupite pri uglednem rejcu, bo mladiček v povprečju stal med 1.100 in 1.500 evri.

Nadomestne pasme

Tiste, ki jih zanimata mali in srednji nemški špic, bo verjetno zanimal tudi veliki špic, ki pa je primeren predvsem za osebe z veliko prostora na dvorišču, saj se ne bo ravno dobro počutil v stanovanju brez vrta.

Odlična alternativa je beli japonski špic, vsestransko simpatičen pes spremljevalec. Tudi pomeranec je dobra izbira, vendar pa velja za manj trpežnega glede zdravja kot njegovi sorodniki.

Section

Mali in srednji nemški špic – ogromno izbire!

Kdor ceni lastnosti tega nekdanjega psa čuvaja, bo v njem našel prijaznega psa spremljevalca in družinskega psa.

Mali in srednji nemški špic za nekatere lastnike ne bosta primerna kot nekatere druge pasme psov. Sta pa izjemno zvesta svojemu lastniku in sta vedno pripravljena na igro ali crkljanje na kavču.

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.