Bernski planšar

Bernski planšar

Bernski planšarski pes ali bernski planšar? Nekdanji kmečki pes iz bernskih višav je znan pod mnogimi imeni in je danes priljubljen družinski pes po vsem svetu. Bernski planšar svojim ljudem prinaša veliko srčne toplote – čeprav ima v naravi raje sneg in mraz.

Zgodovina

Masivno telo, ki ni obilno ali debelo, temveč močno in mišičasto – takšen videz opisuje že prednike bernskega planšarskega psa, ki so jih v švicarskem okolišu Bern sprva vzrejali kot kmečke pse, primerne za vleko vozov in pašo živine. Ni točno jasno iz katerih psov ti tribarvni kmečki psi izvirajo. Domneva se, da so med njihovimi predniki molosci in mastifi, ki so jih v alpsko regijo prinesli Rimljani.

O zgodovini bernskega planšarja lahko natančneje govorimo šele od začetka 20. stoletja, ko je bila tesno povezana z mestom Dürrbach in tamkajšnjim gostiščem Dürrbach. Veliki tribarvni psi so bili nastanjeni na dvorišču gostilne, ki je služila kot zbirališče vaščanov, popotnikov in trgovcev. Tudi nekdanje ime »Dürrbächler« izvira iz te regije v kantonu Bern, kjer je bil ta pasemski pes v svojih začetkih zelo razširjen. Po nasvetu bernskega lastnika kavarne so bili psi pasme Dürrbächler prvič prikazani na pasji razstavi leta 1902. Zanimanje za privlačne pse, ki jih je prej poznalo le nekaj ljudi iz švicarske regije, se je s to in naslednjimi razstavami hitro povečalo. Leta 1907 je bil končno ustanovljen »Švicarski Dürrbach klub«, ki naj bi začel s čisto vzrejo pasme. Predlog, da se »Dürrbächler« preimenuje v »bernskega planšarja«, je podal švicarski geolog in kinolog prof. dr. Albert Heim, ki je sodeloval pri razvoju prvega standarda pasme. Razlog za spremembo imena je bil domnevno ta, da novo ime ni bilo zgolj bolj priljubljeno, temveč je poudarilo tudi njeno sorodstvo s švicarskimi planšarji. Zaradi dobrih telesnih in socialnih lastnosti, ter čudovitega videza je bernski planšar kmalu požel veliko priljubljenost tudi zunaj švicarskih meja.

Izgled

Kako je videti bernski planšar?

Bernski planšar je dobrodošel in privlačen gost ne le zaradi svojega značaja, temveč tudi zaradi privlačnega videza. Zanj je značilna tribarvnost. Glavni je delež črne barve, ki kot plašč prekriva telo, vrat, glavo in rep. Simetrična bela dlaka se začne na čelu in se širi v smeri gobca, kjer se razteza največ do kotičkov ustnic. Posebej značilni so tudi beli prsni križ, bele tačke in bela konica repa. Rjavo-rdeče oznake na licih (rumena lica), nogah in ob straneh belega prsnega kožuha dajejo čudovite poudarke in dopolnjujejo njegovo privlačno tribarvnost. Za bernskega planšarja so značilne rjavo-rdeče lise nad očmi, zaradi katerih je dobil ime »Vieräugler« (štirioki pes).

Za razliko od ostalih treh predstavnikov švicarskih planšarskih psov, kot so appenzelski planšarski pes, veliki švicarski planšarski pes in entlebuški planšar, je bernski planšar edini z dolgo dlako. Običajno je ravna in gladka, ali največ rahlo valovita. Bujna dlaka je mehka in sijoča, kmečkega psa pa zanesljivo ščiti pred mrazom in snegom. Ta rasni kosmatinec pa vročine ne prenaša dobro. Sredi poletja se mora štirinožni prijatelj, ki je občutljiv na vročino, umakniti na senčna počivališča in se za vsako ceno izogibati telesnim naporom na opoldanskem soncu.

Teža in velikost bernskega planšarja

Z višino od 64 do 70 cm pri samcih in od 58 do 66 cm pri psicah, bernski planšar nedvomno sodi med večje pasme psov. Na žalost, so kot družinski psi zaradi pomanjkanja gibanja in nepravilne prehrane pogosto nagnjeni k prekomerni telesni teži. Tako kot pri ljudeh tudi pri psih debelost pogosto povzroča težave s sklepi in druge bolezni. Teža zdravega, vitkega bernskega planšarja ne sme presegati 55 kg pri samcih in 45 kg pri nekoliko manjših samicah.

© Bianca / stock.adobe.com

Značaj bernskega planšarja

Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Kot družinski pes svojim bližnjim stoji ob strani vse življenje, in je izredno zvest in ljubeč. Zaradi visokega praga dražljajev se na dražljaje iz okolja odziva zelo mirno. Agresivno vedenje je temu človekovemu prijatelju popolnoma tuje.

Kljub prirojenemu nagonu čuvaja, se ni treba bati, da bi bernski planšarski pes napadel – nekateri celo vlomilca pozdravijo z mahajočim repom. Zato je še toliko bolj priljubljen kot družinski pes, ki lahko mirno sobiva tudi z majhnimi otroki. Kričeči ali razposajeni malčki tega nežnega velikana ne vznemirjajo. Namesto tega uživa v skupni igri in ljubeči pozornosti otrok. Samo pri samcih istega spola lahko včasih pride do prepirov, če se počutijo ogroženi na svojem ozemlju.

Vzgoja bernskega planšarja

Bernski planšarji naj bi bili na določenih področjih tudi nekoliko trmasti, kar se kaže na primer v zavračanju ukazov, ki v pasjih očeh nimajo smisla. Navsezadnje ima bernski planšar veliko samozavesti in dobro mero inteligence, kar mu omogoča, da podvomi v različne ukaze. Z veliko ljubezni in nekaj nagradami pa lahko temperamentnega kužka zlahka izurite v dobro vzgojenega družinskega psa, ki ga je mogoče motivirati in navdušiti za najrazličnejše naloge. Za uravnotežene in vztrajne švicarske pse so primerni vlečni športi, delo reševalnih psov, sledenje ali celo šolanje za terapevtskega psa. Po uspešni osnovni vzgoji in socializaciji, imajo bernski planšarji zaradi svojega mirnega in prijaznega značaja pogosto več privilegijev kot drugi pasemski psi. Brez težav jih lahko vzamete povsod, prav tako pa lahko prosto tekajo brez povodca, saj niso nagnjeni k lovu ali potepanju.

Vzreja in zdravje

Kot kmečki in delovni pes, ki se je poleg varovanja dvorišča in paše živali uporabljal predvsem kot vlečni pes za potujoče trgovce, so bile na začetku vzreje v ospredju značilnosti, kot so pripravljenost na delo, pozornost, moč in trdno zdravje. Ker so delovni psi zaradi industrializacije postopoma ostali brez zaposlitve, so mnogi kmalu uvideli, da je ta dobrodušen in umirjen bernski pes popoln družinski pes. Vzreditelji so se vedno bolj osredotočali na ohranjanje dobrohotnih družbenih lastnosti psa in ga prvič vzrejali tudi za lepoto. Za kratek čas je bil ta lep pasemski pes eden izmed t. i. modnih psov. Zaradi nenadzorovanega razmnoževanja dvomljivih ljubiteljskih vzrediteljev, ki so želeli zaslužiti s prodajo privlačnih družinskih psov, so se pojavile značajske slabosti in dedne poškodbe. Na srečo so ljubitelji izvirnega tipa temu naredili konec. Vidiki, kot sta zdravje in dolgoživost, imajo pri današnji vzrejni selekciji ponovno odločilno vlogo. Predpisi za vzrejo bernskih planšarskih psov so strogi. Da bi zmanjšali število dednih bolezni in izboljšali zdravstveno stanje pasme, se upoštevajo vzrejne vrednosti, ki poleg staršev upoštevajo tudi sorojence ter druge sorodnike. Kljub temu je pričakovana življenjska doba bernskih planšarjev še vedno nizka in znaša od 7 do 10 let. Med najpogostejšimi težavami, s katerimi se spopadajo psi te pasme, so težave s sklepi (displazija komolca in kolčnih sklepov), bolezni ledvic in rak.

Če želite dobiti zdravega kužka, ki bo vam in vaši družini v veselje dolgo časa, se vsekakor obrnite na uglednega vzreditelja, ki mu je zdravje štirinožnih prijateljev pomembnejše od »hitrega zaslužka«. Predvsem pa dober vzreditelj v svoje delo vlaga srce in dušo – z vzrejo psov zagotovo ne bo obogatel. Vestna vzreja pasemskih psov ne zahteva le ogromno časa, temveč običajno tudi več denarja, kot bi si ga lahko povrnili s prodajo mladičev.

Na srečo obstaja veliko ljubiteljev bernskega planšarja, ki tega posebnega psa vzrejajo s strastjo in predanostjo. Če vas zanima mladiček, vam torej ni treba skrbeti: Iskanje dobrega in uglednega vzreditelja pri tej pasmi sploh ni tako težko. Običajno so rejci registrirani v društvu, kjer jih je tudi mogoče poiskati. Pri izbiri vzreditelja si vzemite čas – najbolje je, da ga skupaj z njegovimi psi večkrat obiščete, da si ustvarite celovit vtis o njegovem vzrejnem programu. Če je prvi vtis pravi in imate dober občutek glede terena, čistoče in povezanosti psov z družino, lahko nadaljujete s podrobnostmi. Pomembno je, da so rasni psi cepljeni in da so opravili vse priporočene zdravstvene preglede. Dober vzreditelj vas tudi nikoli ne bo “pregovoril” v mladiča, temveč vam bo zagotovil izčrpne informacije o življenju z bernskim planšarjem in vam predstavil pogoje, v katerih bo z vami živel njegov varovanec. Če meni, da pogoji za uspešno skupno življenje niso zagotovljeni, vam bo po potrebi celo odsvetoval nakup tega pasemskega psa.

© Lilli / stock.adobe.com

Prehrana bernskega planšarja

Preden se mladič vseli k vam, ni treba kupiti le veliko pasje opreme, temveč je treba tudi dobro premisliti. Ena od stvari o katerih morate razmisliti vnaprej, je prehrana vašega psa. Vzreditelj vam bo lahko pri tem pomagal in svetoval, ter vam pripravil celovit načrt prehrane za prvih nekaj tednov bivanja doma. Poskrbeti morate, da hrano, ki jo je mladič prejemal pri vzreditelju, nudite še nekaj časa, saj je optimalno prilagojena potrebam mladih planšarjev. Navsezadnje imajo mladički drugačne prehranske potrebe kot odrasli psi. Če boste sčasoma želeli zamenjati hrano, morate slednjo menjavati počasi in postopoma, da se bo pasji želodec lahko navadil na novo hrano.

Da bi se izognili prekomerni telesni teži pri vašem bernskem planšarju in s tem preprečili zdravstvene težave, morate poleg zadostne količine gibanja poskrbeti tudi za uravnoteženo in pasmi primerno prehrano. Najboljša je prehrana z visoko vsebnostjo mesa, mešana z veliko sadja in zelenjave. Slednjo lahko dajete tako v obliki suhe kot mokre hrane. Kot alternativa gotovim izdelkom se je zdaj razvila tudi tako imenovana prehrana BARF, pri kateri se psom daje samo surovo hrano. Zagovorniki metode BARF poudarjajo predvsem dragocene sestavine, ki so v surovem mesu in zelenjavi še vedno prisotne in bi se s kuhanjem izgubile. Če niste prepričani, katera dieta je primerna za vašega bernskega planšarja, se obrnite na vzreditelja ali veterinarja, ki lahko pripravi individualni načrt prehrane za vašega psa. Kaj pes potrebuje, je namreč odvisno od številnih dejavnikov, zato pri pravilni prehrani nista pomembna le pasma in spol, ampak tudi to, koliko pes tehta, koliko je star in koliko je aktiven. Seveda mora imeti vaš pes v posodi vedno dovolj sveže vode.

Vzreja in nega

Poleg prehrane vašega psa je treba upoštevati še številne druge stvari, zlasti glede vzdrževanja vašega štirinožnega prijatelja na način, ki je primeren vrsti. Veliki bernski planšar najprej potrebuje veliko prostora. Hiša z vrtom ali celo dvoriščem je optimalna. Ta pes, ki ljubi svobodo, zagotovo ni primeren za majhno mestno stanovanje. Upoštevajte tudi, da mladički v prvih mesecih življenja še ne smejo hoditi po stopnicah, da bi zaščitili sklepe, ki še niso popolnoma razviti. Že zaradi tega stanovanje brez dvigala ne pride v poštev. Pritlični dostop do stanovanja je lahko velika prednost tudi pozneje, ko vaš pes zaradi starosti ne more več hoditi po stopnicah, vi pa ga zaradi njegove teže ne morete več nositi.

Bernski planšar potrebuje veliko gibanja in aktivnosti. Kot lastnik morate imeti željo in predvsem čas, da se s svojim ljubljenčkom gibate. Ta švicarski rodovniški pes obožuje dolge izlete s svojimi ljudmi in uživa tudi v duševnih izzivih. Inteligentne igrače in usposabljanje za vlečnega psa, reševalnega psa ali sledilca, so za te pametne pse zelo primerni. Pri pasjih športih imajo bernski planšarji določene omejitve. Športi s prehitrimi in naglimi gibi, kot je agility, bi preobremenili velike in težke pse ter jih izpostavili nepotrebnemu stresu.

Nega dlake

K dobremu počutju vašega bernskega planšarja prispeva tudi zadostna nega. Dolgo, gladko dlako je treba krtačiti vsaj 2 do 3-krat na teden, da preprečite zapletanje in ohranite sijaj. V obdobju menjave dlake je najbolje, da vsak dan uporabljate krtačo in glavnik. Poleg tega je treba vašemu štirinožnemu prijatelju vsak dan pregledati oči, ušesa, kremplje, blazinice, kožo in zobe ter jih po potrebi očistiti. Med temi hitrimi rutinskimi pregledi lahko tudi zgodaj odkrijete morebitne spremembe ali razjede, ki so lahko znaki raka, in jih ustrezno zdravite. Pasmi primerna oskrba in celovita nega ne prispevata le k njegovemu zdravju in dobremu počutju, temveč imata tudi odločilno vlogo pri tem, da boste vi in vaš bernski planšar še dolgo uživali v medsebojni družbi.

Kratek opis bernskega planšarja

Posebnosti: V preteklosti so bernskega planšarja večinoma vzrejali kot kmečkega, vlečnega ali črednega psa. Danes je zelo priljubljen kot zvest spremljevalec in družinski pes.
Značaj: dobrohoten, prijazen, pozoren, samozavesten
Ramenska višina: Samci: 64-70 cm Samice: 58-66 cm
Teža: ni določena, približno 40–44 kg
Dlaka: dolga, sijoča, gladka ali rahlo valovita, tribarvna
Nega dlake: Srednje zahtevno, zmerno izpadanje dlake, tedensko krtačenje
Gibanje: zmerna potreba po gibanju, zaposlitev npr. s poslušnostjo ali vlečnimi športi
Pes za začetnike: Da
Lajanje: redko laja
Pričakovana življenjska doba: pribl. 7–9 let
Značilne bolezni: Težave s sklepi, bolezni ledvic in rakave bolezni
Cena: od pribl. 1.600 evrov
Skupina FCI: Skupina 2: Pinči in šnavcerji – molosi – švicarski planšarski psi Oddelek 3: Švicarski planšarski pes
Izvor: Švica
Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.