Kitajski goli pes

Kitajski goli pes na travi

Nenavaden

Ta mali pes nima zedinjenih oboževalcev: Nekateri ga obožujejo, drugi pa se posmehujejo izgledu tega domnevno razvajenega modnega psa. Kitajski goli pes je zelo trpežen in živahen pes, z zgodovino, ki sega tisoč let v preteklost.

Goli pes s čopki

Kitajski goli pes izžareva nekaj zelo posebnega, za kar pa ni zadolženo samo dejstvo, da ima ta brezdlaki pes dlake samo na določenih delih telesa: Ima namreč šop dlak, ki z glave tečejo navzdol po vratu. Poleg tega ima dlakav rep in konice tac, na katerih dlaka zraste do višine nogavic. Dlaka je po standardu lahko poljubne barve. Kitajski goli psi zraste do največ 33 cm in je vzrejen kot zelo eleganten ali malo bolj živahen pes. Elegantna glava nima skoraj nobenih gub in sedi na dolgem, vitkem vratu. Široko razmaknjene oči so srednje velikosti in zelo temne, tako da so videti črne. Privlačna so tudi njegova velika ušesa, ki so postavljena nizko in štrlijo pokonci.

Različica Powder Puff

Mnogi to pasmo povezujejo z izpadanjem dlake, vendar to ni vedno res: Če želite kitajskega golega psa s kožuhom, potem se pozanimajte o različici Powder Puff. V legli najdemo tudi dlakave mladičke, saj psi te pasme v sebi nosijo gen za dlako. Dlakavi goli psi so potrebni za zdravo vzrejo, saj bi v nasprotnem primeru prišlo do povečanega števila manjkajočih zob – ta napaka je verjetno bolj povezana z izgubo dlako. Pri dlakavih predstavnikih te pasme so dovoljena tudi viseča ušesa.

Tradicionalno brez dlake

Pravzaprav nismo povsem prepričani, ali kitajski goli pes izvira iz Kitajske. Dejstvo pa je, da ima vzreja psov brez dlake ali skoraj brez dlake v Srednjem kraljestvu dolgo tradicijo: Viri pričajo o možnih prednikih te pasme že v 12. stoletju pr. n. št. Predniki kitajskega golega psa so svoj prvi razcvet verjetno doživeli že v času dinastije Han (206 pr. n. št.–220 n. št.). Vladarjem so služili kot psi spremljevalci, v večjih različicah pa tudi kot lovski in čuvajski psi. Naposled so prvi primerki prišli v ZDA, kjer so štirinožni prijatelji z golo kožo hitro postali priljubljeni na razstavah v 20. letih prejšnjega stoletja. Je tesno povezan z mehiškim in perujskim golim psom. FCI je pasmo priznala leta 1987. V številnih evropskih državah se je njihova priljubljenost v zadnjih nekaj letih zelo povečala: Te elegantne štirinožce vedno pogosteje opažamo na evropskih ulicah. Zaradi svojega nenavadnega videza so predstavniki te pasme velikokrat nagrajeni na tekmovanjih za najgršega psa, zaradi česar pa postajajo še bolj privlačni v očeh njihovih ljubiteljev.

Kitajski goli pes na travi

Vsestransko prijazen

Ta štirinožni prijatelj naravnost svojega lastnika! Če iščete ljubečega psa, ki je zelo navezan na svojega lastnika, potem boste v kitajskega golem psu našli življenjskega prijatelja. Je pozoren, občutljiv in nadvse predan svojemu lastniku. Ko je treba, se bo lepo obnašal, zaradi česar je odličen spremljevalec na potovanjih. Je tudi igriv in nezapleten. Res je, da so ti psi radovedni in zato pozorni, kar pomeni, da hitro laja na bližajočega se obiskovalca. Drugače pa ne lajajo veliko. Kot pogosto velja pri vzgoji mladička: Doslednost je ključna. Če ne želite, da odrasel pes spi v postelji, potem tudi mladičku ne dovolite pustite, da se uleže na vaše mehke rjuhe, ne glede na to, kako srčkano vas gleda in prosi. Če so vsi vaši družinski člani dosledni, potem je vzgoja te pasme precej preprosta. Osnovne ukaze ga lahko najbolje naučimo v povezavi s pasjo šolo. V šoli bo pes spoznal druge pse različnih pasem in velikosti, kar dodatno spodbuja socializacijo in predstavlja dobro izhodišče za navezovanje stikov z drugimi lastniki psov.

Kitajski goli pes: Občutljivček?

Prvi vtis nas mogoče malce zavede: Kitajski goli pes je namreč zelo trpežen in se lahko odpravi na sprehod v ledenem vremenu, vendar se mora neprestano premikati. Pri mladih in starejših psih ter pri hudem mrazu je smiselno, da svojemu psu nadenete plašč. Prav tako ga zaščitite pred prehudim soncem! Še posebej psi s svetlo dlako so zelo nagnjeni k sončnim opeklinam. Za gole pse velja enako kot za ljudi: Svetlopolti ljudje hitreje dobijo sončne opekline. Kot pri ljudeh se tudi pri golih psih spremeni barva kože, ko je izpostavljena sonci – koža porjavi. Genetsko so nekateri kitajski goli psi nagnjeni k dislokaciji leč v očesu in s tem povezanim glavkomom. V zvezi s tem obstaja genetski test, ki ga odgovorni rejci opravijo pred parjenjem, zato si pred nakupom mladiča oglejte rezultate testa! Zdrav kitajski goli pes lahko živi od 12 do 14 let.

Vrsti primerna prehrana

Kot velja za vse pse: Vrsti primerna prehrana je najboljša skrb za zdravje! Pri izbiri hrane bodite pozorni na visoko vsebnost mesa, kar pomeni, da mora biti meso navedeno na prvem mestu seznama sestavin, ne glede na to, ali se odločite za suho ali mokro hrano. Podatki proizvajalca o količini krme služijo le kot vodilo. Pri brezdlaki različici kitajskega golega psa moramo biti še posebej pozorni na širino pasu. Običajno lahko goli psi pojedo malce več kot pa njihovi dlakavi sorodniki, ne da bi se zredili. Če se je vaš pes malce preveč poredil, mu ustrezno zmanjšajte količino hrane. Spremembo na drugo vrsto hrane vedno opravite počasi, tako da dan za dnem stari hrani primešate vedno več nove hrane. Tako preprečite preobčutljivostne reakcije. Seveda pa naj ima vaš majhen štirinožec vedno na voljo svežo pitno vodo.

Nega od glave do repa

Že na prvi pogled nam je jasno, da različica brez dlake skoraj ne potrebuje nege! Redka dlaka ima še druge prednosti: Kitajski goli pes brez dlake skoraj nima nobenega vonja, poleg tega pa se mu na golo kožo skoraj ne morejo naseliti škodljivci. Svojega kitajskega golega psa občasno skopajte in ga namažite z losjonom za kožo, saj je pasma zelo nagnjena k suhi koži. Poleti mu kožo zaščitite s sončno kremo, kar je še posebej pomembno pri psi s svetlejšo dlako. Redno preverjajte krempljev in jih po potrebi skrajšajte s škarjami. Poskrbite za zdrave zobe s pomočjo posebnih priboljškov za nego zob, ki lahko preprečujejo nastanek zobnega kamna. Če psa že kot mladička navadite na umivanje zob, boste veliko prispevali k bleščeče čistemu ugrizu.

Športen in razigran

Čeprav se kitajski goli pes zelo rad crklja, pa veliko vrednost pripisuje tudi gibanju! Številni kitajski goli psi radi tečejo in se igrajo. Dobra izbira je lahko tudi agility za majhne pse. V snegu, dežju ali ledu raje ne hodite na predolge sprehode in psa drugače zaposlite. Kaj pravite na učenje preprostih trikov, na primer s pomočjo klikerja? S tem krepite vez med vami in vašim psom ter trenirate njegov bister um, hkrati pa se pri tem oba zabavata. Za kitajskega golega psa je primeren tudi pasji ples ali frizbi – poskusite, kaj vašemu psu najbolj ustreza!

Kitajski goli pes na travi

Je kitajski goli pes pravi pes zame?

Ta prijazen pes je primeren za vse ljubitelje pse, ki cenijo ljubečega živalskega spremljevalca in lahko z njim preživijo veliko časa. Odličen je za življenje v stanovanju in mestu. Ker ga ni težko vzgajati, je primeren za začetnike. Če želite živeti s predstavnikom te izredne pasme, se pripravite na pogosta vprašanja o njegovi goli koži – in na to, da vas bodo nekateri kritizirali. S kitajskim golim psom boste drugim padli v oči. Ta prijazen štirinožni prijatelj se odlično razume z otroki, vendar vseeno poskrbite, da bo imel na voljo prostor za umik, hkrati pa otroke naučite, kako spoštljivo ravnati s tem drobnim psom. Če vam to uspe, boste z njim postali več kot le prijatelj. Poleg tega se kitajski goli pes dobro razume tudi z ostalimi hišnimi ljubljenčki. Preden se odločite za novega živalskega sostanovalca, morate vedno dobro premisliti, kdo bo v primeru bolezni ali počitnic skrbel zanj skrbel. Ker gre za precej nezahtevnega psa, ga lahko vzamete s seboj na številna potovanja – veliko nastanitvenih točk dandanes dovoljuje tudi hišne ljubljenčke. Preračunajte tudi redne stroške, ki jih s seboj prinašajo stroki nakupa psa: K ostalim stroškom prištejte še stroške kakovostne hrane in veterinarskih pregledov.

To je (ali ni?) pes za alergike

Vedno znova lahko preberemo, da je brezdlaki kitajski goli pes primeren za tiste, ki so alergični na živalsko dlako. Čeprav to ni povsem dokazano, pa se nekateri alergiki dobro počutijo pri kitajskemu golemu psu brez dlake, kar je posledica dejstva, da se alergeni manj intenzivno prenašajo po prostoru. Alergiki se ne odzivajo na samo živalsko dlako, ampak na encime v slini določene živalske vrste, ki se zalepi na dlako. Toda pozor! Drugi lastniki pa poročajo o posebej hudih alergijskih reakcijah – zlasti na psa brez dlake. Zato se ne zanašajte na govorice, ampak se glede psa vnaprej pogovorite s svojim zdravnikom.

Kje lahko najdem svojega kitajskega golega psa?

Čeprav obstaja vedno več rejcev te čedalje bolj priljubljene pasme, pa kitajskega golega psa le redko srečamo. Če se vseeno odločite za tega psa, vsekakor poiščite uglednega rejca: Samo tako ste lahko prepričani, da ste kupili čistokrvnega kitajskega golega psa z vso potrebno dokumentacijo. Poleg tega ugledni rejci vložijo veliko denarja in truda v to, da bi vzredili zdrave in tipične mladičke. Poleg natančnega izbora starševskih živali to vključuje tudi dolgotrajno socializacijo mladičkov. Bolj ko je pasma priljubljena, večje je tveganje, da si bodo neugledni rejci na podlagi te pasme želeli ustvariti dobiček. Izogibajte se tistim rejcem, ki niso člani kluba in vam želijo prodati mladička pod domnevno ugodnimi pogoji. V mnogih primerih boste pozneje plačali veliko več za veterinarske preglede, ki velikokrat stanejo več od same cene mladička. Poleg tega imajo slabo socializirani psi pogosto vedenjske motnje. Prav tako nikoli ne kupujte takšnih psov iz usmiljenja, ne glede na to, kako ubogi so mladički. Vsakega mladička, ki ga kupite pri neuglednem rejcu, nadomesti nov. Za boljše dolgoročne rezultate je bolje obvestiti pristojni veterinarski urad. Mladiček se bo k vam lahko preselil najhitreje pri osmih tednih življenja. Čipiran in razgliščeni pes ima vedno potrdilo o cepljenju, zato ne pozabite na obnovitvena celjenja.

Če ste se odločili za odraslega psa, se lahko obrnete na zavetišča za živali, kjer številni psi iščejo nov dom. Z nekaj sreče pa boste morda prav v zavetišču našli kitajskega golega psa ali katerega drugega golega psa, čeprav so še vedno precej redki.

Pred vselitvijo

Ste se odločili za kitajskega golega psa in ste že našli svojega novega sostanovalca? Čestitamo! Medtem ko čakate, si lahko čas krajšate s pripravo na vselitev. Poleg posteljice in transportnega boksa ustrezne velikosti (lahko izberete velikost za odraslega psa), spadajo tudi posodice in povodec ter oprsnica k osnovni opremi za psa. Glede na letni čas je smiselno razmisliti o pasjem plašču za tega golega psa. Najbolje pa je, da ne kupite premajhnega plašča, če še vaš mladiček vedno raste. Če niste prepričani, katero velikost kupiti, se odločite za naslednjo največjo velikost. S škarjami za kremplje mu lahko po potrebi skrajšate kremplje, saj jih kitajski goli pes ne potrebuje tako intenzivno kot nekateri drugi psi; redno preverjanje in striženje krempljev je tako zelo pomembno. Poleti pripravite kremo za sončenje, da preprečite sončne opekline. Seveda pa osnovna oprema ni popolna brez igrač.

Vam in vašemu kitajskemu golemu psu želimo čudovito skupno življenje!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
12 min

Nemški ovčar

Nemški ovčar je ena najbolj priljubljenih delovnih psov na svetu, ki so zaradi svoje vsestranskosti, želje po učenju in zvestobi do lastnika tudi primerni kot družinski pes.