Basenji

basenji

Basenji vas ne bo pritegnil samo s svojim elegantnim videzom, temveč tudi s svojim veselim značajem. Je pes za izkušene lastnike, ki znajo postaviti meje svojeglavim psom.

Izgled

Zaradi finega telesa z velikimi pokončnimi ušesi in ponosnim pogledom je basenji videti zelo plemenito. Jasne gube na čelu poudarjajo njegov neobičajni videz. Njegov vrat je nežno ukrivljen, rep pa nosi čez hrbet in je zvit. Ima elegantno kvadratno postavo in zraste do 43 cm, tehta pa med 9 in 12 kilogrami. Basenji je oblečen v fino, gosto in sijočo dlako. Pasma je na voljo v črno-beli, rdeče-beli, črni in rumeni barvi ter v beli barvi z rumenimi oznakami, kot tudi s tigrastimi črtami na rdeči podlagi.

Zgodovina

Afriške korenine, britansko pokroviteljstvo

Že podobe iz kamene dobe in staroegipčanski grobovi pričajo o obstoju te pasme, ki je preživela več tisočletij: Basenji je ena zelo starih in izvirnih pasem psov. Predpostavlja se, da je neposredni potomec egiptovskega tesema – tako pasji strokovnjaki imenujejo pasjo obliko, ki smo jo prvič zasledili že v egiptovskih podobah iz četrtega tisočletja pred našim štetjem. Basenji prihaja iz Srednje Afrike, kjer je živel z vaškimi skupnostmi, vendar ga niso posebej vzrejali in se z njim niso močno povezali. Namesto tega so psi živeli v krdelu kot lovci na podgane. Pogosto so lovski basenjiji sledili ljudem, da bi našli svoj plen. V času lakote pa so jih ljudje tudi zaklali. Beseda basenji naj bi pomenila nekaj takega kot majhna divja grmovna žival. Konec 19. stoletja so nekateri basenjiji prišli v Evropo z raziskovalci Afrike. Kljub temu se je ciljna vzreja v Veliki Britaniji začela šele leta 1935. Čeprav je pes prvotno prišel iz Afrike, ima Velika Britanija zdaj pokroviteljstvo nad basenjijem. Od tu se je pasma postopoma širila v preostalo Evropo. V Nemčiji je na primer zaslovela in postala priljubljena od sedemdesetih let naprej.

Značaj

Škrat z mačjim značajem

Zaradi tisočletnega sožitja z ljudmi je basenji po srcu ostal prvoten pes, ki je zelo samostojen. Do svojega lastnika je prijazen, pretkan in podjeten, vendar ni pokoren. Z nekaj potrpljenja ga seveda lahko naučite določenih manir, vendar običajno vas ne bo želel ubogati in zadovoljiti. To je posledica tega, da se skozi tisočletja ni trdno povezal z ljudmi, temveč je preprosto bival poleg njih. Njegovo lajanje je precej enozložno in brez melodije, poleg laježa pa tvori tudi tipične zvoke, ki spominjajo na jodljanje. V naravi je zelo pozoren, včasih pa pokaže tudi malce zaskrbljenosti. Ima odličen lovski nagon. Če vaš basenji na poti sreča druge predstavnike iste pasme ali dominantne pse, lahko stvar hitro uide z nadzora. V kolikor je dobro socializiran pa se rad igra z drugimi psi in se z njimi tudi hitro spoprijatelji.

basenji

Vzgoja

Za vzgojo basenjija boste potrebovali globoko strokovno znanje in veliko potrpljenja ter tudi kanček smisla za humor. Ta štirinožec počne samo tisto, kar mu paše – z močno navezanostjo, veliko časa in pozitivno okrepitvijo pa ga lahko naučite osnovne poslušnosti. Ne postavljajte si previsokih ciljev in se raje osredotočite na stabilen odnos, ki je osnova za vzgojo pasjega mladiča. Potrebuje jasno strukturo doslednih pravil in mesto v hierarhiji. Nikoli ga ne silite, saj se bo zaprl vase in se ne bo več hotel učiti. Če ga imate kot družinskega psa, je pomembno, da vse dosledno in brez izjeme spoštujete pravila. Med treningom skrbno in radodarno načrtujte faze sproščanja. Na prostem ga boste verjetno s težavo priklicali: ko se basenji enkrat zažene za svojo tarčo, ga skoraj nič ne more ustaviti (še posebej, če zagleda plen). Obiskovanje pasje šole je koristno v vsakem primeru, vendar poiščite trenerja, ki ima izkušnje s tovrstnimi psi in lahko njegovo neodvisnost s pomočjo pozitivne okrepitve usmeri na pravo pot. V zgodnjih letih sta zelo pomembna predvsem dobra socializacija in pozitivne izkušnje, da se bo basenji kasneje dobro razumel z drugimi psi in ljudmi.

Zdravje

Čeprav je ta pasma v bistvu precej odporna, pa so v nekaterih linijah lahko prisotne genetske nagnjenosti k nekaterim boleznim. Ključno za zdravo življenje je izbira zdravega mladička od uglednega rejca, ki svoje pse vzreja z veliko ljubezni. Basenjiji so lahko nagnjeni k boleznim ledvic (t.i. Fanconijev sindrom), težavam z očmi (atrofija mrežnice) in herniji. Ker prihaja iz Afrike se slabo spopada z mrazom, zato pozimi poskrbite, da se ne bo podhladil. Pasji plašč mu lahko zelo koristi! Samice se gonijo samo enkrat na leto. Ob pravilni negi in vzreji basenji običajno ostane razigran in aktiven tudi v starosti. Ti spretni spi lahko živijo do 15 let.

Prehrana

Pazite na vitko linijo

Pravilna hrana je del optimalne zdravstvene oskrbe. Svojemu basenjiju ponudite kakovostno pasjo hrano z visoko vsebnostjo mesa, ki je brez žit. To velja tako za mokro kot suho hrano. Vitki psi se hitro zredijo, če zaužijejo preveč kalorij, zato so vam lahko v pomoč pretvorniki hrane. Bodite pozorni na obseg pasa svojega štirinožca ali pa ga enkrat na mesec postavite na tehtnico, da preprečite nabiranje prekomerne teže. V primeru prekomerne teže zmanjšajte količino obrokov in mu več ne ponujajte priboljškov, če niso del dnevnega obroka. Za nagrado mu lahko ponudite kakovostno suho hrano, za katero se mora basenji potruditi. Seveda je priporočljivo, da psa navadite tudi na nagrado, ki ni hrana – kaj pravite na kratko igro ali božanje? Oboje je zabavno, vendar oboje ne redi. Posušeni žvečilni izdelki, kot so goveja ušesa in žvečilne kosti zadovoljijo žvečilno potrebo psa. Vselej pa poskrbite, da bo vaš pes zaužil dovolj tekočine.

basenji © zanna_ / stock.adobe.com

Nega

Tako značaj kot tudi čistoča basenjija spominja na mačko. Velja za izredno čistega psa, saj se običajno sam umiva in se nerad valja v blatu. Je skoraj brez običajnega pasjega vonja, njegova kratka dlaka pa ne zahteva veliko nege. Kljub temu ga vsakih nekaj dni počešite s krtačo ali masažno rokavico – na ta način boste tudi okrepili vez s psom in odstranili odmrle dlake. Basenji skoraj ne izgublja dlake, zato bo vaše stanovanje ostalo razmeroma čisto. Redno preverjajte njegovo stanje ušes in jih po potrebi očistite s posebnim čistilom. Prav tako preverite njegove kremplje in jih po potrebi pristrizite. Nekateri lastniki psov že svoje mladičke navadijo na pasjo zobno pasto in ščetko – nekoliko nenavaden, a precej učinkovit način preprečevanja nastanka zobnega kamna. O zobni higieni vašega psa se dobro pozanimajte in potrpežljivo vadite umivanje zob.

Šport

Ta pasma se zelo rada giblje, vendar mora biti v večini primerov na povodcu, saj se basenji običajno ne odziva na klice svojega lastnika. Seveda obstajajo izjeme, še posebej, če so njegovi predniki bili zelo poslušni in če ga že kot mladička učite pravilnega vedenja. Toda tudi na povodcu – v najboljšem primeru flexi ali sledni povodec – lahko veliko skupaj odkrijete. Upoštevajte naslednje: Kratek desetminutni sprehod nikakor ni dovolj za basenjija – on potrebuje vsaj dve uri gibanja na dan. Ker ne mara dežja, ga boste morali ustrezno zaposliti tudi v stanovanju, saj bo po sprehodu hitro prišel nazaj pod streho. To lahko velja tudi za pse, ki drugače zelo radi plavajo. Če jih hladna voda zmoči od zgoraj, je zabave konec! Poleg tega je odrasel in dobro vzgojen basenji primeren za tek ali rolanje. Prav tako se bo zabaval s triki, skrivalnicami in igrami z žogo. Priporočljive so tudi lovske igre, kot je lovljenje umetnega plena po zajčji stezi. Poslušnost pa žal ni veščina, ki bi jo ta pes razumel.

Je basenji pravi pes zame?

Basenji je pes, ki ni primeren za vse, saj postavlja visoke zahteve. Če pa si kot sostanovalca želite srečnega psa svobodnega duha, je basenji lahko prava izbira za vas. Ta prvinski štirinožec potrebuje izkušene lastnike z dobršno mero humorja, ki ga lahko naučijo osnovne poslušnosti in mu včasih tudi pogledajo skozi prste, da opravi svoja trmasta opravila. Lahko ga imate v mestnem stanovanju, vendar potrebuje veliko gibanja in aktivnost, da zadovolji svoje inteligentne misli. To pomeni, da vam bo vzel veliko časa. Ograjenega in zavarovanega dvorišča se bo zelo veselil, saj se bo lahko zabaval in raziskoval. Pazite, da ne bo mogel preskočiti ograje in redno pregledujte dvorišče glede kakršnihkoli izkopanin, skozi katere je morda skušal pobegniti.

Rad ima pasjo družbo, saj ne mara biti sam. Običajno se dobro razume z malce starejšimi otroki, ki poznajo osnovna pravila za ravnanje z živalmi in vedejo malce bolj usklajeno kot mlajši otroci. Seveda je tudi primeren za mlajše otroke, vendar ga nikoli ne puščajte z njimi brez nadzora. Preverite tudi, ali je kdo v vaši družini alergičen na pse.

Že vnaprej se dogovorite, kdo bo za psa skrbel, ko vas ne bo doma. Nekatere počitniške destinacije so sicer primerne za basenjija, ki ima na primer rad pohodništvo. Dandanes tudi številni hoteli dovolijo vstop primerno vzgojenim psom. V nasprotnem primeru pa morate že pred odhodom poskrbeti za njegovo varstvo. V najboljšem primeru bo lahko za psa poskrbel družinski član. Za basenjija boste odgovorni približno 15 let, zato je tudi smiselno, da ocenite vse dodatne stroške.

basenji

Kje lahko najdem svojega basenjija?

Basenji zagotovo ni ena izmed najpogostejših pasem, vendar pa v Evropi obstaja kar nekaj rejcev, ki so se posvetili vzgoji mladih basenjijev. V Nemčiji se jih vsako leto skoti kar nekaj. Z nekaj sreče ga boste našli tudi v svoji regiji – več o rejcih si lahko preberete na spletu. Pomembno je, da mladička kupite od uglednega rejca, ki je član pasjega kluba. Članstvo v klubu je minimalna zahteva za resno vzrejo. Rejec mora prav tako dobro poznati svojo pasmo in s psi opraviti ustrezne veterinarske preglede. Svojega novega mladička obiščite na domu pri rejcu, kjer boste spoznali tudi mladičkove starše. Rejec vam bo z veseljem povedal o svojem vzrejnem cilju, značaju, vrsti in zdravju psa – navsezadnje odgovorna vzreja ni samo parjenje starševskih psov, temveč tudi skrb za mladičke. Vaš mali basenji se bo k vam preselil najhitreje po osmih tednih. Z nekaj sreče lahko tudi najdete odraslega basenjija, če se ne želite ukvarjati z mladičkom. Ne obupajte, če v lokalnem zavetišču ni psa, ki si ga želite – morda pa vas čaka v drugem zavetišču za živali. Vselej pa obstaja možnost, da vas bo navdušil tudi kateri drugi štirinožec, ki prav tako išče nov dom. V nasprotnem primeru lahko še vedno brskate po spletu in se povežete z organizacijami za zaščito živali. Vnaprej se pozanimajte o življenju vašega morebitnega novega spremljevalca; njegove pretekle izkušnje lahko pomembno vplivajo na njegovo vzgojo. Vam in vašemu basenjiju želimo veliko srečnih trenutkov!
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.