Cavalier King Charles španjel

Cavalier King Charles španjel

Z nosom naprej

Cavalier King Charles španjel ima eno posebno lastnost, ki ga razlikuje od King Charles španjela: njegova dolžina nosu. Obe pasmi sta poimenovani po kraljih Karlu I. in Karlu II., ki sta bila velika oboževalca španjelov. Cavalier King Charles španjel je vse do danes ohranil svoj prvotni šarm.

Eleganten »dolgi nos«

Velikost je pomembna: King Charles španjel se od kompaktnejših ”kavalirjev” razlikujejo predvsem po večjem nosu in po večjem telesu, tudi do 8 kg težjem telesu. Eleganten in nežen izgled kavalirja sta edinstveni lastnosti tega čednega Britanca. Visoka ušesa so dolga in dlakava. Njegov dolgodlaki plašč je na voljo v štirih barvah, in sicer v črni, rdeči ali beli, lahko pa je tudi tribarven. Čeprav je dlaka valovita, pa ni ravno kodrasta.

Kraljevski oboževalci

Pritlikavi španjeli so v evropskem plemstvu več stoletij bili priljubljeni družabni psi in so izvirali iz lovskih španjelov. Za botra Cavalier King Charles španjela veljata oba britanska kralja Karl I. (1600-1649) in njegov sin Karl II. (1630-1685), ki sta svojim priljubljenim španjelom sledila na vsakem koraku. Štirinožne prijatelje lahko občudujemo na številnih slikah, prav tako pa se njihova prijaznost do otrok prenaša skozi umetnost: Slikar Anthonis van Dyck je na sliki ”Otroci Karla I.” poleg kraljevskih potomcev naslikal tudi dva kraljevska španjela, ki sta si skoraj na las podobna današnjemu Cavalier King Charles španjelu. Tudi med plemenitimi damami so predniki te pasme uživali veliko naklonjenost kot družabni in hišni psi. Ko so leta 1892 prvič vpisali ”King Charles španjel” v študijsko knjigo britanskega kinološkega kluba, so psi sčasoma izgubili dolžino svojega nosu, saj so jih zaradi takratnih modnih trendov rejci križali s psi s krajšimi nosovi, kot so mopsi. Leto 1926 velja za (ponovno) rojstvo dolgonosih španjelov, saj se je Američan Roswell Eldridge odločil, da poišče prvotnega španjela. Priredil je razstavo za pse in za španjela z dolgim nosom ponudil visoko nagrado. Najbolj znan zmagovalec tega letnega tekmovanja je bil ”Ann’s Son”, ki je v letih 1928–1930 zasegel prvo mesto. Cavalier King Charles španjel je potomec tega pasjega samca, ki so ga leta 1945 vpisali v študijsko knjigo kinološkega kluba.

Pravi kavalir

Pasma je vredna svojega imena: Mali kavalirji so vedno dobrosrčni in prijazni. Dobro se ujemajo z otroki in drugimi hišnimi ljubljenčki, se razumejo z drugimi psi, svojim lastnikom pa so naklonjeni. Čeprav v njih še včasih zaznamo lastnosti lovskih prednikov in se naš kavalir odpravi na lov za miškami, pa se še vedno odzove na nas klic. Kavalirja ni težko vzgajati, saj je pameten in ni nervozen. Zaradi svojega nežnega glasu pa žal ni posebej ambiciozen pes čuvaj.

Zdravje ni naključje

Cavalier King Charles španjel trpi za boleznijo, značilno samo za to pasmo, ki jo imenujemo nevrološki sindrom epizodičnega padanja oz. na kratko EFS. Po večjem naporu ali stresu tile štirinožci trpijo zaradi krčev v mišicah, ki lahko privedejo do imobilizacije in padca. Krči običajno niso boleči in jih je mogoče zdraviti, vendar jih lahko hitro zamenjamo z epilepsijo. Pri tej pasmi je pogostejši sindrom suhega očesa, za katerega je značilno kronično suho oko, ki se neprestano zdravi, da se ne bi vnela roženica. Občasno se samo pri psih s sindromom suhega očesa pojavi tudi sindrom kodraste dlake, kar pomeni, da se psu kmalu po rojstvu zaplete dlaka, zaradi česar postane koža vneta in mastna. Pse s tem sindromom moramo žal pogosto uspavati. Ker danes obstajajo preizkusi DNK za odkrivanje dednih bolezni, lahko večino le-teh odstranimo s selektivnim parjenjem. K zajezitvi teh bolezni pomembno prispevajo ugledni rejci, ki svoje živali testirajo, jih redno vozijo k veterinarju in ciljno izbirajo živali za parjenje. Pri takih pasmah naj bi se omenjene dedne bolezni pojavljale redko ali pa sploh ne.

Žal pa še vedno obstajajo za pasmo specifične bolezni, ki so vse prej kot neškodljive. Med najhujšimi sta siringomielija (SM) in mitralna endokardija (MVD). Siringomielija je resno nevrološko stanje, ki prizadene pasjo hrbtenico. Zaradi premajhne okcipitalne kosti in s tem povezane motnje cirkulacije tekočine se tam nabira možganska tekočina in tvori votlino v tkivu hrbtenjače. Pogost simptom je lažno praskanje, kjer se zdi, da se pes praska, vendar se ne dotika svojega kožuha. Hkrati pa je možno, da prizadeti psi ne kažejo nobenih simptomov, medtem ko se lahko kasneje pojavijo paraliza ali motorične motnje. Živali so običajno občutljive na bolečine v predelu glave in vratu. Siringomielijo diagnosticiramo s slikanjem z magnetno resonanco.

MVD je srčna bolezen, ki povzroča degeneracijo mitralne zaklopke, pri čemer se mitralna zaklopka ne more več popolnoma zapreti. Posledično se kri vrača skozi zaklopko v atrij. To stanje se sčasoma poslabša. Če bolezni ne zdravimo, v večini primerov sčasoma povzroči srčno popuščanje. MVD prizadene Cavalier King Charles španjela že v mladosti. Pri drugih pasmah psov se bolezen pojavlja šele v večji starosti. Zgodnje zdravljenje je običajno uspešno. Upoštevajte naslednje: Dober rejec je previden in se izogne dednim boleznim. Svoje živali že v mladosti testira glede dednih bolezni in žival po potrebi izključi iz vzreje. Če se izognete dednim boleznim, boste dobili trpežnega Cavalier King Charles španjela, ki ga boste cepili le enkrat letno in bo dosegel starost do 15 let.

Obožuje bogato mesno hrano

Prebavni sistem vašega Cavalier King Charles španjela je zasnovan za odlično prebavljanje mesa. Zato morate ob nakupu hrane za pse poskrbeti, da je meso glavna sestavina, ne glede na to, ali je hrana mokra, suha ali oboje. V trgovini najdete celo posebno hrano za Cavalier King Charles španjela z velikostjo briketov, ki so posebej prilagojeni tej pasmi, vseeno pa pozorno preberite vse sestavine v hrani. Hrana naj vsebuje malo ali pa naj bo brez žit. Če ste pri uglednem rejcu kupili mladega kužka, boste hkrati prejeli nekaj zaloge hrane, na katero je kužek navajen. Z isto hrano ga hranite še nekaj časa, ko pa hočete preklopiti na drugo vrsto hrane, prehod naredite postopoma in v manjših korakih, pri čemer stari hrani dodajate vedno več nove hrane. Tako boste preprečili drisko zaradi občutljivega želodca. Tudi pri odraslih živalih je treba spremembo prehrane vedno izvajati postopoma. Do dopolnjenega 10. meseca starosti lahko svojemu kavalirju ponudite hrano za mladičke, v količini treh do štirih obrokov na dan. Odrasli psi naj imajo dva dnevna obroka. Zaradi dolgih ušes priporočamo ozko, globoko pasjo posodico, da si vaš štirinožec ne bo umazal ušes. Ne pozabite tudi, da imajo tudi prigrizki kalorije, zato z njimi ne pretiravajte in poskrbite, da bo vaš pes v dobri formi. Za nego zob v trgovini najdete suho žvečljivo hrano, surovo govejo meso ali posebne prigrizke za nego zob – nekateri lastniki psov svoje kužke že od malega navajajo na nego zob s posebno zobno pasto.

Nega: Veliko krtačenja za dobro počutje

Najboljše je, da svojega štirinožca pripravite na dnevno krtačenje: Krtačite njegovo dlako, da preprečite njeno sprijemanje in nastajanje vozlov. Najpomembnejša so mesta za ušesi in pod tacami. Vsakih nekaj dni ga še dodatno počešite z glavnikom. Lastnikom ni treba načrtovati obiska pasjega frizerja, saj psom te pasme ne bi smeli krajšati dlake. Če po skakanju v blatnih lužah vašega psa ne morete očistiti samo s krtačo, ga lahko umijete z blagim pasjim šamponom. Od pomladi do jeseni bodite pozorni tudi na morebitne nadležne zajedavce v dlaki vašega štirinožca in jih s pomočjo pincet za klope odstranite. Vsak dan preverjajte ušesa vašega kavalirja in mu očistite tamkajšnjo dlako. Zaradi mehkih ušes je pasma bolj dovzetna za ušesna vnetja, saj vlažno in toplo podnebje spodbuja vnetje. V trgovini najdete posebne pripomočke za nego dolgih ušes. Po potrebi očistite tudi oči s posebno čistilno raztopino in krpo. Če je dlaka med blazinicami predolga, jo lahko brez težav pristrižete. To je še zlasti priporočljivo pozimi.

Cavalier King Charles španjel © emmapeel34 / stock.adobe.com

Treniranje malega velikega očarljivca

Največji izziv pri doslednem treniranju Cavalier King Charles španjela je ta, da se izognete pogledu v njegove velike očke. Tisti, ki so se temu že uprli, so premagali najtežjo oviro, saj lahko pse tovrstne pasme trenirajo tudi začetniki. Za vsakega kužka je pasja šola s skupino igrivih mladičkov odlična popestritev. Mladički se skupaj igrajo kot tudi učijo in soočajo z različnimi situacijami ter se naučijo družiti z drugimi psi vseh velikosti. To je čudovita osnova za uravnoteženega, umirjenega in prijaznega štirinožca.

Majhen, vendar vsestranski: Kako zaposliti svojega kavalirja?

Kljub svoji velikosti so Cavalier King Charles španjeli športni psi, ki se radi gibljejo s svojim lastnikom. Niso primerni za sedenje na kavču. Obožujejo dolge sprehode in uživajo v druženju z drugimi psi – tudi samci so družbeno sprejemljivi. Cavalier King Charles španjel bi se moral redno srečevati z drugimi psi, saj je za njegovo dobro počutje pomembno dobro družbeno življenje. Vedno se veselijo zabave in iger: Naj gre za igre z žogo, iskalne podvige ali privlačne trike – vedno bo želel sodelovati! Mnogi kavalirji se prav tako izredno zabavajo pri premagovanju spretnostnih ovir za male pse. Tudi preizkušanje njihove ubogljivosti je pri predstavnikih te pasme običajno preprosto.

Je Cavalier King Charles španjel pravi za vas?

Kavalirji so popoln spremljevalec za vse ljubitelje psov, ki iščejo zanesljivega in prijaznega štirinožnega prijatelja oz. samo pravega kavalirja: Primerni so za začetnike, saj jih je preprosto vzgajati in so zelo prijazni do ljudi in živali. Če imate družino ali živite sami, ste mladi ali starejši – kavalirji se bodo počutili zelo prijetno, če jim boste namenili vsaj malo pozornosti. To vključuje tudi vsakodnevne sprehode in igranje, saj se Cavalier King Charles španjel kljub svoji velikosti zelo rad sprehaja v naravi. Če lahko zadovolji svoje potrebe, se bo dobro počutil v stanovanju v mestu. Prijazni in gostoljubni španjeli imajo radi otroke. Če boste vašim otrokom nežno in spoštljivo predstavili majhnega štirinožnega sostanovalca, se bo med njimi hitro razvilo globoko prijateljstvo. Cavalier King Charles španjel se tudi hitro spoprijatelji z drugimi živalmi v stanovanju.

Če razmišljate o tem, da bi posvojili majhnega kavalirja, že vnaprej pomislite, kdo bo v primeru dopusta ali bolezni poskrbel za vašega štirinožca ali če ga boste vzeli s seboj na potovanje – ker je tako majhne in prijazne narave, bi bila odlična odločitev, da bi se z njim podali na raziskovanje sveta. Vnaprej preverite tudi, kakšni bi bili stroški osnovne opreme (postelja za pse, odeja, povodec, ovratnica, oprsnica, varnost avtomobila, posodice, krtače in igrače). Načrtujte tudi stroške rednih veterinarskih pregledov, vključno s cepljenjem, morebitnim zavarovanjem in seveda dolgoročno primerno hrano.

Cavalier King Charles španjel s črno dlako © lenkadan / stock.adobe.com

Kako najti svojega Cavalier King Charles španjela?

Če ste za svojega novega sostanovalca izbrali Cavalier King Charles španjela, ste se že dobro odločili – zdaj je čas, da poiščete uglednega rejca. Na žalost nekateri ”domnevni rejci” zaradi dobička prodajajo mladičke brez rodovnika, družbene vključenosti in zdravstvene oskrbe. To ne vpliva slabo samo na pasje mladičke, temveč tudi na njihove starše, ki jih pogosto sploh ne vidimo, saj za njih ne skrbijo ravno dobro in jih ne vključujejo v družbo. Mladički pogosto zbolijo in se namesto v ”pravega kavalirja” razvijejo v psa dvomljivega izvora, ki lahko lastnika preseneti tako z drugačnim vedenjem kot tudi s slabim zdravjem. Takšnih mladičkov ne kupujte iz milosti, saj boste s tem samo še povečali njihovo prodajo in vzrejo.

Pri nakupu kužka ne bodite pozorni samo na njegovo neustrašnost in zdravje, temveč tudi spoznajte njegove starše: Tudi starši morajo na vas narediti živahen in zdrav vtis. Ugledni rejec vam bo odgovoril na vsa vprašanja o pasmi in zdravju psov, ki ga lahko tudi preverite, hkrati pa vam bo povedal, ali ste pripravljeni skrbeti za psa in mu ponuditi dober dom – natančno vam bo povedal, kako se bo vaš pes vedel. Seveda poleg rodovnika obstajajo tudi dokazi o cepljenju in odstranjevanju črvov. Mladička lahko praviloma obiščete ko je star najmanj 4 tedne, saj so prej bolj dovzetni za bolezni. Poleg tega pa bi to pomenilo stres za mamo, ki hoče zaščititi svoje mladičke.

Hočete starejšemu Cavalier King Charles španjelu ponuditi dom? Ker je pasma precej priljubljena (samo v Nemčiji se vsako leto uradno skoti 1.000 kavalirskih mladičkov), tile štirinožci pogosto najdejo nov dom iz različnih razlogov. Če v lokalnem območju ne najdete tistega, kar iščete, se obrnite na internet. Na spletu najdete društva za ogrožene živali. Prav tako pa obstajajo specializirane organizacije za Cavalier King Charles španjele, ki so popolnoma posvečene tej pasmi, ki pa na svojih straneh hkrati predstavljajo tudi mešančke, ki iščejo nov dom.

Želimo vam veliko čudovitih dni s svojim Cavalier King Charles španjelom!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.