Mali italijanski hrt

Mali italijanski hrt

Mali italijanski hrt je morda res manjši od drugih hrtov, vendar pa ima prav poseben značaj.

Italijanski hrt je najmanjša od pasem hrtov. Po standardu pasme velja za nežnega in elegantnega psa. Predvsem ljubitelji hrta cenijo njegovo prijazno in radovedno naravo.

Izgled Prava eleganca

Po uradnem pasemskem standardu FCI, italijanski hrt spada v FCI skupino 10, ki je skupina hrtov. Za vitke in elegantne pse je značilna predvsem nežna in vitka oblika.

Kako je velik?

S povprečno višino v vihru od 32 do 38 centimetrov in največjo težo okoli pet kilogramov je italijanski hrt najmanjša pasma hrtov.

Po standardu FCI naj bi njegova postava predstavljala natančno miniaturno različico velikega hrta. Italijanski hrt ima torej vitko postavo in kvadraten trup.

Njegova glava je podolgovata in ozka, lobanja pa ravna. Lica naj bodo suha, vsebovati morajo čim manj maščobe. Ušesa so visoko na glavi in upognjena nazaj. Ko je pes pozoren, dvigne ušesa.

Rep italijanskega hrta leži nizko in se proti konici zoži. Zadnja polovica hrbta je ukrivljena. Ti elegantni psi imajo tudi velike, okrogle in izrazite oči s temnimi šarenicami.

Mali italijanski hrt na travi © DoraZett / stock.adobe.com
Italijanski hrt je vitke in elegantne postave.

Kakšne barve pa je?

Dlaka teh psov je po vsem telesu kratka in je hkrati svilnata ter fina. Zato mora biti italijanski hrt enobarven, dopustne so le bele oznake na prsih in tacah.

Tipične barve kožuha so:

  • Črna
  • Siva
  • Svetlo rumena oz. bež

Poleg tega obstaja posebna dlaka: Ameriška kinološka zveza priznava ameriškega italijanskega hrta kot ločeno pasmo. Tu so dovoljene vse barve razen črne, rjave in progaste.

Številna imena italijanskega hrta

Italijanska hrta poznamo pod več različnimi imeni. V angleščini pasmo poznamo pod imenom Italian Sighthound. Do leta 2016 pa je bilo uradno angleško ime še vedno Italian Greyhound. To ime se še danes pogosto uporablja.

V njegovi rodni Italiji je zelo razširjen tudi izraz Piccolo Levriero Italiano.

mali italijanski hrt © © zooplus

Značaj

Standard FCI opisuje italijanskega hrta kot utelešenje milosti in dostojanstva. Njegov izgled je zagotovo takšen. Toda kar se tiče značaja, pa ta energetičen pes ponuja veliko več.

Vesel pes, poln energije

Italijanski hrt deluje zelo občutljivo in krhko. Toda videz vara, saj je ta pes samozavesten in vztrajen.

Prijazni hrt se tesno poveže s svojim lastnikom in je dokazano precej pogumen. Zaradi tega je lahko pri igranju z drugimi psi preveč samozavesten, kar se tiče velikosti.

Če pa se želi crkljati, vam bo sedel v naročje, dokler ne bo imel dovolj. Pogosto je tako razposajen, da vas bo hotel lizati in vam povsod delati družbo – bodisi na kavču ali v postelji.

Pes za aktivne

Kljub temu italijanski hrti nikakor niso psi za lenuhe, saj se želijo veliko gibati. Zaradi tega zahtevajo stalno pozornost. Če jim tega ne ponudite, si bodo to izborili.

Nekateri ljubitelji te pasme svoje pse ljubkovalno opisujejo kot male nadloge. Italijanski hrt je pes z visokimi zahtevami.

Vzreja

Na kaj moramo biti pozorni pri vzgoji italijanskega hrta?

Ker je italijanski hrt inteligenten, se hitro uči, vendar nima prevelike želje se učiti. Zanj ni pomembno, če lastnika uboga ali ne. Zato je pri tej pasmi zelo pomembno, da smo dosledni, saj zna biti italijanski hrt zelo samozavesten.

V sebi nosi dediščino več sto let dolgega lova. Če v daljavi zagleda zajca, lahko to sproži njegov lovski nagon. V kolikor želite, da vaš hrt teče okrog brez povodca, ga morate že kot mladička odvajati od lova.

Ker se pasma tesno poveže s svojim lastnikom, ki ga rada povsod spremlja, je zelo pomembno, da ga kot mladička naučimo, kako sam ostati doma.

Ali veliko laja? Večina pripadnikov te pasme je manj komunikativnih in redko laja. Seveda pa nekateri veliko lajajo. Zato se v tem primeru poučite, kako psa odvaditi lajanja.

Mali italijanski hrt © Pavel Kašák / stock.adobe.com
Italijanski hrti so inteligentni in uživajo v neprestani aktivnosti.

Nega

Na kaj moramo biti pozorni pri skrbi za italijanskega hrta?

Čeprav je italijanski hrt majhen, postavlja visoke zahteve.

Za koga je primeren?

Italijanski hrt je zahteven pes. Zato je primeren predvsem za ljubitelje psov z izkušnjami, ki se znajo spopasti z včasih trmoglavo naravo tega energičnega psa.

Za tega psa je idealno, če mu omogočite ograjeno dvorišče, kjer se lahko giblje po mili volji. Po ustrezni vzgoji ga lahko pustite samega tudi nekaj ur. Ko ga govorimo o dopustu, pa ga raje vzemite s seboj.

Italijanski hrt se dobro razume z majhnimi otroki. Vendar pa lahko hitro pride do nesreč, zato je italijanski hrt primernejši za malce starejše otroke.

Če imate v gospodinjstvu še pse drugih pasem, si jih bo italijanski hrt hitro podredil. Običajno ne spoštuje postelj, hrane ali igrač drugih psov. Kljub temu je ta pasma zelo družabna in se rada druži z drugimi psi. Najbolje pa se poda k drugemu hrtu.

Preprosta nega

Nega dlake je na srečo zelo preprosta: kratek kožuh je brez podlanke in se ne vozla.

Pri odstranjevanju ohlapne dlake si lahko pomagate z mehko krtačo. S krtačenjem pa boste hkrati krepili medsebojno vez s svojim psom. K redni negi psa spadata tudi nega tac in ušes.

Šport in aktivnosti

Koliko aktivnosti potrebuje?

Italijanskega hrta je treba dovolj zaposliti in mu omogočiti dovolj gibanja. Vsak dan se morate odpraviti na daljši in raznolik sprehod.

Italijanskemu hrtu vsak dan omogočite, da se neovirano sprehaja. Če ga ne morete zanesljivo priklicati, to storite v ograjenem prostoru.

In drugače? Skupaj s svojim psom spoznajte, kaj vaju zabava! Obstajajo različni pasji športi, ki vaju lahko razveselijo. Preverite lahko agility za majhne pse, igre iskanja, prinašanja, pasji ples in učenje različnih trikov.

Pozor: Poleg vseh aktivnosti je pomembno, da se hrt zna tudi sprostiti. Tako preprečite, da se preobremeni.

Toda pazite! Če vas zanimajo hrti, si vsak enkrat oglejte pasje dirke. Lahko se obrnete tudi na kakšen lokalni dirkaški klub. Tovrstni teki nikakor niso povezani z brutalnimi pasjimi dirkami, kjer se pobirajo stave.

Mali italijanski hrt teče © mfotohaus / stock.adobe.com
Italijanski hrt se obvezno mora sprostiti, na primer v pasjih dirkah.

Zdravje

Kako zdrav je italijanski hrt?

Videz vara: italijanski hrt namreč velja za trpežnega psa, ki je zelo rad na prostem. Vendar pa ga lahko zelo hitro postane hladno. Zato je priporočljivo, da mu v hladnem delu letu nadenete pasji plašč. V dežju pa številni hrti cenijo dober dežni plašč.

Žal se včasih ti energični psi malce precenjujejo. Zato se lahko pri igranju z večjimi psi ali pri padcu hitro poškodujejo. Ob dobri negi in pravilni prehrani lahko ostanejo zelo okretni tudi v visoki starosti.

Ugledni rejci poskrbijo tudi za to, da lahko številne genetske bolezni izključimo s testiranjem DNK. Sem spadajo očesne bolezni, kot sta progresivna retinatrofija ali luksacija leče. Ugledni rejci pregledajo tudi kolensko pogačico psov.

Kako dolgo živi italijanski hrt?

Pri dobrem zdravju lahko ta štirinožec živi v povprečju okrog 14 let.

Zgodovina in izvor

Od kod izvira?

Mali italijanski hrt je ena najstarejših pasem hrtov. Okoli leta 500 pr. n. št. so psi prišli v Italijo preko Grčije.

Italijanski hrt je pozneje našel veliko privržencev na evropskih aristokratskih dvorih. Najbolj znan prijatelj tega hrta je bil eden od velikanov zgodovine, in sicer Friedrich Veliki, kralj Prusije (1712–1786). Slavna bronasta skulptura kralja Johanna Gottfrieda Schadowa ga prikazuje z njegovima hrtoma Alcmènejem in Hasenfussom.

Tudi Katarina Velika (1729–1786) in kraljica Viktorija (1819–1901) sta vzrejali pse te vrste. Italijanski hrt krasi tudi številne renesančne slike.

Želite kupiti italijanskega hrta?

Ste se odločili in želite, da se k vam preseli italijanski hrt? Navedli smo vam nekaj nasvetov za nakup.

Kako najdem rejce italijanskih hrtov?

Nakupna cena italijanskega hrta je okoli 1.500 evrov. Če želite italijanskega hrta, se obrnite samo na uglednega rejca te pasme.

V sosednji Avstriji se lahko obrnete na klub za vzrejo in dirkanje psov Österreichischer Club für Windhunde-Zucht und -Rennsport (ÖKWZR).

Obstajajo pa tudi drugi načini, kako najti italijanskega hrta in hkrati boste naredili nekaj dobrega. Obrnete se namreč lahko tudi na nemško zavetišče za italijanske hrte Windhunge in Not in psa sprejmete v svoj topel dom.

Druge pasme psov

Ste se zaljubili v eleganten videz hrtov? Potem vam bodo morda všeč tudi številne druge pasme hrtov.

Z italijanskim hrtom sta povezana tudi mali angleški hrt in veliki angleški hrt. Obe angleški vrsti se zelo povežeta s svojim lastnikom, vendar sta manj vsiljiva in bistveno večja od italijanskega hrta.

Še ena primerna pasma za ljubitelje manjših pasem je je dansko švedski kmečki pes (Dansky), ki ga je FCI uradno priznal leta 2019. Potrebuje manj aktivnosti kot hrt, a prav toliko pozornosti.

Mali italijanski hrt © Elena / stock.adobe.com
Ste se zaljubili v italijanskega hrta? Potem ga boste zagotovo našli pri uglednem rejcu ali v kakšnem zavetišču-

Sklep: Majhen, vendar …

Čeprav je italijanski hrt tako srčkan, pa ni primeren za vse ljubitelje psov. Je namreč predrzen in očarljiv pes, ki s svojo radovednostjo in temperamentom preizkuša potrpežljivost svojega lastnika.

Toda za večino ljubiteljev psov velja naslednje: ko imaš enkrat hrta, ne boš imel drugega psa. Ta mali pes se je dobro naučil, kako nas ovijati okrog svoje tačke.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.