Belgijski ovčar

belgijski ovčar

Poznamo štiri različice belgijskega ovčarja: Malinois, Groenendael, Laekenois in Tervueren.

Elegantni in zahtevni belgijski ovčar se pojavlja v štirih različnih variacijah, ki se med seboj močno razlikujejo po videzu. Skupna jim je ogromna želja po gibanju in aktivnosti. Kaj to predstavlja za lastništvo teh štirinožcev, je povzeto v tem članku.

Izgled: Zunanje značilnosti belgijskega ovčarja

Belgijski ovčar je visok do 66 centimetrov, in ima eleganten ter ponosen videz. Pri tem obe dolgodlaki vrsti (tervueren in groenendael) delujeta skoraj veličastno. To je po eni strani posledica njihove vitke postave, ki kljub velikosti nikoli ni videti okorna, po drugi strani pa njihove elegantne glave, ki jo nosijo zelo visoko.

Za razliko od svojega sorodnika, nemškega ovčarja, so predstavniki belgijske pasme nežnejši in krajši. Medtem, ko je nemška pasma precej pravokotne oblike, je belgijski ovčar ob pogledu s strani skoraj kvadraten.

Tudi njihova hoja je manj raztegnjena. Kljub temu ga včasih prekašajo v hitrosti, okretnosti in sposobnosti skakanja.

Štirje podtipi

Po veljavnem pasemskem standardu FCI-ja delimo pasmo na štiri različice. Te se bistveno razlikujejo po dolžini, smeri rasti in barvi dlake:

  • Malinois: Najbolj znan tip te pasme, ki je vizualno najbližji nemškemu ovčarju. Z izjemo črne maske je njegova kratka dlaka sivorjave (bledo rumena do svetlo sivorjava) barve s črno prevleko. Konice dlake so obarvane črno in dajejo svetli osnovni barvi nekoliko temnejši odtenek.
  • Laekenois: Najbolj izviren, a danes najredkejši predstavnik pasme. Tudi ta je kratkodlak in sivorjav, vendar ima grobo dlako. Dlaka je na dotik trda in suha ter se zdi razmršena. Ta nekoliko »drzen« videz je po standardu izrecno zaželen.
  • Tervueren: Barva dlake tervuerena je sivorjava s črno prevleko in črno masko. Njegova dlaka je nekoliko daljša, zato poleg groenendaela spada med dolgodlake vrste te pasme.
  • Groenendael: Prav tako dolgodlaki groenendael je edina od štirih vrst, s popolnoma črno dlako. Vendar pa standard pasme, tako kot pri vseh drugih tipih, dopušča majhno belo liso na prsih in bele oznake na prstih.

Značaj: Kakšne lastnosti ima belgijski ovčar?

Kot nekdanji pastirski pes, ki je varoval čredo in kmeta, ima belgijski ovčar še vedno vse dragocene lastnosti odličnega čuvaja.

Pozoren, živahen in hitro odziven je vedno pripravljen braniti svojo čredo. Zaradi svojega izrazitega zaščitniškega nagona instinktivno prevzema odgovornost za vse, kar pripada njegovemu domu. Kot lastniku belgijskega ovčarja, se vam ni treba bati vlomilcev. Belgijski ovčar je zato popoln pes čuvaj.

Če ste prestrašeni in negotovi, pa je ta pogumni štirinožni prijatelj za vas manj primeren. Belgijski ovčar potrebuje ob sebi enakovrednega partnerja, ki zna z veliko mero suverenosti in doslednosti nadzorovati njegov temperamentni značaj.

© © Sabine Glässl / stock.adobe.com
Vzgoja belgijskega ovčarja zahteva potrpežljivost, doslednost in ljubeče vodenje, da se ta inteligentni in zvesti pes spremeni v poslušnega spremljevalca.

Nega in vzreja: Ali je nega belgijskega ovčarja enostavna?

Načeloma je skrb za to pasmo obvladljiva. Vendar se lahko zlasti nega dlake zelo razlikuje glede na različne tipe.

Kratkodlake predstavnike morate krtačiti približno enkrat na teden. Po drugi strani pa dolgodlaki primerki zaradi svoje goste dlake potrebujejo nego večkrat tedensko.

Dvakrat na leto ovčar zamenja tudi dlako. Takrat morate ustrezno okrepiti nego. Na splošno pa dlaka te pasme tudi pri dolgodlakih vrstah ni nagnjena k vozlanju in je za razliko od nekaterih drugih dolgodlakih psov precej enostavna za nego.

Poskrbite za redno nego zob in ušes, da preprečite morebitna vnetja. Če boste svojega temperamentnega belgijca že zgodaj navadili na postopek nege, ga bo v prihodnosti mirno prenašal.

Ali je belgijski ovčar tudi družinski pes?

Poleg veliko gibanja in aktivnosti potrebuje ovčar tudi dosledno vzgojo. Z zgodnjo socializacijo se lahko obnese kot družinski pes. Vendar pa ne smete pozabiti, da imajo ti psi zelo občutljivo naravo.

Kako vzgojiti belgijskega ovčarja?

Pretirana strogost jih vznemirja, kar zagotovo ne vodi do želenega uspeha pri vzgoji. Uživajo v naklonjenosti v obliki crkljanja, kakor tudi v skupnih aktivnostih. Fizično in psihično dovolj stimulirani psi so v hiši mirni in uravnoteženi.

Z ljubeznijo, potrpežljivostjo in veliko časa za skupne (športne) aktivnosti lahko pozornega pastirskega psa vzgojite v zvestega in zanesljivega družinskega psa. Belgijski ovčar je zaradi svoje visoke inteligence in pripravljenosti za učenje novih stvari zelo dober učenec.

Šport in aktivnost: Koliko gibanja potrebuje belgijski ovčar?

Enako pomembna kot dosledna in ljubeča roka, je tudi vaša pripravljenost, da športnega psa ohranite psihično in fizično aktivnega. Če tega ne boste storili, bo rodovniški pes razvil neprijetno vedenje in bo včasih preveč agresiven.

Veliko gibanja pozitivno vpliva na težo vašega psa in poskrbi za njegovo telesno in duševno aktivnost. Belgijski ovčarji imajo visoke zahteve in za svoje dobro duševno počutje potrebujejo veliko več gibanja in aktivnosti kot drugi psi.

Kako zaposliti svojega belgijskega ovčarja

Poleg šolanja za službenega psa (npr. za policijo, carino ali reševalno službo) so pasji športi dober način, da svojega psa zaposlite. Tega igrivega in aktivnega štirinožnega prijatelja lahko navdušite za skoraj vse športe.

Zaradi svoje visoke sposobnosti skakanja in hitrosti se še posebej dobro izkaže pri agilityju. Belgijski ovčar namreč lahko zlahka premaga strmo steno, visoko 2,5 metra.

Vsakodnevni sprehod okoli bloka še zdaleč ni dovolj za te energične živali. Če vaš belgijski ovčar ni delovni, temveč družinski pes, morate vsekakor razmisliti o dovolj alternativnih dejavnostih.

Zdravje: Kako robusten je belgijski ovčar?

Odkar je pasma standardizirana, vzreditelji ne smejo več križati različnih variant. Zato se vzreditelji običajno osredotočijo le na eno od štirih vrst.

Ta vidik pa ima tudi pozitivno stran. Zaradi razmeroma majhne razširjenosti je belgijski ovčar zelo zdrava pasma, pri kateri je treba skrbeti le za nekaj bolezni, značilnih za pasmo.

Komajda nagnjen k boleznim, specifičnim za pasmo

Čeprav nekatera poročila opisujejo nagnjenost k epilepsiji ali displaziji komolcev, je displazija kolkov, ki je pri velikih pasmah še posebej zaskrbljujoča, pri teh psih redka.

Seveda lahko kljub temu tudi belgijski ovčarji razvijejo bolezni. Zato morate svojega psa vedno dobro opazovati, da bi zgodaj opazili spremembe v vedenju in videzu.

Koliko let živijo belgijski ovčarji?

Povprečna pričakovana življenjska doba belgijskih ovčarjev je od 10 do 14 let.

Prehrana: Kaj jedo belgijski ovčarji?

Za zdravje vašega ljubljenčka je prav tako pomembna dobra in uravnotežena prehrana. Toda katera pasja hrana je najboljša za belgijskega ovčarja? Suha ali mokra hrana? Ali pa bi raje izbirali BARF (surovo hranjenje)? Žal na to vprašanje ni splošnega odgovora za vse pse te pasme.

Čeprav imajo približno enako telesno zgradbo, se lahko njihove energetske potrebe močno razlikujejo glede na starost, težo in stopnjo aktivnosti. Pri izbiri prave hrane morate zato vedno upoštevati individualne okoliščine svojega psa. Mladi pes potrebuje drugačno hrano kot starejši ali aktivni delovni pes.

Primer: Hrana za odraslega psa

Meso je najpomembnejši vir beljakovin za vašega psa. Zato mora biti visokokakovostno in predstavljati približno od 50 do 70 odstotkov obroka.

Drugi pomembni sestavini hrane sta zelenjava in sadje, ki vašemu štirinožnemu prijatelju zagotavljata pomembne vitamine in hranila. Vendar se morate izogibati preveč sladkemu sadju in preveliki količini ogljikovih hidratov.

Tudi začinjena hrana ali ostanki iz mize niso primerni za vašega štirinožnega prijatelja. Če želite svojemu ovčarju kaj privoščiti, mu raje ponudite poseben pasji prigrizek kot nagrado po športnem izletu.

Izvor: Kdaj se je začela vzreja?

Hitrost in okretnost sta bili značilni že za prednike belgijskih ovčarjev. Ti so sprva služili izključno kot delovni psi pastirjev in kmetov.

Do konca 19. stoletja je bilo v Belgiji veliko pastirskih psov in goničev, ki so jih kljub različnemu videzu med seboj »divje« parili.

Šele leta 1891 je novoustanovljeni “Klub belgijskih ovčarjev” v Bruslju naredil konec tem »neurejenim« razmeram. Po prvem standardu so bili belgijski ovčarski psi razvrščeni v tri različne tipe glede na značilnosti njihove dlake: groba, kratka in dolga dlaka.

Razgibana zgodovina

V zgodovini belgijskega ovčarskega psa je med vzreditelji večkrat prišlo do sporov glede dovoljenih barv in vrst. V zadnjih sto letih so se različice kožuha vedno znova spreminjale, vse do današnjih veljavnih štirih vrst, od katerih vsaka nosi ime po belgijskih krajih.

Ne glede na to, kako sporen je bil videz dlake, so se vzreditelji belgijskih ovčarjev strinjali glede narave, morfologije in uporabnosti. Pasma je glede značaja in telesne zgradbe ostala zvesta sama sebi že od samega začetka.

Ločitev od nizozemskega ovčarja

Belgijski ovčar ima podobno telesno zgradbo in videz kot nizozemski ovčar, ki izvira iz Nizozemske. Obe pasmi izvirata iz približno istega območja in sta bili kot različni pasmi poimenovani šele po ločitvi Belgije od Nizozemske.

© Mountains Hunter / stock.adobe.com
Belgijskega ovčarja pogosto uporablja policija.

Nakup: Kako drag je belgijski ovčar?

Cene živali se začnejo pri približno 1.000 evrov. Vendar pa se lahko stroški močno razlikujejo glede na starost, izvor in zdravje.

Pred nakupom belgijskega ovčarja si zastavite naslednja vprašanja:

  • Ali je vzreditelj resen?
  • Ali si lahko privoščim psa?
  • Ali bom kos visokim zahtevam?

Resni vzreditelji so navedeni v ustreznih vzrejnih združenjih. Tudi zavetišča za živali ali organizacije za zaščito živali občasno posredujejo belgijske ovčarje.

Zaključek: Ali je belgijski ovčar primeren zame?

Samoumevno je, da morajo takšni športni in temperamentni psi vsekakor priti v roke aktivnih in izkušenih lastnikov. Kot lastnik belgijskega ovčarja morate imeti čas in željo, da se aktivno ukvarjate s svojim psom.

Fizično in psihično aktivni psi niso le bolj zdravi in srečni, temveč tudi bolj dovzetni za poslušnost in šolanje. Še posebej pri tej pasmi, ki ima določeno osnovno ostrino, lahko slaba vzgoja povzroči nevarne vedenjske motnje.

Da bi se izognili neprijetnim presenečenjem, morate torej že od samega začetka nadzorovati njihov zaščitniški nagon. Strokovna vzgoja in dobra socializacija sta torej neizogibni za harmonično sožitje s tem inteligentnim čuvajem.

Kratek opis belgijskega ovčarja

Kratek pregled: Belgijski ovčar je športen in potrebuje veliko gibanja. Zato ga pogosto uporablja policija, ob skrbni vzgoji pa je primeren tudi kot družinski pes.
Ramenska višina: do 66 cm
Teža: 25-30 kg
Povprečna pričakovana življenjska doba: 10-14 let
Cena: od 1.000 evrov dalje
Značaj: pozoren, živahen, inteligenten, okreten
Dlaka: kratka ali dolga, gladka ali groba dlaka
Barva dlake: sivorjava, sivorjavo s črno prevleko in črno masko, enobarvno črna
Stroški vzgoje: srednji
Stroški nege: nizki
Potreba po gibanju: velika
Izvor: Belgija

Viri:


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

"A life without a pug is possible, but pointless," Loriot once said. I would unreservedly agree and add: "A life without horse, cat and rabbit as well!" My heart beats for all animals big and small and I have the great fortune to be able to write about my passion as a freelance author. With my articles I would like to raise awareness for animal welfare and give useful tips to animal lovers.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.