Airedalec

airedalec

Airedalec, ki ga včasih imenujemo tudi kralj terierjev, je ena najstarejših in najbolj vsestranskih pasem delovnih psov na svetu. Danes ta srednje velik rodovniški pes z značilnim videzom in prijaznim značajem velja za priljubljenega družinskega psa.

Značaj

Njegov vesel pogled in nestrpno pričakovanje povesta vse: ta pes je pripravljen na pustolovščine! In skorajda ne obstaja pustolovščina, ki se je airedalec ne bi udeležil. Je zelo živahen in željan učenja, hkrati pa se tudi hitro prilagodi, zaradi česar ga lahko lastnik odpelje na kakršnokoli pustolovščino. Pa naj bo to v restavraciji, na pasjem športnem igrišču ali na družinskem dopustu – airedalec ve, kako se obnašati in kaj od njega pričakujemo.

Močna osebnost na štirih nogah

To pa še ne pomeni, da mu lahko po mili volji ukazujemo. Navsezadnje je še vedno terier in terierji so ponavadi malce trmasti. Čeprav je redko trmast, pa je zelo inteligenten, samozavesten in neustrašen pes, ki rad razmišlja po svoje ter postavlja določene zahteve. Airedalec ima močno osebnost in ve, kaj hoče. Na vrhu njegovega seznama opravil stojita raznolika vadba in zaposlitev, ki ga izzivata tako fizično kot psihično. Ta temperamenten in učenja željan pes ne mara dolgčasa.

Koliko treninga potrebuje?

Dosledna vzgoja je pri tem dominantnem psu izrednega pomena. Najboljši temelji za doseganje takšne vzgoje so ljubezen, zaupanje in razumevanje njegovega početja. Če smo do njega preveč strogi ali celo nasilni, bo postal zelo trmast in bo verjetno storil nasprotno od tistega, kaj od njega pričakujemo. Na srečo pa je airedalec zelo odprt in prijazen pes, ki ima rad ljudi, zaradi česar bo hitro zaupal svojemu lastniku. Na družino se zelo naveže in hoče pri vsem sodelovati, hkrati pa je vselej pripravljen na igrive in vzgojne vaje.

Odnos do otrok in drugih živali

Zaradi svoje uravnoteženega značaja in močni želji po igranju je airedalec, ki so ga nekoč uporabljali za lov na vidre, odličen družinski pes, ki zabava tako otroke kot tudi odrasle. Nekateri airedalci so tudi v starosti še vedno pravi klovni, ki vedno vedo, kako nasmejati svojega lastnika. Z otroki se močno poveže in jih z veseljem zabava ter tudi varuje. Toda kot velja za vse pse, tudi airedalca ne puščajmo samega z otroci. Tudi pri srečanju z drugimi psi je airedalec zelo miren, zato se bo v gospodinjstvu veselil pasjega prijatelja, vendar ga na druge živali moramo navaditi že kot mladička. Če imate v gospodinjstvu manjše hišne ljubljenčke, kot so morski prašički, hrčki ali zajci in v nekaterih primerih tudi mačke, moramo upoštevati njegov močan lovski nagon.

airedalec

Izgled

Njegov videz je pravo zrcalo njegovega značaja, ki je na eni strani zelo energičen, na drugi pa zelo miren. Pozoren pogled njegovih oči, njegova trikotna ušesa in samozavestna ter pokončna drža repa kažejo, da ta pes ni agresiven ali živčen. Njegovo trpežno, mišičasto in kompaktno telo z debelim kodrastim kožuhom njegov značaj samo še bolj poudarja.

Posebnosti izgleda

Airedalec je velik od 56 do 59 cm in velja za enega izmed največjih (angleških) terierjev. Psi, ki so jih nekoč imeli za grde, danes veljajo za plemenite terierje, ki s svojim trpežnim telesom, ponosno držo in kodrastim kožuhom navdušujejo ljubitelje psov po vsem svetu. Njegova podolgovata glava, ki se konča z bujno brado, in dvojna rjavo-črno dlaka mu dajeta nepozabljiv in značilen videz.

Dvojna dlaka

Gosta in kodrasta dlaka je kratka in ne sme biti preveč kosmata. Lahko je rahlo valovita ali zvita, ne sme pa biti preveč kodrasta ali premehka. Skupaj z debelo, kratko in mehko poddlako psu nudi dvojno zaščito pred vodo, vetrom in mrazom. Vročine ne prenaša ravno najbolje in za razliko od večine pasem nikoli ne menja svoje dlake.

Zgodovina

Airedalec izvira iz angleškega okrožja Yorkshire s precej neprizanesljivim podnebjem, zato je ta pes vajen na mraz. Nekoč je bil pes kmetov, lovcev, rudarje in tovarniških delavcev in je potreboval dober kožuh, ki ga je obvaroval pred vremenskimi vplivi in mu omogočil opravljanje različnih nalog. Poznamo ga tudi pod imenoma Working Terrier in Waterside Terrier, uporabljali pa so ga tako na lov na vidre kot tudi na fazane in jazbece. Prav tako je bil uspešen pri lovu na podgane in usmerjanje čred drugih živali ter je bil zanesljiv pes čuvaj.

Začetki pasme

Pasma je nastala v sredini 19. stoletja, verjetno iz križanj med drugimi angleškimi terierji in vidrarji. Prav tako je zelo možno, da sta sodelovali tudi pasmi škotski seter in škotski ovčar. Ime je dobil po dolini reke Aire v okolici Yorkshireu (angl. dale je dolina). Potomec teh križanj je bil trpežen in zanesljiv pes, ki je veljal za izjemno vsestranskega in delovnega psa.

Delovni, terapevtski in spremljevalni pes

Airedalskega terierja so prvič omenili na razstavi leta 1880. Dve leti pozneje so ga prvič vpisali v knjigo britanskega kinološkega kluba. Leta 1886 so pasmo prvič uradno priznali. Zaradi svoje pripravljenosti na delo, neustrašnega poguma in zanesljivosti je airedalec hitro postal zelo uporaben pes. Tako je postal odličen delovni, terapevtski in spremljevalni pes, ki so ga po vsem svetu uporabljali v policiji, vojski in pri Rdečem križu. Konec 19. stoletja pa je postal tudi priljubljen spremljevalec londonskih dam.

Vzreja

Vsestranskost airedalca, ki so ga uporabljali kot delovnega, spremljevalnega, sledilnega in reševalnega psa, je kmalu zaslovela in se razširila zunaj britanskih meja. Danes je eden najbolj razširjenih terierjev. Zato boste z lahkoto v bližini našli primernega rejca. Pa je ta rejec primeren? Odločitev o nakupu psa ni odvisna samo od razdalje, ki jo morate prevoziti do rejca, temveč od številnih drugih dejavnikov.

Na kaj morate biti pozorni, če se odločite za airedalca?

Najprej se seveda morate v družini skupaj odločiti, ali si zares želite psa in kakšno pasmo bi izbrali. Če si otroci želijo psa samo zaradi njegovega srčkanega izgleda, potem to ni dovolj dober razlog za nakup mladička. Zavedati se morate, kakšne zahteve postavlja airedalski terier, kaj vse morate upoštevati pri njegovi vzreji in koliko časa vam bo vzela vsakodnevna telesna vadba. Ljudje, ki pogosto potujejo z letalom ali so zelo zavzeti v službi, žal niso najbolj primerni za psa. Če to za vas ne velja in ste se z družino odločili za airedalca, vam priporočamo, da pred nakupom obiščete več rejcev. Tako boste lahko najbolje ocenili, ali je rejec resen in živali nudi ustrezne življenjske pogoje. S kratkim pogovorom z rejcem boste hitro ugotovili, ali vam je rejec všeč in ali živali nudi ustrezne pogoje.

Na kaj morate biti pozorni ob prvem srečanju z rejcem:

  • Rejec vas bo povabil v svoj dom, kjer boste spoznali starše mladičkov in mladičke. (Rejec vam mladičke ob prvem srečanju pogosto ne bo predstavil: Morda se še niso skotili, morda so premajhni, morda pa vas rejec želi najprej oceniti in preveriti, ali ste sploh primerni za vzrejo psa.)
  • Rejec je član uradnega združenja psov in ima veliko izkušenj s pasmo.
  • Psi so bili so opravili zdravstvene preglede in imajo vso potrebno dokumentacijo, kot so dokazila o rodovniku in pregledih.
  • Vsi mladički morajo opraviti zdravstvene preglede, pri čemer jih cepijo in čipirajo.
  • Rejec vas bo povprašal, v kakšnem stanovanju oz. hiši stanujete, da bo videl, ali ste primeren lastnik za airedalca. Ne zaupajte rejcem, ki se želijo čimprej znebiti svojih mladičkov in jih ne zanima njihovo bodoče življenje.
  • Ugleden rejec bo postavil tudi pošteno ceno, ki se trenutno giblje med 900 in 1.500 evri.
  • akšno ceno postavljajo samo ugledni rejci.
airedalec

Zdravje

Najpomembnejši vidik pri nakupu čistokrvnega airedalca je seveda njegovo zdravje. Ugleden rejec bo starševske pse vedno pregledal glede določenih dednih bolezni. Izvidi se shranijo kot dokumenti, ki jih je mogoče kadarkoli ponovno pregledati. Na srečo so airedalci precej zdravi psi. To pa ne velja za ”razstavne pse”, pri katerih je glavni cilj njihov videz in ne zdravje. Čistokrvne airedalce pregledamo glede displazije kolkov (HD), displazije komolcev (ED) in progresivne atrofije mrežnice (PRA). Poleg tega je priporočljivo, če pregledamo njegov genetski material glede ledvičnih bolezni (JRD), ki se pri airedalci pojavljajo dokaj pogosto in so v nekateri primerih celo smrtonosne.

Prehrana

Večina ljudi se zaveda dejstva, da uravnotežena prehrana veliko prispeva k dobremu počutju in lahko celo pomaga preboleti določene bolezni. Številni lastniki psov se zavedajo, da je zdravje njihovega štirinožnega prijatelja v veliki meri odvisno od pravilne prehrane. Na trgu obstajajo številne različne vrste pasje hrane, zato nekateri lastniki le s težavo izberejo pravo hrano. Toda brez skrbi: če si vzamete nekaj časa in se seznanite z različnimi vrstami pasje hrane, boste kmalu ugotovili, kaj vse morate pri prehrani upoštevati. Ko najdete pravo hrano za svojega psa, jo boste lahko veliko časa uporabljali. Ljudje lahko zelo pogosto menjavamo vrsto hrano, pri psih pa to žal ne gre. Prepogosto menjavanje hrane lahko pri psih povzroči prebavne težave.

Kako najdem pravo hrano za airedalca?

Airedalci običajno zelo dobro prenašajo hrano, pa naj gre za pripravljeno suho ali mokro hrano, ali celo doma pripravljeno ali surovo hrano. Če vaš pes nima alergij, prekomerne teže ali drugih bolezni, ki bi zahtevale posebno vrsto hrane, najprej premislite, katera vrsta hrane bi vašemu psu najbolj ustrezala. Imate vsak dan dovolj časa, da psu sami pripravite hrano? Bi radi sami sestavili hrano za svojega psa in kupili posamezne kakovostne sestavine? Ali potrebujete že pripravljeno hrano, na katero se lahko zanesete? Za psa so primerne vse vrste prehrane, toda pri tem upoštevajte nekaj smernic. Naj vas ne zmedejo izjave na spletnih forumih. Če niste prepričani, se raje prej posvetujte z veterinarjem ali izkušenim rejcem.

Prednosti in slabosti pri izbiri hrane

Za doma pripravljeno hrano ali za surovo hranjenje z metodo BARF boste potrebovali nekaj predhodnega znanja, da boste psu lahko omogočili vse prehranske potrebe in hranila. Velikokrat pripravljena pasja hrana vsebuje sestavine, ki ne spadajo v pasjo hrano. Sem spadajo odvečni dodatki, kot so živa, umetni ojačevalci arom, kemični konzervansi in sladkor. Ko izbirate pripravljeno hrano, skrbno preberite seznam sestavin.

Nega

K ohranjanju zdravja vašega psa spada tudi primerna nega. Da bi ohranili barvo in sijaj njegovega kožuha, mu morate redno striči dlako. Pri tem boste odstranili izpadlo dlako in ustvarili prostor za novo. Od šestega meseca starosti naprej ga je potrebno striči štirikrat na leto, torej na vsake tri mesece. Lahko pa na vsake štiri tedne strižete samo del telesa, na primer glavo, sprednje in zadnje noge ter vrat in zadnji del telesa. Na ta način psu ne bo treba tako dolgo mirovati, kot če bi ga strigli v celoti.

Šport

Airedalec je primeren za hišnega in družinskega psa samo v primeru, če ga primerno zaposlimo in se z njim dovolj gibamo (seveda poleg dosledne vzgoje). Dnevni sprehod moramo zato dopolniti s pasjim športom, lovom ali drugimi dejavnostmi. Prav tako vas bo z veseljem pospremil ob teku, kolesarjenju, rolanju ali celo jahanju. Dvorišče bo vitalnega in zabavnega airedalca zelo razveselilo.

To ni pes za lenuhe

Ni nam treba poudarjati, da ta energičen pes ni primeren za lenuhe. Lastnik naj bo aktiven in se ukvarja s športom ter si mora vzeti veliko prostega časa, ki ga bo preživel s svojim psom. V tem primeru se boste s svojim airedalcem zagotovo zelo zabavali!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
12 min

Nemški ovčar

Nemški ovčar je ena najbolj priljubljenih delovnih psov na svetu, ki so zaradi svoje vsestranskosti, želje po učenju in zvestobi do lastnika tudi primerni kot družinski pes.