Mali angleški hrt (whippet)

mali angleški hrt

Rep med nogami ne pomeni, da je malega angleškega hrta strah, temveč je to le značilnost te pasme.

Če iščete pustolovskega in zelo športnega psa, ki ne zahteva veliko nege in ceni prijetno crkljanje na kavču, potem je mali angleški hrt ali whippet popoln pes za vas. Zato ni nič čudnega, da ti mali hrti postajajo čedalje bolj priljubljeni.

Izgled: Eleganten in športen

Ti nežni in elegantni psi zrastejo do 51 cm v višino, vendar tehtajo le okrog 12 kg. Že na prvi pogled vidimo, da je njihovo dinamično telo zasnovano za šport. Širok prsni koš in čvrst trebuh poudarjata videz teh hitrih tekačev. Nič čudnega, saj lahko mali angleški hrt doseže hitrost 60 km/h.

Zelo kratka dlaka je lahko vseh barv in njihovih kombinacij. Njegov celoten izgled spominja na velikega angleškega hrta, zaradi česar je dobil tudi vzdevek ”angleški hrt za revne”.

S svojimi nežnimi rožnatimi ušesi in široko razmaknjenimi velikimi očmi se lahko kosa z drugimi malimi simpatičnimi psi. Poleg tega pa njegov rep, ki je pogosto spuščen med noge, ne označuje straha, temveč le lastnost te pasme.

Značaj: Simpatična energijska bomba

To je pravi športni pes, ki je prijazen in ljubezniv, za katerega sta značilna uravnotežen značaj in prijaznost. Zelo ceni crkljanje in čas s svojim lastnikom, zato ga ne smemo pustiti dlje časa samega.

Hitro se navadi življenja v stanovanju, na prostem pa obožuje vse aktivne dejavnosti. Čeprav velja za pozornega, pa običajno ne laja. Zunaj se čim bolj izogiba neznanim osebam in se običajno razume s tujimi psi.

Tega družabnega hrta lahko imate skupaj z drugimi psi. Je radoveden in poslušen ter zelo navezan na svojega lastnika, zaradi česar je odličen spremljevalec za vse dejavnosti. Žal pa ga na prostem ne smete spustiti s povodca, saj imajo različni psi različno močen lovski nagon.

mali angleški hrt na travi © Grigorita Ko / stock.adobe.com
Mali angleški hrt obožuje športne dejavnosti in je vedno pripravljen na pustolovščine na prostem.

Nega

Nega: Mali angleški hrt ni preveč zahteven

Mali angleški hrt ne potrebuje posebne nege. Kljub temu redne masaže s krtačo spodbujajo pretok krvi in odstranijo ohlapne dlake. Preverjajte mu tudi kremplje, saj si jih običajno ne obrabi dovolj in mu jih morate pristriči.

Najbolje je, da krempelj odrežete tik pred živim delom kremplja, ki ga nikoli ne smete poškodovati. To boste najlažje storili s profesionalnimi škarjami za kremplje in ko so kremplji nekoliko vlažni, na primer po sprehodu v dežju.

Kar se tiče zobne nege pa ga lahko navadite na redno krtačenje zob s pasjo zobno pasto in ščetko. Priboljški za nego zob ali suhi žvečilni izdelki, kot so posušena goveja ušesa, lahko preprečijo nastanek zobnega kamna.

Vzreja

Vzreja: Je mali angleški hrt pravi pes zame?

Mali angleški hrti so zelo prilagodljivi psi in jih v nasprotju s številnimi drugimi hrti lahko imamo tudi v stanovanju – pod pogojem, da lahko vsak dan preživijo veliko časa na prostem. V tem primeru bi bilo idealno veliko ograjeno dvorišče, kjer lahko po mili volji spusti svojo paro. Mali angleški hrt velja za prijaznega do otrok in lahko živi tudi z mačkami, če je v mladosti dobro socializiran. Zaradi svoje družabne narave je primeren za življenje z drugimi psi. Ta lahek hrt bo zadovoljen tako v družinah kot pri športnikih in je primeren za ambiciozne začetnike.

Preden pa se preseli k vam, se morajo glede selitve strinjati vsi člani družine. Vnaprej premislite, kako boste poskrbeli za psa v primeru bolezni ali kadar se odpravite na dopust. Načeloma vas lahko spremlja na dopustu, vendar je vseeno priporočljivo, če vnaprej preverite, ali so psi dovoljeni na vaši počitniški destinaciji.

Pred nakupom angleškega malega hrta ne pozabite, da boste poleg hrane in osnovne opreme (posode, oprsnica, ovratnica, odeja in/ali postelja, igrače, pripomočki za nego).

Trening z veliko pohvale

Ti psi se radi učijo in jih ni težko trenirati: Mali angleški hrt rad zadovolji svojega lastnika, hkrati pa je inteligenten in pozoren, kar je odlično za hitro učenje osnovnih pravil in trikov. Glede na njegov odprt značaj boste največ dosegli s pozitivno krepitvijo in veliko pohvale. Po drugi strani pa nikoli ne bodite strogi do tega nežnega psa.

Že v mladosti ga naučite, da se odzove na vaš klic, tako da ga lahko vedno zanesljivo pokličete k nazaj k sebi – to je edini način, da ga lahko spustite s povodca. Takoj od začetka nadzorujte, kako dolgo je spuščen s povodca.

Njegovo vzgojo boste optimalno podprli z zgodnjo socializacijo, na primer z obiskom pasje šole in igranjem z drugimi mladički. Tu bo spoznal druge pse vseh velikosti in se bo kasneje lažje spoprijateljil tako z velikimi kot malimi psi.

Šport in dejavnosti

Šport in dejavnosti: Mali angleški hrt je vsestranski pes

Kot vsi hrti tudi angleški mali hrt obožuje dejavnosti na prostem. Če je poslušen in tesno navezan na vas, ga običajno lahko spustite s povodca, vendar pod pogojem, da se odzove na vaš klic.

Poleg tega se rad igra z drugimi, vendar ga imejte vedno pod nadzorom, da s svojo dinamičnostjo in igrivostjo ne bo preobremenil druge, manj športne pse.

Nekateri mali angleški hrti imajo tako močan lovski nagon, da ga nikakor ne moremo spustiti s povodca. V takem primeru mu moramo omogočiti ograjeno dvorišče, po katerem lahko neovirano teče.

Koliko sprostitve potrebuje mali angleški hrt?

Kljub temu pa obstaja veliko dejavnosti, ki jih lahko počnete s svojim hrtom. Ti športni psi so primerni za številne pasje športe in se vam bodo z veseljem pridružili pri kolesarjenju, teku ali na daljših pohodih. Agility je prav tako odličen način, da spustijo svojo paro.

Glede na to, da lahko dosežejo hitrost do 60 km/h, so seveda odlični za dirke. Če želite psu omogočiti, da svobodno teka brez povodca, se boste morali izogibati dirkam na progi. Kljub svoji pustolovski naravi pa ti nežni psi uživajo tudi ob mirnih popoldnevih na kavču.

Zdravje

Zdravje: Trpežen pes z nežno strukturo

Naj vas njegova nežna in skorajda krhka postava ne zavede: Pasma velja za zelo trpežno in skoraj ni dovzetna za katerokoli specifično dedno bolezen.

V zelo redkih primerih pa lahko nekatere pse zaradi genetske okvare prizadene tvorba velike mišične mase. Takšne hrte so poimenovali ”bully whippet” in zaradi svoje močne postave več ne izpolnjujejo standarda pasme.

Vendar pa posledične zdravstvene težave niso hude: Nekateri psi so bolj nagnjeni k mišičnim krčem, medtem ko jih ima približno polovica štrleče zobe. To mutacijo lahko pri mladičih opazimo v prvih tednih po rojstvu. Prenašalce, ki ne kažejo nobenih simptomov, lahko danes prepoznamo z genskim preskusom in jih tako izključimo iz nadaljnje reje.

Ker je ta kratkodlaki in zelo suhi pes občutljiv na mraz, priporočamo, da mu pozimi nadenete pasji plašč. Pasma običajno živi od 12 do 15 let.

Prehrana

Prehrana: Zdravje se začne s prehrano

Uravnotežena prehrana je osnova za dolgo in zdravo pasje življenje. Za mesojedega psa to pomeni, da mora biti meso glavna sestavina hrane. Zato naj bo meso na vrhu seznama sestavin, ne glede na to, ali ste izbrali mokro ali suho hrano.

V primerjavi z vsejedi ali rastlinojedi imajo mesojedci krajši prebavni trakt, ki je namenjen razgradnji kakovostne in z beljakovinami bogate hrane. Zato se izogibajte hrani, ki vsebuje žita.

Če se odločite za suho hrano je še posebej pomembno, da bo vaš pes zaužil dovolj tekočine. Medtem ko mladiči prejmejo do štiri obroke na dan, sta za odraslega psa povsem dovolj le dva.

Po obroku psu dovolite, da si spočije. Tudi dobronamerne spremembe hrane lahko obremenijo želodec vašega psa. Če se odločite za spremembo vrste ali znamke hrane, to storite počasi. Najbolje je, če stari hrani postopoma dodajate vedno večjo količino nove hrane in jo tako v nekaj dneh popolnoma zamenjate.

Odvisno od količine hrane pa lahko načeloma sledite proizvajalčevim priporočilom glede hranjenja. Kljub temu pa spremljajte vitko telo vašega psa in temu primerno prilagodite količino hrane, še posebej, če se vaš hrt nadpovprečno veliko športa. Zdrava prehrana se ne bo odražala le v dobri telesni pripravljenosti vašega psa, temveč tudi v njegovi sijoči dlaki.

Kje najdem svojega malega angleškega hrta?

Če iščete mladička malega angleškega hrta, je najbolje, da poiščete rejca, ki je član pasjega združenja in ki svoje pse prodaja z vsemi dokumenti. Tako ste lahko prepričani, da rejec deluje v skladu z zahtevami rejskega združenja in se zavzema za dobrobit ter zdravje živali.

Pri uglednem rejcu boste mladičke našli v sproščenem okolju, hkrati pa boste rejca lahko vprašali vse glede rejstva, rejnih ciljev, zdravja in značaja pasme. Dober znak je tudi, če vam rejec postavi nekaj vprašanj glede vaših izkušenj s psi ali dejavnosti, ki jih počnete v prostem času, saj s tem pokaže, da ga skrbi za dobrobit njegovih mladičkov. Seveda boste pri rejcu spoznali tudi starševske živali, ki morajo biti vesele, uravnotežene in prijazne.

Na dan nakupa morate od rejca prejeti tudi vse potrebne dokumente in potrdilo o cepljenju. Verjetno ni treba poudariti, da mora biti mladiček večkrat cepljen in razgliščen ter ne sme biti slabega zdravja.

Ljubitelji psov naj se izogibajo rejcem, ki mladičke prodajajo zelo poceni. Te ”posebne ponudbe” vas bodo stale zdravja in socializacije vašega novega psa.

Poleg tega takšni neugledni rejci ne vlagajo časa v zagotavljanje vrsti primernih pogojev za starševske živali (npr. samicam med različnimi legli ne zagotovijo dovolj premora) in nimajo strokovnega znanja, potrebnega za izbiro primerni paritvenih živali. Takih psov ne kupujte niti iz usmiljenja, saj povpraševanje krepi ponudbo, kot je to v mnogih sektorji.

mali angleški hrt - mladički na kavču © liliya kulianionak / stock.adobe.com
Zdravega in dobro socializiranega mladička malega angleškega hrta boste našli pri uglednem rejcu.

Koliko stane mali angleški hrt?

Mali angleški hrt uglednega rejca stane od 1.100 do 1.300 evrov.

Posebne pasje organizacije

Če vas zanima mali angleški hrt, potem je morda odrasel pes tudi dobra možnost. Lahko se pozanimate pri posebnih pasjih organizacijah, ali kateri pes išče nov dom.

Tamkajšnjo izkušeno osebje vam bo po pogovoru znalo svetovati, kateri pes je najbolj primeren za vas. Obstaja veliko razlogov, zakaj nekateri oddajo svojega starejšega hrta, toda nekaj vseeno drži: ta človekoljubna pasma zelo trpi v zavetišču, saj je zanjo zelo pomembno, da ima stabilnega lastnika. Izbira psa iz zavetišča je lahko zelo bogata izkušnja tako za vas kot za vašega psa!

Zgodovina: Britanec od samega začetka

Čeprav so pred 300 leti že obstajali hrti, ki so bili zelo podobni malemu angleškemu hrtu, pa se je ta pasma na severu Anglije prvič pojavila v 19. stoletju. Ker so večje hrte predali plemstvu kot lovske pse, so se revnejše skupnosti morale na drugačen način približati vzreji psov.

Mali angleški hrt je rezultat pasme, ki so jo sprva ustvarili tovarniški delavci in rudarji s križanjem malih hrtov s kratkodlakimi terierji. Kot lovski pes, ki je pripadal revnejšim slojem, je bil namenjen predvsem nezakonitemu lovu na zajce.

Uradna pasma

Od leta 1891 je pasma uradno navedena v rodovniški knjigi. Takrat, tako kot tudi danes, je standard temeljil predvsem na funkcionalni postavi psa, zasnovani za tek, in čvrstemu značaju. Sčasoma so mali angleški hrti vedno bolj postajali profesionalni dirkaški psi. Čeprav se nikoli ne bi mogli kosati z velikimi hrti, pa obe pasmi štejeta med najhitrejše kopenske živali.

Velika Britanija, ki je hkrati država izvora te pasme, je danes še vedno vodilna pri vzreji. Ime ”whippet” je kombinacija besed ”whip” (bič) in ”pet” (hišni ljubljenček), ki se nanaša na dolžino repa med tekom.

Sprva je bilo tudi nekaj brezdlakih hrtov, vendar pa današnji poskusi vzreje dolgodlakega malega angleškega hrta oz. ”silken windsprita” ne temeljijo na vzvratni vzreji in tako predstavljajo povsem novo pasmo. Mali angleški hrt ima majhno, a zvesto skupino oboževalcev po vsem svetu.

Vam in vašemu malemu angleškega hrtu želimo veliko skupnih spominov!

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.