Bolonjec

bolonjec

Prijazen vsestranski pes

Na prvi pogled je bolonjec navaden mali pes. Ko si ga pa pobližje ogledamo, pa stvari postanejo drugačne: Bolonjec ni samo pes za crkljanje! Ta simpatični in razigrani štirinožec je dober živalski spremljevalec tako za mlade kot starejše lastnike, saj s svojim odprtim značajem povsod širi veselo razpoloženje.

Lahek kot oblak

Ta ljubek psiček spominja na puhasto vato. Tehta največ 4 kg in zraste do 30 cm, kar je manj kot večina mačk. Kljub svojemu kompaktnemu telesu je precej eleganten, njegovi gibi pa spominjajo na ples. Svoj rep nosi rahlo ukrivljenega čez hrbet. Mehko, kodrasto in skoraj čisto belo dlako pokriva celotno telo. Valovito štrli iz telesa, okrog nosu pa je krajša. Nos in oči so črne.

Priljubljen že stoletja

Bolonjec spada v skupino bišonov, ki so majhni psi. Tako imenujemo vse bišonske pasme psov, ki so priljubljene že več stoletij, skupnega pa imajo tudi svojo majhno velikost: Vse lahko udobno vzamemo v naročje. Mednarodna pasja zveza Fédération Cynologique Internationale (FCI) k bolonjcu prišetva še kodrastega bišona, havanskega bišona in maltežana. Prav tako sta z bolonjcem povezana tudi Coton de tulear in mali levji pes. Izvor bolonjeza je tesno povezan z maltežanom, saj imata oba skupne prednike, ki so bili znani že v Aristotelovih časih. Skozi stoletja so najvplivnejši mogočneži pogosto obdarili sebe in svoje gospodinjstvo oz. dvor s tem elegantnim spremljevalcem, zato se lahko pasma mirne volje pohvali s kopico znanih lastnikov: Filipom II. iz Španije, gospo de Pompadour, vojvodo Medičije, Katarino Veliko in Marijo Terezijo – tp so le nekatere osebnosti, ki so se zapisale v svetovno zgodovino, ob sebi pa so imele bolonjca. FCI je bolonjca leta 1956 priznal kot samostojno pasmo. Na srečo danes več ne velja za prestižnega psa in razveseljuje marsikatera gospodinjstva.

Preprost spremljevalec

Bolonjec je inteligenten in igriv ter povsod širi dobro voljo. Zelo rad se zabava s svojim lasnikom: rad se igra, gre na sprehode ali pa mirno poležava na kavču – ljubeznivi bolonjec bo povsod šel z velikim veseljem. Zanj je glavno, da je s svojimi lastniki. Pasma je zelo ljubeznica, a hkrati tudi pozorna, vendar se ne nagiba k lajanju. Ti majhen spremljevalni pes nima skoraj nič lovskega nagona in se običajno dobro razume z drugimi hišnimi ljubljenčki, kot so mačke (seveda pod pogojem, da se ga mačka navadi).

bolonjec

Vzreja s posledicami

Najtežje pri vzgoji tega pametnega štirinožnega prijatelja je verjetno to, da mu ne pustite, da vas vrti okrog svoje tačke. Ta majhen energičen pes bo hitro prepoznal vašo šibko točko in vas bo pogledal s svojimi ljubkimi pasjimi očmi. Tako se bo hitro dokopal do kakšnega prigrizka ali priboljška. Že pri mladičku bodite dosledni in bolonjec bo kmalu spoznal, da „ne“ pomeni „ne“ in vas ne bo vedno znova preizkušal. Če ga to naučite, potem je vzreja tega psička precej preprosta tudi za začetnike, ki še komaj spoznavajo vzgojo psa.

Zaposlitev: Crkljanje, igranje, sprehanjanje

Igranje je poleg crkljanja najljubše opravilo te pasme. Bolonjec se zelo rad poda tudi na daljše sprehode. Če se z njim želite odpraviti na pohod, bodite pozorni na njegovo majhno velikost in ga počasi navadite na daljše sprehode, da vidite, kdaj se bo utrudil. Seveda pa mora tudi v slabem vremenu na zrak, kjer lahko opravi svoje potrebe. Kljub temu pa to ni pasma, ki lahko gre na dolge sprehode v vetru in dežju: Ko se vreme poslabša, ga lahko po kratkem sprehodu še vedno zabavate doma, tako da se z njim igrate razne igre ali ga naučite različne trike – odličen je tudi trening s klikerjem. Pasji šport, kot sta pasji ples in agility za majhne pse, bo bolonjca zelo razveselil. Nasvet za vse športnike: Zaradi svoje majhne velikost bolonjec ni primeren kot spremljevalec pri tekanju, vsekakor pa ga lahko položite v košarico in se odpravite na kolesarski izlet.

V posodici: Malo, ampak kakovostno

Majhen pes potrebuje majhne obroke – vaša naloga je preprečiti debelost, saj je pasma včasih lahko zelo požrešna. Izberite kakovostno hrano, pri kateri je meso na vrhu seznama sestavin in ne žito. Priporočila proizvajalcev za hranjenje so le smernice, ki se lahko razlikujejo glede na telesno pripravljenost in aktivnost vašega psa. Najbolje je, da odraslega bolonjca redno tehtate in tako kljub bujnemu kožuhu jasno prepoznate morebitna odstopanja v teži. Če se pes zredi, ustrezno prilagodite količino in vrsto hrane, in ne pozabite, da pol kilograma za takšnega majhnega pomeni zelo veliko: Če tehta 4,5 kg namesto 4 kg, je to tako, kot če bi se človek iz 80 kg zredil na 90 kg. Vedno izberite zdrave priboljške, kot so zamrznjeno posušeno meso ali suhi žvečilni izdelki, ki lahko pomagajo pri higieni zob. Vedno poskrbite, da bo vaš majhen spremljevalec imel na voljo svežo vodo.

Majhni psi z dobrim zdravjem

Pasma velja za zelo trpežno. Nekateri predstavniki (tako kot mnogi majhni psi) se bolj nagibajo k težavam s koleni (izpah pogačice). Pri nakupu mladička se prepričajte, ali so starševske živali ustrezno testirali, in od rejca zahtevajte pisno potrdilo. Ko smo že pri rejcih: Naložba v čistokrvnega bolonjca pri uglednem rejcu je hkrati tudi najboljša naložba v zdravje vašega bodočega psa. Največje tveganje za zdravstveno šibkejše živali predstavljajo neresni rejci, ki svoje pse prodajajo (običajno brez dokumentov) samo zaradi dobička. V vsakem primeru se jim izogibajte! Zdrav bolonjec lahko živi tudi do 15 let.

Nega za belo lepoto

Kodrasta in mehka dlaka zahteva redno nego, ima pa eno veliko prednost: Skoraj nič ne izpada. Že mladička navadite na nego dlake z glavnikom in krtačo. Med menjavo dlake psa krtačite vsak dan, da preprečite vozlanje dlake. Tudi drugače je priporočljivo, da ga skrtačite na vsaka dva dni. V nasprotnem primeru se lahko v snežno belo dlako hitro ujamejo majhne veje ali umazanija. Ne pozabite, da snežno bel kožuh tu in tam potrebuje kakšno kopel. Zato je najbolje, da že mladička navadite na kopanje s šamponom za pse. Priporočamo vam uporabo šampona posebej za sijočo belo dlako. Pazite, da psu v oči ne zleze dlaka, saj ga lahko draži, zato mu jo pristrizite in tako preprečite okužbo oči. Redno mu preverjajte dolžino krempljev, še posebej v starosti, da se ne bi po nesreči z njimi kam ujel.

Značaj: Je bolonjec pravi pes zame?

Bolonjec je pravi vsestranski pes, ki je hkrati tudi odličen spremljevalec za začetnike. Čudovito se ujame z družino. Rad ima otroke, s katerimi se igra in crklja. Toda kljub svojemu ljubkemu izgledu pa to ni plišast pes: Otroke naučite odgovornega ravnanja z živalmi, sicer lahko psa pri grobih igrah hitro poškodujejo. Psu seveda omogočite tudi dovolj prostora za umik. Običajno se majhni psi dobro razumejo z mačkami ali drugimi malimi živalmi, še posebej takrat, če so v svojem življenju že kdaj srečali psa. Če mladička preselite k odrasli mački, ji posvečajte enako pozornosti kot psu, da ga ne bo videla kot vsiljivca. Pasma je primerna tudi za osebe, ki živijo same, in se rada druži z njimi. Bolonjec ne mara biti sam, zato je priporočljivo, da svojega psa vedno vzamete s seboj. Ti majhni psi so odlični tudi za starejše: Starejše osebe lahko bolonjca običajno vedno vzamejo s seboj, v zameno pa jih bo pes ohranjal v formi in aktivne. Naj bo mesto ali podeželje – prilagodljivi bolonjec se povsod počuti udobno.

bolonjec

Pred vselitvijo

Čeprav gre za majhnega psa, pa je vselitev novega družinskega člana veliko sprememba v vašem življenju. Vzemite si čas in premislite, kakšno bi bilo življenje s psom. Preden se odločite za bolonjca, dobro premislite, kdo bo skrbel za psa, ko boste bolni ali ko vas ne bo doma. Nasvet: Danes obstajajo številni hoteli za pse, kjer poskrbijo za psa, ko vi ne morete. Zlasti majhen in preprost bolonjec je lahko odličen spremljevalec na raznih potovanjih z avtomobilom ali vlakom, še posebej zato, ker je zaradi njegove majhne velikost potovanje z njim precej preprosto. Če pa ste si omislili počitnice na tropski plaži, pa vnaprej poskrbite za oskrbo psa, ki ustreza njegovim potrebam. Izračunajte stroške za majhnega psa, saj boste z njimi živeli še vrsto let po vselitvi: Poleg kakovostne hrane za pse razmislite tudi o obisku veterinarja in cepljenju.

Na začetku skupnega življenja boste odšteli ceno mladička pri rejcu in tudi stroške za osnovno opremo. Zato že pred prihodom novega družinskega člana poskrbite za vse potrebno: Poleg posodic za vodo in hrano bo bolonjec potreboval tudi igrače za majhne pse, odeje in košaro za spanje, povodec in ovratnico ter transportni boks za avtomobil. Za pse te velikosti so priročni tudi majhni prenosni boksi za pse. Zberite tudi nekaj izdelkov za nego: Glavnik, krtačo, šampon in negovalni robčki za oči. Prav vam lahko prideta tudi glavnik za bolhe in pinceta za klope.

Kje lahko najdem svojega bolonjca?

Bolonjec je zelo priljubljena pasma, tako kot večina ostalih bišonov. Toda najti uglednega rejca ni tako preprosto in zahteva nekaj priprave. Najprej se prepričajte, da je rejec član pasjega združenja in vam lahko predloži pisna dokazila o opravljenih testih. Po dogovoru z rejcem obiščite pasje mladičke in njegove starše, da se malce med seboj spoznate. Rejec bo mladičke oddal, ko bodo stari najmanj osem tednov. Do takrat jih bo ustrezno socializiral, večkrat razglistil, cepil in čipiral. Ob izročitvi pa mladičku priloži evropski potni list za hišne ljubljenčke. Če vaš novi družinski član prihaja iz druge države, mora biti star 15 tednov, ko se giblje znotraj EU, in imeti popolno zaščito pred steklino. V kolikor bi raje ostali znotraj svoje regije, toda tam ne najdete nobenega rejca, lahko razmislite o drugih bišonih. Zlasti kodrasti bišon in maltežan sta tesno povezana z bolonjcem in imata z njim veliko skupnih lastnosti ter sta zato lahko odlična alternativa za ljubitelje bolonjske pasme. V vsakem primeru se izogibajte rejcem, ki niso člani pasjega združenja, saj tovrstni lastniki psov nimajo strokovnega znanja za zdravo in tipsko vzrejo psov, hkrati pa ne vlagajo v zdravstveno usmerjeno selekcijo in ne skrbijo za socializacijo psov. Posledice takega početja so lahko bolezni in vedenjske motnje, hkrati pa v kupcu zbujajo negotovost glede tega, ali sploh gre za čistokrvnega bolonjca.

Če pa želite odraslemu bolonjcu ponuditi nov dom, lahko preiščete prostrana obzorja spleta. Včasih se morajo lastniki čistokrvnega bolonjca iz različnih razlogov ločiti. V zavetišču vas verjetno ne bo pričakal noben bolonjec, saj je pasma za to preredka. Vseeno pa se lahko zgodi, da ga boste našli v kakem zavetišču. Obisk zavetišča vam ne more škoditi – včasih tam končajo kakšni drugi bišoni ali mešančki, ki vas bodo takoj prevzeli.

Želimo vam veliko čudovitih dni s svojim bolonjcem!

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.