Pritlikavi jazbečar

Pritlikavi jazbečar

Pritlikavi jazbečar je vrsta jazbečarja.

Pritlikavi jazbečar ni posebna vrsta pasme, temveč različica dobro poznanega standardnega jazbečarja. Ti mali psi so najbolj priljubljeni kot družinski psi in psi spremljevalci.

Izgled: Tipični jazbečar, vendar manjši

Medtem ko ima običajni jazbečar obseg prsnega koša več kot 35 centimetrov, ta pri pritlikavih jazbečarjih med 30 in 35 centimetrov. Pritlikavi jazbečar zagotovo ni najmanjši: Zajčji jazbečar ima obseg prsnega koša manj kot 30 centimetrov.

Zajčji jazbečarji se ne imenujejo tako zato, ker so majhni kot zajci, temveč zato, ker lahko pridejo v majhne zajčje brloge.

Vse velikosti jazbečarjev lahko najdete s tremi pogostimi različicami kožuha jazbečarjev:

  • Kratkodlaki jazbečar
  • Jazbečarji z grobo dlako, ki je posledica parjenja s terierji
  • Dolgodlaki jazbečarji z dolgim svilenim kožuhom
Pritlikavi jazbečar © zooplus

Jazbečarja najdemo v številnih različnih rjavih barvah, na primer rjavi barvi divje svinje, ne pa v črno-beli barvi. Za pasmo je značilna dolga postava s kratkimi tacami.

Preberite več o običajnem jazbečarju.

Značaj in trening

Tako kot njegov veliki brat ima pritlikavi jazbečar svoj pravi značaj!

Majhen, a mogočen: Značaj pritlikavega jazbečarja

Za lov na veliko večjega jazbeca je potrebna velika samozavest. Miniaturni jazbečar ima tega na pretek.

Po naravi je podoben običajnemu jazbečarju. Vsi jazbečarji veljajo za svojeglave in odlične lovce. Raznolikost v kožuha pa lahko tu igra pomembno vlogo: Za grobodlake pritlikave jazbečarje pravijo, da so še posebej drzni in lovijo z velikim navdušenjem. To je posledica njihove terierske dediščine.

Dolgodlake vrste se nagibajo k tesnejši povezavi s svojo človeško družino in so še posebej občutljive. Izjeme morda potrjujejo pravilo, vendar je jasno, da imajo vsi jazbečarji velike osebnosti!

Trening

Jazbečarja bomo naučili poslušnosti samo z ljubeznivo doslednostjo in veliko potrpežljivosti. To velja za pritlikave in zajčje jazbečarje. Kljub svoji majhnosti potrebujejo jasno vodstvo in veliko vaje ter aktivnosti.

Ker je lov njihova najljubša aktivnost, mu moramo posvetiti veliko pozornosti, da ga naučimo aktivnosti, ki niso povezane z lovom. Pritlikavi jazbečarji, namenjeni za lov, opravljajo poklicno lovsko pasje usposabljanje že od mladosti.

Pritlikavi jazbečar © anna pozzi / stock.adobe.com
Grobodlaki pritlikavi jazbečar.

Nega

Nega

Ali je ta majhna pasma z ljubkimi pasjimi očmi primerna za vsako gospodinjstvo? Samo če ne podcenjujete zahtev te pasme.

Koliko časa vzame nega?

nekoliko več časa. Njihova dolga, svilnata dlaka se rada vozla, če je redno ne krtačimo.

Dlaka negovanih dolgodlakih jazbečarjev se komajda vozla. Kdor pa se odloči za to pasmo, bo v vsakem primeru namenil nekaj časa negi – oziroma bo redno obiskoval pasjega frizerja. Dlaka se najhitreje zavozla na ušesih, med nogami, na trebuhu in pod repom.

Pri pritlikavem jazbečarju je priporočljivo striženje dlake na dva ali tri mesece. V nasprotnem primeru se odmrle dlake lahko ujamejo v kožuh in povzročijo strašno srbenje. Strokovnjak vam lahko pokaže, kako pravilno postriči psa ali pa opravilo pustite pasjemu frizerju.

Pozanimajte se o negi psov.

Življenje v mestu ali na podeželju?

Če se pes dovolj giblje, je pritlikavi jazbečar primeren za življenje v mestih in stanovanjih ter na podeželju. Vendar pa mu morate vsak dan omogočiti več ur gibanja na prostem. Kratek sprehod po lokalnem parku za te lovske pse vsekakor ni dovolj.

Živite v petem nadstropju brez dvigala? Jazbečar zaradi svoje anatomije ni ravno prilagojen za vzpenjanje po stopnicah. Odrasel jazbečar se seveda lahko poda na stopnice v vsakdanjem življenju. Če ste v dvomih, ga raje vzemite v naročje in mu prihranite hojo po številnih stopnicah.

Pritlikavi jazbečarji in malo starejši otroci se lahko odlično razumejo, če je jazbečar dobro socializiran. Poskrbite, da jazbečar ne bo preobremenjen in se bo lahko umaknil.

Ali se pritlikavi jazbečar razume z mačkami? Najbolje bo, če mladiček jazbečarja spozna popolnoma odraslo mačko. Čeprav razlike v velikosti praktično ni, lahko mačke, ko zbežijo, pri jazbečarju sprožijo lovski nagon.

Zaposlitev

Kako zaposliti jazbečarja?

Ne glede na to, kako majhen in ljubek je videti, sta kopanje in lov v krvi pritlikavih in zajčjih jazbečarjev. Nič nenavadnega ni, da lastniki jazbečarjev poročajo o svojih psih, ki gredo na samostojne pohode v gozd.

Tega ne bi smeli jemati zlahka. Pes lahko postane lovec na manjšo divjad ali se spre s kakšnimi gozdnimi živalmi. Če vaš jazbečar ne lovi profesionalno, mu ponudite nadomestni trening, kot so igre iskanja in sledenja. Mnogi jazbečarji uživajo tudi v inteligentnih igrah ali učenju majhnih trikov.

Jazbečarji radi preživljajo čas na prostem in nikakor niso primerni za uživanje na kavču. Čeprav zaradi svoje velikosti in kratkih nog niso primerni spremljevalci za tek, pa odrasli jazbečarji radi hodijo na dolge sprehode.

Zdravje

Zdravje

Če iščete pritlikavega ali zajčjega jazbečarja, je pomembno, da izberete uglednega rejca, saj ima ta pasma nekaj možnih zdravstvenih težav.

Že na prvi pogled lahko vidimo, da je hrbet jazbečarja nesorazmerno dolg glede na njegove noge. Vzrok za to je hondrodisplazija, dolgotrajna mutacija, ki povzroči, da rastne plošče na nogah okostenijo, preden je rast končana. Zaradi tega noge ostanejo kratke. Jazbečarji zaradi nesorazmerno dolge hrbtenice pogosteje trpijo za določeno vrsto zdrsa diska, imenovano hondrodistrofija.

Pridobivanje telesne teže in premalo gibanja povečata tveganje za hondrodistrofijo. Poskrbite, da bo vaš pritlikavi jazbečar ostal v formi in da se ne bo preveč zredil. Pritlikavi in zajčji jazbečarji imajo povprečno pričakovano življenjsko dobo do 15 let.

Nakup

Nasveti glede nakupa

Torej ste se odločili za pritlikavega jazbečarja? Potem si preberite še nekaj nasvetov glede nakupa.

Vzreja

Naključna mutacija, ki je pri jazbečarju povzročila kratke noge, je hkrati poskrbela za priljubljenost te pasme. Najstarejša različica jazbečarja je kratkodlaki, ki mu je sledil dolgodlaki. Za lov so najbolj priljubljeni grobodlaki jazbečarji, ki so nastali pri parjenju s terierji.

Pritlikavi in zajčji jazbečar sta se v vzreji pojavila pred več kot 100 leti, ker sta se še lažje lahko stisnila v majhne brloge divjih živali.

Nakup pritlikavega jazbečarja

Nekateri rejci se osredotočajo na eno vrsto kožuha pritlikavih jazbečarjev, medtem ko drugi gojijo več velikosti in tipov kožuha jazbečarjev.

Ugledni rejci so člani živalskega združenja in bodo svoje pse oddali z ustreznim potrdilom o rodovniku.

Če bi radi starejšemu psu ponudili dom, lahko obiščete zavetišče za živali ali pa se obrnete na društvo za pomoč jazbečarjem. Starejše pse, ki iščejo nov dom, lahko vedno najdete tudi na drugih spletnih mestih.

Ne glede na to, kje kupite svojega malega jazbečarja, se predhodno pozanimajte o lovskih sposobnostih psa. Jazbečarje lovskih pasem praviloma oddajajo samo lovcem.

Nadomestne pasme

Ljubitelji jazbečarjev so mnenja, da so jazbečarji edinstveni in neprimerljivi. Vendar, če ste odprti za druge majhne pasme psov, boste ugotovili, da so zlasti terierji podobni pritlikavim jazbečarjem. Na primer sealyhamski terier se lahko uporablja za lov na jazbece. Za terierja velja za zelo socialno strpnega in tehta največ 9 kilogramov.

Norfolk in Norwich terierji prav tako veljajo za prijazne male lovce. Skye terier ima kratke noge in svojeglavo osebnost.

Sklep: Majhen pes z veliko osebnostjo

Čeprav vam bo pritlikavi jazbečar s svojimi ljubkimi pasjimi očmi dobesedno stopil srce, pa ga ne smete podcenjevati. Jazbečar je in vedno bo svojeglava osebnost, včasih z izrazitim lovskim nagonom. Če to cenite in ga lahko usmerite v pravo smer, boste v tem malem jazbečarju dobili čudovitega prijatelja.

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.