Avstralski kelpie

Avstralski kelpie

Športen, inteligenten in občutljiv – z opisom njegovih karakternih lastnosti bi imel avstralski kelpie pri partnerskih odnosih zagotovo najboljše možnosti za uspeh. Strast tega avstralskega pastirskega psa pa je predvsem njegovo delo z ovcami.

Zgodovina

Dlaka prednikov je bila črna z rjavimi ožigi. Leta 1870 je škotska priseljenska družina Rutherford prinesla šest colliejev črne barve z rjavimi ožigi iz britanskega otočja v Avstralijo. Pastirski psi, ki so se na Škotskem imenovali na splošno colliji, so zaradi svojega dobrega dela vzbudili interes pri avstralskih ovčjerejcih in tako so jih začeli križati z drugimi pretežno angleškimi pastirskimi psmi. Pri eni od teh križanj se je skotila psica, ki so jo poimenovali „Kelpie“, kar po galsko pomeni „vodni duh“. Kelpie je leta 1873 zmagala na svetovnem prvenstvu v pastirskih psih in tako zelo povečala povpraševanje po vzreji teh psov. In tako je bila rojena nova pasma psov! Leta 1902 so bili napisani prvi standardi za t.im. avstralske kelpije. 87 let kasneje, leta 1989, je bil avstralski kelpie končno priznan kot samostojna pasma tudi s strani FCI.

Videz

Srednje veliki avstralski kelpie ni le „pameten kot lisica“, tudi njegova oblika glave spominja na glavo lisice. Njegove oči so v obliki mandlja, podočnik pa je jasno izražen. Rep, ki se v aktivnem stanju lahko dvigne, visi v rahlem loku navzdol. Kratka dlaka kelpija s kratko in debelo podlanko ne ščiti le pred ekstremnim mrazom in toploto, temveč je zaradi res trde in ploščato ležeče prekrivne dlake tudi absolutno vodoodporna.

Barva dlake

Obarvanje njegove dlake je lahko zelo različno. Tudi, če je večina danes vzrejenih kelpiejev enobarvna, je barvni spekter njegove dlake lahko od črne, črne z rjavimi ožigi, do različnih modrikastih odtenkov, do rdeče, rdeče z rjavimi ožigi, čokoladno rjave ali tudi kremne.

Lastnosti

Delo z živino seveda v današnjem času pri avstralskem kelpiju ni več v ospredju. Vendar za to potrebne lastnosti, kot so veselje do gibanja, vzdržljivost in motivacija odlikujejo tega pasemskega psa še danes. Je zelo goreč, temperamenten in agilen pes, ki je z dosledno vzgojo in spodbudo lahko tudi zelo nežen, miren in pripravljen slediti. Če ima dovolj gibanja in zaposlitve na primer v pasji šoli ali pasjem športu, je Kelpie primeren tudi za družinskega psa. Rad ima otroke in je zelo zvest in zanesljiv do svoje družine. Napram tujcem je nekoliko nezaupljiv, kljub temu pa zaradi njegove visoke pozornosti in neustrašljivosti ne velja za psa čuvaja. Do pripadnikov svoje vrste je kelpie zelo odprt in družaben in zato po običajnem obdobju prilagajanja lahko praviloma živi mirno skupaj z drugimi živalmi.

Vesel avstralski kelpie © everydoghasastory / stock.adobe.com

Vzreja in zdravje

Medtem, ko je njegov tesni sorodnik, „delovni kelpie“ bil vzrejen izključno za gonjenje in pašo živine, so pri vzreji avstralskih kelpijev danes v ospredju drugi kriteriji. Barva, izgled in uspeh na pasjih razstavah so imeli pri veliko rejcih dolgo časa takšno težo, da je avstralski kelpie še danes poznan kot „Show Kelpie“. Žal je šlo v pozabo, da je avstralski kelpie po srcu še vedno delovni pes, ki je še zmeraj tako prilagodljiv, okreten in aktiven kot delovni kelpie. Na srečo so pri vzrediteljih v Evropi sčasoma prevladale spet lastnosti, kot so športnost, zdravje, motivacija in usposobljenost. Tako lahko vidimo avstralskega kelpija vedno pogosteje tudi na pasjih športnih prireditvah. Pri tem se avstralski kelpie ne navdušuje le za vrste pasjih športov, kot so agility, obedience, flyball in frisbee, temveč tudi za delo kot reševalni pes, pes za odkrivanje drog in eksploziva ali spremljevalni pes.

Prav tako pomemben kot šport, so pri vzrediteljih tudi značajske lastnosti avstralskega kelpija. Tako na primer pse, ki so agresivni ali ekstremno boječi, izločijo iz vzreje.

Avstralski kelpie velja za zdravo pasmo in da tako ostane, je vsak pes, namenjen vzreji, podvržen  predhodni kontroli zdravja. Poleg predpisane preventivne obravnave proti splošnim ekto- in endoparazitom, se pri psih kontrolirajo predvsem dedno pogojene bolezni. Pregled kolkov in kolen za izključitev deformacij (displazije) in test oči so v večini držav danes predpisani.

Prehrana

Avstralski kelpie načeloma ne potrebuje posebne prehrane. Vsak pes ima seveda glede na svojo starost, velikost in zdravje svoje potrebe. Zaradi tega, je nemogoče natančno določiti točno količino oziroma vrsto prehrane, ki avstralskemu kelpiju najbolj ustreza. Poleg suhe in mokre hrane je vedno bolj popularna tudi surova hrana oziroma BARF. Nekateri prisegajo na to vrsto prehrane, saj naj bi bila zaradi velikega deleža surovega mesa najbolj primerna za to pasmo. Seveda pa je ta vrsta hranjenja nekoliko bolj zakomplicirana in zahteva strokovno znanje, saj je pomembno, da pes dobi zadostno količino hranil, ki jih potrebuje. V nasprotnem primeru se lahko namreč dokaj hitro pojavijo zdravstvene težave. Seveda se je zmeraj smiselno o metodi hranjenja najprej posvetovati z veterinarjem ali vzrediteljem.

Avstralski kelpie 1 © Vasily Popov / stock.adobe.com

Vzdrževanje in nega

Nega avstralskega kelpija je praviloma enostavna. Vedno znova je pa nujno potrebno razglistenje ter terapija proti parazitom – ni čudno, saj navsezadnje ta pes najraje živi na prostem – vendar pri mnogih pasmah potrebna nega dlake, pri avstralskem kelpiju odpade. Zaradi njegove kratke dlake zadošča za odstranjevanje umazanije in prahu redno krtačenje.

Veliko časa pa vzame vzgoja in zaposlitev kelpija. Psi te pasme imajo izrazito potrebo po zaposlitvi in gibanju. Avstralski kelpiji so prave energijske bombe, ki potrebujejo izdatne sprehode in veliko tekanja. Samo po sebi umevno je, da tako aktivni in temperamentni psi ne spadajo v mestna stanovanja, temveč se najbolje počutijo na velikih vrtovih. Veliko gibanja je za avtsralskega kelpija bistvenega pomena, kar pa za to inteligentno in delovno pasmo psa ni dovolj. Tako je potrebno kelpije spodbujati ne le telesno, ampak tudi umsko. Psi veljajo za samostojne in včasih dvomijo v pomen ukaza. Neumne, enostranske in vedno ponavljajoče se naloge ne marajo in zato raje iščejo v svojih očeh smiselne naloge – seveda ne vedno v zadovoljstvo svojega lastnika.

Tudi, če so avstralski kelpiji zelo učljivi, človek ne sme v nobenem primeru sklepati, da so enostavno vzgojljivi. Njihova visoka inteligenca, v kombinaciji z izrazito samostojnostjo, zahteva veliko kreativnosti in doslednosti v vzgoji in negi te pasme psov.

Če se posvetimo temperamentu in veselju do gibanja živali in smo pripravljeni veliko časa nameniti vzgoji in zaposlitvi (na primer v pasjih športnih šolah), dobimo z avtralskim kelpijem ekstremno zvestega in zanesljivega spremljevalca, ki zaradi svoje vsestranskosti, vzdržljivosti in lahke vodljivosti prinaša dolga leta veselja. Kelpiji se radi crkljajo s človekom, ki mu zaupajo in radi razdeljujejo tudi poljubčke – torej brez skrbi, ti psi niso le za pastirje ovac!

Podobni članki
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.

9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.

9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.