Irski rdeči seter

Irski rdeči seter

Čudovit Irec

Irski rdeči seter na kratko: irski seter je izjemno priljubljen pes. Toda njegova priljubljenost mu ni prinesla samo dobrih stvari: Nekateri ljubitelji psov po nakupu irskega seterja niso upoštevali, da bodo za vzrejo tega psa potrebovali veliko izkušenj in tudi veliko časa v primerjavi z drugimi psi, če ga ne bodo uporabljali kot lovskega psa v gozdu in poljih.

Milostni lovec

Ko mu boste pogledali v njegove čudovite oči, vam bo zagotovo stopil srce. Irski seter je nedvomno eden najbolj elegantnih lovskih psov. To ni samo zaradi dolgega svilenega kožuha tople kostanjeve rdeče barve in njegovih temnih oči, temveč tudi zaradi njegovega elegantnega telesa. Dolga in vitka glava sedi na mišičastem vratu, njegova puhasta viseča ušesa in lepe obrvi poudarjajo njegov elegantni videz. Okončine so mišičaste, rep je zmerno dolg in postavljen nizko. Tace in trebuh so kosmati. Irski seter tehta približno 30 kg in ima sorazmerno telo. Velik je lahko do 70 cm.

Lovski pes iz 19. stoletja

Kot drugi seterji – škotski seter, irski rdeči in beli seter ter angleški seter, tudi irski rdeči seter spada med kazalne pse. Za njih je značilno, da se postavijo v določeno pozo in lovcu pokažejo, kje se skriva divjad. Poleg tega, da se ustavijo, se včasih tudi sedejo in tako pokažejo na divjad – od tod ime seter (ang. setter). Irski rdeči seter je že od nekdaj priljubljen pri lovu na kljunače in race. Pasma je nastala na Irskem v začetku 19. stoletja, kjer so domače seterje verjetno križali s francoskimi španjeli in angleškimi poenterji. Na začetku vzrejanja so bili rdeči in rdeče-beli seterji pogosta pasma: Leta 1874 so obe različici prvič prikazali na razstavi v Dublinu, dve leti pozneje pa je združenje Ulster Irish Red Setter Club obe različici pasme združil pod imenom irski seter. Od leta 1882 so bili priznani izključno rdeči seterji, kar so potrdili s prvim pasemskim standardom kluba Irish Red Setter Club. Poleg čistih delovnih linij pasme, ki so primerne samo za predane lastnike psov in lovce, obstajajo tudi oblikovalske pasme, ki ne zahtevajo toliko gibanja in imajo pogosto manj dlake – še vedno pa moramo tudi te linije dobro zaposliti in se z njimi ukvarjati.

Večplastni značaj

Irski rdeči seter je doma ponavadi nevsiljiv, precej zadržan, prijazen in poslušen pes. Ko pa stopi ven, pa zasliši klic narave: Za elegantnim videzom se skriva odličen lovec, ki želi zadovoljiti svojo lovsko strast. Če v gozdu opazi sledi zajca, pogosto pozabi svojo vzgojo in se takoj odpravi za sledmi. Na neznance je pozoren in jih običajno z veseljem sprejme. Običajno se dobro ujema tudi z drugimi psi. Irski rdeči seter se po delu rad crklja – postane prava crkljiva mačka. Kljub temu pa bo ohranil določeno stopnjo neodvisnosti – če boste to spoštovali in psu omogočili dovolj gibanja, boste v tem pametnem psu našli prijatelja za vse življenje.

Kako ga vzrejati?

Irski rdeči seter zaradi svojega močnega lovskega nagona ni primeren pes za začetnike, zato ga ni preprosto vzgojiti. Poleg lovskega nagona je včasih tudi malce trmast, kar vam treninga ne bo olajšalo. Najpomembnejša stvar pri vzgoji irskega seterja je dosleden in vsestranski trening. Če boste psu postavili jasne meje, jih bo z veseljem upošteval. Pri takih lovskih pasmah ne pozabite, da bo samo dovolj zaposlen pes dobro vzgojen pes. Ustrezna zaposlitev ima tako pomembno vlogo pri vzgoji. Poleg tega boste s skupnimi aktivnostmi krepili vez med seboj in svojim psom, zaradi česar bo vzgoja preprostejša. Priporočamo vam obisk pasje šole, kjer imajo izkušnje z irskim seterjem – razen, če ga nameravate vzgojiti v lovskega psa.

Pomembno: Zdravju primerna vzreja

Ti lovci v kostanjevi barvi so nagnjeni k displaziji kolkov – to lahko do neke mere preprečimo, če psa kupimo od uglednega rejca, saj taki rejci vzrejajo samo tiste živali, ki imajo zdrave sklepe, s čimer zmanjšajo tveganje za nastanek teh težav. Pazite tudi, da vaš pes ne bo imel prekomerno težo, saj bo to povečalo težave s sklepi. Poleg tega se v nekaterih linijah pojavlja progresivna atrofija mrežnice (PRA). V tem primeru odmre očesna mrežnica, kar lahko privede do slepote. Za irske rdeče terierje obstaja genetski test, s katerim lahko preverimo, ali ima pes PRA. Tudi tu je potrebno določeno znanje in predanost rejca. Zdrav irski rdeči seter lahko živi od 12 do 14 let.

Prehrana

Tako kot vsak pes tudi vaš športni lovec potrebuje hrano, ki jo v največji meri sestavlja meso, saj je pasji želodec zasnovan za prebavo kakovostnih živalskih beljakovin. To velja ne glede na to, če izberete suho ali mokro hrano – meso mora vedno biti na vrhu seznama sestavin. Hrana naj vsebuje malo ali nič žit. Drug razlog za izbiro brezžitne hrane je, da so irski rdeči seterji pogosto alergični na gluten. Če želite spremeniti vrsto hrane, je najbolje, če to storite počasi in mu vsak dan v staro hrano vmešate vedno več nove hrane. Dobro je, če psa navadite na eno vrsto različne hrane iste kakovosti, tako da poskrbite za raznolikost v njegovi posodi, po drugi strani pa se izognete težavam, če eden od proizvajalcev spremeni svojo recepturo. Psu po obroku vedno privoščite počitek, da hrano prebavi. Pustite ga, da malce zadrema, saj v nasprotnem primeru obstaja nevarnost za smrtno nevarno krčenje želodca. Irski rdeči seter, ki se ne giblje dovolj, je nagnjen k prekomerni telesni teži. Zato pozorno spremljajte širino pasu svojega psa in če opazite, da se je zredil, sprejmite ustrezne ukrepe. Vedno naj ima na voljo svežo pitno vodo.

Nega za lepoto in dobro počutje

Če želite ohraniti lepoto njegovega svilnatega kožuha, si morate vzeti nekaj časa. Vsak dan krtačite njegovo dlako, da razvozlate morebitne vozle. Ker irski seter nima poddlake in mu dlaka običajno ne izpada, bo krtačenje dokaj kratko. Pomembna je tudi redna nega ušes, saj so ušesa irskega rdečega seterja precej občutljiva na vnetja ali zajedavce, saj je njihovo domače podnebje ponavadi vlažno in toplo. Redno preverjajte stanje ušes in jih po potrebi očistite s posebnim čistilom. Redno preverjajte kremplje svojega štirinožnega prijatelja: Zlasti starejši psi ali tisti, ki težko hodijo po asfaltiranih poteh, svojih krempljev ne bodo dovolj obrabili, kar predstavlja tveganje za poškodbe. Če ne veste, kako skrbeti za njegove kremplje, se pozanimajte pri veterinarju, ki vam bo to pokazal – lahko pa mu jih tudi sami pristrižete s pomočjo škarij za pasje kremplje. Številni lastniki psov so svojega psa navadili, da si vsak dan čisti zobe, kar je dober način za preprečevanje nastanka zobnega kamna in številnih zapletov, povezanih s tem. Če ste se tudi vi odločili za to možnost, potem že mladička navadite na dnevno ščetkanje zob s posebno zobno ščetko in pasto za pse.

Zaposlite mu misli in telo

Morda ste že sami uganili, da je najljubša zabava irskega seterja lov na divjad! Vendar pa ga lahko povsem osrečite tudi brez lova. Ta pes potrebuje veliko gibanja na prostem – ne glede na veter ali vreme. Kot odrasel pes vas lahko spremlja pri teku in kolesarjenju. Poleg telesnih izzivov pa ga izzivajte tudi miselno. Tu se izkažejo pasji športi, kot so mantrailing ali splošne igre iskanja z vohom, tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Prav tako je odličen pes za prinašanje. Možna sta tudi agility ali flyball – na voljo imate veliko različnih možnosti, kako svojega seterja ohranjate zaposlenega. Miselne igrače so odličen način, kako svojemu psu ponuditi raznolikost pri igranju. Preizkusite, kaj vam in vašemu psu najbolj ustreza ter kaj vaju najbolj zabava! Po delu ali igranju se bo irski rdeči seter z veseljem z vami spočil in crkljal.

Je irski seter pravi pes za vas?

Veliko ljudi se zaljubi v te simpatične pse, toda le redki mu lahko ponudijo vrsti primerno življenje. Primeren je za izkušene lastnike, ki se ukvarjajo s športom ali so dejansko lovci. Če so ti predpogoji izpolnjeni, bo temu lovskemu štirinožcu prijetno tudi v družini, čeprav je bolj primeren za starejše otroke, ki že razumejo osnovna pravila ravnanja s hišnim ljubljenčkom. S takimi otroci se bo seter zelo dobro razumel in ujel – otroci lahko v njem najdejo čudovitega prijatelja. Seveda je pred selitvijo pomembno, da nihče v družini ni alergičen na pse in da se vsi strinjajo z vselitvijo in časom, potrebnim za skrb za psa. Ta ljubitelj narave ni primeren za stanovanja. Okrog sebe potrebuje veliko zelenega ali dobro zavarovano dvorišče, kjer lahko po mili volji vohlja po kotičkih in se potika po sledeh mačke, ki je nedavno šla čez vrt.

Irski rdeči seter ne mara biti sem – o tem razmislite, preden se preseli k vam. Potrebuje tesno družinsko povezanost in tudi primerno nego v primeru bolezni ali dopusta. Če se odpravite na pohodniške počitnice, je to odlična priložnost, da skupaj preživita lepe dogodivščine. Pred vselitvijo razmislite tako o času, ki ga boste namenili svojemu psu, kot tudi o stroških: Poleg nakupne cene psa pri resnem rejcu in osnovne opreme od postelje do pincete za klope, boste morali odšteti tudi za kakovostno hrano, veterinarske preglede ipd.

Kje lahko najdem svojega irskega seterja??

Tega plemenitega psa kupite samo od rejca, ki je član pasjega združenja in se drži vseh navedenih standardov. Psa ne kupujte od rejcev, ki niso člani klubov. Ponavadi so mnenja, da so dokumenti psa le zapravljanje denarja ali da psu gre povsem v redu tudi brez kluba. Članstvo v klubu je poglavitna zahteva za nakup mladičev. Ugledni rejci vam lahko pokažejo dokumente o zdravstvenih pregledih staršev mladička, s čimer boste zmanjšali tveganje za displazijo kolkov pri mladičih. Ugledni rejec vas bo povabil k sebi domov, kjer boste spoznali mladičke in njihove starše. Starši mladičkov morajo biti prijazni in zdravi. Poleg tega vam bo rejec z veseljem odgovoril na vprašanja o značaju psa – dober rejec vas bo tudi sam izprašal o vašem življenjskem slogu in preveril, kakšne izkušnje imate s psi. To je dober znak, saj bo s tem pokazal, da ga skrbi za dobro počutje svojih mladičkov. Mladiči smejo zapustiti svojo mamo pri osmih tednih življenja, hkrati pa morajo biti večkrat razgliščeni in cepljeni. Šele nato se lahko preselijo k vam. Čipirani pes bo imel svoje potrdilo o cepljenju, hkrati pa vam bo rejec dal nekaj pasje hrane, na katero je mladiček navajen, in mogoče tudi njegovo najljubšo igračko.

Če si želite odraslega irskega rdečega seterja, lahko preverite na spletu – čeprav je možnost majhna, da boste našli čistokrvnega irskega seterja, ki išče nov dom, pa se splača preveriti! Kljub temu pa imate lahko korist od takega povpraševanje: Morda vas bo očaral tudi kakšen mešanček? Morda boste našli tudi kakšno zavetišče, kjer lovski pes išče nov dom. Preverite in mogoče boste kaj kmalu našli psa, ki bo ustrezal vašim željam!

Vam in vašemu irskemu rdečemu seterju želimo veliko srečnih trenutkov!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Zlati prinašalec

Srednje velik zlati prinašalec obožuje otroke in je odličen družinski pes! Zelo je navezan na človeka, zato rabi malo nege in veliko vadbe.
9 min

Labradorec

Ubogljiv, naklonjen ljudem in prilagodljiv: srednje velik labradorec je izredno priljubljen družinski pes, čeprav ima kot prvotni delovni pes rad psihične in fizične izzive.
9 min

Bernski planšar

Za bernske planšarje je značilna tribarvnost. Zaradi njegove dobrohotne in prijazne narave je bernski planšar postal eden najbolj priljubljenih kmečkih psov na svetu. Agresivno vedenje mu je tuje.