Kako odstraniti vonj mačjega urina in madeže?

Kako odstraniti vonj mačjega urina in madeže?

Je vaši mačku ušlo? Z gospodinjskimi sredstvi in posebnimi čistili lahko odstranite mačji urin.

Ali je vaša mačka nečista? V tem članku si lahko preberete nekaj nasvetov o tem, kako odstraniti vonj mačjega urina in madeže. Predstavili vam bomo preprosta domača sredstva in posebna čistila.

Nečistoča lahko tudi najbolj potrpežljivega mačjega lastnika spravi v obup. Če se je mačka polulala na vaša najljubša oblačila, preprogo ali kavč, morate hitro ukrepati in očistiti mačji urin. Umazanijo in vonjave lahko odstranite s preprostimi domačimi sredstvi ali – v trdovratnih primerih – s posebnimi čistilnimi sredstvi.

Ne glede na to, kako se odločite, pa je pomembno, da odkrijete pravi vzrok za nečistočo pri vaši mački.

Vzroki nečistoče

Ko mačka svoje potrebe ne opravlja več v mačjem stranišču, so za to lahko krivi različni vzroki: Eden teh je lahko resna bolezen sečil. Nečistočo pri mački mora zato vedno razjasniti veterinar.

Včasih se vzrok skriva v mačjem stranišču. Ali morda zdaj uporabljate nov mačji pesek, ki čudno diši? Ste mačjo posteljo prestavili na novo mesto, ki ni več tako tiho in udobno? Takšne stvari lahko vašo mačko odvrnejo od obiska stranišča.

Tudi stres lahko povzroči nečistočo, ki ga na primer izzovejo s konflikti v družini, novi sostanovalci, hrup ali selitev.

Pri tem pa ne pozabite, da označevanje z urinom ne pomeni nečistočo in je nekaj povsem naravnega. Z označevanjem mačka sporoča drugim mačkam, na primer glede meja svojega ozemlja.

Pomembno: Nečistoča ni namerna, ampak vedno znak velike telesne ali duševne stiske. Ne kaznujte svoje mačke. Poskusite ostati mirni in priti vzroku do dna.

Domača sredstva za odstranjevanje vonja mačjega urina

Najbolje je, da občutljivih tkanin ali površin ne obdelujete z agresivnimi čistilnimi sredstvi. Obstajajo številna domača sredstva, s katerimi lahko odstranite madeže mačjega urina.

Preden začnete s čiščenjem, na skritem delu tkanine preizkusite domače sredstvo po svoji izbiri (npr. spodnja stran preproge). Na ta način lahko preverite, ali material dobro prenaša sredstvo.

  • Milo in domače čistilo iz kisa

Mačji urin zlahka odstranite na primer z milom in razredčenim kisom. Najprej madež očistite z milom. Nato nanesite domače čistilo iz kisa, ki ga naredite tako, da zmešate kis in vodo v razmerju 1:2.

Razredčen kis pustite delovati približno deset minut. Na koncu ponovno očistite območje z vodo.

  • Alkohol

Alkohol razkuži in se še posebej dobro obnese pri čiščenju gladkih površin. Popršite ga na umazano mesto in pustite delovati nekaj časa, nato pa obrišite z nekaj vode.

Manj občutljive tkanine lahko pred pranjem obdelate tudi z alkoholom.

  • Ustna vodica

Tudi ustna vodica je primerna za čiščenje urina. Koristna je predvsem za odstranjevanje vonja po mačjem urinu.

Naredite mešanico iz ustne vodice in vode v razmerju 1:1. Mešanico nežno nanesite na madež.

Pozor: Na temnih materialih uporabljajte samo barvno ustno vodico. Svetle tkanine ali površine pa čistite samo s prozorno ustno vodico.

  • Citrusi

Aroma citrusov lahko precej dobro prikrije vonj mačjega urina. Uporabite olje citrusov ali lupine limon ali pomaranč.

Vendar olja citrusov ne uporabljajte na tekstilu ali občutljivih površinah, saj bodo namesto madeža urina na njih ostali mastni madeži.

Dobro je vedeti: Mačke sovražijo vonj citrusov in se raje izogibajo vsemu, kar diši po limoni.

  • Milo in kavni prah

Za odstranjevanje vonja po mačjem urinu lahko uporabite tudi kavo v prahu. Najprej očistite prizadeto mesto z milom in nato nanesite kavo v prahu.

Ko je se mleta kava posuši, jo previdno obrišite ali posesajte.

Tako kot obarvana ustna vodica je tudi mleta kava primerna samo za temne materiale. Če ste v dvomih, ga najprej preizkusite na skritem mestu.

  • Pecilni prašek

Drugo domače sredstvo proti mačjemu urinu je pecilni prašek. Nanesite prašek na madež in pustite delovati, dokler se ne posuši. Nato pazljivo počistite.

Kot nadomestilo za pecilni prašek lahko uporabite tudi sodo bikarbono (natrijev bikarbonat).

Takoj odstranite mačji urin

Mačji urin odstranite čim prej. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost, da se bo vaša mačka spet polulala na popolnoma isto mesto.

Pri čiščenju bodite temeljiti, saj lahko občutljiv nos vaše mačke zazna tudi najmanjše sledi vonja.

Ste že vedeli? Za oster vonj mačjega urina sta odgovorna amoniak in vodikov sulfid.

Posebna čistila proti vonju mačjega urina in madežem

Da bi madeže mačjega urina odstranili še posebej temeljito, imajo specializirani trgovci na voljo različna posebna čistila.

Protibakterijska pršila se ne borijo samo proti madežem urina, ampak tudi proti onesnaženjem z mačjim blatom in izbljuvki.

Nekateri izdelki vsebujejo bakterije in encime, ki biološko razgrajujejo urin in druge izločke.

Kako odstraniti vonj mačjega urina in madeže?
Mačje stranišče kljub rednemu čiščenju smrdi? Posebna veziva vonjav poskrbijo za čistejši zrak.

Ko mačje stranišče smrdi

Če pesek v mačjem stranišču “neprijetno diši” po mačjem urinu, je verjetno čas, da popolnoma v celoti zamenjate mačji pesek in stranišče temeljito očistite.

Mačje stranišče očistite vsaj enkrat na dan.

Za nevtralizacijo neprijetnih vonjav v stranišču obstajajo posebna sredstva za odstranjevanje vonjav in dezodoranti.

Pomembno: Bodite previdni pri uporabi dišečih izdelkov. Ni vsak vonj, ki je všeč nam ljudem, primeren za našo mačko. Če se vaši mački zdi vonj dezodoranta neprijeten, se bo morda izogibala svojemu stranišču.

V naši spletni trgovini zoohit lahko najdete izbor čistilnih pršil, vezalcev vonjav in dezodorantov za odstranjevanje vonja po mačjem urinu.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne