10 nasvetov za popolne fotografije z mačko

10 nasvetov za popolne fotografije z mačko

Mačke veljajo za enega najbolj priljubljenih fotomotivov. Očarajo nas fotografije njihovih velikih oči, mehkih tačk, svilenega kožuha in občutljive narave. Težava pa je, da so ti živalski modeli precej trmasti. Spodaj navajamo 10 nasvetov za popolne fotografije z mačko.

Pa naj bo to ob mirnem počitku na topli okenski polici, ljubkem zehanju, smešnemu igranju s kroglico iz volne ali radovednem raziskovanju vrta: Mačka ponuja veliko primernih motivov, a takoj, ko vzamemo fotoaparat ali pametni telefon, se mačka že premakne in trenutka za pravo fotografijo ni več. Na srečo pa imamo nekaj preprostih nasvetov o tem, kako lahko posnamete čudovite fotografije z mačko – in to brez dragih fotoaparatov, objektivov ali stojal.

  • Zamislite si motiv: Kako želite pokazati svojo mačko?

Pa naj gre za sliko v dnevni sobi ali objavo na Facebooku ali Instagramu – fotografij z mačkami je ogromno. Vendar pa kakovost fotografij ni vedno takšna, kot si želimo: Slabe svetlobne razmere, zamegljeni gibi, nemirna ozadja ali samo dolgočasne fotografije mačjega spanca. Da bi mačko posneli v dobri svetlobi in pri tem dobili izostreno sliko ni ravno lahka naloga – nenazadnje pa se mačke ne zmenijo za naše fotografije.

Da bi vam vseeno uspelo posneti lepo fotografijo, premislite, kaj želite z njo izraziti, preden vzamete v roke fotoaparat ali telefon. Kako želite pokazati svojo mačko? Želite ustvariti portret, kjer bodo do izraza prišle njene izrazite oči? Ali želite mačko fotografirati med igro, ko recimo pleza ali skače? Naj jo osvetljuje naravna zunanja svetloba ali raje umetna, ko poležava na kavč? Zamisel lahko najdete tudi na drugih fotografijah na internetu. Toda slik z interneta ne poskušajte dobesedno posnemati, saj vam bo verjetno spodletelo. Vsaka mačka je drugačna in ravno njena edinstvenost naj bi poudarila fotografijo.

Da bi našli primeren motiv za svojo mačko, razmislite, v čem se razlikuje od ostalih. Ima posebno barvo dlake? Kaj najraje počne? Je še vedno mlada in razigrana? V tem primeru lahko posnamete dinamično fotografijo, kako se igra s svojo najljubšo igračo ali fotografijo, na kateri radovedno gleda v fotoaparat. Pri fotografijah majhnih muc je lepo, če lahko poudarimo njeno majhno velikost, na primer, ko majhen muc leži ob svoji materi ali v vašem naročju. Se vaša mačka rada potika naokrog in cel dan lovi miši? Potem jo fotografirajte na dvorišču in na prostem. Ali morda raje poležava v vašem naročju in se crklja? Potem je zanjo primeren motiv, v katerem udobno poležava na soncu.

  • Pazite na nevtralno ozadje

Ne glede na motiv ali pozo, mora mačka biti v središču pozornosti. In prav to morate prikazati na fotografijah. Nemirno ozadje z ljudmi, avtomobili, vzorčastimi ozadji ali televizijo lahko preusmeri pozornost stran od vašega tigrčka, zato se takšnim ozadjem izogibajte. Mačko fotografirajte v hiši, pred navadno belo steno (brez slik ali plakatov) ali na lepih lesenih tleh. Na steno lahko prav tako obesite rjuho ali kos pobarvan kartona, ki vam bosta služila kot ozadje. Za ozadje so primerne tudi enobarvne blazine ali odeje.

Pomembno je, da bo vaša mačka zelo izstopala glede na ozadje. Črna mačka naj stoji na svetlih lesenih tleh ali barviti odeji in ne na temnih ploščicah. Mačke z rjavo-rdečkasto dlako ne postavljajte na lesena ali laminatna tla. Če imate belo mačko, potem uporabite temnejšo odejo ali črno blazino. Če raje fotografirate zunaj, potem morate tudi tam poskrbeti za bolj nevtralno ozadje, kot je recimo zeleni travnik.

  • Poskrbite za dovolj svetlobe

Lepo ozadje, dobra poza in najboljši fotoaparat – nič od tega vam ne koristi, če nimate dobre svetlobe. Dobra osvetlitev (najboljše je čim več naravne svetlobe) je najbolj pomembna stvar za čudovite fotografije z mačko. Če nimate reflektorskih luči za fotografiranje, potem mačko fotografirajte pred velikim oknom, v kolikor je to mogoče – lahko pa se premaknete na dvorišče. Da se izognete grdim sencam, se ne postavljajte neposredno s hrbtom proti svetlobi, temveč raje fotografirajte tako, da bo svetloba z okna ali sonca padla na stran mačke. Če mačka gleda neposredno v okno, se bo v njenih očeh videl obris okna – to je zelo priljubljen učinek pri portretnem fotografiranju.

Poleg naravne svetlobe lahko na fotoaparatu rahlo povečate vrednost ISO ali uporabite bliskavico. Bliskavico vedno usmerite navzgor, da boste fotografijo le posredno osvetlili. Nikoli je ne usmerjajte v oči svoje mačke, saj jo lahko prestrašite.

10 nasvetov za popolne fotografije z mačko
  • Mačji portret: Oster spredaj, zamegljen zadaj

Drug nasvet, da bo mačka lepše prišla do izraza na fotografiji, je zameglitev ozadja. Obraz mačke pa naj bo izostren. Strokovnjaki zaslonko pri tem nastavijo na najnižje možno število (način A ali AV). Z vrednostjo med f2,8 ali f3,2 je odprtina široko odprta, globina polja pa se zato zmanjša. Ozadje je zamegljeno, vaša mačke pa je v ospredju. Pomembno je, da izostrite oči mačke – portret nas bo najbolj prepričal, če prikažemo ostre in izrazne oči, ki bodo nemudoma pritegnili gledalca.

Vsi, ki še niste seznanjeni s fotografskimi izrazi, kot so fokus, globinska ostrina, zaslonka in hitrost zaklopke in si kljub temu želite posneti čudovito portretno fotografijo svoje mačke, vam priporočamo, da na fotoaparatu izberete portretni način (ponavadi je portretni način označen s sliko/simbolom glave). Tudi nekateri pametni telefoni imajo že možnost slikanja portretnih fotografij z zameglitvijo ozadja. Če na svojem telefonu nimate takega načina fotografiranja, si lahko prenesete aplikacije za zmanjšanje globinske ostrine. Ozadje pa lahko zamegltie tudi pozneje s programom za urejanje slik.

  • Mačka v gibanju: Hitra, vendar še vedno izostrena

Posebno težavo pa predstavlja dejstvo, da se mačke običajno nočejo postaviti tako, kot si mi želimo. Namesto da bi mirno sedela in strmela v fotoaparat, se raje osredotoči na to, kar se dogaja za njim, skoči na mačje drevo ali steče v drugo sobo. Fotografije z mačko v teku ali med skakanjem, pri čemer zamrznemo njen gib, so še posebej privlačne. Težava pa je, da so takšne fotografije v večini primerov zamegljene in so primerne samo za koš s smetmi.

Da bi to preprečili, moramo hitrost zaklopke fotoaparata nastaviti na najmanjšo vrednost. Če si ne upate ročno nastavljati nastavitev fotoaparata, lahko izberete tudi športni način slikanja. Ko se mačka igra in divja, lahko uporabi način več zaporednih fotografij. Tako ne boste zamudili nobenih izvirnih poz svoje mačke. Seveda pa boste po slikanju morali prečesati in razvrstiti ogromno fotografij. Pomembno je naslednje: Že v naprej poskrbite, da imate dovolj prostora na fotoaparatu ali pametnem telefonu.

  • Spustite se na njeno raven

Fotografije z mačko so videti bolj naravne, če odražajo svet z mačje perspektive. Fotografije, pri katerih mačko slikamo od zgoraj, nas ne bodo prevzele, saj bo v tem primeru preveč okolice, mačka pa se bo zdela premajhna. To pomeni, da moramo na kolena!

Fotoaparat postavite na raven oči vaše mačke in poskusite ujeti njen pogled na vodoravni črti. Če imate težave s koleni, lahko mačko postavite v višji položaj, kot sta na primer miza ali mačje drevo.

Če imate še posebej veličastno mačko, kot sta perzijka ali Maine Coon, potem se spustite še nižje ali se celo uležite na tla. Tako boste mačke postavili zares v središče fotografije. Toda pazite! Včasih se mačke od spodaj zdijo debelejše kot pa so v resnici.

  • Tako jo pripravite, da pogleda v fotoaparat

Najbolj čudovite so fotografije, na katerih mačka gleda neposredno v objektiv. Kako pa trmasto mačko pripravimo do tega, da bo pogledala v fotoaparat? Če bomo samo čakali, da bo mačka slučajno pogledala v objektiv, bo to trajalo predolgo. Na srečo pa obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko preusmerite pogled svoje mačke.

To je najlažje izpeljati, če vam pri fotografiranju pomaga druga oseba. Na palico pritrdite zanimivo igračo. Prst imejte na sprožilcu, vaš partner pa naj poskuša preusmeriti pozornost mačke. Če mu to uspe, palico usmeri proti objektivu, mačka bo palici sledila, vi pa pritisnete sprožilec. Če vam ne more nihče pomagati, lahko poskusite s prstom potrkati po fotoaparatu in na ta način preusmeriti pozornost svojega tigrčka. Mačke so po naravi zelo radovedne živali – to izkoristite! Lahko pa si tudi pripravite slasten mačji priboljšek in z njim preusmerite pozornost mačke. Mačka bo storila vse, da bi ga dobila – morda bo z nekaj sreče strmela v fotoaparat.

10 nasvetov za popolne fotografije z mačko
  • Približajte se

Da bi posneli lepe fotografije z mačko, mora mačka biti v središču pozornosti, pri tem pa mora biti ozadje čim manjše, kar pa smo se že naučili. Za razliko od panoramskih fotografij se moramo čim bolj približati svojemu tigrčku. Mačka lahko nemoteno opazuje vaš fotoaparat – navsezadnje je najbolje, če pogleda neposredno v objektiv. Mački se približajte, da bo fotoaparat radovedno pregledala – morda vam jo bo uspelo poslikati čisto od blizu.

Zanimivi in privlačni so tudi podrobnostni posnetki, s katerimi želite pokazati samo šapo vaše mačke ali posebno piko na nosu. Ne pozabite, da fotografije posnamete v najboljši možni kakovosti. Na ta način lahko sliko se pomanjšate, brez da bi izgubila svojo kakovost.

  • Dodatek: Obdelava fotografij

Čeprav želite sliko objaviti na Instagramu in jo označiti z #nofilter (brez filtra), pa lahko določeni filtri fotografijo spremenijo v pravo umetnino. In iskreno: Če obdelajo vsako sliko znanih osebnosti, potem lahko sliko svoje mačke polepšate z različnimi programi ali aplikacijami za urejanje fotografij.

Slike postanejo zanimivejše, če jim rahlo spremenite kontraste ali barve. Nekatere mačke bodo v črno-beli barvi zgledale veliko bolje. Če boste slikam dodali filter vinjete, bodo postale prave umetnine. Ta filter bo robove slike zasenčil, vaša mačka pa bo ostala na svetlem središču slike.

  • Vaja dela mojstra

Zdaj ste spoznali kopico nasvetov, kako ustvariti čudovite fotografije s svojo mačko. Kljub temu se lahko zgodi, da ne boste posneli popolne fotografije z mačko. Toda ne skrbite: Vsaka stvar potrebuje nekaj vaje! Pa naj gre za šport, glasbo, slikanje ali fotografiranje mačk: Če želite biti res dobri, boste potrebovali nekaj več kot le talent. Mojstri boste postali šele z veliko vaje.

Zato vzemite fotoaparat v roke in preizkusite različne nastavitve iz različnih vidnih kotov. Bolj ko se seznanite z nastavitvami, hitreje se boste odzvali na zanimive poze vaše mačke in jih tudi posneli.

Želimo vam veliko zabave, potrpljenja in seveda veliko dobre svetlobe pri fotografiranju svoje mačke!

Odkrijte našo kamero za mačke!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.