Lastniki mačk v primerjavi z lastniki psov

lastniki mack vs lastniki psov

Stari kliše za lastnike mačk ali psov že dolgo več ne velja. Kar velja je, da so si mačke in psi zelo različni v svojih lastnostih in zahtevah. Določitev katera od obeh vrst živali je boljša za hišnega ljubljenčka ni ravno možna. Lahko pa seveda določimo katera žival bolje ustreza vaši družini - mačka ali pes? Kako izgleda vsakdan lastnika psa in kako lastnika mačke?

Zgodovina življenja z mačko in psom

Pse pogosto opisujejo za „najboljše prijatelje ljudi“. In to že zelo dolgo časa! Tudi, ko se znanstveniki prepirajo o natančnem času udomačitve psa, je eno gotovo: ko so se naši predniki naseljevali, se je začela evolucija od divjega volka do udomačenega psa. Pred pribl. 35.000 do 10.000 leti so se divji volki približevali človeškim naselbinam. Odpadki in ostanki hrane so bili velika stimulacija za iskanje človekove bližine. Kasneje so za pse, ki jih je bilo možno ukrotiti, namensko skrbeli in jih vzrejali. Uporabljali so jih za lov, kot vlečne živali in zaščitnike in jih razvijali za spremljevalce in prijatelje živali.

Tudi mačke so se ljudem prostovoljno priključevale. Shrambe z zalogami in podstrešja z mrčesom in malimi glodavci so bili pravi paradiž za majhne plenilce. Čeprav jih sprva niso ravno radi videli, so mačke hitro postale koristni uničevalci miši in drugih škodljivcev. Najstarejša mumija mačke je stara kar 9.500 let ter izvira iz Cipra in tudi v starem Egiptu so bile mačke priljubljene hišne živali. V nasprotju s skupnim življenjem človeka in psa je bil to v pravem pomenu besede „mačji skok“.

Vzgoja mačk in psov

Vzgoja mačk

„Psi imajo lastnike, mačke imajo osebje“. V tem citatu pisca Kurta Tucholskyega je delček resnice. Mačke so po naravi neodvisne. Same gredo na lov in so navajene stati na lastnih nogah. V nasprotju s psmi so mačke namreč „samotni lovci“. Tudi, če v določenih situacijah za reševanje skupinskega ulova skupaj lovijo, živijo pretežno same. Končno je plen mačke tako mali, da si pri skupnem lovu lahko bore malo delijo med seboj. Če mačke kljub temu sklepajo ohlapna združenja, v njih ni fiksne hierarhije. Kdor obdrži vodstvo in kdor ne, je v mačji združbi odvisno od časa in kraja.

Ta model vpliva na mačko tudi, ko se pridruži družini človeka.  V okviru svoje človeške družine se mačke naučijo ceniti in uživati v rednem božanju. Priključijo se družini, vendar ne tako vdano kot pes. Kajti mačke vedo: tudi same zase lahko poskrbijo! Lastniki mačk morajo biti pripravljeni svojemu mačjemu štirinožcu pustiti nekaj svobode. Mačke na primer natančno vedo, kdaj si želijo božanja in kdaj ne. Kljub temu so se tudi mačke sposobne naučiti pravil: prosjačenje pri mizi ni dovoljeno, potreba se opravlja v mačjem stranišču.

Vzgoja psov

Psi so po drugi strani tropne živali. Pes sam redko preživi prosto v divjini. Hierarhija v pasjem krdelu je absolutna: živijo in lovijo skupaj v družinski povezavi, vsak član skupine ima fiksne naloge in se podreja točno določeni hierarhiji. Pes zato išče „alfa-žival“ v svoji človeški družini. To se odraža tuid v hierarhiji psa v družini. Kdor vzame psa, naj bo pripravljen, da mu nudi varnost. Vzgoja spada k temu, za novince med psi je na voljo pasja šola. Glede na značaj in pasmo psa lahko to zahteva čas in energijo!

Nega mačk in psov

Kako pa je z nego? Katera žival je bolj zahtevna - mačka ali pes?

Dolgo je veljal kliše, da so mačke enostavne za nego in da rade ostajajo tudi same, medtem ko živi človek svoje vsakdanje življenje. To velja le pogojno. Kljub temu, da mačke ni potrebno cel čas zaposlovati, so vendarle lovci in navajeni na spodbudno okolje in raznolikost: plezanje, praskanje in možnosti skrivanja dajejo mački priložnost, da se izživi. Tudi stik s človekom spada k mačjemu življenju! Mačko puščati cel čas samo ni prav – tudi v primeru, kadar imate doma še drugo žival za družbo. Kljub temu so mačke relativno enostavne za nego, če naredimo primerjavo s psom kot hišno živaljo.

Psi so močneje fiksirani na človeško družino. Le nekateri psi lahko ostanejo ure dolgo sami in medtem, ko mačka svojo toaleto brez težav opravi v mačji toaleti, je potrebno pse redno peljati ven. Glede na pasmo ima pasji ljubljenček tudi določeno potrebo po gibanju, ima raje daljše sprehode ali ure dolgo igro. Kdor želi v svojo družino vzeti psa, naj ima dovolj časa, da izpolni te potrebe!

Odločitev: mačka ali pes?

Odločitev za ali proti določeni hišni živali ni enostavna. Pogosto pomaga vzeti pod drobnogled lastno življenjsko situacijo in svoj vsakdan: Kako veliko je vaše stanovanje? Koliko časa imate za zaposlitev s svojo živaljo? Kateri karakter vam je bližje- od neodvisne mačke ali tropnega psa?

Pri vaši odločitvi vam želimo veliko uspeha in vse dobro!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
11 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.
11 min

Kako navaditi psa in mačko na skupno življenje

''Obnašata se kot pes in mačka'': Kot pravi ta pregovor, pes in mačka nista ravno najboljša prijatelja. Je to res? So mačke in psi res zapriseženi sovražniki ali gre samo za mit? Kdaj pride do nesporazumov? Ali lahko mačka in pes živita skupaj v istem stanovanju ter sta hkrati tudi srečna?