Mačka kaliko

Mačka kaliko

S svojim vpadljivim kožuhom mačka sreče pritegne vso pozornost.

Rdeča, črna in bela –mačka kaliko oz. mačka sreče takoj pritegne pozornost s svojim tribarvnim kožuhom. Kako nastane ta poseben vzorec kožuha? Zakaj so skoraj vse mačke sreče ženske? Ali mačka sreče res prinaša srečo? Odgovore na ta vprašanja si lahko preberete v tem članku.

Kaj je mačka kaliko?

Mačke kaliko same po sebi niso ločena pasma mačk. Ime opisuje posebno barvo in vzorec mačjega kožuha.

Mačke, katerih dlaka je črno-rdeča in bela, so znane kot mačke sreče. Rejci pogosto uporabljajo tudi izraz “tricolor”. V angleško govorečem svetu se tribarvne mačke imenujejo “calico cats”, po pisano potiskani bombažni tkanini, imenovani calico.

Tribarvne mačke najdemo v številnih različnih pasmah:

Kako nastane tribarvni vzorec kožuha mačke sreče?

Mačko kaliko in želvovinasto mačko pogosto zamenjujemo. Medtem ko ima dlaka dvobarvne mačke črno-rdeč vzorec, ima tribarvna še dodatno belo barvo.

Gensko imata oba vzorca dlake nekaj skupnega.

Osnovni barvi mačjega kožuha: črna in rdeča

Vse barve, odtenki in vzorci dlake pri mačkah izvirajo iz dveh primarnih barv, črne in rdeče. Barvni pigment eumelanin tvori črno dlako, barvni pigment feomelanin pa rdečo dlako.

Ta dva pigmenta sta lahko prisotna v različnih razmerjih in tako povzročita različne barvne različice. Če je dlaka sestavljena iz črnih in rdečih lis, govorimo o želvovinasti mački.

Gen za lisasto dlako povzroča bele lise

Če ima mačka bele lise, je aktiven tako imenovani “lisasti gen” (S gen). Odgovoren je za bele predele v mačjem kožuhu. Velikost in porazdelitev lis sta prepuščeni naključju.

Gen za lisasto dalko spremeni črno-rdečo želvovinasto mačko v črno-rdečo in belo mačko kaliko. Ta kombinacija genov je izjemno redka in mačka potrebuje nekaj sreče, da se skoti s tem posebnim vzorcem dlake.

Mačka kaliko
Srečne mačke veljajo za izjemno redke.

Zakaj so skoraj vse mačke kaliko samice?

Če naletite na mačko kaliko, lahko domnevate, da je samica. Obstajajo genetski razlogi, zakaj je tako:

Gen za barvo mačje dlake se nahaja na kromosomu X. Samice imajo dva kromosoma X, enega od matere in enega od očeta. Genetsko gledano je samica mačke lahko črno-rdeča – na primer, če ima njena mati črn kožuh, oče pa rdeč.

Med razvojem zarodka eden od dveh kromosomov X postane neaktiven. Ta postopek pa ne poteka vedno enako, zato se včasih izklopi materin, včasih očetov kromosom X. To pomeni, da je včasih črna barva dlake potlačena, včasih rdeča. S tem dobimo različno obarvane lise na kožuhu.

Neodvisno od tega pa gen za lisasto dlako prispeva bele predele dlake.

Mačji samci imajo samo en kromosom X in en kromosom Y. Zato imajo lahko samci samo eno genetsko barvo dlake: bodisi črno ali rdečo.Če je gen za lisasto dlako aktiven, imajo lahko tudi samci črno-belo ali rdeče-belo lisasto dlako, nikoli pa črno-rdeče-bele dlake.

Izjema so samci, ki imajo zaradi genetske nepravilnosti dva kromosoma X in en kromosom Y. Zaradi dveh kromosomov X je lahko njihov kožuh črno-rdeč in lisast kot pri samicah. Samci s to anomalijo, znano tudi kot Klinefelterjev sindrom, so neplodni.

Značaj: Mala diva?

Mačke kaliko veljajo za male dive. Pravijo, da so “važnejše” kot mačke drugih barv. Zaenkrat je malo znanstvenih dokazov, ki podpirajo to domnevo.

Študija o “Agresivnih mačkah kaliko”

Ameriški znanstveniki v študiji iz leta 2015 trdijo, da so našli povezavo med barvo mačjega kožuha in njenim značajem. Več kot 1.000 lastnikov mačk je za Univerzo v Kaliforniji izpolnilo vprašalnik o obnašanju svojih mačk.

V skladu s tem naj bi se tribarvne, črno-bele in sivo-bele mačke izkazale za bolj agresivne do ljudi.

Obnašanje mačke je bilo odvisno tudi od posamezne situacije: črno-bele mačke so bile še posebej jezne, ko so se jih dotaknili. Sivo-bele mačke so bile še posebej agresivne pri veterinarju, medtem ko so mačke kaliko svojo agresivno plat pokazale v vsakdanjem življenju.

Takšne študije ne smemo jemati preveč resno, saj ima lahko agresivno vedenje pri mačkah različne vzroke. Na primer, nekatere mačke po sterilizaciji postanejo agresivne. Relativno malo verjetno je, da bi bila mačka “nejevoljna” zaradi barve dlake.

Če želite izvedeti, ali je vaša mačka srečna, si preberite naš zoohit članek: Je moja mačka srečna?

Mačke sreče kot talismani

V nekaterih kulturah tribarvne mačke veljajo za srečo – verjetno zato, ker so tako redke.

Še posebej so pomembne na Japonskem. V preteklosti so jih pogosto uporabljali na ladjah, da bi zaščitili posadke pred nevihtami in boleznimi na njihovem potovanju.

Še danes je “Maneki Neko”, mahajoča mačka, priljubljen japonski talisman za srečo. Gre za pokončno sedečo mačjo figuro, ki naj bi z dvignjeno šapo mahala za srečo. Mačka, ki maha v treh barvah, naj bi obljubljala srečo in blaginjo.

Tribarvna mačka kaliko tudi v Angliji velja za prinašalko sreče. V ameriški zvezni državi Maryland so jo leta 2001 razglasili za “državno mačko”, ker njene barve spominjajo na perje baltimorskega škorčevca, državne ptice Marylanda.

Mačka kaliko
Barva in vzorec kožuha sta muhi narave in nanju pri vzreji ne moremo vplivati.

Nakup mačke kaliko

Poseben vzorec dlake mačke kaliko je vedno naključen produkt in ga ni mogoče namerno vzrejati. Če želite kupiti tribarvno mačko, bi bila lahko ena od zgoraj naštetih pasem mačk dobra izbira.

Koliko stane mačka kaliko?

Cena mačke kaliko je odvisna od cene zadevne pasme. Kar velja za posamezno pasmo, velja tudi za vzrejo in nego tribarvne mačke.

Mačko kaliko lahko dobite pri rejcu ali na kmetiji. Morda jo boste našli tudi v lokalnem zavetišču za živali – če boste imeli srečo.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.