Črna mačka: Mit in resnica

Črna mačka

Še danes vidimo črne mačke kot nekaj slabega. To pa ni prav!

Rek pravi, da črna mačka prinaša nesrečo. Še danes veliko ljudi zavrača mačke s črnim kožuhom. To pa sploh ni prav! Črne mačke so prav tako ljubeznive kot bele ali pisane.

Črne mačke se borijo z vsemi vrstami predsodkov: Kot hudičeve pomagače so jih po Evropi preganjali več stoletij. Vraževerni ljudje še vedno verjamejo, da črna mačka prinaša nesrečo. Črne mačke tudi v zavetiščih dlje časa čakajo na nov dom.

Po drugi strani pa zgledajo precej mistične in skrivnostne. Koliko resnice je v teh mitih in od kod prihajajo?

Ali črne mačke res prinašajo nesrečo?

Francoski pisatelj Max O’Rell ima jasen odgovor na to vprašanje: “Ali črna mačka prinaša srečo ali nesrečo, je odvisno od tega, ali ste človek ali miš.”

Paziti se jih morajo samo miši – tako kot vseh drugih mačk. Ljudje se nimamo ničesar bati. Toda, če pogledamo evropsko zgodovino, lahko vidimo, da so črne mačke imele veliko smole z ljudmi.

Črna mačka in vraževernost

Vraževernost, da črna mačka prinaša nesrečo, ima v Evropi dolgo tradicijo. Mačke so bile že v srednjem veku povezane s črno magijo in čarovništvom.

V zgodnjem novem veku se je začel lov na čarovnice. Ocenjujejo, da je bilo zaradi suma čarovništva usmrčenih od 40.000 do 60.000 ljudi. Na grmadi so skupaj z ljudmi zažgali skoraj isto število mačk.

Črna mačka © Vesna / stock.adobe,com
Staro vraževerje pravi, da črna mačka, ki pride k vam z leve strani, prinaša nesrečo.

Črna mačka z leve

Če mačka prečka vašo pot z leve strani, vam je prinesla veliko nesreče. To vraževerje sega vse do krščanske vere.

Biblija pravi, da dobri ljudje ob zadnji sodbi stojijo na desni strani, slabi pa na levi (prim. Mt 25,31–46). Mačka je torej prišla s slabe, zlovešče strani.

Bela dlaka je rešilna dlaka

Stoletja so veljala tudi druge krute navade: 24. junija, na dan sv. Janeza, so črne mačke živo zažgali kot “hudičeva bitja”. Mačke, ki so jih vrgli v ogenj, so morale biti popolnoma črne. Za prave hudiče so jih imeli le, če na telesu niso imele niti ene bele dlake.

Posledično je na svetu bilo čedalje manj črnih mačk. Po drugi strani pa so mačke z belimi lisami preživele in so lahko svojo barvo dlake prenesle na potomce. Zato še danes redko vidimo popolnoma črno mačko. Večina jih ima vsaj eno belo liso.

Nevarnost za noč čarovnic

Na srečo pa so taki kruti običaji stvar preteklosti. Vseeno pa aktivisti za zaščito živali priporočajo, da na noč čarovnic črne mačke ne spuščamo ven. Bilo je že več primerov, ko so mučitelji živali in satanisti na ta dan zlorabljali črne mačke zaradi ”črne magije”.

Prinašalka sreče v Angliji

V Angliji zlasti ženske verjamejo, da črna mačka prinaša srečo. Angleški pregovor pravi naslednje: ”Če je pri hiši črna mačka, snubcev ne bo manjkalo.”

Črna mačka v britanski regiji Midlands velja za popolno poročno darilo, saj nevesti prinaša srečo in večno ljubezen.

Črna mačka težje najde dom

Črne mačke običajno ostane dlje časa v zavetišču, preden najde nov dom. V raziskavi nemškega združenja za zaščito živali je 48 odstotkov anketiranih zavetišč potrdilo, da se težje znebijo črnih mačk.

Na vprašanje o razlogih je skoraj polovica zavetišče (47 odstotkov) omenila vraževerje in predsodke. 32 odstotkov jih je navedlo estetske razloge. Povedano drugače: Ljudem črne mačke očitno niso tako všeč kot mačke s pisano dlako.

Manj primerna za Instagram

Črno mačko tudi težje posnamemo s fotoaparatomZato so na Instagramu tudi pogostejši selfiji z mačkami drugih barv.

Strah pred črnim kožuhom

Nekateri se bojijo črnih mačk. Črne mačke veljajo za manj prijazne in celo agresivne. Za to ni znanstvenih dokazov.

Zaradi črne barve morda težje prepoznamo njen izraz na obrazu. To je morda privedlo do nesporazumov med človekom in mačko ter jih tako označilo kot skrivnostna bitja.

Črni panter v majhni obliki

Ima pa vseeno nekaj oboževalcev. Po vzoru črnega panterja Bagira iz Knjige o džungli so v ZDA vzredili pasmo bombajka.

Bombajka je srednje velika kratkodlaka mačka. Velja za radovedno in inteligentno družinsko mačko. Edina dovoljena barva te pasme je črna.

Praznik črnih mačk

Da bi se znebili predsodkov in izboljšali slabo podobo črnih mačk, so se aktivisti za pravice živali na angleško govorečem območju nečesa domislili: Vsak 17. avgust praznujejo »Dan zahvalnosti za črno mačko« (Black Cat Appreciation Day). V Veliki Britaniji 27. oktobra praznujejo tudi »nacionalni dan črnih mačk«.

Morda bomo kmalu imeli tudi mi praznik, izključno namenjen za črne mačke. To bi si želele.

Viri:

https://www.tierheime-helfen.de/schwarze-tierheimtiere

Desmond Morris: Catwatching – Die Körpersprache der Katze

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne