Terapevtska mačka: Tako mačke pomagajo bolnim ljudem

Terapevtska mačka

Mačke so balzam za dušo.

Živali so dobre za našo dušo. Pri terapiji z živalmi poleg psov in konjev vedno pogoste uporabljamo tudi mačke. Kako lahko terapevtska mačka pomaga bolnikom in kakšne zahteve morajo izpolnjevati terapevtske mačke?

Mački je vseeno, ali je oseba stara, bolna ali invalidna. Glavno je, da z njo dobro ravna. Mačka nima skrivnih motivov, njena naklonjenost je vedno poštena. To brezpogojno sprejemanje je balzam za človeško dušo – še posebej, če je duša trpela.

Mačke kot terapevti

Psihoterapevti so prepoznali pozitivne učinke živali na bolnike z duševnimi boleznimi. Zato pri terapiji z živalmi uporabljajo pse, konje in lame. Zdaj pa postajajo priljubljene še mačke. Zaradi svoje občutljive narave so mačke še posebej dobre za našo dušo.

Že samo s svojo prisotnostjo lahko imajo mačke pomirjujoč učinek na številne bolnike. Mačka, ki mirno drema na kavču v terapevtski sobi ali prijazno povoha novega bolnika, pomaga zmanjšati strah in pridobiti samozavest.

Poleg tega mačke pomagajo, da pogovor lažje steče: Pogovor se lažje prične, če terapevt in bolnik najprej govorita o živali, ki je prisotna v ambulanti. Na koncu lahko lažje obravnavata težje teme.

Mačke so se odlično izkazale kot terapevti za zdravljenje anksioznih motenj, depresije in posttravmatske stresne motnje (PTSD).

Hormoni sreče pri stiku z mačkami

Ugoden vpliv mačk na človeško dušo je mogoče znanstveno dokazati. Znanstveniki so ugotovili, da človeški možgani sproščajo več hormonov sreče, ko božamo mačko. Hkrati pa se zmanjša količina hormonov stresa.

Študija, ki so jo opravili v centru za možgansko kap na Univerzi v Minnesoti (ZDA), kaže, da mačje predenje znižuje krvni tlak in s tem tveganje za srčni napad. Človeški možgani se na predenje odzovejo s sproščanjem hormona serotonina, ki je hormon za dobro počutje.

Terapevtska mačka © bravissimos / stock.adobe.com
Terapevtska mačka deluje pomirjujoče in spodbuja zdravljenje pri otrocih.

Terapevtska mačka za otroke

Terapevtska maka lahko pomaga zlasti otrokom. Otroci z avtizmom se pogosto težko sporazumevajo z drugimi. Izjave ponavadi jemljejo dobesedno in si s težavo razlagajo človeška čustva.

Medtem pa jih mačke vidijo tako kot so. Ne poznajo dvoumnosti, prikritih motivov ali ironije. Svoja čustva sporočajo neposredno. Na ta način otroci lažje komunicirajo in se lažje odprejo.

Terapevtska mačka se uporablja tudi za zdravljenje otrok z motnjo pozornosti (ADD). Mačka jim pomaga, da se umirijo in osredotočijo.

Mačke v domu upokojencev

Stik z mačko blagodejno vpliva tako na bolnike z duševnimi motnjami kot tudi na starejše. V preteklosti niso ravno sprejemali hišnih ljubljenčkov, saj so menili, da je z njimi preveč dela.

Toda to se je spremenilo. Ugotovili so namreč, kako blagodejno lahko mačka vpliva na starejše. V nekaterih domovih upokojencev je zdaj dovoljeno s seboj prinesti svojega ljubljenčka. Spet druge ustanove pa imajo svoje lastne živali, s katerimi lahko izvajajo terapije.

Terapevtska mačka v domu upokojencev prinašajo raznolikost v vsakdanje življenje, med starejšimi pa spodbujajo teme za pogovor. Živali zagotavljajo fizično bližino in toplino stanovalci, ki trpijo zaradi osamljenosti. Mačke lahko dolge ure ležijo v naročju, kar je super za ljudi, ki so na invalidskih vozičkih.

Mačke pomagajo pri demenci in Alzheimerjevi bolezni

Pri stanovalcih z demenco je bilo dokazano, da prisotnost mačk izboljšuje pozornost, komunikacijo in empatijo.

Dom za ostarele Catalina Springs Memory Care v ameriški zvezni državi Arizona je pred nekaj leti začel s posebnim projektom: Stanovalci z Alzheimerjevo boleznijo skrbeli za mladičke iz lokalnega zavetišča. Mladičke so morali večkrat na dan hraniti po steklenički. Čeprav so sprva obstajali pomisleki, ali bodo bolniki kos tej nalogi, pa so zares čudovito skrbeli za mačje mladiče.

Terapevtska mačka © thodonal / stock.adobe.com
Številni starejši uživajo v družbi mačk v domovih upokojencev.

Katera mačka je primerna kot terapevtska mačka?

Katere zahteve mora izpolnjevati mačka, da postane terapevtska mačka? Starost, pasma ali spol niso pomembni.

Ali je mačka primerna za soterapevta, je predvsem vprašanje značaja. Terapevtska mačka se ne sme bati ljudi. Zato mora že navsezgodaj biti v stiku z ljudmi in se v človeški družbi dobro počutiti.

Pomembno je tudi, da terapevtska mačka ne predstavlja nevarnosti za bolnika. Tudi, če bi bolnik neprimerno ali nerodno ravnal z njo. Zato so primerne le tiste mačke, ki so izredno prijazne in potrpežljive.

Terapevtske mačke, ki se veliko preseljujejo, se morajo navaditi na spremenjeno okolje in se ne smejo bati transportnih torb.

Terapevtska mačka mora biti zdrava

Mačka, ki jo bomo uporabljali pri terapijah, mora biti zdrava. Ker pride v stik s starejšimi ali bolnimi ljudmi, jo moramo redno razgliščevati in poskrbeti za vsa potrebna cepljenja.

Poleg tega pa je ne smemo hraniti s surovo hrano. V surovem mesu se namreč lahko nahajajo bakterije, ki so nevarne za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

Viri:

https://www.esaat.org/definition-tiergestuetzter-therapie/

https://www.diepta.de/news/praxis/therapietiere-katzen-im-seniorenheim-568266/

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne