Mačja puberteta: Ko mačka odraste

mačja puberteta

Tudi našim mačkam včasih niha razpoloženje: Včasih so ljubke, včasih pa razdražene.

Za vsako mačko napoči trenutek, ko mora odrasti in preizkusiti meje. Preberite si, kdaj nastopi mačja puberteta in kakšne izzive vam kot lastniku prinaša.

Kdaj nastopi mačja puberteta?

Puberteta je obdobje v življenju, ko mačka doseže spolno zrelost. Začne se takoj, ko telo začne proizvajati spolne hormone. Pri samicah sta to progesteron in estrogen, pri samcih pa testosteron. Ta postopek se običajno začne v tretjem do petem mesecu življenja mačke.

Če imate samico, boste opazili, da se bo med šestim in dvanajstim mesecem začela goniti. Samci pa postanejo spolno zreli med petim in sedmim mesecem starosti. Natančna prelomnica – tako za samice kot samce – je odvisna od pasme in drugih dejavnikov.

Na splošno velja, da bo vaša mačka približno šest mesecev v puberteti.

Katere pasme hitro dozorijo?

Nekatere mačke lahko spolno dozorijo že med četrtim in petim mesecem. Sem spadajo zlasti samice orientalski pasem, kot so abesinkasveta birmanska mačka in siamska mačka.

Katere pasme pozno dozorijo?

Za razliko od zgodnjih pasem pa kasnejše pasme spolno dozorijo v roku enega leta. Sem spadajo predvsem velike in dolgodlake make, kot sta Maine Coon in norveška gozdna mačka.

Katere znake mačka kaže v mačji puberteti?

Verjetno vam na misel pridejo podobni spomini, ko se spominjate svoje pubertete. Za to fazo življenja sta značilna nihanje razpoloženja in razdražljivost. Čeprav je puberteta pri mačkah navadno blažja kot pri ljudeh, pa tudi naši tigrčki kažejo podobne spremembe v vedenju:

1. Razpoloženje niha

Čeprav ste se doslej srečno igrali s svojo mačko, se lahko njeno razpoloženje zdaj v trenutku spremeni. Kar naenkrat bo mačka zasikala in vam s tačko udarila igračo iz roke. Takšne spremembe razpoloženja so pogoste pri mladostniških mačkah.

2. Mačke v puberteti pogosteje označujejo

Ko vaša mačka odraste, želi privabiti spolne partnerje in zaščititi svoj teritorij pred tekmeci. Posledično mačke, zlasti samci, v puberteti pogosteje označujejo svoj teritorij. Urin vsebuje pomembne vonjave (feromone), ki privlačijo samice in odganjajo tekmece.

3. Mačke se gonijo

Spolni hormoni v telesu pomenijo, da je vaša mačka pripravljena na parjenje. Da bi samica pritegnila pozornost samce, se valja po tleh in mijavka ter se hoče crkljati. Goneče mačke lahko postanejo zelo ”nadležne”.

4. Samozavest se poveča

Ko mladiči odrastejo, se poveča tudi njihova samozavest. To boste opazili pri tem, da bo vaš maček začel plezati na visoka drevesa, kar si prej še ni upal storiti.

mačja puberteta © ELENA / stock.adobe.com
Tipičen znak pubertete je, da mačke vse bolj označujejo svoj teritorij.

Pri mačji puberteti bodite pozorni na naslednje

Mačke so po naravi zelo občutljive živali. V puberteti morate ostati toliko bolj razumevajoči do svoje mačke. Ostanite mirni in potrpežljivi, če je mačka razdražena ali če vam preprogo označi z urinom.

To pa seveda ne pomeni, da ji ne smete postaviti svojih mej. Tudi mačke v puberteti potrebujejo dosledno vzgojo. Ko mačka ravna pravilno, jo nagradite. V primeru neželenega vedenja pa ji takoj odločno, toda nežno recite “Ne” (npr., če mačka brez dovoljenja skoči na kuhinjski pult). Nikoli je ne kregajte.

Če se vam zdi, da je mačka v puberteti pod stresom, ji lahko pomagate s pomočjo feromonskih pripravkov ali mačje mete.

Več o podobnih temah lahko izveste preko naših izdelkov feromoni za mačke ali v članku vzgoja mačjih mladičev.

Je mačja puberteta čas za kastracijo?

 Cilj kastracije je zmanjšati nenadzorovano razmnoževanje mačk in s tem pojavnost potepuških mačk.

Kastracija mačk je upravičena tudi s strani zaščite živali, saj se na ta način manj mačk bori za svoje življenje v naravi. Kdaj pa je pravi čas za kastracijo?

Kastracija samcev

Samce je priporočljivo kastrirati od šestega meseca naprej. Tako zmanjšamo tveganje, da bi se maček med gonjenjem poškodoval v pretepu z drugimi mačkami. Hkrati bo manj označeval svoj teritorij in tako bo vaš dom ostal brez neprijetnih vonjav.

Toda pazite! Če mačka kastrirate, preden se mu združijo rasne ploščice v kosteh, bo za vselej imel dolge noge. Ta pojav je znan kot visok evnuhoid.

Kastracija samic

Zunanje mačke samice pa je najbolje kastrirati že prej, še pred petim mesecem starosti.

Tako se boste po eni strani izognili neprespanim nočem zaradi mačjega ”petja”, po drugi strani pa tveganju, da bi se mački vnela maternica (piometra) ali bi se ji na seskih razvil rak. Še pomembneje pa je, da na ta način zanesljivo preprečite spočetje neželenih potomcev.

Če niste prepričani, kako in kdaj kastrirati svojo mačko, se za nasvet vedno lahko obrnete na veterinarja.

Viri:

http://www.tierarzt-braunschweig.de/pubertierende-vierbeiner/

https://www.gesundheitszentrum-fuer-kleintiere-luedinghausen.de/tierarztblog/artikel/kastration-von-katzen.html

https://www.tierklinik-oberhaching.de/blog/katze/katzen-kater-kastrieren-oder-sterilisieren-2/

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne