Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Mačji mladič

Ko mačka in človek živita skupaj

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.

Po drugi strani pa so mačke zelo samozadostne in živijo po svoji volji. Mešanica, ki naredi življenje z mačko zelo razburljivo. Življenje z ljubljeno mačko zagotovo ni dolgočasno. Vseeno pa pred vselitvijo novega sostanovalca dobro premislite, kako je mačka združljiva z vašimi življenjskimi pogoji in stanovanjskimi razmerami. Služba in mačka sta načeloma dobro združljivi. Še bolj pa mački ustreza, če ste samostojni in delate od doma. V osnovi pa mačke nimajo nič proti tudi, če so cel dan same doma.

Biti sam doma cel dan sicer ne ustreza najbolj življenjskemu slogu, ki bi ga mačka sama izbrala. Je pa zelo v interesu živali, če nudite dom večjemu številu mačk. Vaša mačka bo zelo cenila, če jo boste večkrat na dan pobožali in redno napolnili posodo s slastno suho ali mokro hrano.

Prav tako morate razmisliti, kje bo vaša mačka, ko greste na dopust – oz. kdo bo zanjo skrbel. Da bo vselitev za vašo mačko – in vas – čimbolj udobna, pričnite pravočasno z opremljanjem.

Praskalnik

Ob veliki izbiri izdelkov za vašega tigrčka je to zelo zabavno in vaše veselje ob pričakovanju novega srčkanega člana lahko gojite tako, da se pustite navdihniti spletu. Vaš tigrček se bo razveselil, če mu boste pripravili veliko možnosti za divjanje, lov in igranje – in se vam bo zahvalil s predenjem, crkljanjem in ovijanjem okoli nog. Poleg tega imate veliko več možnosti, da vaše pohištvo in zavese ostanejo cele, če bo vaša ljuba mačka lahko brusila kremplje na za to namenjenem mačjem praskalniku .

Čas za igro, zabavo in veselje

Ko se k vam vseli nov mačji sostanovalec, velja upoštevati nekatere aspekte. Med drugim to, da bo mačji mladič najverjetneje zelo razigran in radoveden, kar lahko pripelje do nevarnosti v stanovanju.

Mačja hiša

Nevarnost obstaja tako za vašo mačko kot tudi za vašo opremo. Če mačka brusi kremplje na vašem priljubljenem kavču in izvleče niti, je pomembno, da reagirate ljubeče in ji pokažete, da za to obstaja primerno praskalno pohištvo.

Po drugi strani pa lahko izrazit igralni in raziskovalni nagon mačjega mladiča dodatno spodbudite in potešite njegovo radovednost z lepimi igračami kot je mačja palica. Mački se zdi zanimivo vse, kar se premika, tako kot miš v naravi.

Mačja palica
Mačje igrače

Še posebej mačke, ki živijo v stanovanju, potrebujejo nekaj zabave s človeškim sostanovalcem. Idealno je, če približno četrtino ali tretjino dneva namenite vaši mački. Pri tem lahko uporabite npr. mehke mačje žoge ali Catit Play’n Scratch, ki združuje še več mačjih aspektov: nudi praskalno podlogo z mačjo meto, žogo, kot tudi vzmetno igračo in buri domišljijo vašega tigrčka.

Predvsem pa so mačke samostojna, samozadostna bitja in so zadovoljne, če se same zaposlijo, npr. z mačjimi blazinami za igranje. Ko mačka lovi miši, nekateri strokovnjaki interpretirajo to tako, da mačka človeku, ki je manj talentiran, pokaže, kako se pravilno lovi.

Mačja blazina
Mačja blazina 1

Naredite vaši mački uslugo in se čudite, ko ulovi plen – popolnoma enako, če gre za pravo miš iz vrta ali mačjo igračo. Tako kot ljudje, tudi mačka rada dela to, kar ustreza njeni resnični naravi. In človek mora svojemu ljubljenčku dati možnost.

Mačke so po naravi zelo čiste in so lahko celo malo preveč natančne, če mačje stranišče ne ustreza higienskim zahtevam. Zato je pomembno, da mačje stranišče redno čistite. Mačji mladič, ki je živel pri dobrem vzreditelju, je običajno na mačje stranišče že navajen. Kljub temu pa se lahko vašemu mini tigrčku pripeti manjša nesreča. V tem primeru se nikakor ne smete razjeziti, ampak pokažite razumevanje, če želite najti vzrok. V primeru, da se to pogosto dogaja, je lahko v najslabšem primeru vzrok tudi bolezen.

V tem primeru preverite pri veterinarju, če je morda npr. vnetje mehurja vzrok za uriniranje. Pred tem še preverite, če mačje stranišče izpolnjuje vse zahteve vaše mačke. Da se bo mačka dobro počutila, mora mačje stranišče biti prostorno.

Tako se vaša mačka ne bo počutila utesnjeno, še posebej, če svojo zapuščino pikolovsko zakoplje v pesek, tako kot bi to storila v naravi. Mačja stranišča, ki so prilagojena potrebam vaše mačke, so na voljo npr. kot zaprto ali odprto mačjo stranišče.

Če izberete zaprto mačje stranišče, poskrbite za to, da se morebitne neprijetne vonjave ne širijo po stanovanju. Tudi pri pesku za mačke je seveda veliko izbire. Preizkusite različne sorte in odkrijte, kateri najbolj ustreza vaši mački.

Izbirajte med številnimi variantami kot so – Tigerino CrystalsGolden Grey Master, Cat’s Best Original. Če boste izpolnili vse pogoje, bo vaša mačka zagotovo rada uporabljala stranišče.

Mačji pesek

Posode in vodne fontane – stvar dobrega okusa

Tigrčki so sladkosnedi. Da se bodo naši kosmati gurmani pri nas doma dobro počutili, je pomembno, da jim tudi res dobro tekne. Kajti tja, kjer je okusno, se ne vrne rad le človek, ampak tudi kosmati štirinožci. Ljubezen gre skozi želodec. Da bodo mačke kulinarično prišle na svoj račun, potrebujete pravo hrano – in vodo.

Pazite, da bosta posodi za hrano in vodo ločeni. To ustreza pogojem, ki jih mačka najde v naravi. V naravi obstaja nevarnost kontaminiranja vode s krvjo ali plenom, zato mačka nagonsko pije drugje, kot se prehranjuje.

Vodna fontana

Iz tega razloga naj bo posoda za hrano nekaj metrov ločena od posode z vodo. Priporočljive so vodne fontane, ki ustvarijo tudi malo vodnih mehurčkov. To posnema premikanje vode npr. v ribniku, kjer bi mačka v naravi pogasila svojo žejo. Dobra posoda naj bi bila iz stekla, keramike ali nerjavečega jekla visoke kakovosti.

Na splošno pa je znano, da je za zdravje mačke bolje hraniti manj oblino. Če je mačka telesno oslabljena, je seveda primerno, da jo hranite v več fazah. Iz čudovite keramične posode bo vaši mački hrana zagotovo še bolje teknila. Posode z lepimi in zabavnimi motivi tudi bolje izgledajo v vašem stanovanju. Veselje za človeka in mačko.

Mačja posoda

Nedrseča posoda za mačke je trendovska in preprečuje, da vaša mačka zaradi veselja, ker je, potiska posodo čez celo stanovanje. Če ste srečnež, ki ima več mačjih sostanovalcev, je za mačke bolje, če jim uredite več prostorov za hranjenje. Na ta način preprečite tako imenovani “vir lastitve”. To pomeni, da mačke želijo imeti hrano le zase.

Lahko se zgodi, da ena mačka drugo “obtačka” ali ji prepreči dostop do posode. Enako obnašanje se lahko pojavi v primeru praskalnika ali prostora za spanje. Takšno obnašanje lahko privede do napetosti. To pa lahko odlično rešite tako, da uredite vsaki mački svoj prostor. Potem je mir v gospodinjstvu z več mačkami zagotovljen. Kar zadeva hranjenje, velja v vsakem primeru: če mački tekne, ste lahko sigurni, da ji gre dobro. In če mački gre dobro, je lastnik srečen.

Mačje postelje in mehka skrivališča – oaze miru za počitek in sprostitev

Eden največjih mačjih “hobijev” je počitek. To ima skupno z nekaterimi ljudmi. Mačke rade dremljejo tudi po cel dan. Do 16 ur na dan (to ustreza 76 % mačkam) se zavihani smrčki nahajajo v svetu sanj. Še posebej deževne dni mali tigrčki radi prespijo, saj vedo, da zunaj ne bodo veliko zamudili. Med spanjem mačke predelajo to, kar so doživele med lovom, igro in divjanjem. Predelajo vse pustolovščine – in se pripravijo na nove.

Spanje je tudi zelo prijeten vir energije za mačke, saj je lov lahko zelo naporen in mačka lahko potroši veliko energije. Ampak tudi pri mačkah, ki ne lovijo veliko, spada počitek med najljubše navade. Mimogrede, mačji mladič prespi do 90% dneva. In ne glede na to ali se igrajo ali spijo – majhni mucki so ljubki! Ljudje bi si lahko večkrat vzeli za vzgled naše mini tigrčke in si pogosteje vzeli odmor za počitek v vsakodnevnem življenju, kjer mnogokrat gre bolj gre za narediti kot biti.

Mačka spi

Mačke nam rada pokažejo, kako to gre. Pri izbiri udobnih, mehkih postelj, mehkih skrivališč in ležalnih podlog za naše mijavkajoče sostanovalce, je tudi dobro razumljivo, da imajo mačke rade večurno dremanje.

Med spanjem se telesna temperatura mačke zelo zniža. Mehka postelja ali skrivališče poskrbita, da je mački vedno prijetno toplo in da se ne premrazi. Tudi na ležalnih površinah mačjih dreves mačke zelo rade dremljejo.

Tako mačje drevo izpolni različne radosti – od brušenja krempljev do spanja. Zmeraj je tudi lepo opazovati mačko pri prebujanju. Z raztegovanjem na vse strani želi pretegniti vse mišice, ki so med spanjem počivale. Nekatere naredijo znano mačjo grbo in gredo na mačje drevo ali praskalno desko in se tam še enkrat dobro pretegnejo.

Pustite mačko v pomembni fazi regeneracije sladkega dremanja pri miru, da lahko nabere novo energijo za velike in male pustolovščine. Slej kot prej bo vaša ljuba mačka prostovoljno vstala – najkasneje takrat, ko bo občutila lakoto. In to, kot vemo, je pri kosmatih sladokuscih zelo pogost fenomen. In po tem, ko je nahranjena, se pogosto uleže in spi. Eat, sleep, repeat.

Odkrijte naše izdelke za mačje mladiče in si preberite več o Vzgoji mačjih mladičev.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.