Je moja mačka srečna?

Je moja mačka srečna?

Ko imamo nekoga radi, jim seveda želimo tudi obilico sreče, poleg tega pa damo vse od sebe, da bi jih naredili srečne. To velja tudi za naše mačje prijatelje, s katerimi si delimo svoje življenje. Konec koncev tudi oni nas osrečujejo. Na splošno velja naslednje: če svoji mački omogočimo vrsti primerno življenje, to pomeni, da zadovoljimo njenim naravnim potrebam, jo bomo že močno osrečili. Včasih to vključuje tudi zaposlitev z ustreznimi igračami, s katerimi jo zaposlimo tudi miselno in so prilagojene določenim pasmam. Pomembna je tudi kakovostna hrana. Kako pa vem, ali je moja mačka srečna?

Da bo mačka srečna potrebuje tudi mačje drevo, kjer si lahko brusi kremplje in pusti svoj specifičen vonj. Omogočiti ji moramo tudi prostor za umik, kot je na primer mačja hiša. Glede na pasmo in svoj značaj moramo mački omogočiti prosto gibanje zunaj. In kaj mačke še potrebujejo? Uganili ste: neskončno crkljanje!

Če lahko mački vse to ponudite, lahko z zagotovostjo trdite, da je moja mačka srečna. Nekaj mačjih strokovnjakov smo povprašali, kaj osrečuje mačke. Spodaj navajamo odgovore:

Deset znakov, da je moja mačka srečna

 1. Veselo poskakovanje naokrog

Ali vaša mačka brez razloga skaklja po vrtu, okrog hiše ali po stanovanju? Čestitamo! Za mačko ste dobro poskrbeli, saj se z vami počuti udobno. Podobno kot se veselijo otroci, kadar so srečni, tudi mačke rade skačejo naokrog in izkazujejo svojo voljo do življenja.

Je moja mačka srečna? © Melashacat / stock.adobe.com
Je moja mačka srečna? © mariesacha / stock.adobe.com

2. Osredotočeno igranje

Ali se vaš tigrček igra z mačjo igračo, kot sta na primer igrača na palici ali blazina in je pri tem tako osredotočen, da pozabi na vse drugo? Potem mu gre zares dobro. Vaša mačka vas bo še posebej cenila, če ji namenite nekoliko več časa in se z njo igrate. Odvisno od pasme in njenega značaja, se bo mačka zabavala tudi z inteligentnimi igračami, ki jih bodo zelo zaposlile.

3. Prede

Obstaja več razlogov, zakaj mačke predejo. Večinoma je predenje nekaj pozitivnega. Toda ne pozabite, da lahko v nekaterih primerih s predenjem izkazuje bolečino ali strah. Kot njen lastnik in prijatelj pa boste z lahkoto prepoznali, ali gre za prijetno predenje ali pa ima njeno predenje negativni vzrok.

Je moja mačka srečna?
Je moja mačka srečna? © Konstantin Aksenov / stock.adobe.com

4. Rada se crklja

Dober znak srečnega mačjega življenja je tudi to, ko skoči k vam v posteljo ali na kavč, da bi se z vami crkljala. Ali pa se uleže zraven vas, medtem ko delate. Nekatere mačke rade začnejo svoj dan z vami, tako da vas zbudijo in s crkljanjem spravijo iz postelje.

5. Z nosom se drgne ob vas

Ali se vaša mačka rada z nosom drgne ob vaš nos ali druge dele telesa? To pomeni, da se z vami počuti prijetno in vas želi označiti s svojim vonjem.

Je moja mačka srečna? © detailblick-foto / stock.adobe.com

6. Je zgovorna

Tako kot predenje je tudi mijavkanje običajno pozitiven znak, vendar pa lahko v določenih okoliščinah nakazuje na bolečino. Tudi tokrat morate sami oceniti, ali gre za pozitivno ali negativno stvar.

7. Sprehaja se po vrtu

Če opazite, da se mačka mirne volje sprehaja po vrtu in se včasih uleže na hrbet ter pokaže svoj trebuh, potem je to zagotovo srečna mačka. Če imate na vrtu mačjo meto, se bo zagotovo veliko časa zadrževala v njeni bližini. Včasih pa bo za hormone sreče poskrbela tudi posušena mačja meta v vrečki.

Je moja mačka srečna? © Aleksandra Madejska / stock.adobe.com
Je moja mačka srečna? © Serhii / stock.adobe.com

8. V hrani uživa

Obstaja kakšna kakovostna in zdrava mačja hrana ali kakšen posebej okusen priboljšek, ki ga vaša mačka z veseljem poje? Tudi to je znak sreče pri mačkah.

9. Ima dvignjen rep

Ali ima vaša mačka dvignjen rep, njegov vrh pa je celo malce zvit? Če vas mačka na takšen način pozdravi ali vas celo tako spremlja in se drgne ob vaše noge, je zagotovo zadovoljna.

Je moja mačka srečna? © DenisNata / stock.adobe.com

10. Živahno opazuje ptice

Ali mačka pozimi sedi na svojem najljubšem prostoru, obsijanim s soncem, in osredotočeno opazuje ptice zunaj? Potem ste lahko povsem prepričani, da se mačka v vašem stanovanju dobro počuti. To seveda velja tudi takrat, ko opazuje ribe v akvariju ali v jezercu na vašem dvorišču. Nekatere mačke rade spremljajo nogomet na televiziji, saj nogometno žogo vidijo kot miš. Ker nimajo svojega najljubšega kluba, jim je vseeno, kdo zmaga in kdo izgubi.

Še naprej poskrbite, da bo vaša mačka srečna mačka – samo tako bo ona osrečevala tudi vas! Pa srečno!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne