Zakaj imajo mačke strah pred kumarami?

mačka in kumara

mačka leži in gleda v kumaro

Na internetu kroži veliko »zabavnih« videoposnetkov, v katerih se mačke ustrašijo kumar. Kaj se skriva za tem nenavadnim strahom mačk pred kumarami? In zakaj ti videoposnetki sploh niso smešni?

Spletna zgodba o mačkah in kumarah

Če v Googlu poiščete ključne besede »mačka se boji kumare«, bo iskalnik prikazal na stotisoče zadetkov. Med zadetki najdete tudi nešteto videoposnetkov.

Panika ob pogledu na zeleno zelenjavo

Zanimanje za mačke, ki se bojijo neškodljivih kumar, sega že nekaj let nazaj. Takrat so se ti videoposnetki viralno razširili po vsem svetu in našli so nešteto posnemovalcev. Videoposnetke je še vedno mogoče najti in še danes aktivno klikati.

Večina teh videov je narejena po istem vzorcu: mačka je nagnjena v posodo in pravkar je. Ko se lastnik od zadaj prikrade, položi kumaro za žival in počaka, da se obrne. Ko mačka zagleda kumaro, se tako prestraši, da skoči navpično v zrak.

Zakaj imajo mačke strah pred kumarami?

Najprej se postavlja vprašanje: zakaj bi neškodljiva zelenjava prestrašila malega plenilca?

O razlogih je bilo že veliko špekulacij. Nekateri strokovnjaki menijo, da za paniko zaradi kumar stoji dediščina iz časa divjih živali. Podolgovata oblika in zelena barva kumar spominjata na kačo – in to bi lahko pri mački oživilo strahove iz davne preteklosti.

Zakaj se moja mačka ne boji kumar?

Vendar pa nekatere mačke ob pogledu na »kačo« ostanejo mirne. Zato živalski psihologi domnevajo, da je bolj vprašanje narave, ali mačka ob pogledu na kumaro ostane hladna ali se požene v zrak. Obstajajo mačke, ki so zelo prestrašene, in mačke, ki se skorajda ne bojijo ničesar.

Pojasnilo: Kumara in učinek presenečenja

Najverjetnejša razlaga je učinek presenečenja. Ko je mačka v celoti zaposlena s svojim obrokom, ne posveti pozornosti temu, kar se dogaja za njo. Nenadoma pa se tam nahaja tuj predmet, ki tja sploh ne spada.

Še huje je, ker mačke težje vidijo predmete v neposredni bližini. Najbolje vidijo predmete na oddaljenosti nekaj metrov.

Pobeg iz strahu pred kumarami

Zato je enostavno, da se s skokom čim prej premaknejo na varno. Nato lahko sumljiv predmet natančneje pregledajo z varne razdalje.

Prosimo ne posnemajte!

Vaša mačka se mora ob hranjenju počutiti varno in zaščiteno. Če jo na mestu hranjenja prestrašite, se lahko zgodi, da na neki točki sploh ne bo več jedla. Če ima vaš ljubljenček težave s srcem, kar se občasno zgodi pri mačkah, lahko ta slaba šala hitro povzroči nevarne posledice.

Na splošno mačke nikoli ne smete namerno prestrašiti, če želite imeti zaupljiv odnos. Zato velja: kumare pustite v hladilniku, dokler jih ne potrebujete za solato. Zelenjavo nima kaj iskati na mestu hranjenja mačke.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne