Pesek za mačke: 5 pomembnih vprašanj

Pesek za mačke: 5 pomembnih vprašanj

Mačke so po naravi zelo čiste živali, ki cenijo čisto mačje stranišče. Toda težave lahko nastanejo, kadar pesek za mačke našemu tigrčku ne ustreza ali ga preredko zamenjamo: Takrat mačka noče na stranišče in svoje opravilo opravi na drugem mestu – včasih tudi na postelji svojega lastnika. V tem članku vam bomo odgovorili na pet najpomembnejših vprašanj o pesku za mačke.

Katera vrsta peska za mačke je pravilna?

Sprijemljivi, silikatni, biorazgradljivi ali nesprijemljivi pesek za mačke? Včasih je prav težko izbrati pravilnega!

Mačke niso izbirčne samo pri hrani, temveč imajo tudi pri svojih mačjih straniščih posebne želje. Številne mačke so navajene na določen izdelek in se lahko ob spremembi mačjega peska odzovejo tako, da ne želijo opraviti potrebe ali pa jo raje opraivjo drugje.

Sprijemljivi

Sprijemljivi pesek za mačke je sestavljen iz zrnc gline, ki se sprimejo v kepo, ko pridejo v stik z mačjim urinom. Te kepe lahko s sitasto lopatko hitro odstranimo iz stranišča. Preostali del peska za mačke še razmeroma dolgo ostane čist in ga ni treba pogosto menjati.

Brez sprijemanja

Pesek za mačke brez sprijemanja posrka urin, brez da bi se ustvarile kepe. Temelji na mineralih gline ali na silikagelu (silikatni pesek). Če uporabljate nesprijemljiv mačji pesek morate vsak dan odstranjevati iztrebke.

Pozor: Pri mačjih mladičkih nikakor ne uporabljajte sprijemljivega peska za mačke. Če mladič zaužije tovrsten pesek, se mu lahko v želodcu sprime v kepo, kar je lahko življenjsko nevarno!

Kako pogosto menjavati pesek za mačke?

Ključnega pomena je, da vemo, kdaj je treba pesek za mačke zamenjati. Mačke z normalno prebavo opravijo veliko potrebo enkrat do dvakrat na dan, manjšo potrebo pa štiri- do petkrat na dan. Pri sprijemljivem pesku vsaj enkrat na dan odstranite sprijete kepe, saj se lahko drugače neprijetne vonjave razširijo po prostoru.

Nasvet: Kepe se pogosto prilepijo na rob ali v kot mačjega stranišča. Previdno jih spraskajte stran. Če boste preveč grobi, se lahko kepa razleti na majhne kose, ki jih boste težko odstranili.

Dodajte približno isto količino svežega peska, ki ste ga odstranili. V stranišču mora vedno biti dovolj peska za mačke, da lahko vaš ljubljenček pravilno zakopa svoje ostanke. Optimalno je, če je v stranišču od 7 do 10 cm peska.

Vsaka dva do štiri tedne pa v celoti zamenjajte pesek za mačke. Takrat lahko tudi stranišče očistite z vodo in detergentom. Pesek za mačke brez sprijemanja pa zamenjajte enkrat na teden.

Kako pogosto morate zamenjati ves pesek, je med drugim odvisno od števila mačjih stranišč. Praviloma velja, da ena mačka potrebuje eno stranišče, včasih celo dve.

Na pesek vplivajo tudi navade posamezne mačke. Nekatere mačke uporabljajo eno stranišče za veliko potrebo, drugo pa za majhno potrebo. Če ima mačka drisko ali vnetje mehurja, boste morali pesek menjavati pogosteje.

Pesek za mačke: 5 pomembnih vprašanj © janifest / stock.adobe.com
Menjava peska in čiščenje stranišča sta prav tako odvisna od navade posamezne mačke.

Kako odstraniti pesek za mačke?

Tudi, če je več kot očitno: porabljen pesek za mačke nikakor ne sodi v človeško stranišče! Še zlasti sprijemljivi pesek za mačke lahko hitro zamaši odtočne cevi. Zato za pravilno ravnanje z odpadki pesek vedno odvrzite skupaj z gospodinjskimi odpadki. Izjema: Nekatere vrste peska iz rastlinskih vlaken lahko gredo med biološke odpadke ali v stranišče.

Če mačjih iztrebkov nočete metati neposredno v koš za smeti, lahko uporabite vrečke za pasje iztrebke. Tudi te vrečke so lahko biološko razgradljive.

Lahko pa se odločite za posebne zabojnike za odstranjevanje iztrebkov. Ti posebni zabojniki se tesno zaprejo in preprečijo mikrobom ter slabim vonjavam, da bi se razširili po prostoru.

Kaj storiti, če mačka noče v svoje stranišče?

Ali mačka svojo potrebo opravi povsod, samo v stranišču ne? Nečistoča pri mačkah ima lahko več vzrokov. Včasih za tem tičijo zdravstvene težave ali stres, včasih pa je to preprosto posledica napačnega ravnanja z mačjim peskom ali napačne izbire peska za mačke.

Čeprav vam morda bolj ugaja mačji pesek z vonjem otroškega pudra, pa bo ta vonj mačko morda odvrnil. Zato vam priporočamo, da izberete pesek za mačke brez vonja.

Mačke z občutljivimi tačkami pogosto ne marajo silikatnega peska, saj so zrna običajno precej ostra. Poleg tega takšen pesek dokaj glasno šelesti in mačje stranišče nenadoma ni več umirjen kraj. Nekatere mačke se prestrašijo in nočejo več v stranišče.

Pesek po celem stanovanju – kaj lahko storite?

Vaša mačka pogosto raznosi pesek po celem stanovanju? Nekatere vrste peska se ponavadi primejo tačk ali dlake, še posebej pesek iz rastlinskih vlaken.

Pomagate si lahko s posebnimi preprogami, ki pesek ujamejo, preprogo pa na koncu preprosto otresete. Podloge za mačja stranišča so na voljo v različnih velikostih in oblikah ter vam prihranijo čas, ki bi ga porabili za sesanje peska.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne