Balkonska mačja mreža za varno zabavo na balkonu

Balkonska mačja mreža

Z balkona lahko mačke opazijo marsikaj zanimivega – balkonska mačja mreža varuje njeno razgledno točko in preprečuje, da bi mačka padla z balkona.

Imate doma balkon? Potem ga lahko z malce truda spremenite v pravo oazo svežega zraka za svojo mačko. Varnost je seveda na prvem mestu. Zato vam bomo v nadaljevanju razložili, kako lahko balkonska mačja mreža zavaruje vašo mačko.

Zakaj je balkonska mačja mreža dobra za našo mačko?

Ko pride poletje, vsi radi gremo ven. Tudi živali se po zimskem crkljanju rade odpravijo ven.

Če imate hišno mačko in balkon, vam to lahko koristi na dva načina: Mački lahko omogočite zabavo na prostem in jo s tem tudi osrečite.

Lepo urejen balkon lahko vaši mački skozi vse leto ob dobrem vremenu nudi:

  • Obilico svežega zraka.
  • Mačka lahko svoj gobček pomoli v veter in se naužije svojo sveže okolice.
  • Živali doživljajo letne čase od blizu in so tako deležni velike raznolikosti.
  • Zunaj se vedno nekaj dogaja: ptice, žuželke, ljudje in drugi hrupi, ki ostrijo čute vaše mačke.
  • Toda tudi na balkonu ima mačka veliko za početi.

Da bo mačka med raziskovanjem balkonske okolice na varnem, je priporočljivo, da balkon ustrezno zavarujete. Vsi poznamo rek, da mačke vedno pristanejo na nogah, četudi padejo z visoke višine. Žal pa se mačke pri padcu z balkona pogosto poškodujejo.

Balkonska mačja mreža: Tako lahko zavarujete svoj balkon

Eden najpomembnejših pripomočkov za zavarovanje balkona je seveda ustrezna balkonska mačja mreža. Mačko namreč varuje pred padcem. Prav tako mora biti odporna na vremenske razmere in UV žarke, mrežna očesa pa morajo biti dovolj majhna, da se mačka ne more izmuzniti skozi njih.

Mačjo mrežo lahko uporabite tudi v druge namene. Z njimi lahko zavarujete tudi okna in podobna nevarna mesta. S kovinskim okvirjem in mrežo lahko tudi ogradite svojo teraso ter mački tako omogočite pravi raj na prostem.

Pravilna velikost mrežnega očesa

Da bo vaša mačka zares na varnem, pri izbiri mreže pazite na velikost mrežnega očesa:

Če je vaša mačka mlada in okretna, je najbolje, da izberete balkonsko mačjo mrežo z dva do štiri centimetre velikim mrežnim očesom. Za starejše mačke ali mačke s prekomerno težo bo dovolj pet centimetrov.

Obenem pa tudi okvirji mreže najbolj trmastim mačka preprečujejo, da bi se prebile skozi mrežo.

Izbira načina pritrditve

Vrsta pritrditve balkonske mačje mreže je odvisna od vašega balkona in stanovanja. Večino mrež je mogoče enostavno pritrditi s stenskimi vložki, kavlji in privezami. Na voljo imate torej veliko možnosti, kako mački omogočiti varno bivanje na prostem. Preden začnete vrtati, je najbolje, da za dovoljenje za namestitev mreže prosite lastnika stanovanja.

Je vaš najemodajalec zelo strog? Potem obstajajo tudi rešitve, pri katerih vam ne bo treba vrtati v steno. Tako lahko balkon zavarujete brez vrtanja. Takšne najemnikom prijazne mačje mreže lahko na primer pritrdite z napenjalnimi vrvmi in jih namestite s sponami ter teleskopskimi palicami na ograjo ali med strop in tla. Na ta način lahko zavarujete tudi popolnoma odprt balkon.

Nekatere lastnike mačk zanima, kako lahko svojem balkon zavarujejo brez mreže za mačke. Žal je balkonska mreža edina rešitev, ki ponuja tako temeljito zaščito.l Izberete lahko tudi temnejšo barvo mreže, ki ni tako izrazita, hkrati pa jo lahko zakrijete tudi z rastlinami in lepo urejenim balkonom.

Balkonska mačja mreža: Nasveti za namestitev

  • Na balkonu zavarujte tudi vse luknje, saj se mačke lahko zelo hitro zmuznejo tudi skozi majhne špranje.
  • Mrežo rahlo napnite.
  • Mreža naj seže dovolj visoko, da je mačka ne bo mogla preskočiti.
  • Mrežo pritrdite tudi na vrhu, še zlasti v primeru, če balkon ni pokrit s streho. Na ta način mačka ne bo mogla preplezati mreže.

Balkonska oaza dobrega počutja za vašo mačko

Zavarovani balkon bo poskrbel, da mačka ne bo padla z balkona. Navsezdanje je balkon tudi mesto, kjer se vaš tigrček počuti prijetno. Zato moramo premišljeno izbrati opremo in odpraviti morebitne nevarnosti.

Rastline za vaš zavarovani balkon

Najprej poskrbite, da na balkonu ne bo preveč virov nevarnosti. Če vaša mačka pogosto obiskuje balkon, raje izberite samo nestrupene rastline. Seveda zavarujte tudi lonce z rožami. Toda pazite! Mačkam lahko škodujejo vse vrste gnojil. Zato tovrstna sredstva postavite na varno mesto.

Za mačke so primerne naslednje rastline: Poleg mačje trave in mačje mete lahko balkon olepšate z bambusom ter številnimi za mačke neškodljivimi zelišči. Sem spadajo meta, baldrijan in kapucinke.

Najbolje je, če rastlin ne postavljate v neposredno bližino mačke. Z nekaj igračami lahko pozornost mačke hitro preusmerite stran od sijočih in privlačnih listov rastlin.

Balkonska mačja mreža
Pri izbiri balkonskih rastlin preverite, ali so za vašo mačko škodljive.

Ustvarite raj na prostem za mačke

Zdaj so na vrsti podrobnosti, ki morda niso nujno potrebne, bodo pa vaš balkon spremenile v pravo oazo dobrega počutja za vašo mačko. Sem spadajo tudi senčna mesta za vroče dni. Mačke se predvsem poleti zelo veselijo hladnega prostora za spanje. Mački morate prav tako zagotoviti kotiček s pitno vodo. Deževnica ni dobra za vašo mačko, zato ji raje ponudite svežo vodo iz pipe.

Mačke si seveda želijo redno brusiti svoje kremplje. Da ne bo takoj napadla na novo nameščeno mačjo mrežo, vam priporočamo, da razmislite o nakupu mačjega pohištva. Mačka vam bo hvaležna za praskalno drevo in se z nekaj sreče ne bo lotila balkonskega pohištva.

Tudi praskalna drevesa so lahko dobra razgledna točka. Mačke namreč obožujejo razgledne ploščadi, od koder imajo dober pregled na širni svet.

Seveda pa ne pozabite na primerno ležalno površino za svojo mačko. Če imate dovolj velik balkon, lahko lesen zaboj obložite s plastično folijo in vanj posadite mačjo travo. Mačka se bo tako počutila kot na travniku. Hkrati pa si lahko omislite udobno mačjo posteljo.

Zavarovan balkon, na katerem se lahko sprostimo s svojo mačko

Z našimi nasveti lahko zavarujete balkon in svoji mački zagotovite udoben prostor na prostem. Pri urejanju balkona vas omejuje le vaša domišljija. Za navdih se lahko obrnete na družbena omrežja ali pa na spletu poiščete fotografije domiselnih balkonov.

Na zavarovanem balkonu se lahko udobno sprostite skupaj s svojo mačko, hkrati pa lahko preurejanje balkona spremenite v pravo pomladno čiščenje, kjer bo nastal prostor sprostitve in sreče.

Balkonska mačja mreža
Z nekaj preprostimi koraki lahko hitro zavarujete balkon.
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne